Nyheter

”Hela butiken är en enda sockerbomb”

Sött och gott

Det är inte lätt att undvika sockerfällorna i butiken, särskilt inte som småbarnsförälder. Ur Sanna Lundells krönika i dagens Aftonbladet:

Inte konstigt att mina ungar ­gapar efter ”runda mackor” som galna tjackpundare om morgnarna. De innehåller 8,5 gram socker. Som en ­bulle. En kaka…

”Fruktyoghurt”. ”Vaniljyoghurt”. ”Drickyoghurt”. Skitsnack. Godisyoghurt vore ett bättre samlingsnamn…

Vi skulle aldrig ens drömma om att ge våra husdjur fredagsglass, sötad mat eller läsk att dricka. Vi vet att de skulle bli sjuka då. ­Ändå blundar vi hela vägen till plock-­godishyllan och dukar.

Hela butiken är en enda sockerbomb

Mer

”Sluta att makaron-knarka våra barn”

Barnmatsboken – en perfekt present till nya föräldrar

Så skadas barn av för mycket socker

Mat för friska barn

 

17 Kommentarer

  1. Maud Dnor
    Usch !!!! När det finns såå mycket god mat UTAN socker
    Svar: #2
  2. Robert
    Har kört LCHF i 10 månader nu och lyckats gå ned 26 kilo, men man måste ju ändå kunna erkänna att doften och smaken av färskt och varmt bröd är ljuvligt, det går inte att komma ifrån. När det gäller smaken så finns det inget "usch" där, det dåliga kommer tyvärr i skedet efter: blodsockerhöjning, insulinhöjning, ökad IGF1, viktuppgång, eldar på inflammatoriska processer etc. Men gott är det, inget snack om den saken, även om jag slutat äta bröd 😉
    Svar: #4, #10
  3. L
    Sanna är dotter till Ulf Lundell och har varit ihop med Persbrandt så hon måste ju vara expert på ämnet.
  4. Magnus
    Visst är det så att det är helt underbart gott med vissa bröd. Jag kan känna en tillfredställelse att våga erkänna för mig själv att så är fallet men ändå välja att inte äta det.
  5. Jaa menee
    Det är så sant, det verkar som att man är mer vaken vad gäller foder till våra hundar och letar efter det som har högst betyg vad gäller foder till valpar, unghundar, eller vuxna hundar.(Även om det kan vara svårt att hitta foder som är lämpligt till våra husdjur då de flesta innehåller alldeles för mycket kolisar)
    Så göder vi våra barn med läsk, plockgodis, glass, tårta, kakor, bullar, pizza, makaroner med processade köttbullar och mikrovågsmat.
    Barn borde få samma status och omsorg som våra hundar kan man tycka.
  6. Maggan A
    Välkommen till verkligheten Sanna Lundell!
  7. sten
    I AB-artikeln syns det verkligen att artikelförfattaren just har läst Ann Fernholm!
    Den dag när nästan alla journalister har läst henne blir Claude Marcus m.fl. verkligen ensamma.
  8. Rjouminna
    I går hade jag en absurd upplevelse i affären. Jag testar mjölkfritt nu i tre veckor ovanpå min liberala LCHF-kost. (äter råa rotfrukter, ibland lite frukt men inget spannmål). En 21-dagars primal blueprint-utmaning.

    Det fanns knappt något i affären att köpa. Jag ville inte ha industriellt griskött, det enda färska ekologiska köttet var maletkött och slut i hyllan. Blev ungefär bara majrova, spenat, surkål, smör, kalamataoliver och fryst ekologisk värphöna.

    Men känslan att gå omkring där och se på ickematen... Den blev så mycket absurdare nu mör jag inte kunde nörda vid osthyllan.

  9. Micke
    Visst är hon rätt ute i princip men tycks ha blandat ihop tillsatt socker och sockerarter i näringsdeklarationen. Rågkakor har inte 8,5 g socker (sukros) som bullar kan ha utan stor del av sockerarterna är andra typer som kommer från råg. Om man ska tro på fruktosens säregenskaper är det viktigt.
  10. Busmamman
    Kan inte annat än hålla med.
    Men det är också just bröd som har bidragit till mitt sockerberoende. Bröd har varit min drog mer än vad andra sockerprodukter har varit. Att gå förbi ett doftande bageri kan vara ett rent helvete ibland...
  11. I Like Neil Young
    Sanna Lundell...!! Tack för det - det var nåt av det bästa och sannaste..:)...jag läst på länge.
    Klockren iakttagelse.

    Som det här med pålägg t.ex försök att hitta nåt sånt....typ skinka...som är utan nån form av deklarerat socker som ingrediens.Det är snudd på omöjligt speciellt om du har bråttom och ska rycka åt dig nåt.
    Det slutar oftast med att det inte blir nåt alls...om jag är i den köpsituationen.

    Ett fyndigt uttryck som kommit nu på senaste är ju:
    "Ät vanlig mat - och få vanliga sjukdomar."
    Då är det ju bara att välja ur högen med vanliga sjukdomar i västvärlden - jag tycker logiken i detta uttryck är gnistrande klar som en snöklädd alptopp i solsken - sedd på lite håll.Så man ska nog inte lita alltför mycket på C Marcus med anhang..

  12. Christian
    En av orsakerna till att folk tycker att vi som äter LCHF beter oss som sektmedlemmar är att det finns en tendens att ljuga för oss själva. Man försöker förneka att den dåliga maten faktiskt är GOD för att verka duktig och övertygande. Typ -Nä jag äter hellre fläsksvålar än en ångande färsk hönömacka med leverpastej. Yeah right. Jag äter LCHF för min hälsas skull, inte för att jag tycker det är så fantastiskt gott.
    Svar: #16
  13. GC
    Ska en yrkesgrupp som bagare försvinna? För att vi äter lchf behöver vi ju inte håna andra som inte gör det. Bröd och andra godsaker ska såklart finnas kvar. Skäms för att vara en lchfare faktiskt. Gud vad vi klagar på andra som inte gör som oss.
    Svar: #17
  14. ksv
    Fick lite panik när jag läste artikeln. Därför var jag jätteglad att hitta att det är en del skitsnack i artikeln. Tex: Falukorven (Scan) som vi köper innehåller "<0.5%" (eller i andra ord kanske lite av misstag men inte med flit) och rökt skinkan (Willeys eget) innehåller precis lika mycket socker. Det går säkert att hitta sämre produkter om man letar men anklagelsen i artikeln är överdrivet.
  15. Irene
    Det finns väl knappt nåt i en ica som inte innehåller socker? Nej kör inte lchf .Skulle aldrig klara av det.
  16. Anne
    Alla tycker inte som du, bara så du vet. Jag ljuger inte för mig själv när jag säger att jag inte tycker om pasta. Det är verkligen äckligt för mig. Jag har efter 3 år på lchf smakat GB-glass, den smakade skit rent ut sagt. Bulle och bröd har jag inte smakat men kan inte tänka mig att det skulle vara gott längre. Allt är för sött och smakar plast i min mun nu. Det är inget ljug.
    Faktiskt, jag smakade en slags godisgrej, sån där med lakrits och vitt som en snurra. Lite gammeldags godiskola. Den var faktiskt god! 🙂 Smakade varken för sött eller plast. Däremot trodde jag den skulle smaka mer lakrits än den gjorde.
  17. KH
    Om GC inte har uppmärksammat att gluten (se t ex David Perlmutter) är ett likvärdigt problem som överflödet av processade och naturligt förekommande kolhydrater i såväl bröd som annan mat så kan man ju förstå att man vill försvara en yrkesgrupp som bagarna, men när dessa "glada sockerbagare" framstår som vilken drogförsäljare som helst så vill man ju inget annat än att de ska presenteras som det de är. Hur många rycker ut till andra drogförsäljares försvar som yrkesgrupp? Det är nog en tidsfråga innan vi antingen har restriktioner på spannmål eller så pass informerade konsumenter/medborgare att största delen av spannmål i huvudsak kommer att finnas där det gör mest nytta, som förbränningsmedel i en motor. Kosten är ju en politisk fråga eftersom vi gemensamt betalar för alla sjukdomar/problem som t ex spannmål och socker förorsakar och om vi inte hade det gemensamma ansvaret i samhället så skulle inte jag klaga eller ifrågasätta, t ex bagare. Då kunde ju alla få knarka som de själva vill och själva bekosta de problem det förorsakar. Nu har vi inte den samhällsordningen och då måste var och en av oss ifrågasätta ett beteende som leder till problem och kostnader för oss alla. Eller?

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg