Grönsaker har bevisats orsaka cancer

Cancerframkallande grönsaker

Cancerframkallande grönsaker

Grönsaker har bevisats orsaka cancer. Faktum är att grönsakskonsumtion orsakar mer cancer än någon annan livsstilsfaktor i världen.

Jag skojar inte. Det är fakta.

Och det är inte bara cancer, det är hjärtsjukdomar också – faktum är att grönsaker orsakar 1 av 5 dödsfall i USA, eller 480 000 för tidiga dödsfall varje år, enligt American Cancer Society.

Konsumtion av grönsaker orsakar många gånger fler dödsfall än processat kött. Detta trots gårdagens hisnande rubriker, efter att WHO tillkännagav att processat kött (som t.ex. rökt kött) kan öka risken för tjocktarmscancer med förhållandevis låga 20%.

Hur grönsaker kan orsaka cancer

Dock – och detta är extremt viktigt – så tar grönsaker endast livet av dig om du tillagar dem på ett farligt sätt. I sin råa form är tobaksplantan helt ofarlig, möjligen även hälsosam att äta. Men om du bränner tobaksgrönsaken och andas in röken… som med cigaretter… är det VÄLDIGT farligt för dig.

Tillbaka till köttet

Detta ger ett mycket välbehövt perspektiv på gårdagens cancerlarm. För det är inte allt kött som potentiellt innehåller farliga ämnen. Det är processat kött, rökt kött och möjligen även rött kött – kött som oftast tillagas vid höga temperaturer.

Dessa mycket höga temperaturer kan producera cancerframkallande ämnen i både grönsaker och kött. Men av dessa två så är grönsaker (rökning) absolut värst. Riskökningen från att dagligen äta bacon är väldigt liten i jämförelse:

The Guardian: Meat and tobacco: the difference between risk and strength of evidence

Många i lågkolhydratskretsar går så långt som att totalt ignorera larmet om processat kött:

ZoeHarcombe: World Health Organisation, meat & cancer

Jag tycker inte vi ska ignorera detta larm, även om riskökningen är liten. Det är förmodligen fortfarande sant, det är helt logiskt.

Om du vill leva ett hälsosamt liv, undvik då att äta bränt kött och ta det lugnt med bacon. Och rök inte grönsaker.

Tidigare

Kan processat kött öka risken för tjocktarmscancer, som WHO kommer att hävda?

Varför får köttätare oftare tarmcancer?

 

112 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Agneta
    Det här var en riktigt onödig post.
    Du verkar så seriös men det var ett sandlådeinlägg.
    Men alla måste väl få missa ibland.
    Läs vidare →
  2. SGK
    Ibland använder man liknelser, analogier eller metaforer för att belysa en poäng man vill göra.

    Min tolkning av det här inlägget är att Kostdoktorn vill visa på att man inte kan dra slutsatser kring _allt_ rött kött lika lite som man kan dra allmängiltiga slutsatser kring grönsaker baserat på tobaksplantan. Hans exempel blir naturligtvis tillspetsat, men i mina ögon är det en viktigt poäng han gör. Att nämna rött kött och industriframställda charkuterier i samma mening, och påstå att båda dessa kategorier av kött är lika farliga är lika tokigt som att påstå att grönsaker står för en femtedel av alla dödsfall istället för att förklara att den farliga "grönsaken" är tobaksplantan.

    Redogörelsen för farorna måste alltså nyanseras betydligt mer än denna diffusa kategori "rött kött och charkuterier". Det är detta jag tror Kostdoktorn vill föra fram. Och det menar jag är ett viktigt budskap.

    Svar: #33
    Läs vidare →
1 2 3

Alla kommentarer

  1. ingrid petersson.
    Ät o drick lite av varje, så ordnar andra resten.
  2. Christina Lundstorp
    Idag läser många BARA rubriker - att då skriva en sådan rubrik och faktiskt prata om rökning, det var lågt. Jaq har länge varit en nöjd läsare (läs lyssnare - av de föreläsningar som finns på sajten) men detta var lågt...

