LCHF

Hur lite kolhydrater innebär LCHF?

Hur lite kolhydrater innebär lågkolhydratkost? Det beror på. Det beror på vad du vill uppnå.

Generellt sett är att ju färre kolhydrater desto effektivare. Snabbare viktnedgång utan hunger. Snabbare och kraftigare reversering av typ 2-diabetes. Men också mer restriktivt och kanske mer av en utmaning.

Här är tre exempel på hur en LCHF-tallrik kan se ut, beroende på hur mycket kolhydrater du äter per dag. Det gula är fantastiskt gott örtsmör (engelska).


Strikt

Under 20 gram per dagStrict low carb(den här tallriken: 6 gram)

Måttlig

20-50 gram per dagmoderate low carb(den här tallriken: 16 gram)

Liberal

50-100 gram per dagLiberal low carb(den här tallriken, med
sötpotatis: 37 gram)


 

Vår definition

Så här definierar vi på Kostdoktorn olika kolhydratnivåer:

  • Strikt LCHF <20 gram kolhydrater per dag. Detta är vanligen en ketogen kost.
  • Måttlig LCHF 20-50 gram per dag
  • Liberal LCHF 50-100 gram per dag

Som jämförelse kan nämnas att en vanlig västerländsk kost lätt kan innehålla 250 g kolhydrater eller mer per dag, det mesta i form av dåliga raffinerade kolhydrater, inklusive socker.

Fibrer

Ovanstående siffror gäller kolhydrater vi kan smälta. Fibrer räknas inte. Fibrer är redan borträknade i svenska näringsberäkningar så där kan du använda kolhydratangivelsen direkt.

Låt dig dock inte luras av märkningen ”net carbs” på raffinerade produkter, såsom chokladkakor. Det är vanligtvis ett bara ett sätt att lura dig. Jag föreslår att inte äta nånting med orden ”net carbs” på dem.
 

Så väljer du

En del måste äta väldigt få kolhydrater för maximal effekt – strikt LCHF. Det gäller till exempel många med stor övervikt, diabetes (främst typ 2) och mat- eller sockerberoende.

Andra – mindre kolhydratintoleranta – mår jättebra på en mer liberal LCHF. Det minimerar också risken för biverkningar (engelska).

En tredje grupp friska, smala aktiva personer kanske inte ens måste äta lågkolhydratkost alls, så länge de främst äter oraffinerade långsamma kolhydrater.

Om du vill börja med LCHF föreslår jag att du börjar med en strikt variant, bara för att känna på effekten. Senare, när du förhoppningsvis närmar dig dina vikt- och hälsomål, kan du testa att lägga till mer kolhydrater för att se hur mycket du tål.

Här är en två-veckors-guide till strikt LCHF (engelska).

Mer

LCHF för nybörjare

LCHF-recept – markerade med strikt, måttlig eller liberal

Toppvideor om grunderna i LCHF

Mer

Observera

LCHF betyder low carb, high fat. Det är det enda sättet att lyckas i längden med lågkolhydratkost.

 

55 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Michael
    Håller med dig där, angående somligas åsikter vad som är och inte är LCHF. Jag får intrycket av att många bär den vanligt förekommande allt eller inget-mentaliteten. Jag har alltid sett det som en positiv förändring så snart en individ bara börjar bli medveten om sitt kolhydratintag - blott en sådan sak som vilka kolhydratkällor h*n inmundigar.

    Äter man 100 - 150g kolhydrater per dygn så kanske det inte faller inom ramen för LCHF - men det är fortfarande kolhydratreducerad kost, samt en god bit på en hälsosammare väg - och bara det är värt att hurra för alla gånger (snarare än att gå av på alla cylindrar mot stackaren på grund av den något högre gränsen)!

    Läs vidare →
  2. Xiro
    Jättebra med konkreta bilder, vissa som förstår ju inte LCHF och %E och tror att fett ska täcka större delen av tallriken.

    En synpunkt bara: För att förtydliga att det inte handlar om kalorier så borde väl fotona innehålla samma mängd kalorier?

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Xiro
    Jättebra med konkreta bilder, vissa som förstår ju inte LCHF och %E och tror att fett ska täcka större delen av tallriken.

    En synpunkt bara: För att förtydliga att det inte handlar om kalorier så borde väl fotona innehålla samma mängd kalorier?

  2. Tobias
    Håller med Xiro
    Också bra att en "auktoritet" inom lchf skriver lite gränser, då en del på forum tycker att över 20g eller 50g inte är lchf.
    Svar: #3
  3. Michael
    Håller med dig där, angående somligas åsikter vad som är och inte är LCHF. Jag får intrycket av att många bär den vanligt förekommande allt eller inget-mentaliteten. Jag har alltid sett det som en positiv förändring så snart en individ bara börjar bli medveten om sitt kolhydratintag - blott en sådan sak som vilka kolhydratkällor h*n inmundigar.

    Äter man 100 - 150g kolhydrater per dygn så kanske det inte faller inom ramen för LCHF - men det är fortfarande kolhydratreducerad kost, samt en god bit på en hälsosammare väg - och bara det är värt att hurra för alla gånger (snarare än att gå av på alla cylindrar mot stackaren på grund av den något högre gränsen)!

  4. Jocke
    Varför anses sötpotatis vara bättre än vanlig potatis?
    Svar: #7
  5. carin
    Hur vet man hur man gör för att räkna bort fibrer i grönsaker? Innebär det att man kan äta obegränsat av ovanjordsgrönsaker inom strikt LCHF?
  6. mikael
    En bild säger mer än tusen ord.
    Mycket bra att det kommer bilder på hur en lchf måltid kan se ut. Det är så många som tror att dom vet vad lchf är
    utan att ha kunskapen. Och vi har alla olika behov vad gäller hälsa och vikt, så att alla ska äta på samma sätt är ju galet.
  7. Tony Berglund
    Sötpotatis har av oklar anledning fått en halv ok-status inom främst Paleo men även inom liberal LCHF.
    Det finns ingen anledning till det då den både innehåller mer kolhydrater än vanlig potatis och dessutom färre nyttigheter.
    Svar: #12, #14
  8. Helene
    Om man nu inte kan äta tex smör, grädde, majonnäs.. Allt med hög fetthalt...vad väljer man då?
    Svar: #9, #11, #15
  9. mikael
    Kokosolja, olivolja, ghee, ägg, fet fisk, kött med rikligt mängd fett. Finns nog mer, men det här är mina förslag.
  10. Birgitta Höglunds mat
    Så här skrev jag på min Facebooksida nu:

    Idag skriver Kostdoktorn om kolhydratinnehållet i LCHF, intressant läsning.
    Ända sen jag började med LCHF för 7 år sen har jag fått kritik från en del strikta LCHF-are att min mat inte kan kallas LCHF för att jag äter för mycket grönsaker till min mat.
    Har under vintern testat Michel Lundell​s uppfinning Ketonix, som mäter ketoner i utandningsluften, för att se om kroppen använder ketoner från fett som bränsle istället för glukos från kolhydrater, enkelt uttryckt.

    Jag äter en kombination av LCHF och Paleo sen 3 år, så jag lägger till lite frukt/rotfrukter i mina måltider och äter inte grädde/ko-ost mer än nån gång ibland. Get/fårost äter jag lite oftare.
    Det har varit ett mycket intressant experiment, eftersom jag hela tiden blåst rött, alltså tecken på hög halt ketoner 🙂
    http://www.kostdoktorn.se/hur-lite-kolhydrater-innebar-lchf

    Här får du tips på hur jag äter, delar matrecept varje dag under hela året.
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/category/365-dagar-med-lchf...

    Och här kan du läsa mer om Ketonix:
    http://www.ketonix.com/index.php?lang=sv

  11. Birgitta Höglunds mat
    Många har efterlyst såna recept genom åren, så jag startade då en paleoblogg.

    Den är numera vilande, då jag skriver på min huvudblogg Birgitta Höglunds mat istället.
    Många recept där är också mjölkfria, men definitivt inte fettfria 🙂

    https://birgittahoglundspaleo.wordpress.com/
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/
    http://lchfmadeinsweden.com/

  12. SGK
    Anna Sparre (4health.se) reder ut fördelarna med sötpotatis jämfört med vanlig potatis i ett inägg från 5 februari 2015. Det verkar som att det inte alltid är mängden kolhydrater som avgör.
  13. carin
    @Birgitta: Menar du då att du uppnår samma ketoeffekter med den kosten som med strikt LCHF? Kan man förstå det som att om man håller sig till kolhydrater från grönsaker och lite rotfrukter så kan man hålla sig keto?
    Svar: #16
  14. Micke
    Det beror inte alls på någon oklar anledning 🙂 Även om det är fler kolhydraterna i sötpotatis så är det komplexa sockerarter och sötpotatis ger faktiskt inga nämnvärda förändringar på blodsockret. Dessutom har sötpotatisen (som inte alls är en potatis utan en ört) en hel räcka med nyttiga mikronutrienter.
  15. iAnna
    Om man nu inte kan äta tex smör, grädde, majonnäs.. Allt med hög fetthalt...vad väljer man då?

    Ägg och avokado!

  16. Birgitta Höglunds mat
    Ja, Carin, jag har mätt ketoner nu i flera månader när jag varit i Turkiet och äter mycket gröna blad, till det paprika, pumpa, tomater, kål av alla de slag, lite rotfrukter och frukt i salladen.

    Äter förstås en hel del fett, mest i form av smör till maten också, så det är ju inga enorma grönsaksmängder som ryms i magen innan jag blir mätt.

    Proteinet hålls på en rätt normal nivå, men jag väljer de fetaste styckdetaljerna och fet fisk.
    En mugg hemkokt kycklingbuljong med 2 tsk kokosolja blir det varje dag, mycket bra för lederna har jag märkt.

    Strikt LCHF funkar kanske bättre för andra, men jag njuter så mycket av smaker så jag måste variera grönsaksrätterna till köttet och smöret.

  17. Jaa menee
    Doc,
    Kanske vore en bra idé att mer ingående förklara vad LCHF handlar om.
    Idag vet nästan alla att läsk, godis, och socker inte är så bra för vår hälsa.
    Men förstår gemene man vad kolhydrater, stärkelse, och allehanda e-nummer är, och hur det påverkar kroppen?
    Vilken energi är den bästa för oss? Man hör ofta att LCHF innebär att "vräka i sig en massa fett"
    Att utesluta socker och kolhydrater innebär att man MÅSTE ersätta sockret med något annat.
    Då är det mest naturliga att ersätta energin med just fett i motsvarande mängd kolhydrater.
    Man kan inte enbart leva på grönsaker och proteiner. Fettet ersätts som den bästa energi som dessutom inte höjer insulinnivåerna och inte göder pågående inflammationer som kolhydrater och socker gör.

    De som för första gången provar på LCHF kanske inte förstår fullt ut att ersätta den "förlorade" energin och därigenom blir besviken på grund av förlorad styrka och går in i en dimma av trötthet.
    Övergångsperioden är också något som måste framhållas, den är olika för olika individer, man brukar räkna med 1 till 3 veckor för att kroppen ska hinna ställa om sig till den nya kosten.
    Det tog mig hela 4 veckor, men jag var ganska nedkörd i dåliga kolhydrater.

    Man hör ibland modiga människor som gått "all in" med LCHF, som vittnat om att det fungerade inte, "man blev bara trött och orkeslös". Så frågan är: gav de upp för tidigt?

  18. YAT
    Vad är anledningen till att ni på Kostdoktorn har kommit fram till en egen definition där "gränserna" för respektive del, strikt , måttlig (normal) och övre gräns i princip är fördubblade gentemot denna?

    Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = strikt LCHF
    Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
    Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns för LCHF
    100 gram kolhydrater om dagen (ca 20 E%) = Kolhydratreducerad kost

    http://www.kostdoktorn.se/en-trygg-lchf-definition

    Svar: #26
  19. hemul
    Kanske samma anledning som fick LCHF-magasinet att komma med en egen definition? 😀
    Svar: #20
  20. Elisabeth G
    Fast när det gäller LCHF-magasinet var det ju faktiskt "grundarna" av kosten (ja, jag vet att det är en återgång till gammal vettig mat och ingen ny kost) som gjorde definitionen och det tycker jag att de har rätt att göra. Vill man ha en bredare definition tycker jag att man kan hitta på ett eget namn. Numera verkar många göra allt för att trycka in det mesta inom LCHF men då missar man hela poängen.
  21. carin
    Kan ni på Kostdoktorn vara snälla att förklara nedanstående från er text mer tydligt, så man förstår utan att vara så kunnig som ni!
    "Ovanstående siffror gäller kolhydrater vi kan smälta, fibrer borträknade. Du kan dra av dem från din kolhydratmängd, dvs du kan äta så mycket naturliga fibrer du vill, t.ex. från grönsaker".
    Hur gör man för att dra av fibrerna när man räknar ut kolhydraterna i grönsaker? Hur ser man det i ett kostverktyg?
    Jag vill verkligen förstå hur jag ska kunna vara keto och samtidigt äta tillräckligt näringsrikt med grönsaker, fett och kött , men när jag räknar ut måltider med varierade ovanjordgrönsaker så blir det oftast 30-50 kh.
    Svar: #23
  22. carin
    @Birgitta: Vad innebär "inga enorma grönsaksmängder" ungefär? Snackar vi om 100 gram eller 500 gram?
    Svar: #25
  23. Melker
    Nog kan man äta en hel del grönsaker, t ex:
    100 gram bladspenat
    100 gram romansallad
    100 gram tomat
    100 gram gurka
    100 gram blomkål

    Det ger totalt 12 gram kolhydrater (50 kcal) vilket på min dagsranson motsvarar under 2 E%, dvs superstrikt.

    Nu äter jag inte alls så strikt men man kan om man vill 🙂

  24. carin
    Melker: Jag menar mer näringsrika och matiga grönsaker än gurka och salladsblad. Gurka är väl mest kul att knapra på men innehåller intre så värst mkt nytta. 🙂
  25. Birgitta Höglunds mat
    Så här har min matdag sett ut i Alanya i vinter, där har vi tillgång till fantastiska grönsaker, kött, fisk och ägg, handlar allt lokalt från odlarna, slaktare och fiskbutik.

    Äter kanske 300-350 g grönt per dag och 50-100 g frukt.
    Frukosten består alltid av 1 dl blandade nötter och 25-30 g smör.

    Mellanmål på fm en kopp benbuljong med 2 tsk kokosolja.

    Lunchen blir ofta en kött- eller fiskrätt 150-200 g med stekta eller kokta grönsaker till, de väger också ca 150-200 g.
    Det varierar, men i vinter har det mest varit aubergine, morot, blomkål, broccoli, pumpa, vitkål, lök, tomater, paprika, de är favoriterna.

    En hög gröna blad till med olivolja och vinäger/citron, gärna med 2 jordgubbar i klyftor eller lite tärnat äpple som fräscht tillbehör i salladen.
    Alltid extra smör till maten, ca 30-40 g utöver det jag steker i och ibland en klick majonnäs till på ca 20 g.

    Middag blir ofta en grönsallad med avocado, bladpersilja, tomat, granatäpple, getost, skinka, räkor och ägg.
    Eller en grönsaksgratäng med ägg, getost och räkor, det har varit en stadigt återkommande kvällsrätt.
    Då blir det ca 100 g av det proteinrika och 150 g grönt och ca 30 g smör till gratängen eller lika mycket majonnäs till salladen.

    Jag äter också matigare grönsaker, vill inte ha så mycket vattenhaltig bukfylla, använder gurka mest som ett knaprigt inslag i salladen...

    PS. Jag väger aldrig maten men eftersom jag jobbat som kock i 18 år, så har jag fått ett bra ögonmått 😉

  26. Lasse1
    Kanske du missade länkens titel?
    "TRYGG BESKRIVNING AV LCHF defintion bla bla" 🙂

    http://www.kostdoktorn.se/en-trygg-lchf-definition

    kan aldrig bli för lite 🙂

    Svar: #34
  27. Birgitta Höglunds mat
    Räknade ut hur en ungefärlig matdag ser ut på Kostbevakningen.se, men det gick inte att posta hela listan här.
    Den finns på min Facebooksida, här är resultatet:
    Totalt 1867 kcal
    E% Protein 14% Fett 80% Kolhydrater 5% Fibrer 1% Alkohol 0%

    Lite väl lågt i protein en sån här dag, men annars ser det ju bra ut 🙂

  28. sj
    bra med bilder/exempel, men man vill ju kunna trycka och förstora tallrikarna 🙂
  29. hemul
  30. Karin
    LCHF kan översättas till lite kolhydrater och mycket fett. Vet någon hur många delar av hela den liberala tallriken som är kolhydrater respektive fett?
  31. carin
    Birgitta. Den matdag du lagt upp på facebook sätter fingret på just det jag undrar över just nu. Det är minimala mängder av de olika grönsakerna. Tex 30 gram paprika eller tomat, det blir en liten dekorationsbit men vad får man av näring utifrån 30 gram?
    Svar: #32, #33
  32. Birgitta Höglunds mat
    Tillsammans med alla de andra grönsakerna jag äter och de mängder av gröna blad, så ger det en hel del tillsammans.
    Som du ser så är det ca 350-400 g grönsaker per dag, tomaten är en liten del av det stora hela 🙂
  33. MJ
    Ja t.ex. all c-vitamin man behöver för den dagen och nästa. Det är ju bara c-vitamin som paprika är rikt på.
  34. Reefer
    Det där är nog vad jag skulle beskriva som en mer korrekt definition av LCHF. Många verkar glömma vad akronymen står för: LOW carb, HIGH fat. Över 50 gram carb per dag skulle inte jag kalla för LOW, och definitivt inte över 100 gram.
    LCHF är insikten om att naturligt mättat fett är hälsosamt för oss och att kolhydrater inte är det. Därav följer att carbintaget bör vara så lågt som möjligt och intaget av naturligt mättat fett åtminstone ligga på 50-60 E%.
    Svar: #35, #40
  35. palle
    Hur kan glukos som vi äter vara giftigt men inte glukos som kroppen tillverkar?
    Stora mängder läsk eller pasta med lite fett och lite protein då måste kroppen lagra det i fettcellen, en stor mängd insulin behövs.

    Lite grönsaker som det tar tid att smälta frigör glukos till blodet i den takt kroppen behöver glukos, varför skulle det vara skadligt?
    Antingen tillverkar kroppen glukos eller så kan vi äta lite kolhydrater som ger oss glukos i den takten vi behöver ha glukos.

    Det är skillnad på raffinerade kolhydrater och kolhydrater som måste brytas ner innan dom tas upp.

    Var är problemet med att äta bra livsmedel som frisätter glukos ungefär i den takten vi behöver ha glukos?
    Äter vi inte dom kolhydraterna så tillverkar kroppen dom.

    Det finns en gräns för kolhydrater och det är när glukosen tas upp betydligt snabbare än vi behöver glukosen.
    Under den nivån kan vi inte skadas av kolhydrater.

    Svar: #37
  36. palle
    Äter man kolhydrater som tas upp så långsamt att ens egna blodsocker inte stiger nämvärt så borde det vara OK.
    Om blodsockret inte stiger så kan glukosen i blodet inte skada kroppen.
    Svar: #39
  37. Lasse1
    Visst tillverkar kroppen allt Glykos den behöver.
    Problemet är att vi nu för tiden får i oss 50 ggr mer glykos än kroppen behöver eller kan hantera, en stor del av extra glykosen kan andra muskler i kroppen förbränna och det går bra om vi lever ett aktivt liv, nu för tiden får vi i oss mer än kroppen kan förbränna, detta ställer till problem och till slut livsfarliga sjukdomar.
  38. Lasse1
    Det finns en anledning till att kroppen efterstävar en låg jämn nivå av glykos i blodet, det har förmodligen aldrig varit avsett som ett extra lager av energi.
  39. Lasse1
    Äter man kolhydrater som tas upp så långsamt att ens egna blodsocker inte stiger nämvärt så borde det vara OK. Om blodsockret inte stiger så kan glukosen i blodet inte skada kroppen.

    Om blodsockret inte stiger så fortsätt ät som du gör 😉
    Om det stiger så äter du fel (om du nu inte är en atlet som behöver den extra energin.) nyttigt är det förmodligen inte ändå 🙂

  40. T
    50-60% mättat fett? Menar du nu att 50-60% av fettintaget ska vara mättat, eller att 50-60% av totala energiintaget ska vara mättat fett?

    Oavsett vilket så tycker jag att de nivåerna ligger för högt. Det finns en vanlig missuppfattningen om att animaliskt fett = mättat fett. Tittar du på fettfördelningen i animalisk mat så är största delen av fett kött samt djurfett mer omättat än mättat. Nöt har på ett ungefär samma mängd mättat och enkelomättat, samt en liten del fleromättat, fläsk har mest enkelomättat men också en större del fleromättat än vad nöt har. Ägg, fisk och fågel innehåller mest omättat. Det enda animaliska fett som har en klar majoritet mättat fett är mjölkfett, och det är relativt nytt i vår kost. Våra förfäder var såklart inte rädda för mättat fett, men största delen av det fett de konsumerade var omättat.

  41. Moa
    Jag är 21 år gammal och tränar i snitt 8-9 pass per vecka. Mycket kondition (löpning, spinning) och en hel del styrka på gym. Jag har ett normalt bmi på 24.4 men skulle ändå behöva gå ner ca 7-10kg eftersom att jag vill kunna springa lättare, längre och snabbare. Jag äter mellan 50-100 g kolhydrater per dag och de kommer ifrån grönsaker. Hinner jag bränna mina lager tomma när jag tränar och förblir jag på liberal nivå? Och ska jag sänka kolhydratsintaget för att gå ner i vikt snabbare?
  42. Melker
    Med tanke på din ålder och träningsmängd borde inte den begränsade mängden kolisar vara något problem.

    Om det varit jag som kille så hade svaret varit enkelt, dra ner på styrketräningen och spring mera. Variera långpass, intervall och snabbdistans.
    Tjejer brukar dock sällan bygga så tunga muskler så det kanske inte hjälper dig...

  43. Sten Sture Skaldeman
    Vill man vända sig till många så måste man bredda sitt budskap. Ingenting konstigt med det. Det går inte att försörja sig på något som enbart ett fåtal människor klarar att följa. Men vi som skapade LCHF behövde inte ta sådana hänsyn. Vi var enbart intresserade av vad som fungerade för vår målgrupp, metabolt sjuka människor. Här följer en gammal definition, hämtad ur mitt arkiv.

    "LCHF-namnets historia

    LCHF-kosten utvecklades i början på 2000-talet,under olika namn. Jag talade om Skaldemans diet och senare om GI-Noll!, Frank Nilsson talade om jägarkost och andra intressenter om högfett-lågkolhydratkost. Den 11 december 2006 satte Mats Forsenberg ner foten med ett upprop till LCHF-ätare. En vecka senare bytte Annika Dahlqvist från LC till LCHF och därmed var det hela i rullning.

    Vi enades om det gemensamma namnet LCHF för att vi ville skilja vår kostmodell från det som kallas LC (Low Carb) i England och USA. Vi tyckte inte att den kostmodellen var särskilt bra. Vi ville ha mer naturligt fett, måttligt med protein och minimalt med tillsatser.

    Vi var helt överens som vad kosten handlade om. Naturlig animalisk mat, liberalt med fett och komplettering med ovanjordgrönsaker efter behov. Detta är LCHF, så som LCHF-grundarna har tänkt. Den som vill äta en annan kost bör förslagsvis hitta på ett eget namn på sin modell.

    LCHF är en nyttig kost för alla människor, men vi är särskilt intresserade av människor med metabola problem. Genom att visa på de snabba hälsoförbättringar som särskilt diabetiker och överviktiga kan uppnå, vill vi sprida kunskap om LCHF-kostens hälsofördelar även till breda folklager. Men detta förutsätter att LCHF-kost får förbli LCHF-kost.

    Max 10g kolh/dag (ca 2 E%) strikt LCHF
    Max 25g kolh/dag (ca 5 E%) normal LCHF
    Max 50g kolh/dag (ca 10 E%) övre gräns för LCHF
    Max 100g kolh/dag (ca 20 E%) kolhydratreducerad kost"

    Kommentar:
    För övrigt är det inte möjligt att äta mer än 50 gram kolhydrater per dag om man håller sig till ovanjordgrönsaker. Det blir kilovis med blandade grönsaker eller hundra portioner smörfräst spenat eller sparris. Per måltid!

    Svar: #47
  44. Elisabeth G (f.d. Kattmoster)
    Tack, Sten Sture, för din klargörande kommentar!
  45. Emma Li
    Kostdoktorn benämnde själv helt andra gränser som en "trygg definition" för ett antal år sedan:
    http://www.kostdoktorn.se/en-trygg-lchf-definition

    Det blir extremt förvirrande när Kostdoktorn väljer att använda samma begrepp (strikt, normal resp. liberal LCHF), men med helt andra kolhydratsnivåer. Vad är poängen med det? Om man vill använda sig av andra gränser, varför då inte hitta på egna begrepp, istället för att sno begreppen som redan definierats, ändra definitionen och på kuppen skapa en massa förvirring och dispyter bland LCHF:are på olika forum? Vem är hjälpt av detta? Vill Kostdoktorn förespråka högre kolhydratintag än vad 10/25/50-definitionerna medger, varför inte göra det på egna villkor istället för att röra till begrepp som varit definierade sedan flera år tillbaka? Vem blir hjälpt av detta? Varför inte mer samarbete bland LCHF:s stora profiler?

    Svar: #46
  46. Varken moderat eller liberal användes i den definitionen, istället sade de "normal" och "övre gräns" för LCHF.

    Enda skillnaden är alltså att vi valt 20 gram som gräns för strikt LCHF, istället för 10 gram. Detta då 20 gram internationellt är den gräns som brukar användas, och även den som har testats i studier.

    Folk som tar illa upp får väl stämma oss till LCHF-domstolen.

  47. Vill man vända sig till många så måste man bredda sitt budskap. Ingenting konstigt med det. Det går inte att försörja sig på något som enbart ett fåtal människor klarar att följa. Men vi som skapade LCHF behövde inte ta sådana hänsyn. Vi var enbart intresserade av vad som fungerade för vår målgrupp, metabolt sjuka människor.

    Vad är fel med att försöka hjälpa fler människor än ett "fåtal"?

    Inget hindrar någon som behöver det att följa strikta varianter av LCHF, tvärtom rekommenderar vi det i första hand för metabolt sjuka.

    Många behöver dock inte hålla sig till strikt LCHF för alltid och de förtjänar också att få effektiv hjälp.

    LCHF är ett begrepp som idag används flitigt internationellt och jag kan inte se hur någon ska kunna besluta för all evighet exakt hur lite som är lite kolhydrater, eller exakt hur högt som är hög fetthalt.

    Det enda vi gör är att ge så bra råd vi kan. Andra får naturligtvis försöka göra det bättre, så försöker vi lära oss av det.

  48. Emma Li
    Det handlar inte om att förorda den ena eller andra nivån. Även för en enkel lekman som hängt på LCHF-forum ett tag är det uppenbart att olika nivåer passar olika personer. Poängen är att hålla sig med gemensamma begrepp, så att alla förstår vad som menas med tex strikt LCHF. Varför inte tex behålla LCHF-magasinets kategorier och bara lägga till en kategori på toppen, 50-100 g kolhydrater/dag, om man vill höja maxtaket? För en hel del LCHF:are är gränsen max 10 g/dag el. 2E% relevant. Eller är det en medveten distansering kanske – det är sällan anklagelser om religion, sekterism mm inom LCHF brukar gå hand i hand med genuin vilja att kommunicera. 🙁
    Svar: #49
  49. De termerna är inte bra nog, av två skäl:
    – Varför "normal"? Är allt annat onormalt? Självklart inte, så termen är förvirrande i onödan.
    – Tre helt olika typer av begrepp: strikt, normal, övre gräns. Då är strikt – moderat – liberal klart enklare eftersom de tre termerna logiskt hänger ihop.

    Att strikt kan betyda 10 eller 20 gram kolhydrater beroende på vems definition man använder är aningen olyckligt, men har kanske mindre praktisk betydelse.

    På den nivån kan ändå andra saker som proteinmängd, mejeriprodukter och (kanske allra främst) eventuell periodisk fasta göra betydligt större skillnad på effekten än några få gram kolhydrater.

    Vi väljer 20 eftersom den gränsen har mest stöd i internationell forskning och långvarig klinisk erfarenhet.

    Tog bort referensen till religion, du har rätt i att det var onödigt. Dock är det viktigt att kunna vidareutvecklas och inte fastna i gamla tankar. Det som fungerar bäst för folk bör få chansen att vinna.

  50. Emma Li
    "Normal" håller jag med om är en olycklig benämning.

    I dagens svenska LCHF på många olika forum, Facebookgrupper mm, så är 10 g-gränsen högst levande och att det finns två olika nivåer med samm namn leder regelbundet till förvirring och konflikter, i synnerhet som båda kategoriseringarna har stöd från stora, mångåriga LCHF-profiler. Kostdoktorn ska förstås utvecklas utifrån egna förutsättningar och vilja, men det skapar onödig röra när du/ni tar en redan etablerad beteckning (strikt = max 10), en beteckning som du själv en gång skrev om som "en trygg definition" och ändrar dess innehåll. Varför då inte använda ett annat ord för upp till 20-25 g, och låta dem som sysselsätter sig med max 10 få ha kvar sitt strikta begrepp? Du må inte tycka att dessa 10 g kolhydraters skillnad spelar roll, men det gör de för många i praktiken.

    Att du tagit bort raljerandet om religion är bra, men det visar icke desto mindre att det finns slitningar bland en del stora, svenska LCHF-profiler. Så kan det ju bli när man drar åt olika håll, men det är trist att se att du i din vilja att utvecklas åt ett annat håll uppenbarligen vill göra det i konflikt med den ursprungliga, svenska LCHF-rörelsen och inte verkar bry dig om att många svenska gräsrots-LCHF:are hamnar i kläm. Detta är ju ett val du har och det är fullt möjligt att välja en väg som inte ger fingret åt en stor grupp som varit med och bidragit till dina framgångar. Man måste inte begå "fadermord" och bränna broar för att gå framåt. Du har ofta framstått som den mest sansade och rationella, under tider då så många LCHF:are verkade drivas av en ganska jobbig ilska, så det känns trist att se dig välja den här vägen nu.

    Svar: #51
  51. Emma li,
    Visst kan jag ha fel, men min bedömning är att den relativt begränsade skillnaden mellan 10 eller 20 gram kolhydrater per dag spelar mindre roll än många andra faktorer i kosten. Och gränsen på 20 har många andra fördelar enligt ovan.

    Jag har absolut ingen önskan att såra någon eller utföra "fadermord", bara att gå vidare på så bra vis som möjligt. Förändring och utveckling är alltid svårt men det kan ändå vara bra långsiktigt.

  52. Emma Li
    Det är intei din bedömning angående mängden kolhydrater i sak jag pratar om, utan om begrepp, de ord vi använder för att kommunicera med och deras betydelse. Min poäng är att när du "kidnappar" ett etablerat begrepp, så tar du ifrån en massa människor ett begrepp (strikt = max 10) som är högst relevant för dem. Det leder till oklarheter, förvirring och konflikter bland många gräsrötter. Till vilken nytta? På vilket sätt hjälper begreppsförvirringen? Ordboken är full av ord, du kan lätt hitta på egna begrepp. Varför ta ett som redan har en etablerad betydelse? En betydelse som du själv rentav varit med att sprida en gång i tiden. Är det verkligen att gå vidare på ett så bra sätt som möjligt? Nu när du ändå ändrade på "normal" och införde ett eget begrepp där, hade det inte varit mer konstruktivt att då även hitta på ett eget begrepp istället för att ta "strikt" och ändra dess betydelse? Det hade undvikit begreppsliga krockar. Live and let live. Hade det inte rentav känts bra att sätta helt egna begrepp i ett läge där det ser ut som att du håller på att staka ut en egen väg, istället för att återanvända och ändra gamla?
  53. Hjördis
    jag fattar inte vad som menas med följande:

    "Ovanstående siffror gäller kolhydrater vi kan smälta, fibrer borträknade. Du kan dra av dem från din kolhydratmängd, dvs du kan äta så mycket naturliga fibrer du vill, t.ex. från grönsaker."

    hur räknar man?
    Ta t ex vitkål = 4,7g kh/100 och 2,6g fibrer.
    Ska man bara räkna mellanskillnaden? 4,7-2,6=2,1g, eller vad???

    Svar: #54
  54. Hjördis,
    Det är en översättning från engelska och blir missvisande i Sverige där fibermängden redan är avdragen från kolhydrat-angivelser. Jag ändrade ovan så det blir tydligare.
    Svar: #55
  55. Hjördis
    tack Andreas, då är det inga förändringar här. Skönt att slippa räkna om allt:)

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg