Hjärt-Lungfonden dumpar Becel

Hjärt-Lungfonden dumpar Becel

Hjärt-Lungfonden har beslutat att avsluta samarbetet med Becel på grund av oklarheter i hur hälsosamt margarin är. Detta trots att Becel tidigare betalat dem mångmiljonbelopp årligen för att få använda HLF:s symbol. Tydligen värderar HLF sin integritet högre. Rimligen är detta ett hårt slag mot trovärdigheten hos Becels marknadsföring.

Bakgrunden

Orsaken till beslutet är bland annat Hjärt-lungfondens hearing i höstas. Meningarna bland de inbjudna professorerna var högst delade i frågan om naturligt mättat fett på något sätt var skadligt. Även om Claude Marcus enligt en rapport vädjade om att de skulle komma överrens.

I Hjärt-Lungfondens årsredovisning 2007 tackade de Becel för ”gåvor i mångmiljonklassen”. Självklart måste det ha tagit emot att avsluta ett så lukrativt samarbete. All heder till dem för att de ändå tog det beslutet.

Den som vill kan skriva någon rad till Hjärt-Lungfonden, så att de förstår hur uppskattat deras beslut är. För de som vill stödja fonden med ett bidrag – nu är ett tillfälle så gott som något.

Från Henrik Ennart på SvD:

Margarinet Becel får inte längre använda Hjärt och lungfondens emblem. Enligt fonden  finns det allt för många oklarheter kring hur mättat och omättat fett påverkar vår hjärthälsa.

Hjärt och lungfonden är en stor bidragsgivare till forskningen kring hjärtsjukdomar och fondens logotyp har i flera år prytt förpackningarna till Unilevers storsäljande margarin Becel. Men då avtalet löpte ut i december valde fonden att inte förnya det.

”Vi har följt debatten noga och inte minst en hearing vi arrangerade i höstas övertygade oss om att det här med mättade kontra omättade fetter behöver utredas ytterligare. Det kom fram en del svagheter kring viktiga studier som vi inte uppmärksammat tidigare”, säger generalsekreteraren Staffan Josephson.
”Som debatten gått har avtalet med Becel gjort att vi förknippats med en uppfattning men vi stöder forskning och det känns viktigt att vi uppfattas som fristående.”

”Vi har haft ett bra samarbete som vi är nöjda med. Vi är överens och i övrigt tycker jag att fonden får uttala sig om detta”, säger Sandhya Forselius som är pressansvarig på Unilever.

Mer från Dagens Medicin:

Roger Höglund, informationschef på Hjärt-lungfonden, hänvisar till en vetenskaplig hearing i höstas där båda sidorna i den här debatten kring mättat och omättat fett fick framföra sin forskning.

– Då kom det fram väldigt tydligt att det finns oklarheter kring hur gynnsamt omättat fett är för hjärt-kärlhälsan, samtidigt som det vetenskapliga underlaget för det mättade fettets farlighet är ganska svagt, säger Roger Höglund.

– Därför har vi valt att inte fortsätta samarbetet med Becel. Vi vill utgå från vetenskap och vill vara helt neutrala i denna debatt.

Fler omaka par

Svenska Kocklandslaget har Unilever som en av sina huvudsponsorer. Nu kanske de har knepigt att få sponsorer. Men något bättre än en margarintillverkare borde de kunna hitta. Kanske kunde Arla sponsra dem? Gissningsvis vet kockar att maten blir godare när det lagas med bra smör, istället för konstgjorda margariner med artificiella aromämnen.

Kanske någon vill skriva till dem?

Läs mer

Bojkotta Becel / Unilever Mer om varför dessa bolag förtjänar en bojkott

 

1 2

63 kommentarer

  1. cgs,
    jag kan bara blockera dem i efterhand. Men jag har beslutat att jag kan lägga tiden på bättre saker. Så nu kommer de helt oberoende av någon input från mig. Utöver som sagt att de matchas till ämnet.
  2. Kostintresserad
    Perfekt tajmat med Becels inbjudan till journalister den 17/2 när de ska hålla "seminarium" med Margarinbaronen (Claude Marcus). Hoppas att många frågar hur det kan komma sig att Hjärt- & Lungfonden sagt upp bekantskapen.
  3. :mrgreen:
  4. fasching
    Stort - det rör på sig!
  5. LCHF-are
    Ser att en av annonserna här på sidan just nu är "Diabetes diet" med viktklubb. Har de använt sig av detta med "diabetes" innan eller det används bara för att det fokuseras så mycket mer på vad diabetiker ska äta nu? Skulle vara intressant att veta hur de menar att deras program är bra mot diabetes. Har varit medlem, men minns inte ett jota. Skrev bara slaviskt in vad jag ätit.
  6. Manne
    Mitt mejl till Kocklandslaget- Krister Dahl besvarades så här:
    "ja tiderna förändras , vi lever idag i ett samhälle som äter alldeles för mycket mättat fett, vi behöver få en bättre balans mellan mättat och omättat fett.

    självklart så jobbar vi fortfarande med smör i matlagningen men vi behöver få in mer av tex rapsolja.

    sedan för att hålla oss i toppen i tävlingar så behövs det självklart medel för detta".

    Men vilka produkter som används från Unilever undvek han att svara på!?
    Någon som äter frukost med stjärnkockarna på tisdag?

  7. Professor Göran
    1999 efter min allvarliga hjärtinfarkt "läste jag på" och ett omedelbart beslut var att "kasta ut allt margarin" ur kylskåpet och vi eldade faktiskt upp det som en symbolisk handling. Alla produkter med formuleringen "Innehåller partiellt härdat vegetabiliskt fett" kunde sedan lika gärna ha en dödskallemärkning för oss.

    Bl.a. kommer jag ihåg en forskare som uttryckte det hela som "Om vi hade vetat vad vi vet i dag om margarin när det kom ut på markanden för femtio år sedan så hade det antagligen inte blivit godkänt som livsmedel!" Vem det var som sa detta kommer jag inte ihåg men någon här på bloggen kanske känner igen uttalandet?

    Anledningen till att jag klarat mig så bra nu under tio år trots att jag tackade nej till en "självklar" by-pass operation och snabbt slutade med alla mediciner och dessutom nu mår så förbaskat bra tror jag beror på tre, fyra saker.

    1. Allt godis åkte ut ur kosten (dvs inga snabba olhydrater)

    2. Allt margarin bannlystes (transfetter)

    3. Regelbunden måttlig motion (cykla en mil til jobbet några gånger i veckan)

    4. Och under sensaste året en kost med "noll kolhydrater"

  8. Kristina
    Nyss hemkommen från HIVA... 47 år gammal... kvinna.... två barns mamma... hjärtinfarkt... Jisses anåda!!! Jag mår bra i hjärtat idag. Blev ballongsprängd och ultrljud visar att muskeln faktiskt inte tog något stryk. Övriga kärl ser också bra ut... MEN jag måste få berätta om de diskussioner jag hamnade i på avdelningen...

    För det första reagerar jag som diabetiker på att man inte serverarar särskild diabeteskost. "Vad bra" Tänker jag.... alla äter diabeteskost..." Tjoflöjt! Första dagen: Två mkt små skivor med kassler, med ett jättelass potatisgratäng och majs... Andra dagen: korv med pulvermos och mera majs.... Tredje dagen konserverad frukt till efterrätt... Vitt bröd till frukost alla dagar... Juice, lingondricka osv. Metforminet satte de ut eftersom det inte fungerar bra med kontrasten som sprutades in... I stället matar de mig full med socker och får följdaktligen ge mig fyra sprutor insulin varje dag. När jag sedan skall hem så påtalar man Becells välgörande funktion för mina kolesterolvärden... Kände mig lätt maktlös måste jag säga!
    Självklart är jag därför lite orolig nu också. Det var en sak med LCHF före hjärtinfarkten... men nu?!? Lågkolhydrat JA!!! Kommer aldrig att ändra på det! Och jag kommer inte att bre kemikalier på brödskivor eller liknande... Men kan jag verkligen tänka HÖGfett??? Någon som kan tipsa om vettigt att läsa?
    Doktorn sa i alla fall vid utskrivningen... (jag citerar) "Nu fokuserar du på ditt rökslut under några veckor. När du känner dig säker på det DÅ först tar du tag i kosten igen. Vi kan medicinera dina sockervärden och dina blodfetter. Men rökningen kan vi inte göra något åt - det kan bara du...
    Så nu är jag en rökfri godisätare (dock inte sockersötat godis) under några veckor... (något måste jag stoppa i munnen...:))

  9. Ninnan
    Fick jag välja mellan lchf och rökning, skulle jag först välja lchf.
    Mycket rätt fett och pyttelite kolhydrater.
    Har du aldrig provat nikotin-sugtablett? Den kan ligga en halv dag i munnen och snus är inte heller att förakta.
    NU är du "kollad" i vartenda blodkärl och de försämras inte av lchf.
    Andra här kan säkert förklara det bättre än jag.
  10. Lund
    Kristina, läs inlägg och länk till Dagens Medicin, artikel av Uffe Ravnskov. Där får du svart på vitt om dessa förhatliga sjukdomsframkallande omega6fetter och margariner.
    Du borde läsa alla Uffes böcker.
  11. Anders S
    RE #58 Kristina september 29, 2010 klockan 21:18

    Läs "The Potbelly Syndrome - How common Germs Cause Obesity, Diabetes, and Heart Disease" av Russell Farris & Per Mårin

    Per Mårin har varit chef för akuten på Östra Sjukhuset i Göteborg.

  12. Anna Delin
    #58 Kristina, jag tycker du ska läsa Heart Scan Blog

    http://heartscanblog.blogspot.com/

    Han rekommenderar fram för allt D-vitamin och fiskolja. Neutral till mättat fett.

    "Cooling inflammation"-bloggen är också bra, men rätt teknisk ibland.

  13. Kristina
    Jag tackar för tipsen!! Efter att ha varit storrökare i över 35 år (Ja, det är svårt att tro - men jag var bara 12 när jag började), går det förvånansvärt lätt att sluta nu. Men inom mig finns bilden av att min nioåriga dotter kunde hittat mig på morgonen i sängen... Då är det rätt lätt att sluta. MEN före infarkten så hade mitt "i-stället-för-cigarett-godis" varit Babybell ostar, skink/ostskivor med smör etc. Jag vågar inte det idag... Skall läsa era länkar och andra tips.

    Än en gång Tack!

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av