Nyheter

Historiskt positivt om LCHF i SVT – nu på nätet

Vetenskapens värld om LCHF

Jag hade höga förväntningar på Vetenskapens värld ikväll på SVT inför deras granskning av LCHF och diabeteskostråden. Men verkligheten överträffade förväntningarna.

Ett klarsyntare program kunde man knappast ha önskat sig. Galenskapen bakom dagens blodsockerhöjande kostråd till diabetiker är nu avslöjad även på SVT.

Hela programmet på nätet

Inslaget om LCHF börjar efter 18 minuter och 32 sekunder. Titta och njut.

Mer: LCHF för nybörjare / Allt om diabetes

Medverkade i programmet gjorde bland andra Monique Forslund, Helena Hesselmark och Kennet Jacobsson.

 

1 2 3

150 Kommentarer

  1. Eddie
    Två frågor:

    Låt säga att insulinanvändingen kunde halveras genom patienters kostomläggning till LCHF, vad blir då besparingen för vården per år?

    Bör inte fetma och övervikt betraktas som riskfaktorer i sig för olika typer av sjukdomar, inklusive hjärtinfarkt? Eller ses detta bara som en indirekt faktor? Då evidensen tyder på at vikminskning med LCHF är effektivt är det en kost som minskar riskfaktorn fetma. Hur viktigt är det ur ett riskperspektiv?

  2. mia
    Sååå många gånger under mitt 34-åriga liva har jag undrat vad som är fel på mig. Varför har naturen skapat mig som sådan att min mage alltid krånglar hur mycket fiber jag än lägger till. Att jag haft sådana problem med magen att det faktiskt påverkat min möjlighet att delta i det sociala livet, att jag alltid bantar, alltid är hungrig och ändå väldigt tjock....jag har alltid trott att det varit något fel på mig.....

    I morse åt jag gårdagens lchf fiskgratäng till frukost, klockan var ca8:00, nu är klockan 13:00 och jag mätt! Har inga gser och inget sug eter något sött. Om en timma eller så ska jagnog äta igen för då är jag nog hungrig. Mitt liv har slutat kretsa kring mat, magknip och vikt. Det var aldrig något fel på mig. Tack alla ihärdiga LCHF förespråkare. Jag är en hel människa.

  3. Bra program! Blir dock illamående av vad dessa professorer sitter och säger. "Nä, jag tänker inte forska på något som inte gynnar patienterna". Kräks lite i munnen faktiskt. Fega rackare som antagligen själva ser att något inte stämmer men försöker gripa efter halmstrån nu när hela illusionen rasar.
    Det är så sorgligt. Kan man inte ens svälja sin egen stolthet för the greater good?

    Och detta med "extremkost"? Vad är extremt egentligen? Är det att på konstgjord väg dra ut fett ur maten, tillsätta socker och kemikalier, eller låta den vara precis som den är?
    KOKO är det någon hemma?

  4. Annelie_LivsGlad
    I mina ögon är Vessby inte en forskare! En forskare vill göra studier på sådant man både tror på och på det man inte tror på! Allt för att vetenskapligt bevisa sin egen tes. Jag blir heligt för-nnad när man resonerar som han gör.

    Hellenius ger jag faktiskt inte mycket för. Hon kan få fortsätta att oroa sig precis som människan från dietisterna. I stället för att bara sitta och oroa sig kan de också testa sina teser. Om inte - behöver de inte göra uttalande som dessa.

    Programmet var toppen och positivt. Bra att de tog med både positiva och negativa bilder/intervjuer. Proffsigt upplagt och Monique var ju som vanligt strålande! Jodå, jag har faktiskt ätit Bregott i början när jag vart sötsugen. Inte världens godaste - men det fungerade! Funkar med hyvlat smör också.