    M v h Christina
    Viktcoachen.se

  3. hasse
    Varför var det lågt?
    Det är lågt att blanda ihop kött och charkvaror.
  4. Anna Hudiksvall
    Men snälla lägg ner, vilket hönshus! . Lyssna på er kropp, ät efter det. Är du LCHF are förstår du. Skit i E nr gör maten från grunden du kommer att må så mycket bättre. Skippa gärna bacon. Kostdoktorn är toppen.
  5. Sofia
    Den mest desperata rubriken någonsin?!? En artikel som inte innehåller något intelligent överhuvudtaget. Tragiskt. Det är sånt här blaj som ger "LCHF-muppen" ett ansikte.
  6. rune
    Var är bevisen för att rött kött är farligt?
    studierna visar bara att charkvaror har ett samband med cancer.
    korv inehåller två saker kött och tillsatser, det kan vara tillsatsernas fel och inte köttet.
    E250 kan vara orsakan och inte köttet.

    den mänskliga dårskapen är oändlig.

    Den som påstår att rött kött orsakar cancer skall ta fram studier på folk som äter rött kött utan tillsatser och dom ska få cancer.
    Finns det inga sånna studier så finnds det inga bevis för något.

  7. Mia
    Hej!
    - vad är 'för höga temperaturer' för grönsaker/kött?
    Nyfiken...
  8. Lars Sundström
    Hej
    Om LCHF är en sekt eller ej får de som inte provat stå för. Antalet personer som har blivit friskare eller frisk av LCHF är så stor att förlöjligande rent av är löjligt på gränsen till dumhet. Ann Fernholm skrev som svar på påståendet att vi blir ju faktiskt allt äldre oberoende LCHF eller ej, så hade man inte tagit med alla mediciner i beräkningen. Ta bort alla piller och fortsätt med den massiva kolhydratskonsumtionen, sen beräkna livslängden.
    Läs om alla som blir friska. Det är ingen betald reklam. Det är inga förvirrande dubbla budskap. Man blir frisk, man mår bättre. Man slipper tom huvudvärkstabletter.

    /FD Pälsdjursallergiker

  9. Susanne
    Jag tycker det var ett bra inlägg! Fattar man inte vad han skriver så kan man väl be någon förklara? Kött är farligt! Är det sant? Nej inte om man tillreder det rätt och äter bra uppfött kött. Bacon och hårdstekt mat ja. Prosessad mat ja flr det mesta pga e produkterna. Är grönsaker farligt? Nej inte om de tillreds rätt men i rökt och prosessad form kan de nog vara det. Äter man och tillreder grönsaker från eko jordbruk så är det naturligtvis inte farligt. Mao tro inte på allt skit som skrivs om kött
  10. Mikaela
    Haha, den var kul. Belyser hetsen som ibland tar över folk. Ja, jag tänker i alla fall inte tända på min broccoli, äter den gärna rå eller fräser den lätt i stekpanna, alt. kokar den lätt. Hehe, jättekul faktiskt.
  11. Thomas Häggberg
    Japp, grönsaker närodlade är säkerligen jättebra! Men de som kommer långtifrån är plockade innan mognad och därmed inte bra/optimala så bojkotta dom! Dvs. ät närodlat när det är säsong för det.... Det är optimalt! Så är det bara....... Ju rödare desto bättre.......
  12. Edward Kapusta
    Tycker Kostdoktorn inte ska använda sig av liknande inlägg. Det sänker hela nivån som annars är bra. Att färsk tobak använts i mat på vissa platser är en sak och då orsakar den inte cancer men om man ”misshandlar” den så blir det fel. ”Söta” färska grönsaker är inte heller farliga i måttliga mängder för friska människor men utvinner man rent raffinerat socker så är det något annat.
    Tycker att inlägget ska tas bort...
1 2 3
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av