Hel röding med ugnsbakad fänkål och fänkålssallad

Roding

Här får du tips på hur du kan strikta till kosten nu efter sommaren och samtidigt äta god LCHF-mat som får dig att må bra och hålla dig smal.

Anja Malmqvist driver bloggen En klick smör, där du kan hitta massor av bra recept, vackra bilder och fina tips. Här är det andra av fem strikta LCHF-recept hon delar med sig av här på Kostdoktorn under de kommande veckorna:

Hel röding med ugnsbakad fänkål och fänkålssallad

Att laga hel fisk är något relativt nytt för mig. Det är så trevligt och vackert att servera fisken så, köttet blir otroligt mjukt och saftigt när det tillagas i sitt skinn och det är svårt att misslyckas.

Ingredienser, 4 portioner

rödingnutri1-2 hela fjällrödingar beroende på vikt
2 citroner
1 knippe dill
2-3 knölfänkål
2 rädisor (valfritt)
50 g sockerärter
100 g smör

Så här gör du

Jag börjar med att skiva fänkål, som jag sedan saltar och droppar lite olja och citronsaft över. Så lägger jag den i ett ugnsfast fat och ställer in den i ugnen på 200 grader.

Jag skivar citronen och lägger den i den urtagna fisken tillsammans med salt och dillknippe. Jag skårar skinnet lite lätt och saltar. När fänkålen har varit inne cirka 15 minuter flyttar jag den längst ned i ugnen och sätter in fisken ovanför. Den får stå så i cirka 20 minuter, tills ryggfena och skinn lossnar lätt.

Under tiden bryner jag smör tills det blir brunt och nötigt. Jag brukar spara lite fänkål, skiva den fint, strimla sockerärter och rädisor, mest för fin konsistens och färg.

Mer från Anja

Blev du sugen på mer? Kolla då också in Anjas hemsida En klick smör där hon bjuder på fler recept och tips på läcker, nyttig och enkel mat.

Tidigare recept från Anja

Fler recept

Recept av Anne Aobadia

Mer

Äldre inlägg