Nyheter

”Hon fick panik och sade att jag skulle dö…”

Här är en kort, kontroversiell och viktig intervju.

Hur kan det komma sig att när Carola Bakken fick *perfekt* blodsocker utan krångel och behövde mycket mindre medicin – då blev hennes diabetessköterska livrädd för henne? Något är allvarligt fel i den här historien.

Du kan se hela intervjun ovan. Dela den gärna med andra, den är gratis för alla.

Problemet och lösningen

Känner du någon diabetes? De vanligaste kostråden till diabetiker är en katastrof idag, och det gäller både typ 1 (ungdomsdiabetes) och typ 2. Ungdomsdiabetiker får ofta råd att äta gott om kolhydrater för att inte få blodsockerfall av de insulindoser de tar. Det är en fantastiskt bakvänd logik.

Vem tjänar på att diabetiker behöver använda onödigt stora doser insulin? Knappast diabetikern som ofta får ett farligt svängande blodsocker av det… men läkemedelsföretagen tjänar förstås mer pengar för varje extra onödig enhet insulin de får sälja.

Det finns dock många undantag idag, personer som genomskådat hur det verkligen fungerar.

Här berättar typ 1-diabetikern Carola Bakken hur hon började göra tvärtom mot de råd hon fick. Resultat? Hon har ett fantastiskt blodsocker, inga blodsockerfall och hon slipper ta måltidsinsulin många gånger om dagen – hon klarar sig med bara en spruta om dagen!

Carola Bakken borde ses som en mönsterpatient. Hon har spektakulärt fin kontroll över sin typ 1-diabetes och behöver knappt medicin. Här berättar hon precis hur hon gjort – och de bisarra reaktioner hon får i sjukvården!

Innehållsförteckning

   1:07  Carola går till läkaren och får diabetesbeskedet
  2:41  Sjukvårdens råd: ”Vill du äta en chokladkaka, så lägg den på en knäckemacka”
  4:15  Sköterskan fick panik – Carola skulle dö av näringsbrist på LCHF
  6:10  ”Jag förstår inte hur de orkar”
  7:58  Carolas långtidssocker efter 4,5 år med LCHF
10:16  Carolas råd är att testa en månad – inget att förlora


 

Om videon: Inspelad september 2014, publicerad oktober 2014.
Kamera, klippning, musik, animationer: Simon Victor.
Ljud, ljus, intervjuare: Andreas Eenfeldt.

Tack

Stort tack till alla många tusen stödmedlemmar som gör det möjligt för oss att producera allt mer material som detta – nu runt sex nya videos per månad.

Bli medlem du ocksågratis test en månad.

Mer

Snabbkurs i diabetes

Mer om typ 1-diabetes

LCHF för nybörjare

Missa inte

WortmanNoakes

Therese OlofssonDe 5 vanligaste misstagen på LCHF

diabetiker Bengt-ÅkeHur du äter LCHF - presentationsbild


Dessa videos och ett trettiotal ytterligare liknande hittar du på medlemssidorna (gratis test en månad).

 

60 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Robert
    Ursäkta mitt språk men det kan knappast sägas på ett annat sätt.: Vad fan sysslar sjukvården med när de bemöter denna unga kvinna så som de gör??? Hur tusan tänker hennes läkare, diabetessköterska och andra? Jag begriper helt enkelt inte... hjälp mig att förstå hur ni resonerar? Om värdena är bättre och hon mår bättre samtidigt som hon behöver bra mycket mindre insulin än vad som är "normalt" för en typ 1 diabetiker i hennes fall, varför tjafsar sjukvårdspersonal då med henne och skrämmer henne med att bl a "hjärnan kommer att sluta fungera" av LCHF-kost? Snälla, någon diabetessköterska eller dietist därute i vårt avlånga land, förklara för mig hur ni resonerar; för hur mycket jag än försöker ta in vad i helsike ni sysslar med så fattar jag inte er logik, jag begriper inte ert sätt att tänka. Har ni överhuvudtaget en logisk tanke bakom era uttalanden och era rekommendationer, eller är ni så djupt rotade i era medicinska dogmer och paragrafer ni blivit matade med att ni blivit fullständigt förblindade? Eller är förklaringen helt enkelt den att ni är rädda? Känner ni måhända rädsla för det okända, för det som inte riktigt passar in i det ni fått lära er under den medicinska utbildningen? Ser ni inte längre verkligheten? Tragiskt är vad det är. Lika glad som jag blir över Carola Bakkens upplyftande och glädjande berättelse, lika bedrövad, frustrerad, arg och upprörd känner jag mig över hur hon (och säkert åtskilliga andra) blir behandlade av en sjukvård som i stora stycken totalt verkar ha förlorat fotfästet med verkligheten. Så här kan vi inte ha det, detta håller inte, gott folk; det är ju rena upp och nedvända världen det som sker! Slutligen vill jag tacka Carola att hon ställde upp på denna intervju, en rörande berättelse som väcker känslor och säkerligen kommer att påverka många i vårt land.
    Läs vidare →
  2. Bustas
    Man blir glad och samtidigt förbannad.
    Man blir varm inombords av att lyssna på denna smarta tjej.
    Nästa steg är att man kokar över när man hör sjukvårdens reaktion över Carolas smarta egensjukvård.
    Bra jobbat Carola!
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Bustas
    Man blir glad och samtidigt förbannad.
    Man blir varm inombords av att lyssna på denna smarta tjej.
    Nästa steg är att man kokar över när man hör sjukvårdens reaktion över Carolas smarta egensjukvård.
    Bra jobbat Carola!
  2. Johan.
    Om det stämmer vad sjukvården sa så är förbannad ett lindrigt ord...
  3. Majoren
    Jag har själv fått höra av en diabetessköterska(!) att det är livsfarligt för insulinbehandlade typ2-diabetiker att minska drastiskt på kolhydraterna, för dom måste ha sitt insulin för annars blir de sjuka...
    Allmänbildningen verkar vara väldigt ojämn på vårdcentralerna och man önskar att de hade någon årlig uppdatering eller kvalitetssäkring av egna grundkunskaper.
  4. Spanstind
    Kvalitetssäkring är ordet. Verkar som att läkemedelsindusrin står för den om den överhuvudtaget existerar. Och i så fall är det vinstmaximeringens kvalitet som skall
    säkras i första hand. Befarar jag dystopiskt nog.
  5. Patrik
    Varför inte anmäla diabetessköterskan/läkaren till Socialstyrelsen? Socialstyrelsen säger ju inget om att man inte får rekommendera lågkolhydratkost. Tvärtom, dom har ju godkänt det som en kost till diabetiker, bland andra koster.
  6. Fröken Nilsson
    Älskar att höra Carolas historia!!! Min sambo har nyligen fått typ 1 och klarar sig på bara basinsulin till natten tack vare att han äter lågkolhydratskost 🙂
  7. EM
    Jag tror säkert att lchf kan ge typ 1 diabetiker stabilare blodsocker. Men jag vill poängtera att en typ 1 diabetiker aldrig kan klara sig helt utan insulin (då dör man) inte heller Carola som måste fortsätta ta sitt långtidsinsulin. Min dotter har typ 1, hon kan inte ens äta en tomat utan att ta insulin till, hon blir hög utan. Det betyder att hon skulle få äta otroligt hardcore LCHF om hon skulle klara sig på endast sin långtidsverkande spruta som hon tar 1 gång per dag. Tror ni på kostdoktorn att det är bra för en 8 åring att helt utesluta kolhydrater ur sin kost ? Finns det studier på hur kolhydratsfri kost påverkar barn?
    Svar: #12
  8. Sara Bergenfeldt
    Intressant! Detta upplever jag som jobbigt i sjukvården. Har i somras jobbat (och jobbar fortfarande) på en medicinavdelning i Norge. Där gäller samma sak som i Sverige; v e t e n s k a p och beprövad erfarenhet. Det läskiga är bara när vetenskapen är köpt av läkemedelsbolag och den beprövade erfarenheten (inlägg som dessa) avfärdas. Jag fick i somras en patient med nyupptäckt diabetes, han frågade en massa och var verkligen mån om att läsa på för att sköta sin nya sjukdom på bästa sätt (på avd. hann man inte konstatera om det var typ ett eller två, eftersom han var gammal men hade en klinik som talade för typ 1, innan han skrevs ut).

    Det jobbiga är just att jag blir rädd för att säga saker eftersom jag vet hur det mottas av mina kollegor. Patienten var väldigt tacksam för att jag hade gett honom tips om din sida och om Annika Dahlquist (Dahlström?) men fick då en avhyvling av läkaren som sade att detta var faktiskt en "insulin-mangel-sjukdom och inget annat". Jag är inte rädd för att bli avhyvlad av läkaren om det får patienten jag tar hand om att må bättre.. Men det är sååå fruktansvärt jobbigt att alltid bli mött av skepsis, skitsnack osv för att man upplever sig ha en annan bild av vad som patienten kan må bra av. Jag tror nog att han tog till sig av din sida och förstår hur bra det kan vara för honom att vidga sina vyer. För det vill jag säga T A C K.
    / sjuksköterskan Sara i Norge

  9. Jonas
    Jag är en typ 1 diabetiker som äter ganska strikt LCHF sedan ca 3 år tillbaka.
    Det är nog så att "nya" typ ettor har precis som nämns i videon, kvar en del egen insulinproduktion. Jag däremot som har haft min diabetes i 25 år behöver ta en liten mängd måltidsinsulin vid i stort sett varje måltid plus långtidsverkande varje kväll. Detta trots att jag ligger på ca 15-20g kolhydrater per dygn och konditionstränar 4-5 ggr per vecka.

    Men jag vill verkligen rekommendera alla typ ettor att testa LCHF det ger oss ett helt nytt och friare liv, mig har det gett ett mycket bättre HBA1C plus att jag slipper i stort sett alla insulinkänningar.

  10. Sia
    Hej
    Min man har fått typ 1 diabetes av akut bukspottkörtelinflammation. Han är 1,78 lång och ha genom sjukdomen gått ner till 57 kg vilket alla förstår är på tok för lite. Diabetesvården säger att han inte ska bry sig om kosten nu utan prio att gå upp i vikt. Funderar på hur man kan gå UPP i vikt av att äta LCHF. Någon som har tips.
    Svar: #11
  11. Majoren
    Sia, LCHF brukar anses vara viktnormaliserande och det är många underviktiga som blivit hjälpta att komma upp till sin normalvikt. Din mans viktnedgång har ju sin förklaring i insulinbristen innan ni upptäckte sjukdomen. Med ett normalt insulintillskott är jag säker på att LCHF-kost hjälper honom upp igen.
  12. Ann Kristin
    Jag har aldrig sett att någon LCHFblogg har påstått att en T1D kan klara sig utan insulin (bara på en rawfoodsida) och verkligen inte här. Det är Lowcarb, inte Nocarb, och ingen säger att ett barn ska äta annat än liberal LCHF. Mycket grönsaker och en del bär och nötter, ren mat, kött, fisk, ägg, smör, grädde och kokosolja, det kan väl inte vara dåligt för någon?
    Svar: #14, #16
  13. Sara
    OBS! Vill bara förtydliga att jag i n t e påstod att min patient inte skulle ta insulin alls, utan att hänvisade honom hit där han kan hitta källor till "matnyttiga" som jag egentligen inte ska ge råd om..
  14. EM
    Nej det är inte fel att äta den mat du beskriver, det jag vill komma till är att min dotter skulle inte kunna äta det du beskriver utan att ta måltidsinsulin. Filmen verkar förespråka att man ska äta så man slipper ta måltidsinsulin. Dessutom är jag skeptisk till att ta bort "naturliga" kolhydrater ur barns kost, tex potatis och morötter. Det jag har kunnat läsa mig till i olika studier är att barn behöver en viss mängd kolhydrater för sin tillväxt.
    Svar: #15
  15. Ann Kristin
    Filmen vänder sig inte till växande människor. Carola är ju fullvuxen. Det är verkligen inte ofarligt att överdosera insulin. Jag har haft kontakt med en diabetes- och nutritionsläkare, och fick en siffra per kg kroppsvikt, men jag har inte siffrorna här. Ett växande, aktivt barn kan säkert äta kall potatis (jag skulle inte ge varm potatis eller mos, för den höjer verkligen bs mycket) och råa morötter. I grönsaker, bär och nötter finns viktiga näringsämnen. Men Kostdoktorn ger ju själv sin lilla flicka LCHFkost, ganska liberal vad jag förstår, men inte skräp och godis. Men att ge människor rådet att äta som en "vanlig" människa är ju helt fel. Alla blir ju mer eller mindre kostrelaterat sjuka idag. Gluten och fruktos är riktigt illa.
  16. L
    Visst förekommer det ,se ex Sten-Stures kommentar i denna tråd från ett diabetesforum där han hävdar att typ ettor kan bli botade.

    http://diabetesforum.funkanu.se/forum_posts.asp?TID=78&PN=21

    Svar: #19
  17. Jaa menee
    Att en diabetiker har en sjukdom, det vet vi men att en "frisk" diabetiker skulle vara dödssjuk, det var något nytt.
  18. M
    Jag har lite samma funderingar som EM, och i samma sits. Dotter på 5 år med typ1. Vars blodsocker blir påverkat av rotfrukter och även vissa grönsaker,ja även kolhydrater i liten mängd, vilket leder till att insulin måste ges. Att sänka hennes basinsulin skulle leda till höjt blodsocker vissa tider på dygnet då hon har olika behov av insulin dygnets alla timmar. Att höja basen istället skulle ev ge många känningar och "onödigt" socker skulle behövas ges.
    Jag tycker det låter fantastiskt i intervjun och hoppas i framtiden att LCHF kan funka och hjälpa vår dotter(när hon blir vuxen), för jag själv (som frisk) är för LCHF. Men jag vill att man ska förstå att det är inte "bara" att ändra till LCHF för vem som helst med diabetes. Allas diabetes typ1 är olika, även för vuxna.
    Jag undrar oxå om det finns några studier på barn med diabetes typ1 och LCHF.??
  19. Leifi
    "Sten-Stures kommentar i denna tråd från ett diabetesforum där han hävdar att typ ettor kan bli botade."
    Tja, vi tolkar det väldigt olika, jag håller inte med dig. Så här skriver Sten-Sture i tråden:
    "Typ ettor som vill bli botade får åka till Polen (Jan Kwasniewski)."
    "Den polske läkaren Jan Kwasniewski hävdar att han botat ett stort antal typ ettor på en kost som påminner starkt om min. Han har hållit på med det i 30 år eller mer. Utsagan får stå för honom, själv ger jag av princip inga råd till typ ettor."
  20. Pål
    Fy fasen vad skönt med människor som lyssnar till sin kropp och tänker själva. Det var rörande att se. Tack Carola och tack Andreas.
  21. Lakefield
    Givetvis är typ 1och 2 olika tillstånd med olika möjligheter att påverka via kosten. Men apropå diskussionen i ämnet är den här länken från MDA och veckans "link love" rätt träffande. Det är en fallrapport från Ungern där en ketogen kost fått en nyinsjuknad T1d att helt kunna avstå insulinbehandling i nuläget.
    http://www.ijcasereportsandimages.com/archive/provisional_articles/20...
    Svar: #23
  22. Robert
    Ursäkta mitt språk men det kan knappast sägas på ett annat sätt.: Vad fan sysslar sjukvården med när de bemöter denna unga kvinna så som de gör??? Hur tusan tänker hennes läkare, diabetessköterska och andra? Jag begriper helt enkelt inte... hjälp mig att förstå hur ni resonerar? Om värdena är bättre och hon mår bättre samtidigt som hon behöver bra mycket mindre insulin än vad som är "normalt" för en typ 1 diabetiker i hennes fall, varför tjafsar sjukvårdspersonal då med henne och skrämmer henne med att bl a "hjärnan kommer att sluta fungera" av LCHF-kost? Snälla, någon diabetessköterska eller dietist därute i vårt avlånga land, förklara för mig hur ni resonerar; för hur mycket jag än försöker ta in vad i helsike ni sysslar med så fattar jag inte er logik, jag begriper inte ert sätt att tänka. Har ni överhuvudtaget en logisk tanke bakom era uttalanden och era rekommendationer, eller är ni så djupt rotade i era medicinska dogmer och paragrafer ni blivit matade med att ni blivit fullständigt förblindade? Eller är förklaringen helt enkelt den att ni är rädda? Känner ni måhända rädsla för det okända, för det som inte riktigt passar in i det ni fått lära er under den medicinska utbildningen? Ser ni inte längre verkligheten? Tragiskt är vad det är. Lika glad som jag blir över Carola Bakkens upplyftande och glädjande berättelse, lika bedrövad, frustrerad, arg och upprörd känner jag mig över hur hon (och säkert åtskilliga andra) blir behandlade av en sjukvård som i stora stycken totalt verkar ha förlorat fotfästet med verkligheten. Så här kan vi inte ha det, detta håller inte, gott folk; det är ju rena upp och nedvända världen det som sker! Slutligen vill jag tacka Carola att hon ställde upp på denna intervju, en rörande berättelse som väcker känslor och säkerligen kommer att påverka många i vårt land.
  23. EM
    Att behandla typ 1 patienter med fettdieter är på inget sätt nytt. Innan insulinets upptäckt behandlade man patienter med detta, man märkte att de levde lite längre då. Trots detta dog ALLA som insjuknade i typ 1 diabetes innan insulinet kom 1922. Insulin är ett livsnödvändigt hormon som man dör utan. I början när man insjuknar i typ 1 diabetes har man en lite egen produktion av insulin kvar, men så småningom försvinner produktionen helt oavsett om man äter kolhydrater eller inte. För min dotter försvann hennes sista egenproduktion efter en kraftig förkylning ca 1,5 år efter hon insjuknat. Typ 1 och typ 2 är två helt olika sjukdomar. Tycker att det är tröttsamt och tråkigt att man inte kan diskutera ev för eller nackdelar med LCHF för typ 1 diabetiker utan att diskussionen leder in på att "nej, ingen här påstår att det går att bota, men den eller den påstår sig kunna det". LCHF eller låg kolhydrat kost tror jag kan vara bra, jag är inte emot det, men jag blir som sagt otroligt trött på inlägg där man ändå vill påvisa att det faktiskt kanske skulle kunna vara så att man kan bota typ 1 med kost. Man kan inte bota, däremot få stabilare blodsocker och minskade insulindoser av att äta kost med få kolhydrater.
    Svar: #28
  24. Thomas Jansson
    Helproffsigt!
  25. Johan.
    Kostnader om diabetesläkemedel....
    --------------------------------------

    De nya reglerna gäller från 1 mars 2010.

    År 2008 såldes diabetesläkemedel för knappt 1,2 miljarder kronor. Av det stod insulin för 925 miljoner kronor, tabletter av olika slag för 258 miljoner.

  26. Jeanette
    Kostnader om diabetesläkemedel....
    --------------------------------------

    De nya reglerna gäller från 1 mars 2010.

    År 2008 såldes diabetesläkemedel för knappt 1,2 miljarder kronor. Av det stod insulin för 925 miljoner kronor, tabletter av olika slag för 258 miljoner.

    Känner att det är bara pengarna som styr............

    Svar: #27
  27. Johan.
    Varför jag kollade på detta beror på att min sjukdom ms omsätter
    hela ca 20 Miljarder Dollar i bromsmediciner.
    Kan D vitamin i tidig ålder vara preventionen av ms och diabetes.
    ,,,se Mats Humbles videoklipp...
    http://www.youtube.com/watch?v=DcLSl-Snrzs&list=UUDpWAZb507uwJm1...
  28. Ann Kristin
    Jag ser fortfarande inte att någon vettig människa säger sig kunna bota T1D (Jan Kwasniewskis åsikter får väl ändå stå för honom, och vissa T1D kan vara feldiagnostiserade) och diskussionen handlar om att kunna begränsa mängden insulin genom att äta ekologisk, god mat. Jag har kontakt med flera föräldrar som framgångsrikt hanterar sina barns behov av både tillväxtbefrämjande och livräddande insulin, samt håller en hälsosam nivå på blodsockret. Det är ju oerhört noga hur vi behandlar våra barn, både kroniskt sjuka och friska. Tro inte att jag tar lätt på detta, och jag har plöjt massor av böcker, studier, haft kontakt med massor av anekdotiska berättelser och kan med bestämdhet hävda att genom att strunta i gluten och laktos, samt ge barnen en ekologisk kost, rik på vitamineraler i form av grönsaker, bär, nötter, gräsbetat kött, blåcertfisk och skaldjur, ägg, naturligt fett, smör och kokosolja och kallpressad olivolja. Insulin och blodsocker är en knepig gungbräda, men det jag utesluter är inte på något vis essentiellt i kosten.
  29. Johan.
    Prevention, förebyggande, det att försöka förhindra (prevenera) att något inträffar...
    http://www.youtube.com/watch?v=isnJtgj8-qU&list=UUDpWAZb507uwJm1...
  30. Johan.
    Kanske den här bilden förklarar varför diabetes och ms uppstår...
    http://www.youtube.com/watch?v=5wpANmTM1qc&list=UUDpWAZb507uwJm1...
  31. Anna
    Om hur det som marknadsförs som (jättenyttiga) torkade bär i praktiken är torkad sylt!

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/de-hor-hemma-pa-godishyllan/

  32. Johan.
    Om bären innehöll 10 000 IE av D vitamin skulle de bromsa massor av sjukdomar för nationen..
    http://www.youtube.com/watch?v=mUiRvk5_eFQ&list=UUDpWAZb507uwJm1...
  33. Typ1a
    Strålande bra intervju! Roligt att höra hur personer som får sjukdomen och drabbas av vårdens sjuka råd helt enkelt tänker själva och på så vis kan leva vidare ganska obehindrat.
    Jag fick själv råd att dricka en speciell juice (som visade sej höja sockret rejält) och sedan äta som vanligt och ta sprutor för att korrigera. Inget vidare bra råd visade det sej eftersom det ledde till 20 kilo + på vågen och väldigt dåligt mående.

    Nu när jag bestämt mej för att köra efter det mest logiska, att undvika det min kropp inte tål och kan ta hand om, mår jag bättre och bättre för varje dag och siffrorna på vågen börjar sakta men säkert röra sej neråt. Min diabsköterska och jag har en bra relation men vi pratar inte mat längre, vi har helt enkelt olika åsikter men hon är alltid imponerad av mitt hba1c som ligger kring 3.2 till 3.5. Jag har själv ingen produktion av insulin kvar och tar 20 enheter basinsulin varje morgon och sedan beroende på innehållet av mejeri, rotfrukter och bär kan jag behöva skjuta till allt från 0 - 8 enheter snabbtidsverkande under dagens gång.

    Självklart kan inte typ1 botas av mat, men bra mat kan göra det så mycket enklare!

  34. Nils O
    Vi hör ofta argumentet "kroppen behöver kolhydrater". Det är visserligen sant - det finns ju celler i kroppen (hjärnan, blodet, njurarna) som behöver glukos för åtminstone en del av sin energi. Men cellerna får sin glukos via blodet, och så länge blodglukoshalten är normal finns det tillräckligt med glukos åt varenda cell! Bara att mäta, om man undrar.
    Men innebär det att man måste äta viss mängd kolhydrater? Nej likaväl som kroppen kan omvandla blodglukos till fett, kan den omvandla fett (i kombination med protein) till blodglukos om och när det behövs. Vid en kris kan ju människan klara sig lång tid helt utan näringstillförsel - en omöjlighet om inte kroppen kunde bilda blodglukos.

    PS Kvitto på att kroppen bildar glukos är ketoner. Det har inget med fettförbränning som sådan att göra - en vanlig missuppfattning (kroppen kan använda större delen av sin energi som fett utan att ketoner kommer ut i blodet). En förklaring är att ett ämne (oxalättiksyra) som behövs i allra sista steget av fettförbränningen (och då återbildas) i stället går åt till att bilda glukos just i levercellerna. Så, istället för att tas omhand i levercellen själv, släpps ketonerna ut i blodet och (snabbt och begärligt) tas om hand av kroppens övriga celler.

  35. Johan
    Kommer att tänka på det gamla skämtet om officeren som instruerar sina soldater "i de fall där kartan inte överrensstämmer med terrängen, är det kartan som gäller". Detta verkar svensk vård ha tagit på allvar.
    Svar: #38
  36. Johan
    För övrigt är smör fortfarande inte bra enligt SvDs "kostexpert":
    http://blog.svd.se/maratonbloggen/2014/10/13/kostexperten-hur-halsosa...
  37. BJA
    Fantastiskt fin intevju. Tjejen har väl i och för sig sk typ 1.5 eller hur?
    Men åter som jag sagt förut; ni får sluta anklaga dom stackars diabetessköterskorna. Dom jobbar under läkarnas ansvar och det är vi läkare som drar upp riktlinjerna. Det är inom läkarkåren diskussionsvågorna borde gå höga. Sköterskorna gör bara vad dom blivit tillsagda, precis som dom stackars dietisterna. Det är i alla fall min uppfattning.
  38. Johan.2
    HA HA,, Jag trodde det var jag själv som skrev om "officeren som instruerar sina soldater" eftersom namnet var Johan...

    - det är exakt så......

    Svar: #39
  39. Johan
    Vem vet 🙂
    Svar: #40
  40. Johan.2
    Jag kan stå för inlägget för det är i min linje....
    http://www.youtube.com/user/jastrom44/about
  41. Elinor
    Har varit typ etta sedan 2008 och ätit strikt sedan dess men jag måste ta basinsulin till det minsta lilla. Fick ta sex (6!) enheter idag till min blomkål och 96% -iga korv. Det gör mig lite ledsen men det är väl bara att acceptera att det tyvärr blir värre och värre. Det är som att insulinet inte biter nu efter sex år. Nu till vintern blir det värre också.
    Har också fått utskällning från vården pga för lågt hbA1c men de påstår att de är rädda att jag inte kommer känna om jag blir låg. De hotade tom med att jag kanske inte skulle köra bil för tänk om jag svimmar med mina barn i bilen. Lite skrämselfasoner kan man tycka men jag orkar inte lyssna en gång.
    Det jag vill säga är att vi är alla olika men bara för att man lägger om till lchf kommer man inte automatiskt kunna skippa måltidsinsulinet. Men stort grattis till den som kan!
    Svar: #43, #46, #47
  42. Johan.2
    Det stämmer ganska bra med tidsperioden som MS ökat.
    Diabetes 1 har ökat de senaste 30 åren.
    http://diabetesportalen.se/om-oss/fraagelaadan/besvarad-fraaga/varfoe...
  43. Niclas
    Hur mycket fett äter du?
  44. Johan.2
    1-Diabetes dyker nästan alltid upp när jag surfar runt om min sjukdom MS.
    Jag har knappt vetat vad 1-diabetes var för något men eftersom det dyker upp med MS
    började jag ta reda på mer.

    Ingen vet varför båda sjukdomarna startar men både MS och 1-diabetes
    har ökat i samma period så D vitaminbrist i tidig ålder kan vara boven..
    http://www.youtube.com/watch?v=ICs9Z-3FoTw&list=UUDpWAZb507uwJm1...

  45. Nils O
    http://www.diabetes-book.com/readit.shtml
    Dr Bernstein är T1-a själv sen barndomen, och fortfarande vad jag vet aktiv som diabetesläkare vid 80 år fyllda.
    Han har i sin bok "The Diabetes Solution" skrivit om snart sagt allt som finns att veta och kunna om diabetes - se kapitelutdrag via länken ovan. I kap. 6 (som inte finns med där!) beskrivs "the honeymoon period": "after a few weeks of insulin therapy, many patients experience a dramatic reduction of insulin requirements, almost as if the diabetes were reversing [...]Based upon my experience with the fair number of type 1 diabetics I've treated from the time of diagnosis, I'm convinced that the honeymoon period can be prolonged indefinitely. [..] with the meticulous use of small doses of injected insulin and with the essential use of a very low carbohydrate diet, the remaining capacity of the pancreas, I believe, can be preserved.
    Bernsteins bok bör vara obligatorisk läsning för var och en som vill kunna ta ansvar för sin diabetes. Den är förstås på engelska, den torde gå att få tag på via nätbokhandlare.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_K._Bernstein
    http://www.youtube.com/watch?v=vyOI9bk3VZc&list=PLEC4F2B34AC74866C
    och många andra klipp.
  46. Typ 1a
    Har också varit där när det känns som det inte spelar någon roll vad man äter, kan lätt kännas hopplöst.. Lite kan väl tänkas ha att göra med livet runt om, stress, sömn, vitaminintag mm. men även vilken sorts medicin kan ju spela in.

    Jag fick efter en tids kämpande byta basinsulin, från ett 12 timmars till ett 24 timmars. Det vart ett steg i rätt riktning. Men jag blev väldigt låg på mornarna när jag tog det på kvällen och bytte då till att ta det vid 9 på morgonen istället, vilket hjälpte. Men då fick jag problemet att jag låg bra fram till 6 tiden på morgonen och sedan steg jag fort (utan att äta) om jag inte bromsade med snabbtidsverkande. Men det hjälps nu av att glas vatten med potatismjöl på kvällen. Ingen stigning alls längre på morgonkvisten. Kan tillägga att jag även tar ett glas vid basinsulinet och har fått för mej att det hjälper mej under dagen.

    Så ett litet tips är att titta på saker som kan förändras förutom maten, för den verkar du ha stenkoll på! 😉 Och självklart är vi alla olika!

  47. Ann Kristin
    Man kan utveckla insulinresistens även som T1D, och blir då dubbeldiabetiker, precis som att T2D kan få lov att börja med insulin och blir T1D på sikt. Lösningen är trots allt att äta lågkolhydratkost. Men högkolhydrat blir det ännu sämre.
  48. sara
    Inget unikt detta har jag fått höra i flera år aav min läkare som dessutom är överläkare...
  49. M
    Hej!
    Tack till Carola för den inspiration du kommer att ge många nyinsjuknande och även till oss som haft typ 1 några år. Jag är en 45 årig man med liknande erfarenheter från diabetesvården. Jag har haft typ1 20 år och fått känna på biverkningar av kolhydratsätande. De första åren handlade mycket om att äta så fettsnålt som möjligt vilket gav kraftigt svängande blodsocker varje dag.Jag var otroligt insulinkänslig eftersom jag tränade 6ggr/v styrketräning och åt som jag gjorde.Blodsockervärden var1-25. Låga hbac1 men mådde urkasst trots att jag följde råden så gott det gick. Biverkningar som uppstod var bla inflammationer. Lunginflammation, prostatinflammation, öroninflammation, ögoninflammation, muskelinflammation, benhinneinflammation mm.
    Svamp på tungan, naglar mm.
    Halsinfektioner 10/år
    Erektionsproblem.
    Minnesproblem
    Diabeteskoma 2 st lindriga med uppväckning av ambulansmän.
    Kraftiga koncentrationsstörningar och ihållande trötthet.
    lindrig sömnapné
    Depressioner.
    Syndrom som läkare kallade lövgrens syndrom vilket gjorde mej sängliggande med svullna fötter och leder.
    Karies och tandköttsinflammation mm.
    Det finns mer men jag tänker berätta om vändningen som uppstod med lågkolhydratkost istället och om reaktionen från ansvariga medicinska läkare.
    Hösten 2008 såg jag ett tv-program där Annika Dahlqvist var med och pratade om fördelar med lågkolhydrat. Jag minns att jag sa till min fru att det vet vem som helst att det inte går att få tillräcklig energi att träna och kroppsarbeta med den kosten. Jag minns att jag funderade hur mitt blodsocker skulle kunna bli på denna kost. Våren 2009 hade jag gått med öroninflammtion och halsinfektion i 6 veckor och det konstaterades att jag hade väldigt lågt immunförsvar. Jag låg långt under gränsvärde på vita blodkroppar. Jag sökte på google om immunförsvar och hamnade på vad jag tror var kostdoktorn.se. Jag blev inspirerad och började då min egen lågkolhydratresa vilket ganska omedelbart gav effekt genom att öron och hals läkte. Det tunga sinnet blev bättre och inflammationer försvann. Jag var överlycklig även om jag till en början hade svårt med energin till styrketräningen vilket dock vände till det bättre efter några månader. Då 15 år efter att diabetesdiagnosen gavs kände jag mej helt plötsligt frisk även om jag tog små doser insulin till måltid och bas. Fantastiskt, det här tänkte jag. Det blir kul att diskutera med diab.sköterskor och medicinläkare på sjukhuset vilken fantastisk vändning jag fått uppleva. Men första mötet med diabetessköterskan slutade i att jag blev ordentligt uppläxad över kosten och att det här troligtvis skulle sluta i hjärtinfarkt pga att tot kolesterol låg på 7. Dock med högt HDL, låga trig osv. Jag hade också bra blodtryck vilket legat på gränsen innan. Men det var just det här med kolesterolet. Hem igen och googlade igenom världens alla skrifter om kolesterol och hittade inte det farliga hon beskrev men tänkte att jag måste missat några studier. Senare träffade jag medicinläkare1 som berättade för mej att kolesterolet var livsfarligt för mej som var diabetiker. Jag sa då att jag skulle överväga att sluta med LCHF om hon kunde visa på vilka studier som hon grundade detta. Efter någon vecka damp ett kuvert ner i brevlådan med några studier. Dock ej några där jag kunde se att högt kolesterol skulle vara farligt för mej. Dock fanns det något med hyperkolesterolomi och i familjer med denna ärftlighet skulle det kunna vara livsfarligt. Men jag har inget i släkten. Denna läkare är idag tjänstledig. Min tilltro till vården och läkare har minskat kraftigt och jag går dit endast om jag måste i nuläget. Vi med typ1 måste förnya körkortet var 3:e år och därför var det tvunget med läkarintyg sep 2014. Jag tog prover och hade normalt blodtryck, HDL2,4 trig 0,7 och ca 5 i LDL.
    Proverna var bra med bla hba1c på 35. Men nu var det dags för medicinläkare nr 2 att berätta för mej att LCHF var livsfarligt för diabetiker. Hon började med att säga mitt hba1c var på tok för lågt och att hon inte förstod hur jag bär mej åt. Hon sa till mej att det vore bäst om jag slutade med mitt basinsulin(det om något är livsfarligt för en typ 1diabetiker!). Hon berättade att högt kolesterol är livsfarligt för typ1 diabetiker och att jag inom 10 år skulle få hjärtproblem. Men som hon sa så var jag ju fortfarande ung. Hon passade på att berätta om att hon själv åt blodfettsänkankande och pratade om sina föräldrar som fått stroke mm lite som för att riktigt förstärka sitt uttalande. Själv är hon veg. Jag vågade inte argumentera för här skulle ju denna kvinna skriva under på att jag var lämplig för körkort så det var bara att tiga. Och jag är verkligen lämplig, inga sjukdomar, inga känningar, ingen retinopati längre mm. Inget mer än några enheter insulin. Hon avslutade med att fråga om de kunde hälpa mej med något och jag sa då att jag var intresserad av att få en kontinuerlig blodsockermätare vilket kunde hjälpa mej mycket på natten och när jag tränar mm. Svaret:
    -Vi ger inga sådana till personer som går på LCHF för vi tycker det är en dålig diet. Om du skall ha en sådan måsta du sluta med LCHF och börja med kolhydrater.
    Detta blev alltså sagt i Sverige 2014 av en medicinskt ansvarig läkare på ett sjukhus till en människa som ej röker, ej dricker, ej äter socker, ej äter vetemjöl och dessutom tränar 6ggr/v. Om jag valt att äta all möjlig skit som serveras på fik och som säljs i mataffärer och kiosker så skulle jag alltså vara mer kvalificerad för denna apparat. Att hon skall få rätt i sin utsaga om att jag kommer att få hjärtproblem inom 10 år är ju inte helt okvalificerat eftersom var och varannan diabetiker dör i förtid av just hjärtproblem vilket kan uppstå i samband med höga eller låga blodsocker. Att det kommer att vara LCHF som är orsaken är dock inte troligt.
    Svar: #50, #52
  50. MickeB
    Fantastisk resa du gjort, Andreas borde göra en intervju med dig.
  51. Erik
    Varför hon kunde minska från 11 enheter långtidsinsulin till 1 E är INTE enbart pga LCHF maten, utan att hon kom in i sin remission. När man är nysjuk är betacellerna överarbetade och fungerar dåligt. Sedan när man får insulin så får de "vila upp" sig, och fungerar därför bättre. Så att man kan minska basaldosen.

    /Erik

  52. Jonas
    Din historia är faktiskt mycket lik min! Jag har mött otroligt mycket motstånd av min diabetesläkare vilket har medfört att jag helst inte använder diabetesvården om jag inte är absolut tvungen.

    Skönt att höra att man inte är ensam!

  53. Xelaye
    Jag är nyfiken. Jag fick veta för ett rätt bra tag sedan att jag har typ 2 diabetes. Jag fick veta att det blivit så p.g.a av min övervikt, så dagen efter beskedet bestämde jag mig för LCHF testade det i en månad och tappade 15 kg på den månaden. Jag träffade läkaren strax efter det och fick en rejäl utskällning om att jag förlorade vikt alldeles för snabbt och att det i sig var hälsofarligt. Jag bestämde mig då att lyssna på kostråden jag fick och har det senaste halvåret förlorat kanske 10 kg, vilket är bra enligt läkaren.

    Det jag är nyfiken på är väl för det mesta om det verkligen är en hälsofara att förlora övervikt i snabb takt eller om det är helt ok att förlora det snabbt så länge man inte svälter sig till att bli undernärd och utan energi.

    Svar: #55
  54. Dr.Dogge
    Att äta en låg andel kolhydrater är inte någon hälsorisk för en typ 1 diabetiker så länge som ketos inte inträder. Dock kan det vara bra att ha i åtanke att en liten del kolhydrater är nödvändigt för hjärnans funktion samt för glykogeninlagring vilket är användbart om hypoglykemi skulle infalla.

    Energi kommer kroppen alltid ha vägar till att utvinna. Dock är det bra om det finns ett glykogenlager. Jämför brist på inlagrat glykogen vid hypoglykemi med en fylla. Om du hamnar i koma finns det inte någon säkerhet på att du vaknar.

  55. Anne
    Varför skulle det vara farligt att förlora vikt snabbt? Fick du någon förklaring till det? Det är nog bara en rädsla som lever kvar eftersom det enda sättet att gå ner 15 kg på en månad i läkarens ögon är nog att svälta sig och det är ju inte bra.
    Äter man lchf och får i sig allt man behöver förstår jag inte varför det skulle vara farligt.
  56. Aszk
    Tycker att det är missvisande intervju och håller med några som skriver ovan. DET ÄR inte bara skippa kolhydrater och äta sås. Kroppen BLIR väldigt alert och börjar omvandla proteiner och även fett till kolhydrater, så det hon säger kommer inte stämma på alla!
    Jag har typ 1 och äter lågkolhydratkost, men måste räkna proteiner och dosera för 58% av dem.
    Hon låter som att hon har ganska mkt egen insulinproduktion ftf... 3 enheter av basal låter väldigt lite för typ 1... och rotgrönsaker ... är rätt mkt kolhydrater
    Svar: #57
  57. Ann Kristin
    Hon säger inte att just hennes dos och kost fungerar för alla. varför tror alla att så fort någon mår bättre och/eller går ner i vikt så är det karbonkopia på det och gäller för alla? Varje diabetiker, oavsett typ, måste hitta en egen väg, nämligen äta och mäta. Men att äta lågkolhydratkost är positivt för alla diabetiker.
  58. Steinar
    Herlig å se at det er flere positive erfaringer fra en type 1 diabetiker på LCHF. Er selv en type 1 som etter 6 måneder med insulin kunne fjerne medsinen, og i dag 4 år etter diagnosen klarer jeg meg med den egenproduksjonen jeg har. Mine erfaringer deler jeg med en annen type 1 diabetiker på http://www.insulinfri.no for de som er interessert
  59. Filip Gustafsson
    Tyvär så kommer inte LCHF funka resten av hennes liv som sagt så har man lite insulin produktion kvar när man har precis fått (typ 1) men när den upphör så måste man använda insulin. Det är inte bara kolhydrater som höjer blodsocker. Jag har själv haft typ 1 i 12 år nu och jag provade också LCHF dieten i början men som sagt så slutade de att fungera och jag behövde ta insulin. Eftersom att kroppen inte har något insulin vid de tillfället produktionen upphör så hjälper de inte att äta LCHF för att den fettrika matten höjer också bs. Sen kan man ju röra på sig men de hjälper inte på lång sikt. jag kan lova er att hon idag använder insulin till varje måltid annars är det hennes fötter och ögon, lever som slutar att fungera.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg