Godnatt fettskräck. Godnatt Livsmedelsverket

Becel

Möjlig framtida märkning av omega 6-fyllda margariner.

Den gamla rädslan för naturligt mättat fett (som smör) har länge varit på väg ut. Upprepade genomgångar av all vetenskap har på senare år inte visat några bevis för att undvikande av smör gör minsta nytta för hälsan. Allt fler svenskar har förstått det och försäljningen av minimjölk, lättmargarin och andra lightprodukter har rasat på senare år.

Nu kommer ytterligare en rejäl spik i kistan för fettskräcken och light-hysterin. En genomgång av hittills ej publicerade (undangömda) siffror från en äldre studie visar att dagens margariner kanske inte bara är onödiga. De kan vara direkt skadliga för hjärtat.

Katastrofalt resultat

I studien deltog knappt 500 hjärtsjuka män. Hälften lottades till att äta mycket fleromättat omega 6-fett, bland annat i form av margarin (liknande Becel*), samt fick råd att undvika mättat fett (som smör). Den andra hälften lämnades ifred och fick fortsätta att äta som vanligt.

När studien avbröts efter tre år hade signifikant fler avlidit i gruppen som fått det omega 6-rika margarinet. Risken att dö under studien ökade hela 62%! De som slapp rådgivning om margarin levde alltså klart längre i genomsnitt.

Det visar sig nu att även risken för död i hjärtsjukdom var signifikant ökad i gruppen som fått margarin, med hela 74%.

Godnatt, fettskräck

När man lägger samman detta tidigare undangömda katastrofala resultat med alla övriga studier som gjorts så finns inte minsta tecken på att omega 6-rikt margarin är bra för hjärtat. Tvärtom: Siffrorna är en hårsmån från (p=0,06) att visa statistiskt säker skada av sådant margarin. Sannolikt ökar alltså risken att dö i hjärtsjukdom av att äta omega 6-rikt margarin istället för smör.

Vuxna människor kan förstås undvika att köpa eländet. Men inte alla får välja. Potentiellt hjärtskadande omega 6-rikt margarin är bland de enda alternativ som tillåts på många förskolor och skolor, med hänvisning till officiella fettskrämda råd.

Dags att vakna, Livsmedelsverket?

Mer

Ur British Medical Journal

*/ Becel lättmargarin har fjorton gram omega 6 och bara tre gram omega 3 per 100 gram.

 

162 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Snälla gå tillbaka till ditt sansade humoristiska sätt.

    Jag har svårt att hitta humorn i ovanstående.

    Svar: #19
    Läs vidare →
  2. Lasse1
    skulle aldrig stoppa i mig en sörja som måste parfymeras, färgas och smaksättas för att överhuvudaget vara ätbart.
    Läs vidare →
1 2 3 4

Alla kommentarer

  1. Jamenvisst
    Majoren, jag inte får ihop det. Man har kanske inte bevisat att kolesterolet skapar hjärt/kärl sjukdomar men nedan frågor kvarstår.

    Förhöjt blodsocker, på grund av vad? . Kolhydrater? Vilka kolhydrater?

    Hur kommer det sig att befolkning efter befolkning med låga kolesterol värde och låga hjärta/kärl/åderförkalkning har ätit hög kolhydrat kost.

    Varför finner man alltid "dietary" kolesterol i åderförkalkade kärlväggar?

    Varför finner man hög andel åderförkalkning, hjärta/kärl sjukdom bland befolkningar med hög andel animalisk föda.

    Varför finner man hög andel åderförkalkning, hjärta/kärl sjukdom bland befolkningar med hög andel industrimat.

    Varför finner man låg andel åderförkalkning hjärta/kärl sjukdom bland befolkningar med låg andel animaliska produkter och hög andel naturliga kolhydrater med små mängder animalier.

    Var finner jag bevis att oven ej stämmer?

    Svar: #152, #153, #154, #175
  2. Lasse1
    Att alla kolhydrater bryts ner till enkla sockerarter i magen trodde jag var fastsällt redan.
    finns nog någon som kan svara dig här.

    favorit i repris om du letar efter en förklarings modell
    http://www.kostdoktorn.se/?s=dwight&submit.x=0&submit.y=0

  3. Majoren
    Jamenvisst: Det står för mig helt klart att många kulturer med hög andel långsammare kolhydrater från tex frukt och ris klarar sig väldigt bra från det metabola syndromet så länge de inte tillför snabbt vitt socker i vätskeform eller som tillsats i föda samt undviker stor andel ren stärkelse(vetemjöl) i sin föda.
    Inte heller befolkningar som uteslutande lever på animalisk föda råkar ut för metabolt syndrom så länge de undviker ovanstående.
    Sambandet med hjärtkärlsjukdom som jag ser det är helt enkelt befolkningar med stort intag av rent socker som vitt mjöl,
    Mejeriprodukter (dietary fat) tror jag inte ensmamt utgör en bov då vi bl.a. i Sverige druckit dubbelt så mycket mjölk tidigare jämfört med i dag och under samma period haft betydligt lägre förekomst av hjärtkärlsjukdom, men visst kvarstår frågetecken kring mejeriprodukter vilket Paleo-förespråkare tagit fasta på.
    Svar: #157
  4. stefanolo
    Som sagt....det kräver lite ansträngning men lön för mödan/trådar att dra i för att hitta svaren på det du söker, finns att läsa hos bl.a. Peter Attia / http://www.eatingacademy.com. Peter Attia är läkare och en mycket balanserad och noggrann "undersökande" opinionsbildare och informatör när det gäller "kost och hälsa". Han har ett mycket skarpt intellekt, hög vetenskaplig integritet, intellektuell hederlighet, ödmjukhet och är öppen för frågor och sakliga invändningar. Om du verkligen är intresserad...läs.
    Svar: #155
  5. Jamenvisst
    Stefanolo,

    Beakta följande.. och förklara gärna varför. Tvivlar inte på att hans är snäll men fakta....

    Peter Attias skriver “LDL is bad,” “HDL is good”.
    Peter Attias skriver att en av hans mentor är Thomas Dayspring.

    Vad har då Thomas Dayspring sagt om HDL? följande 7,24 in i filmen.

    Well, first of all, raising HDL cholesterol has never been a proven methodology to reduce heart disease, and certainly that method of raising HDL cholesterol is silly. Yet doctors, frustrated when they see low HDL cholesterol often cuz they don’t really know what it means think they have to raise it, even though it’s not a specific goal of therapy in the NCEP guidelines. They’ve often turn their patients on to way more alcohol than they should use. And it’s very interesting, epidemiologic data from Russia, where as HDL cholesterol goes high-high-high, mortality goes up. And how do, why do a lot of Russian men have such high HDL cholesterol? It’s the vodka.

    http://www.youtube.com/watch?v=ogalwXdoWbk

    Vad säger Kostdoktorn? Vad säger Peter Attias?

    Vad säger denna studie och vem har klarat av att motbevisa den?

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22607825

    Svar: #158
  6. Maria Jonsson
    Det man kan fråga sig är om båda grupperna åt exakt likadant förutom fettet. Innebar förändringen att dom åt samma fettmängd och kalorimängd som den andra gruppen?

    En del hävdar ju att folk äter mer socker när dom minskar på fettet. Den ena gruppen uppmanades att undvika mättat fett. Vad dom åt istället har ju stor betydelse för resultatet.

    Det handlar ju inte bara om margarin och inte specifikt om Besel som jag fick intrycket av innan jag nu läste lite noggrannare.

    Att säga att dom dog av att dom åt mer omega 6 är väl inget man kan säga säkert?

    Sedan drar säkert många här slutsatsen att man skulle ha fått samma resultat på friska människor men det är inte alls säkert.

    Svar: #172
  7. Jamenvisst
    Majoren,

    "Inte heller befolkningar som uteslutande lever på animalisk föda råkar ut för metabolt syndrom så länge de undviker ovanstående."

    Vilka, jag har inte funnit någon befolkning.

    Svar: #159
  8. stefanolo
    Peter Attia är inte bara snäll utan tillhör det absoluta itellektuella toppskiktet inom området för kost och hälsa ;-). Vill du ha bekräftelse av dina fördomar/tvivel (som du listat några poster upp) kanske han för dig kan kännas kontroversiell, men den forskning och vetenskap han refererar till och stödjer sig på är inte kontroversiell bland dem med lite djupare kunskap.

    Läser man vad han skriver så är han inte i närheten av så enkelspårig som du vill påstå. Antingen vill du lära dig något på riktigt och läser och kommer med sakliga invändningar eller så är du bara ute efter att få dina och andras fördomar/okunskap bekräftad. Kolestrolhypostesen har för dem med lite koll ingen substans.

    Hur förklarar man att den inte ens vid noggrannare genomgångar ens har en statistisk korrelation till hjärt- /kärlsjukdom (och dödsfall pga dessa) och aldrig någonsin har varit i närheten av ett medicinskt-/näringsfysiologiskt orsakssamband? Mer än 90% av alla som drabbas av hjärt-/kärlsjukdom är över 60 år och av dem som insjuknar och dör har en stor majoriotet LÅGT totalkolesterol - men med en kolesterolprofil och triglyceridvärden som i kombination orsakar och förvärrar inflammationerna i kärlväggarna. Det visar sig tydligt att i princip samtliga som lägger om kosten till lågkolhydrat-/högfettskost dramatiskt förbättrar sina värden på samtliga hjärt-/kärlsjukeparametrar, och dessa personer har ätit (i förhållande till genomsnittet) mycket mättat fett. Förklaring till det - om kolesterolhypotesen skulle stämma?

    Jag är ingen auktoritet på området men är man så fast i sina förutfattade meningar att man låter sig förföras av kolestrolhypotesen/lipidhypotesen har jag en känsla av att man har andra skäl än rent kunskapsmässiga för sitt försvar av denna hypotes. Case closed 😉

    Svar: #163, #164
  9. Majoren
    Jamenvisst, skämtar du eller vill du bara vara dryg?
    Jag syftar naturligtvis på tex både Massajer och inuiter som är kända för att ha ätit övervägande andel mättat animaliskt fett i sin föda, och det finns fler exempel, tex för 5000år sedan på Gotland där våra förfäder fick största delen mat från säl och fisk och hade varken boskap eller odlade spannmål.
    Ingen av dessa kulturer har haft besvär av metabolt syndrom.
    Svar: #165
  10. Anders S
    Tycker inte tabellbitarna bidrar med så mycket.

    A1-kasein i mejeri är förmodligen en obeaktad confounding factor som gör att man kan påstå vad som helst om mättat fett.

    Vi kan inte tillgodogöra oss vegetabiliskt omega-3 i någon större utsträckning, Kvoter där det inräknas är ointressanta. Så lite vegetabiliskt fleromättat fett som möjligt är troligen optimalt: certifierad palmolja och extra virgin kravmärkt kokos.

    Ät vildfångad fet fisk från friska hav!

  11. Yster
    Stephan Guyanet gjorde ett intressant inlägg för knappt tre år sen om en av de metaanalyser som Jacob referar till:

    http://wholehealthsource.blogspot.se/2010/03/leave-your-brain-at-door...

  12. Maria Jonsson
    Jag har aldrig riktigt trott på att omega 6 är så farligt. Studien var väl 40 år gammal. Fanns det inte transfetter i margariner då?

    Jag använder inte margarin men om det är dåligt för hälsan så inte tror jag att det beror på omega 6.

  13. Jamenvisst
    Stefanolo,
    Jag tror att jag skrev lite för snabbt och slarvigt, ber om ursäkt för detta.

    Peter Attia menar att "LDL is bad,” “HDL is good” inte stämmer och lutar sig mot erkända forskare som exempelvis Dr Dayspring (bra).

    Det var just att i LowCarb kretsar så anses HDL vara det goda och LDL anses vara det onda. Detta är en uppfattning som Kostdoktorn delar, HDL är det "goda kolesterolet"
    http://www.kostdoktorn.se/kolesterol/

    Detta följs sedan av en lång förklaring hur det kan komma sig att forskarna kunde ha så fel etc.

    Att en säger att HDL är bra och andra inte blir lite som att säga att vänster är rätt väg eller höger är rätt väg. Vilken är rätt?

    Det var därför jag skrev
    Vad säger Kostdoktorn? Vad säger Peter Attias?

    Vad jag förstår så är hans val av kost till största del baserat på att inte få insulin påslag, stabilt blodsocker. Vad jag tycker är intressant med hans "projekt" är just hur det här kommer att slå på lite längre sikt.

    Att notera är att en hög kolhydrat vegankost med bara fiberrika naturliga kolhydrater ger den effekt som han eftersträvar, stabilt lågt blodsocker. Det är kanske en anledning till att man finner låga hjärt/kärl sjukdomar bland människor som äter detta.

    Gällande lågt kolesterol vid hög ålder så är det välkänt att kolesterolvärdet minskar vid hög ålder.
    Detta är något som man vetat om länge. Kolesterol värdena har varit höga under lång tid och skapat skadan. Vi äldre ålder minskar kolesterolet och då anser en del att detta är ett bevis att kolesterolet inte har någon betydelse.

  14. Jamenvisst
    Stefanolo,
    Nedan en länk som visar just hur kolesterolet minskar vid ca 50 års ålder. Du ser även låga kolesterol värden bland låg fett ris ätare i kombination med låg åderförkalkning. Deras kolesterol ökar sakta livet ut.

    Moderna människan med rik kost har från tidig ålder höga värden som ökar kraftigt och toppar vid ca 50 och börjar minska.

    Sidan 5-6
    http://circ.ahajournals.org/content/58/1/3.full.pdf

  15. Jamenvisst
    Majoren,

    OSSREA Organization for Social Science Research in Eastern and Southern Africa

    Att tänka på när du läser denna länk är att parasiter har dokumenterad på verkan på kolesterol, vilket kanske inte är så konstigt egentligen. Deras liv verkar inte vara så idealiskt som du verkar tro.
    http://www.ossrea.net/publications/images/stories/ossrea/ssrr5-p-3.pdf

    Parasiter och hur dessa käkar kolesterol.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19735223

    Atherosclerosis in the Masai
    http://aje.oxfordjournals.org/content/95/1/26.abstract

    Inuiter,

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12535749

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC325106/

  16. Maria Jonsson
    Vilken källa har du använt när du skriver att tistelolja innehåller så mycket omega 6?

    Jag fick syn på en uppgift idag där det står att tistelolja innehåller 14 % omega 6.

    Uppgiften kommer från University of California

    Svar: #167, #171
  17. cgs
    Då är detta felaktiga uppgifter då?
    http://www.shenet.se/ravaror/tistelolja.html
    Svar: #168
  18. Maria Jonsson
    Vem som har fel vet inte jag. Bedömer du shenet som en tillförlitlig källa? Jag känner inte till shenet.

    För egen del är jag i och för sig inte övertygad om att omega 6 är så farligt men jag blev förbryllad över att det stod olika på olika ställen.

  19. cgs
    Även här står lite om detta, jag vet inte vem som har rätt!

    http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10007/Artikel-i-Bri...

  20. cgs
  21. Vilken källa har du använt när du skriver att tistelolja innehåller så mycket omega 6?

    Det finns två olika typer av tistelolja. En som har mest enkelomättade fettsyror och en med främst omega-6. Källan till mitt påstående är studien själv. Det värde jag anger står i texten 🙂

  22. Ekonomen
    Det vi kan säga med stor säkerhet (p<0.001) om matintaget är:

    - Interventionsgruppen ökade sitt intag av PUFA signifikant.

    - Interventionsgruppen minskade sitt intag av mättat fett signifikant.

    - Kalorimängden var i snitt 23 kcal mindre i kontrollgruppen, skillnaden är dock osäkrare än alla ovanstående förändringar (p=0.07).

    Ovanstående finns det naturligtvis även mätproblem med. Det som dock kunde mätas direkt utan större mätproblem var att interventionsgruppen framgångsrikt minskade sina kolesterolvärden signifikant (p<0.001).

    Svar: #173
  23. Anders S
    "interventionsgruppen framgångsrikt minskade sina kolesterolvärden"

    Anser du att det är bra eller dåligt ur hälsosynvinkel?

  24. Joel
    Jag anser att böckerna "Diabetes. Inte." och "the Great Cholesterol Con" är mycket läsvärda för den som funderar över sånt här. Speciellt den andra är fascinerande skriven, om än på engelska.

    Den första känner jag igen mig en hel del i, förutom hjärtattacken. Mannen som skrivit förordet till boken, Jörgen Vesti Nielsen, var den som fick in mig på rätt spår.

    Doc och Jacob, skulle vilja höra era åsikter gällande kolesterol och åderförkalkning, hjärta/kärl sjukdomar.I #100 länkade jag till Michael Brown som van Nobel priset i Medicin -85 tillsammans med Goldstein. https://itunes.apple.com/se/itunes-u/michael-brown/id472060719?mt=10De fick priset för sina upptäckter kring lipoprotein (LDL)-receptorn, som styr överföringen av kolesterol från blodet till andra celler i kroppen. Dom fan även genen som ansvarar för LDL-receptor produktion.Man fann att kolesterol med maten skapar åderförkalkning. Rökning, stress och högt blodtryck förvärrar förloppet. De folk med lågt intag eller inget intag av kolesterol genom kost fann man ingen eller liten åderförkalkning även om rökning och stress var närvarande.Kolesterolets roll verkar ju ganska uppenbar. Hur kan man motsäga detta? Hur kan man motsäga att intag av kolesterol genom maten inte har en central roll i hjärta och kärl sjukdomar. Bevisen är för detta är ju överväldigande.Skriver inte dettas som något försvar för margarin, äter inte dessa, utan jag kämpar verkligen med att finna bevis för motsatsen.Jag skulle verkligen uppskatta ett svar.

  25. Joel
    Ja, det får ju bli samma svar här:
    Jag anser att böckerna "Diabetes. Inte." och "the Great Cholesterol Con" är mycket läsvärda för den som funderar över sånt här. Speciellt den andra är fascinerande skriven, om än på engelska.
    Den första känner jag igen mig en hel del i, förutom hjärtattacken. Mannen som skrivit förordet till boken, Jörgen Vesti Nielsen, var den som fick in mig på rätt spår.

    Majoren, jag inte får ihop det. Man har kanske inte bevisat att kolesterolet skapar hjärt/kärl sjukdomar men nedan frågor kvarstår.Förhöjt blodsocker, på grund av vad? . Kolhydrater? Vilka kolhydrater?Hur kommer det sig att befolkning efter befolkning med låga kolesterol värde och låga hjärta/kärl/åderförkalkning har ätit hög kolhydrat kost.Varför finner man alltid "dietary" kolesterol i åderförkalkade kärlväggar?Varför finner man hög andel åderförkalkning, hjärta/kärl sjukdom bland befolkningar med hög andel animalisk föda.Varför finner man hög andel åderförkalkning, hjärta/kärl sjukdom bland befolkningar med hög andel industrimat.Varför finner man låg andel åderförkalkning hjärta/kärl sjukdom bland befolkningar med låg andel animaliska produkter och hög andel naturliga kolhydrater med små mängder animalier.Var finner jag bevis att oven ej stämmer?

  26. Lisa
    Jag tappade 10 kilos övervikt på två månader och har aldrig mått bättre sedan jag började med LCHF dieten.
1 2 3 4
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av