  5. Det pågår en jättestor undersökning på kost enligt Livsmedelsverkets tallriksmodell. Den har pågått länge och den är i fullskala, hela Svenska folket ingår i studien och resultatet rapporteras som fetma- och diabetesepidemi 😉
    Den väldigt stora studien som föregick denna kallas för evolutionen och resultatet var Mänskligheten.
    Bra program för övrigt! – Och nu ska jag se om det på SVT-Play.
  6. kostintresserad
    Precis Bertil, och de som under stuiens gång blir sjuka och överviktiga får inte längre delta i studien eftersom de inte uppfyller kriterierna för studiens genomförande enär de kostrekommendationer som det forskas på "inte avser att komma tillrätta med övervikt/diabetes typ 2 utan avser att förebygga dessa sjukdomar" enl. Mattisson. Det låter väl trovärdigt?
  7. JAUS
    #96 En tesked fett är väl ingenting. Jag äter lätt en matsked smör eller två utan vidare. Du är nog fortfarande fettskrämd om en sån liten mängd fett äcklar dig. Eskimåerna frossar i sälspäck när de får chansen.
  8. Nej JAUS #107 jag är inte fettskrämd! Punkt! Du förstod nog inte vad jag försökte få fram, men det beror nog mer på att jag är dålig på att förklara saker och inte på din mentala kapacitet.
  9. JAUS
    #108 Varför nämner du ens min mentala kapacitet, då? Riktigt fult retoriskt knep av dig. Du är inte fettskrämd, men ändå blir du äcklad av fett, ett tydligt förnekande. Det är väl bättre att vara ärlig mot dig själv.
  10. Nej nu förstod du inte igen JAUS. Jag skrev inte att jag blev äcklad av fett. Jag sa att kommentaren var äcklig. Förstod du bättre nu?
  11. JAUS
    #110 Varför klarar du då inte ens äta en tesked bregott?

    Ska du fortsätta med din nedsättande stil? Jag förstår betydligt mer än du tror.

  12. JAUS #111 - För att man inte tycker det är gott att äta en tesked smör betyder inte att man är fettskrämd. Jag äter fett på andra sätt och skulle jag föreslå någon att hålla sötsuget i schack så föreslår jag istället en bit brie eller nån god korv med bra kötthalt. Varför jag tror många tycker att lchf är extremt är just för att man ger såna råd. Kommer man in som ny så förstår jag att man blir lite fundersam. Så jag tycker att det hade varit bättre att ge förslag på något lite mer "lättsmält".

    Inte min mening att låta nedlåtande, ännu en gång min dåliga förmåga att förklara mig och vara tydlig. My bad!

  13. A F
    Trillian,

    Det är skillnad på att inte tycka att teskedsbregott är gott, och att tycka att teskedsbregott är äckligt på så vis att det inte borde rekommenderas.

    Jag håller med JAUS om att smör-på-sked är ett lackmuspapper för viss kvardröjande fettfobi. Den är svårbotad, vi har tutats i det så länge. Min man skär fortfarande bort en del fettkanter och flyttar över till min tallrik.

  14. Wille
    Efter några år på LCHF är risken stor att smör blir gott. Man har ju tappat sötsuget helt och med ett totalkolesterol på under 4 så vet jag att det också tillhör det nyttiga och behövda. Energi i sin finaste form för oss människor.

    Ungefär som vilket kladd inuti vilket godis eller kaka som helst, fast du slipper den här negativa effekten som sött har på dina blodkärl.

    Många gillar ju kakor med något mer smörigt inuti men nu funkar det "bara" med en liten skiva smör som smälter i munnen:)

  15. Vad glad man blir över ett sådant framsteg! Och till er som gnabbat om det så anser jag att man har rätt att inte gilla en tesked smör, även om jag själv skulle kunna äta upp ett helt smörpaket 😉
  16. Professor Göran
    Jag tycker det här programmet är väldigt bra och så tycker även informationsavdelningen på mitt företag som nu också verkar vara ett LCHF-fäste.

    Det bästa inslaget tycker jag var intervjun med Bengt Vessby. Jag kunde inte annat än läsa en stor osäkerhet i hans ansikte och hans framtoning. Även hos Maj-Lis Hellenius kunde man ana denna osäkerhet.

    Faktum är att de nu i slutet av sina forskarkarriärer ser hela det fundament, som de byggt all sin forskning på och som de hela tiden har arbetat på att försvara, vittra bort. Att mättat fett inte är farligt framstår som alltmer tydligt idag.

    Jag förstår därför Bengt Vessby mer än väl. Om någon skulle komma fram till mig och säga att den grundläggande metallurgi som jag under hela mitt liv byggt all min forskning på är helt fel och att jag faktiskt borde starta ny forskning som bevisar att jag egentligen hela tiden har försökt bevisa masssa religiöst nonsens så skulle jag naturligtvis slå ifrån mig och säga att det får faktiskt någon annan göra som "tror på detta". Men det måste ändå vara trist att avsluta sin forskarbana i 'vetenskaplig förnedring' och detta är uppenbarligen på gång både för Vessby och Helenius.

    De kan kanske trösta sig med de inte ensamma går detta öde tillmötes.

  17. VoF verkar vara totalt förvirrade av gårdagens program! Och kan inte reda ut vem som skall ha förvillarpriset? Kandidater varierar mellan SVT, forskarna som inte vill forska, SBU mfl. De borde ge priset till sig själva och avsluta sin verksamhet, tycker jag. Och ge Annika Dahlqvist en ursäkt.
    http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=10&t=10765&start=465
  18. B-A
    Jag har en del kontakt med Maj-Lis och hon är inte det minsta osäker i sin forskarroll. Inte heller har jag upplevt att hon på något sätt skulle befinna sig i den situation som du beskriver. Den forskning som dessa personer har bedrivit är vad den är. Den utgör en del av den samlade kunskapen och de har både lyckats bidra med viktig kunskap inom sina respektive områden. En riktigt forskare skulle aldrig tänka på det sätt du gör Göran.
  19. CharlotteTheOriginal
    Vessby vill inte forska om LCHF för han "tror" inte på det.... Hur öppensinnad är han då? Hellenius vill gärna bevisa att LCHF är farligt, men ska avsluta andra studier.... Redan där kan man konstatera att dom bör hålla sig borta från studierna eftersom deras inställning till kosten kan riskera att påverka resultatet. Att vara skeptisk, men i alla fall nyfiken, är väl nyckeln till all kunskap?
  20. Malin
    Inte för att vara taskig, men den läkaren som var anti-LCHF på Vetenskapens Värld var VÄLDIGT irriterande! Han vägrade att se några andra alternativ än Livsmedelsverkets kostråd.
  21. Professor Göran
    B-A #118

    Nu kan man diskutera vad en "riktig forskare" är. Om du med detta menar en "riktig vetenskapsman" så håller jag inte med dig. Men du kanske har rätt i att hon helt enkelt inte förstår 'vad det är frågan om' utan helt enkelt travar på i invanda hjulspår som hon också antydde i intervjun och därför inte tänker på mitt sätt.

    En riktig vetenskapsman kännetecknas i mina ögon av just förmågan att ständigt vara nyfiken och att ifrågasätta och överge sina mest grundläggande antaganden när han eller hon inser att dessa antagande inte längre gäller. Ett exempel (och de är tyvärr inte så många) på en sådan vetenskapsman är matematikern Hilbert som när hans student Gödel lade fram sitt ofullständighetsteorem direkt erkände att han hade haft fel hela sitt liv men att han trodde att han skulle kunna hjälpa Gödel att förbättra sitt bevis.

    Om det är sant som du säger om Maj-Lis och att hon inte ens inser att det 60-åriga fundamentet i fettbyggnaden håller på att vittra bort och de konsekvenser som detta för med sig så bekräftar detta i mina ögon hur långt hon befinner sig från en sådan 'riktig forskarroll'. Om man ser till diabetesproblematiken så satte ju Joslin grundstenen i byggnaden redan i början av 30-talet och och för mig är det egentligen ofattbart att detta 'vansinne' har kunnat fortgå i åttio år nu.

  22. Anita
    Deras ointresse kanske helt enkelt tyder på att detta egentligen inte är deras område? Skulle då tv egentligen ha använt dem som expertiser? Om det uppkommer nya resultat, ny forskning, nya rön där ens egna övertygelse och kanske egna forskning börjar ifrågasättas, vill man då inte falcifiera de nya rönen? Förmodligen inte! Det finns tyvärr en del forskare som inte går in på domäner som de vet kanske kan omkullkasta deras parallella forskningsprojekt eftersom det då skulle äventyra deras försörjning. Kan förstå deras rädsla men tycker förstås att det är otroligt enerverande att kunniga forskare inte har mer kurage och självständighet.
  23. ragnhild
    #117-Cumulus. Jag trodde at Vof hadde gjort av med sina förvillarprisar, etter anmodning från högre hold. Kanskje er der en igjen - til dom själva 😉 Eller kanskje du har misförstått. Dom jobbar säkert med äresprisen, för som jag vet så beholder de glädjen det är at berömma någon med en sådan. 🙂
  24. Det verkar inte som de slutat med förvillarpris Ragnhild. Tyvärr.
    Men vad menar du med "anmodning från högre hold"? Styrs uppifrån? Av vem?
  25. #116:
    Googlar man på "Bengt Vessby" blir första träffen DN-artikeln där Vessby avslöjas få betalt från margarinindustrin. Förmodligen inget eftermäle han önskat sig... 🙂

    Vessby har hållits under armarna av industrin för att kunna uppehålla sin adjungerade professur längre än vad lagstiftaren menat. Han har också ingått i expertgruppen på Livsmedelsverket. Medlemmarna i gruppen har betonat att de minsann inte får något betalt för dessa möten mer än för omkostnader. Detta är ju ett praktiskt och vattentätt sätt att se till att de som ingår i gruppen och får sin lön från t.ex. sockerfabriken (som Vessby också fick ifrån) verkligen går sockerfabrikens ärenden och inte någon annans. Vanligt folks t.ex.

    Vessby fick inte lön direkt från företagen utan den gick via lobbyorganisationen Swedish Nutrition Foundation dit socker och margarinproducenterna betalade sina öronmärkta professur-pengar. Det såg väl bättre ut så.

    Jag vet att det fanns mer att gräva i angående Vessby och universitetets handläggning av hans professur men någon var vi ju tvungna att lämna bokmanuset . (Ideologin-boken)

  26. Lasse P
    B-A #118
    Att Hellenius anser sig ha rätt är väl inte så konstigt eftersom den erfarenhet hon har, stämmer överens men de resultat hon haft tillgång till.
    När sedan andra fakta kommer fram och ställer att på ända så reagerar hon med misstro, en helt naturlig reaktion, men det nya behöver ju inte vara fel, det kan vara helt nya banbrytande ideér, som LCHF i detta fall.
    Jämför med att köra bil i England och Sverige, Svensken anser att det är vansinne att köra vänstertrafik eftersom han lärt sig högertrafik, Engländaren anser motsatsen.
    Båda har rätt utifrån sina förutsättningar och framtiden får utvisa vem som kommer att få ändra på sig.
  27. stefor
    #126 Kolhydrater och sockers inverkan på människokroppen kan vi ju knappast lagstifta att ändra sig, det beror på människans utveckling under miljoner år.

    Vad det gäller höger/vänster-trafik kan våra politiker välja vad som är rätt eller inte.

  28. Lasse P
    Ja du stefor.......jag ville bara försöka åskådliggöra att skillnad i förutsättningar, om det sedan är pga lag, politiska beslut, erfarenhet eller medicinska rön,kan påverka vilken ståndpunkt man har och att därmed flera motsatser kan vara rätt utifrån just de skilda "sanningarna", men tyvärr var kanske exemplet för svårbegripligt.
  29. anhörig
    Men lyssna noga på vad Hellenius faktiskt säger! Grejen med boken enl. henne är att hon har frågat sina patienter ”vad de har gjort för förändringar” och ”vad som fungerar för dem”.

    http://www.kostdoktorn.se/hellenius-smarta-val-vetenskap-eller-onsket...

    Ska det vara så svårt att ställa samma frågor till Helena Hesselmark m.fl.? För att inte tala om LCHF förespråkande läkares, sjuksköterskors, och professorers erfarenheter 😉

  30. B-A

    När sedan andra fakta kommer fram

    Det är många som uttrycker sig som du, väldigt få som faktiskt hänvisar till den fakta de talar om dock...

  31. Lasse P
    B-A Om du läser hela inlägget så kanske till och med du förstår vad jag menar.
  32. Zepp
    Tja de fakta som talar om att när man drar ner radikalt på kolhydraterna på de personer som har en störd glukosmetabolism så spelar fettets kvaliteter marginell roll!

    Vill man äta mer kolhydrater fasten man är diabetiker kan man äta mer enkelomättade fettsyror, det visar iallafall studierna.

  33. JAUS
    Smör innehåller också enkelomättat fett. 25% av fettet i smör är enkelomättat. Att slösa pengar på dyr olivolja är onödigt. Vill man ändå ha en högre andel enkelomättat fett så rekommenderar jag talg vars fett består av över en tredjedel enkelomättat fett.
  34. Zepp
    Fördelen för olivolja var tydligen att den innhöll fler långa fettsyror, som transporterades via kylomicroner, och egentligen spelade det mindre roll huruvida dessa var mättade eller enkelomättade.

    På så sätt koliderade de inte med tiden för kolhydraternas omhändigtagandet och fettets.

  35. Guillermo
    Kan nån ladda upp den här video till youtube eller dropbox eller nånstans annat än svtplay så att vi som inte bor i Sverige kan oxo titta den?

    Tack.

    ps. eller berätta nån web proxy i Sverige som funkar skulle vara bra oxo..

  36. Äntligen! Vill i anslutning tipsa om en livsförenklande nyhet för alla diabetiker som inte bara vi diabetiker kan hjälpa till att göra verklighet av! http://bit.ly/snabb
  37. Professor Göran
    Lars-Erik #125

    Detta var intressant angående Bengt Vessbys adjungerade professur. Som du påpekar så är en sådan professur oftast knuten till ett företag vars syfte naturligtvis är att gynna forskning som förstärker deras verksamhet.

    I mitt eget fall så innebär detta förstås att jag bedriver en forskning som tar tag i våra metallurgiska 'problem' så att mitt företag på sikt kan lösa dessa och förstärka sin konkurrenskraft. Om jag kom på något förbaskat bra i min metallurgiska forskning som mitt företag kunde utnyttja direkt så skulle jag förstås försöka patentera detta genom företaget och inte heller publicera resultaten innan detta patent var säkrat. Något annat förhållningssätt vore helt enkelt otänkbart och jag upplever för min egen del inga direkta konflikter av 'moralisk' natur i detta arrangemang.

    Problemet upstår, som jag ser det, egentligen först då denna forskning försvarar något som är oetiskt i ett större samhällsperspektiv. Om man som Vessby är direkt kopplad till sockerindustrin så kan han därför knappast bedriva forskning som försämrar konkurrenskraften för denna insdustri. Om han t.ex. skulle komma fram till resultat som visade att socker fungerar som ett gift i kroppen (vilket det är mer än uppenbart att det faktiskt gör) så har jag svårt att tro att han skulle våga publicera sådana resultat utan att äventyra sin position. Med dessa fakta om Vessbys bindningar på bordet så tycker jag därför att mina konstateranden i inlägg #116 nu är ännu mer försvarbara. Intressant är ju att man i de flesta publikation inom den medicinska vetenskapen är tvungen att uppge 'jävförhållanden'. Detta har jag aldrig sett i någon metallurgisk tidskrift. Däremot har jag upplevt att en tillverkare dragit sig ur en publikation i sista stund när vi i min forskning kommit fram till något ofördelaktigt om deras material i slutsatserna vilket förstås är helt begripligt.

  38. herrbe
  39. Zepp
    Vessby har forskat fram att mjölkfett är nyttigt.. men det talas det tyst om!

    "Dairy-specific saturated fats, i.e., 15:0 and 17:0 fatty acids, may contribute to the potential health benefits of dairy products, especially for overweight adolescents."

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21779090

  40. Ah, jag kan inte se programmet eftersom jag bor utomlands 🙁
  41. Guillermo
    Nu den finns på youtube. Söka med "vetenskapens värld"
  42. Sara
    Hej Ellen
    Du kan se programmet på SVT's hemsida, Klicka på SVT-Play!
  43. Sara
    Personligen tyckte jag att det var lite fjantigt när deltagarna upptäckte att deras blodsocker inte höjts efter middagen. De hade ju inte ätit något socker (kolhydrater=sockerkedjor) ..så det var väl ganska väntat

    Saknade också kommentarer från medicinskt kunniga på lchf-sidan

  44. Maggan A
    Sara #143
    "ganska väntat"

    Ja men är det inte det som är själva POÄNGEN?

  45. gt
    Sara, Vadå fjantigt 😉 Om man är positiv så kan man se det som pedagogiskt!
    Man tydliggjorde/tryckte på resultatet av bra mat för diabetiker. Kan aldrig vara fjantigt!
  46. B-Moll
    #142
    Hej Sara - Tack för tipset, men jag får blockering på SVT-Play också (sitter i Norge).
  47. copecca
    B-Moll .. den finns på youtube. Sök vetenskapensvärld 2011 så har du den i tre delar att välja på..
  48. B-Moll
    Tack copecca - där fanns det!
  49. Claes Kassler
    http://www.di.se idag:

    Tuffare för bantningsbolag

    2011-09-23 11:49

    Det är tuffa tider för bantningsföretagen. Men företaget Xtravaganza, som säljer en omtvistad bantningsprodukt, går mot strömmen och redovisar mångmiljonvinst.

    Nu till hösten går många i tankar på att få bort semesterkilona. Men behovet av viktminskningsmetoder avspeglas inte i bantningsföretagens lönsamhet.
    Fler nyheter
    di.se

    Dina vitaminpiller är en onödig miljardindustri [05/09]

    Så mycket kostar osunt leverne [31/08]

    Köttdiet sponsrad av köttindustrin [30/08]

    GI-guruns nya mål: lösa mysteriet kring Björkegren [07/08]

    Sparkonto

    Få bättre ränta på sparpengarna. (Extern tjänst)

    Sanningen bakom finanskrisen

    Di.se erbjuder Oscarsbelönad dokumentär

    Störst bland de företag som di.se granskat är Weight Watchers Sweden Vikt-Väktarna AB störst. Bolaget hade 2010 en omsättning på över 105 miljoner kronor. Det är en ökning med 17 procent sedan 2009, då omsättningen var drygt 90 Mkr. Trots detta slutade fjolårets nettoresultat på minus 18 Mkr.

    Förlusten var dock mindre än föregående år, då Viktväktarna förlorade 26 Mkr.

    Trots fortsatta förluster ser Viktväktarnas ekonomiansvariga Anna von Blixen-Finecke positivt på förra årets resultat.

    ”2010 är vi nöjda med. Det var en förbättring jämfört med föregående år. Det var också ett år då vi etablerade vår nätbaserade tjänst. Vi har minskat våra förluster jämfört med innan. Vi har investerat för att bygga upp vårt varumärke och det tar tid”, säger Anna von Blixen-Finecke.

    GI Viktkoll i Sverige AB driver bland annat viktminskningssajten giviktkoll.se. I fjol gjorde företaget en förlust efter skatt på nästan en miljon kronor och året dessförinnan var resultatet rätt blygsamt - drygt 2.000 kronor. Omsättningen minskade samtidigt från 10 miljoner år 2009 till cirka nio miljoner 2010.

    Trots att Fredrik Paulúns metod för att gå ner i vikt blivit uppmärksammad i media visar hans företag på ett ganska skralt resultat. Paulúns Näringscenter AB gjorde år 2010 en vinst på drygt 88.000 kronor och hade en försäljning på drygt 2,8 miljoner. Men det var en försämring jämfört med föregående års resultat på över 185.000 kronor samtidigt som omsättningen låg på över 3,5 miljoner.

    Xtravanganza, som säljer dietsoppor, utnämndes av Dagens industri till årets gasellföretag i Västmanlands län år 2010 för sin snabba tillväxt.

    Under samma år gjorde företaget en vinst på mer än 3,8 miljoner kronor efter skatt, vilket var en minskning från föregående års resultat på över 5 Mkr. 2009 omsatte Xtravaganza drygt 111 miljoner. I fjol hade företagets omsättning ökat till 129 Mkr. Med andra ord minskade vinstmarginalen mellan åren 2009 och 2010.

    Men Xtravaganza ser ändå på framtiden med tillförsikt.

    ”Det ser jätteljust ut. Våra metoder fungerar alldeles utmärkt och på en växande marknad väntar vi oss ta nya marknadsandelar. Vi är nöjda med vårt resultat, men det kan alltid bli bättre”, säger Dan Gustavsson, Sverigechef på Xtravaganza.

    Företagets bantningsmetoder har dock ifrågasatts då tidigare kunder rapporterat om att de fått söka medicinsk vård som följd efter att ha använt sig av Xtravaganzas råd.

    ”Vi har hjälpt ungefär 150.000 människor och att någon drabbats är naturligtvis jättetråkigt. Men generellt drabbas inte våra kunder av någon speciell åkomma”, säger Dan Gustavsson.

    Trots förlust flera år i rad ser inte Anna von Blixen-Finecke någon minskad efterfrågan på bantningsmetoder. Däremot är konkurrensen tuffare för bantningsföretag i Sverige. Orsaken är att det är färre som är överviktiga i Sverige jämfört med omvärlden.

    ”Vad vi ser är att den svenska kvinnan börjar göra sitt första bantningsförsök vid 22 års ålder så det är på så vis en stor marknad. Vi ser också att konkurrensen är hårdare i Sverige än i andra marknader för svenskar har i genomsnitt färre kilon”, säger Anna von Blixen-Finecke.

    Bilden av den typiska bantaren som kvinna bekräftas av Xtravaganzas Dan Gustavsson.

    ”Traditionellt är det mer kvinnor som söker sig till oss. Men det jobbar vi hårt på att förändra. Det är egentligen fler män som är överviktiga”, säger Dan Gustavsson.

    Nyckeltal - Räkenskapsåret 2010, tkr (2009)
    Nettoomsättning Resultat efter skatt
    Xtravanganza AB 129.170 (111.497) 3.861 (5.176)
    Paulúns Näringscenter AB 2.856 (3.571) 88 (185)
    GI Viktkoll i Sverige AB 9.048 (10.199) -978 (2)
    Viktväktarna 105.041 (90.541) -18.274 (-26.179)

    Celeste Perez
    Mer av Celeste Perez
    Celeste Perez image
    Publicerad 2011-09-23 11:49
    Tillbaka

    Skriv ut
    Skicka artikel
    Länka

    Läs kommentarer
    (7)
    Kommentera artikeln

    Viktminskning
    gh, 23 sep 12:04
    Fyndigt värre...
    Semlan, 23 sep 12:09
    Itrim
    Smokey Joe, 23 sep 12:11

  50. JAG KAN INTE SE PROGRAMMET VETENSKAPENS VÄRLD-JAG SER BARA INTRO:(
1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg