Nyheter

Hur fett fårkött (???) tar livet av Tonga

tonga1

Detta är möjligen det värsta som någonsin skrivits om fetma. Det handlar om det fetaste landet på jorden och är skrivet av en journalist från det fetaste landet i Europa. Och allt det gör är att uppmuntra de felaktiga idéerna som försatte dem i detta elände.

Läs det inte. Eller läs det och skratta. Och gråt.

BBC: How Mutton Flaps Are Killing Tonga

Tidigare

De bästa tipsen för vikten

Diabetes: Normalisera ditt blodsocker

 

11 Kommentarer

  1. Snusmumrik
    Det verkar vara kombinationen av sockervatten och fett som är bekymret. Jag gissar att de glömde nämna en hel del friterat i Omega 6 rika oljor också men vet inte säkert.
  2. Inez
    Hur är det ens möjligt att skylla hela hälsoproblematiken på fett fårkött, när det framgår så tydligt att man tagit efter USA:s kultur med läsk i stället för vatten? Och potatischips verkar inte vara främmande i kosthållet heller.

    Men jag förstår... chipsen är antagligen friterade i processade fröoljor, och då räknas de som hälsokost.

    Om inte den här undersökningen är sponsrad av läsk- och chipstillverkare och sockerindustrin, så ska jag äta upp min basker. Det handlar ju om storkunder här, som man naturligtvis vill behålla.

  3. dagge
    Varför skriva
    ".... skrivet av en journalist från det fetaste landet i Europa"?

    Betyder det att man inte ska lita på brittiska journalister? Och Katy Watson ser normalviktig ut.

    Svar: #4
  4. Jaa menee
    Man ska inte lita på några journalister om de inte kommer från Grönland. 🙂

    Läst i Aftonbladet om Jenny som gick ner 30 kilo på 9 månader.
    Rubriken i Aftonbladet: PROMENERADE BORT 30 KILO PÅ 9 MÅNADER!
    Vidare skriver Aftonbladet, "Därför är powerwalks så effektiv"
    Visst, hon gick timmeslånga promenader 4-5 dagar i veckan.
    Jenny berättar: "- Jag och en kompis körde ett par utmaningar
    ihop också. En vi gjorde var att under 21 dagar skippa socker,
    just för att bli av med sötsuget. Jag åt inget godis, snacks
    eller vitt bröd. Det gick faktiskt jättebra och det gav en enorm push."

    Hon blev alltså av med sötsuget och skippade brödet. Rubriken skulle
    varit: "SKIPPADE SOCKER OCH VITT BRÖD + PROMENADER, GICK NER 30 KILO"
    Journalisten här var väl inte så påläst!
    Enl. senare studier så är det mycket svårt att gå ner i vikt av bara träning.

  5. Peter
    Alltså, det står ju att mutton flaps inte är enda orsaken. De tar upp läskdrickandet, det konserverade köttet och att fish and chips nästan framstår som hälsokost. Men om befolkningen regelbundet dunkar 1 kg flaps a' 420 kcal/100 gram lär det bidra med en stor del till övervikten.
  6. Irene
    Tror det var samma sak på Samoa!
  7. Per Boussard
    Jag gissar att en del av materialet kommer från den här studien, som känns läsvärd: http://www.who.int/bulletin/archives/79(9)856.pdf . Slutsatserna som presenteras i studien är att det inte spelar roll att man vet vad som är nyttigt, för drivkraften "billigt är bra" verkar starkare än viljan att äta nyttigt. Jag kan inte bedöma hur starkt underbyggd den slutsatsen är.

    Mest vatten på kostdoktorns kvarn kommer antagligen från (figur 2) det faktum att bröd anses (från frågeformulären där man frågat befolkningen om vad de tror och anser) mycket nyttigt, men kyckling mindre nyttigt, ändå äter man betydligt mer kyckling än bröd. Det feta fårköttet (mutton flaps) underkonsumeras i relation till hur nyttigt det anses vara, och fisk (jag blev förvånad) konsumeras i mycket högre grad än det anses nyttigt. En väldigt hemkokt slutsats skulle vara att om man bad Tonganer äta nyttigare, så skulle det bli mindre fisk och mer bröd och fett fårkött.

    Det sätter faktiskt en del myror i huvudet på en när man läser rapporten.

    Men självklart -- elefanten i rummet är ju sockervattnet. Man behöver knappt diskutera de andra sakerna i relation till det, skulle jag tro.

    //P

  8. hellstream
    Att äta fett kött går man inte upp i vikt av. Men i kombination med läsk och annat så...
  9. Alexander
    Om man sammanfattar artikeln så står det att de gick från bra kolhydrater och fetter till dåliga kolhydrater och fetter. Måste ni på Kostdoktorn vara så jävla ensidiga hela tiden? Orkar inte med denna propaganda sidan mer...
    Svar: #10
  10. T
    Men fett fårkött tillhör inte de dåliga fetterna. Omega 6-rika växtoljor och transfetter tillhör de dåliga fetterna. Klart man reagerar när de i rubriken valt att peka på fårköttet och att man måste läsa hela artikeln för att se det påpekas att de även ökat sin sockerkonsumtion radikalt. Många läser nämligen bara rubriken, och möjligen ingressen.
  11. Nina S
    Så trött man blir!! Jag var i Söderhavet för 30 år sedan och redan då såg jag små barn med ENORMA chipspåsar och stora Pet-flaskor med läsk. Och ja, detta var även på de minsta små öar där de bodde i hyddor och i övrigt levde väldigt ursprungligt. Jag minns hur vi tragiskt vi tyckte att det var.
    I den lilla handelsboden i byn som var rätt tom för övrigt fanns det rikligt av både cigaretter, läsk, godis och jag kommer särskilt ihåg några snacks som var otäckt illfärgade i olika färger.
    Nu skall man också komma ihåg att de flesta både tonganer och samoaner är rätt storvuxna människor, det var inte så länge sedan de levde mycket mer påvert och då var det ett tecken på framgång att få lite fett på kroppen. Så de måste ju från början ha välkomnat dessa "fantastiska" kolhydratkällor.

    Har också ha i åtanke ett inslag jag såg på Tv för många år sedan om en annan grupp man studerat - nämligen Okinawa-bor som flyttat till Hawaii eller USA och totalt ändrat matvanor. De drabbas mycket snabbt av fetma och får tidigt väldigt många sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar etc.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg