Nyheter

Historien om LCHF

Hur gick det till när LCHF blev den populäraste kosten för viktminskning (och hälsa) i Sverige?

Bo Zackrisson är medicinjournalist, redaktör för LCHF-magasinet och pionjär inom LCHF-rörelsen. Här tar han med dig bakom kulisserna och berättar historien bakom LCHF, motsättningarna och om en rörelse som växer och växer… för att det fungerar.

Intervjun med Zackrisson har funnits på medlemssidorna några dagar. Men nu kan alla se hela intervjun ovan.

Här är innehållsförteckning och länkar till LCHF-magasinet:

Innehållsförteckning:

   0:48  Bo publicerade Annika Dahlqvists första stora artikel 2005
  1:52  Begreppet LCHF kommer till
  5:20  Ordnade konferenser, den första 2006
  7:10  LCHF-magasinet kommer till
10:15  Vad har ni fått för respons?
12:35  LCHF är ingen kassako – annonser passar inte in
15:00  Planer för LCHF-magasinet
17:25  Varför växer LCHF-rörelsen fortfarande?
19:36  Möjligheter till utveckling?
20:55  Bo har botat flera med diabetes och IBS
22:06  LCHF fortsätter att växa – för att det fungerar

Om videon: Inspelad juli 2014, publicerad september 2014.
Kamera, klippning, animationer, musik: Simon Victor.
Ljud, intervjuare: Andreas Eenfeldt.

Mer

Vill du läsa mer om LCHF-tidningen LCHF-magasinet och prenumerera så kan du göra det här.

Gilla LCHF-magasinet på Facebook för nyheter från dem:

 
 

Fler intervjuer från samma tillfälle

Therese Olofsson

Martina Johansson

 

17 Kommentarer

  1. Joel
    Jag tycker om LCHF-magasinet och tänker lägga en prenumeration inom kort (läser den hos flickvännen), däremot kan jag tycka att skriften har vissa delar som kan avskräcka de som inte redan är frälsta.

    - Design: Som redan sagt är den fortfarande tämligen "amatörmässig" i designen även om den har blivit mycket snyggare på senare tid.

    - Recept: Bilder på recepten som finns i tidningen har många gånger sett riktigt trista ut, även om själva receptet i sig ser gott ut. De ser ofta ut att ha tagits med en mobiltelefon.

    - Skrivsättet: Jag uppskattar att tidningen tar upp kontroversiella idéer och nya rön, men själva skrivsättet är ofta väldigt aggressivt och "LCHF-sanningar" tas som universalsanningar trots att de många gånger inte har tillräckligt med vetenskapliga studier bakom sig för att te sig så självklara. Jag efterfrågar lite mer ödmjukhet i alla påståenden och kanske bifoga källhänvisningar till dessa "självklara" påståenden, just för att kunna locka fler nyfikna läsare till tidningen. De skribenter jag i huvudsak syftar på är Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman.

    Med det sagt så tycker jag personligen om den aggressivare direkta stilen, då jag är inne på mitt sjätte år som LCHF:are och tagit steget över till ett dagligt intag av fettkaffe och potatismjöl, men för andra som inte är lika övertygade så kan ett mer ödmjukt skrivsätt vara attraktivare.

    Svar: #3
  2. Ethel Loberg
    Tack för den videon, och ja LCHF växer av egen kraft för att det funkar men fortsätt den raka skrivstilen ändå. Varför snegla åt sidan för något som fungerar? Heja Bosse!
  3. Per Wikholm
    Underbar och öppenhjärtligt samtal mellan Andreas och Bosse!
    Joel, jag lovar att du i kommande nummer av LCHF Magasinet kommer att få se en artikel signerad av mig som definitivt gör rent hus med en av dessa myter som blivit "LCHF-sanningar" om vad inuiterna egentligen åt.

    Jag tror att det kommer att bli en hel del liv i luckan när tidningen dimper ned i brevlådan. Så jag säger som i min favoritfilm (gissa vilken):

    "Big Duke Six, this is Dove One-Three. The jets are inbound now. They got about thirty seconds to bomb station. Get your people back. This is gonna be a big one."

    Kul dessutom att höra att RS funkar även för dig Joel!

    Svar: #5, #6
  4. Bo Zackrisson
    Hej Joel! Tack för din konstruktiva kritik. Du har helt rätt i att LCHF-magasinet ibland kanske skriver lite för mycket "rakt på sak". Vi tycker dock att LCHF-kosten numera är så pass väl undersökt i vetenskapliga studier, att vi kan vara raka i det vi skriver. Det viktiga för vår del är att även ta upp frågor som kanske inte fullt ut är genomlysta och som till viss del bygger på myter som vi själva har förmedlat utan att kolla efter ordentligt. Jag har själv skrivit om ett antal kontroversiella matmyter genom åren och Per Wikholm har förmågan att belysa sådana frågor. Det viktiga är dock att LCHF-kosten fungerar för väldigt många människor. Exakt varför det fungerar går inte att fastställa till hundra procent. Det är fortfarande mycket som vi inte vet.
    Vänliga hälsningar
    Bo Zackrisson
    redaktör och ansvarig utgivare
    LCHF-magasinet
  5. Ann Kristin
    Det ser jag fram emot. "LCHFmagasinet, det grinigaste och mest pålästa du kan hitta". Jag älskar dessa charmigt oborstade gamla journalister, Sten Sture och Bosse. Margareta känner jag via hennes ord och bilder, och det krävs en kvinna av en särskild kaliber att styra upp detta projekt. Jag älskar förresten potatismjölet, som jag kanske inte har tackat dig tillräckligt för. Inuitfejden ser jag fram emot, som sagt 😉
  6. Sockerberoende
    Får man passa på att ställa en nyfiken frågor till dig Per ang RS då du verkar vara väldigt påläst om det?
    Läste din artikel i sommarens nr av LCHF-magasinet och blev intresserad och har började i sommar med det men jag undrar gällande oss som fastar enligt 16/8 (eller 18/6 i mitt fall) om potatismjöl bryter fastan? Det rekommenderas av många att man ska ta rs det på kvällen, men eftersom mitt ätfönster sträcker sig från 12-18 bryter jag ju fastan om jag tar det innan jag lägger mig vid 23-tiden. Men eftersom vi inte tar upp stärkelsen från potatismjölet - bryter man verkligen fastan om man dricker det utrört i bara vatten? Alltså startar matsmältningen av det? En del av själva poängen med periodisk fasta är ju att låta kroppen vila från matsmältning.
    Finns det fler som kör RS och PF? Erfarenheter?

    Ser fram emot nästa nr av magasinet, tycker det är enda lchf-tidningen värd namnet. Kvällspressens versioner är allt för liberala och skriver sällan om den mer vetenskapliga sidan av det hela.

  7. Irene
    Super ! Bästa jag sett och hört!
  8. LenaK
    Vilken underbart öppenhjärtlig och ärlig intervju! Rakt på sak utan förskönande omskrivningar. Det känns som om de båda är helt omedvetna om att deras samtal spelas in.

    Jag hoppas att denna video ger ett stort tillskott av prenumeranter på LCHF-magasinet. Det är en högtidsstund var gång tidningen dimper ner i brevlådan, tycker jag.

  9. Anders
    "Hur gick det till när LCHF blev den populäraste kosten för viktminskning (och hälsa) i Sverige?" - Det där är ju ren lögn, LCHF är inte den vanligaste kosten/dieten för viktminskning och hälsa. 5:2 tex är den främst förekommande.
    Svar: #10
  10. Det där är ju ren lögn

    Plockar du inte fram L-ordet lite väl snabbt nu? Enligt Google är LCHF klart störst fortfarande, och hur som helst fanns inte ens 5:2 som begrepp när LCHF var som allra mest uppmärksammat av media ca 2012.
    https://www.google.se/trends/explore#q=lchf%2C%205%3A2%2C%20viktväkt...

    Svar: #12, #15
  11. Magnus
    OT: Såg en länk till den här mycket läsvärda (engelska) artikeln om kinesisk medicin på facebook idag:

    http://www.chinesemedicineliving.com/blog/acupuncture/traditional-chi...

    Preventiv medicin, det är just precis vad LCHF (och andra genomtänkta kostinriktningar) också handlar om; att ta bort orsaken till en massa problem istället för att misshandla sig själv med människo-ovärdig föda och försöka "täppa till hålen i skutan" med medicin. Bra kost räcker inte ensamt till god hälsa, men det är oberoende en av de viktigaste grundpelarna för att nå dit, vilket också nämns i artikeln. En avslappnad och sund relation till kosten är också viktig, så det inte blir en stressfaktor i sig att äta bra, på samma vis som överdrivet motionerande är ett problem för ortorektiker. Att gå från ena diket till det andra hjälper inte så mycket, utan det gäller landa på vägen där emellan och se moroten framför sig, alltså det fina livet, snarare djävulen som jagar en bakifrån. Gör man det för mycket ser man inte vägen framför, och hamnar i diket...

  12. hemul
    Det visar väl inte hur många som äter LCHF. Att söka på något innebär inte att man också utövar detsamma. Jag är övertygad om att långt ifrån alla som söker efter information om nazityskland är nazister t.ex. Många sökningar beror säkert, förutom de som sker av allmänintresse, dels på att LCHF är lite krångligt att förstå sig på med sina olika schatteringar och regler och dels på att det finns hemskt mycket kringinformation. Recept, bloggar, klubbar, LCHF-kändisar. skvaller, gud vet allt. Kaloriräkning har inte riktigt denna aura och flora ikring sig - hä bar å räkn'. 😉
  13. Jan Broselid
    Kan det bli enklare?!
    LCHF är enklare än vad många inte tycks förstå.
    Ät inte mjölprodukter, bröd, redningar som innehåller vetemjöl, potatis , alla margariner eller syntetiska produkter, undvik sötsaker.
    Ät alla mejeriprodukter som inte är sötade.
    Detta är i princip det man bör tänka på om man inte är helt strikt för då skall man undvika frukter som innehåller enkla sockerarter (druvsocker)
    Svar: #14
  14. MJ
    Hemul tror att det finns en massa andra regler som vad man får göra på fritiden, hur man ska klä sig osv. Han och Fetsmart har inte riktigt fattat att det är en kost.
  15. Q
    Svar: #16
  16. MJ
    Att öka mest är inte samma sak som att vara störst.
  17. Anders
    Andreas: Visst, beror ju helt på vad du mäter och vilken tidsaspekt du pratar om. Men jag tycker nog det är lite missvisande, om inte säga ovetenskapligt, att gå efter google-sökningar för att därav mena att LCHF är den mest populära kosten för viktminskning och hälsa. Det är inte den typ av kost flest folk följer i detta syfte. Tror att en stor andel av sökningarna är folk som söker efter recept men lägger till termen LCHF. Vilken andel som faktiskt äter enligt LCHF är ju det som torde vara intressant. Utöver det så pratade du ju själv om 2012 som om LCHF skulle ha varit störst då iom medias bevakning, vilket kanske stämmer, men det är ju också konstigt att skriva som du gjorde men egentligen åsyfta 2012, även om det klart inte är ren lögn. LCHF var kanske störst då.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg