Nyheter

Gluten gör allt fler svenskar sjuka

Gluten

Allt fler svenskar, även vuxna, drabbas av glutenintolerans. Bara en tredjedel av de som är sjuka får diagnosen. Och symtomen kan vara diffusa, som trötthet, magbesvär, hudutslag och svårigheter att få barn.

DN: Gluten gör fler sjuka

Varför ökar antalet drabbade? Ingen vet säkert. Men en orsak kan vara att vi äter för mycket mjöl, som innehåller gluten.

Ibland innehåller bröd till och med extra mycket gluten. Exempelvis i så kallat ”lågkolhydrat-bröd”, vilket jag avråder från. Så här säger en forskare på området till DN om extra glutenrikt bröd:

– Det är förskräckligt att de gör så i ett land där problemen med gluten är så här omfattande. Om några decennier tror jag att vi kommer att titta tillbaka och säga: ”herregud, de var inte kloka”, säger hon.

För mer om bakgrunden till den ökade glutenintoleransen se Per Wikholms blogginlägg idag: Varför blir allt fler barn glutenintoleranta i Sverige?

Välling kan säkert vara en stor bov i dramat när det gäller barn. Det handlar alltså om barn som dricker gluten och näringsfattig snabbsmält stärkelse löst i vatten, många gånger om dagen. Hälsomässigt lär det vara grovt överskattat och min dotter har lyckligtvis aldrig behövt dricka det. Här finns alternativ.

Det effektivaste sättet att undvika glutenbesvär är att äta mindre gluten. Eller i bästa fall inget alls.

Vad tror du ligger bakom att problem med gluten ökar kraftigt?

Om välling och barn

Den skrämmande sanningen om välling

Kan barn äta LCHF?

Klara firar 1 år

Bly och arsenik i barnens gröt och välling!

En glad liten köttätare

Om LCHF-bluffprodukter

Problemet med lågkolhydratbröd

Low carb bröd: Ännu en bluff avslöjas

Dreamfields bluffpasta: testet

 

40 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Lotta
    Tänk vad bra det skulle vara om nyblivna mammor fick ordentligt med hjälp och stöd med amning. Tänk vad bra det skulle vara om barnmorskor och bvc-sköterskor hade mer kunskap om amning och dess betydelse. Tänk vad bra det skulle vara då för alla nya små människor och deras framtida hälsa. Sorgligt nog verkar det idag vara många småbarnsföräldrar som tror att barn MÅSTE dricka välling senast vid 6-mån ålder. Många, många mammor tror, helt i onödan, att de inte kan amma. Fram för naturlig amning, fritt från både tillsatser och gluten.
    Svar: #21
    Läs vidare →
  2. Roger
    Efter att ha läst Micke skribents böcker om vete och även boken "brödberoende"
    så har jag förstått det så här:

    Diagnosen Celiaki/gluten kan ställas genom ett blodprov.

    Allmän överkänslighet går det inte utan man provar sig fram och utesluter vete ur kosten och ser om man blir bättre.

    Är blodprovet tillförlitligt?
    Nej!
    Jag vet inte hur stor felprocenten är men den finns.

    Jag känner en person som har diagnosen Celiaki och hon gjorde ett test senare.
    Då var det negativt.
    Sedan positivt igen.

    Min fru har blivit testad för gluten flera gånger och det har aldrig varit positivt utan alltid negativt.
    Men vänta bara till hon äter en vetebulle...
    du kan ställa en klocka och efter en stund har hon en sån rännskit så det inte är sant.

    Hon har t.o.m. fått skita offentligt i ett villakvarter... alternativet var att skita ner sig i bilen.

    Har hon Celiaki/gluten?
    Nej.
    Men är extremt överkänslig och tål inte vete.
    Utesluter hon vete så är hon bra i magen.

    Jag rekommenderar definitivt boken "brödberoende" ifall du gillar att läsa.
    Så man kan vara glutenintolerant även ifall testet inte visar något.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. kareng
    Är det någon som vet vad det är för prover som måste tas för att ta reda på om man är glutenintolerant? Är dessa prover tillförlitliga? Finns det något förstadium som inte ger utslag på testet? Eller bara överkänslighet mot gluten?

    Tänker bara att det är många som fått "diagnosen" IBS (vi vet inte vad som är fel på din mage - lev med den) hos läkaren efter en magutredning där bl. a. celiaki-test ingår. Testen har inte visat något som tyder på glutenintolerans. Nästan alla som jag hört talas om och som har IBS och börjar med helt glutenfri LCHF blir ju av med magproblemen.

    Kan det bero på glutenintolerans även om inte testet visat något?

    Svar: #2, #11, #12
  2. Roger
    Efter att ha läst Micke skribents böcker om vete och även boken "brödberoende"
    så har jag förstått det så här:

    Diagnosen Celiaki/gluten kan ställas genom ett blodprov.

    Allmän överkänslighet går det inte utan man provar sig fram och utesluter vete ur kosten och ser om man blir bättre.

    Är blodprovet tillförlitligt?
    Nej!
    Jag vet inte hur stor felprocenten är men den finns.

    Jag känner en person som har diagnosen Celiaki och hon gjorde ett test senare.
    Då var det negativt.
    Sedan positivt igen.

    Min fru har blivit testad för gluten flera gånger och det har aldrig varit positivt utan alltid negativt.
    Men vänta bara till hon äter en vetebulle...
    du kan ställa en klocka och efter en stund har hon en sån rännskit så det inte är sant.

    Hon har t.o.m. fått skita offentligt i ett villakvarter... alternativet var att skita ner sig i bilen.

    Har hon Celiaki/gluten?
    Nej.
    Men är extremt överkänslig och tål inte vete.
    Utesluter hon vete så är hon bra i magen.

    Jag rekommenderar definitivt boken "brödberoende" ifall du gillar att läsa.
    Så man kan vara glutenintolerant även ifall testet inte visar något.

  3. Åsa
    Jag är en av dem som fick diagnosen ibs efter en ordentlig tarmutredninge med både blodprover och gastroskopi. Inget visade på celiaki men jag mår så otroligt mycket bättre på lchf. Äter även laktosfria mejerivaror. Jag tror att ökningen av celiaki och ibs betor på att vi idag staplar mjölrika måltider på varandra under hela dagen. Det är musli och smörgås till frukost, pasta till lunchen, smörgås till fikat, mer kolhydrater till middagen och så en liten kvällsmacka. Det blir för mycket för våra stackars tarmar!
  4. Roger
    Efter att ha tittat i "brödberoende" av hjärtläkaren William Davis, så står det:

    Tre sorters test används rutinmässigt;
    man mäter...

    1 Antigliadinantikroppar.
    Detta test har en felprocent på 20-50%.

    2.Transglutaminasantikroppar.
    Felprocent 11-14%

    3.Endomysiumantikroppar.
    Detta test kom på 1990-talet och har den bästa tillförlitligheten.
    Upptäcker mer än 90%.
    Fortfarande en hög felprocent således.

  5. kejsarinna.se
    Tyvärr är ju råden att gluten måste introduceras under första levnadsåret, helst "i skydd" av amningen. Vet kostdoktorn var de råden kommer ifrån? Jag orkar inte fråga och ifrågasätta min BVC-sköterska mer, när hon genast avrådde mig från att göra egen gröt och istället hänvisade till industrigröt slog jag dövörat till och använder numer BVC endast för vikt- och längdkontroller. Skulle jag börja ens undra varför gluten är så viktigt, eller säga att vi ger inte välling skule hon storkna (pga strulande amning får hon ersättning och den har vi fortsatt med - om det ska ätas till sömns över året så kommer hon få hemmagjord välling).
  6. Lotta
    Tänk vad bra det skulle vara om nyblivna mammor fick ordentligt med hjälp och stöd med amning. Tänk vad bra det skulle vara om barnmorskor och bvc-sköterskor hade mer kunskap om amning och dess betydelse. Tänk vad bra det skulle vara då för alla nya små människor och deras framtida hälsa. Sorgligt nog verkar det idag vara många småbarnsföräldrar som tror att barn MÅSTE dricka välling senast vid 6-mån ålder. Många, många mammor tror, helt i onödan, att de inte kan amma. Fram för naturlig amning, fritt från både tillsatser och gluten.
    Svar: #21
  7. lennart facius
    allt bröd oavsett sort är att betrakta som okänligt som människoföda om det äts under längre tid skall bara användas som nödmat.de enda som fullt ut kan tillgodogöra sig några nyttigheter ur säd är råttor vilka har de ensym som behövs till matsmältning..barnmatsersättning är också ett utmärkt medel för att ådra sig glutenintolerans.den som reagerar ngativt på brödätande anser jag vara frisk.
    Svar: #37
  8. maria
    Den här tidiningen är från maj 2012, men artikeln är fortfarande skrämmande intressant

    http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=9qktq923...

    man kommer till en slags förstasida, klicka bara på "vad gör processad mat med vår hälsa" så kommer man till artikeln

  9. Ann Kristin
    Jag tror att gluten är orsak till många sjukdomar, medan högt blodsocker orsakar resten. Jag har aldrig testat mig, men har, som så många, en ständigt orolig mage, magkatarr, magsår osv. Efter att ha varit helt utan gluten i ett år testade jag EN småkaka, och magen havererade totalt, med svåra magkramper och det höll i sig över en månad. Jag tänker inte testa igen.
  10. Åsa
    Jag har för mig att alla dessa tillstånd har en gemensam nämnare:inflammation. Åtminstone olika tarmsjukdomar grupperas in bland s k autoimmuna sjukdomar som är ett tillstånd där bland annat socker, laktos och gluten gör att immunförsvaret snedtänder och attackerar den egna kroppen
    . Tror till och med att cancer kan triggas av inflammation men där får Kostdoktorn lov att rätta mig om jag har fel.
  11. Håkan
    Kareng,
    normalt används blodprov för att diagnosticera celiaki (glutenintolerans) och oftast följs provet upp med en gastroskopiundersökning med kamera och vävnadsprov från tarmväggen för att se om tarmluddet är skadat. Blodprovet brukar vara ganska tillförlitligt, men inte helt. Gastroskopin bör vara så gott som 100% tillförlitlig.

    Men...

    många personer, däribland jag själv, upplever att de har de typiska besvären som glutenintolerans ger men utan att testerna ovan visat på celiaki. Man har därför börjat tala om glutensensitivitet för detta fenomen. Googla på NCGS (Non Celiac Gluten Sensivity) så kan du läsa mer om detta. Och visst kan dessa besvär säkert diagnosticeras som IBS när celiakiproven är negativa, fast då glömmer man NCGS. Själv kan jag konstatera att jag mår bättre utan gluten, sen får vitrockarna kalla det vad dom vill. Men jag måste säga att man möts med skepsis hos läkarna om man säger att man mår dåligt av gluten fast provsvaren inte visade på sjukdom. Jag har gjort mitt kostval och mår bra.

  12. Håkan
    Använd inte apotekens självtester för glutenintolerans, de sägs vara väldigt opålitliga.
  13. Tuva
    My two cents går till de förändrade sädesslagen som inte påminner särskilt mycket om de spannmål vi åt för 40 år sen och tidigare. Det och att det pytsas extra gluten i mycket bröd.

    Jag är född på 60-talet. Jag hade inge problem med magen men hade exem, annars var jag en frisk unge.
    Ju äldre jag blev desto mer krångel upplevde jag med min mage. Jag fbörjade undvika alkohol, nötkött, starka kryddor, fet mat, färskt bröd. Listan blev längre för varje år kändes det som.

    Nu kan jag äta (och dricka) vad som helst utan problem. Äter jag vete däremot är det kört. 1/2 macka och min mage brakar ihop. Det tar en halvtimme så börjar rapandet och fisandet. Sen kommer magplågorna och slutligen blir jag slarvig i rumpan i minst ett dygn efteråt. Dessutom får jag ont i knäna och fingerleder.

    Surdegsbröd går bättre (min grabb bakar så gott bröd att ibland kan jag inte motstå frestelsen att smaka lite, lite grann). Ren råg klarar jag bättre. Vanligt vete är rena rävgiftet för mig.

  14. AnnaPanna
    Jag ammar fortfarande min sju månader gamla son men vi har börjat ge honom av det vi äter, en ganska liberal lchf-kost. Jag har förtroende för min BVC-sköterska som varit positiv till att vi ger lillkillen riktig mat. Hon har inte ifrågasatt att vi inte vill ge industrigröt, välling och dylikt. Jag har tom tipsat henne om Kostdoktorn eftersom hon verkade uppriktigt nyfiken på LCHF 🙂 Hon säger dock att det är bra om vi emellanåt strör några nypor vetemjöl över hans mat. På så sätt får han enligt henne ett skydd mot glutenintolerans. Jag tror visserligen inte att pyttesmå mängder vete gör någon skada med undrar ändå om det hon säger stämmer. Någon som kan någonting om detta, dvs om det krävs lite vete för att förebygga glutenintolerans hos barn?
    Svar: #31
  15. Helge Andersson
    Kan det inte vara så att dagens vete inte har något att göra med vetet som odlades för 100 år sen. Bl.a har man dubblat kromosomerna 2 ggr, hybridiserat (korsat) det ca 10.000. Glutenet är helt andra proteiner idag. Såg att det även innehåller en "nyckel" så att tarmen läcker in andra proteiner som skadar kroppen.
  16. Matgiken
    Undrar precis som AnnaPanna hur man bör tänka med små barn och gluten. Är det bäst att skydda dem helt, eller är det mer taktiskt/lämpligt att ge dem små mängder gluten för att undvika direkt allergi?r
  17. PaleoMamman
    Hej,

    både gluten och komjölk kan skapa inflammation i tarmarna vilket kan ge en mängd symptom. jag tror att de allra flesta skulle må bättre av att ta bort båda dessa livsmedel ur kosten.

    Många LCHF:are som får mycket bättre mage har nog borttagandet av gluten att tacka.

    Tänk om alla kunde prova att ta bort gluten i några veckor och se hur de mådde? Jag vet många som har fått en "aha-upplevelse", jaha man kan må såhär! 🙂

    Skönt att detta äntligen börjar belysas tycker jag.

    Vår BVC sköterska blev jätteupprörd när jag berättade att vi inte ville ge industrivälling till vår dotter. Jag har utvecklat en hemmagjord välling som finns på min blogg under rubriken vad innehåller välling? : http://www.paleomamman.se/blogg/vad-innehåller-välling

    mvh PaleoMamman

  18. Viktoria
    Min man ville ha snabbmat till lunch häromdagen och kollade lite på innehållet till lchf-pajerna som finns i frysdisken. Blev glad över att dom var bakade på mandelmjöl, men lite längre ner på ingredienslistan kom vetegluten... 🙁 Den fick inte följa med hem...
  19. Ae
    Hej alla
    Diabetes2 med insulinbehov och äter ibland carbzones bröd.
    Jag finner ingen stegring av blodsocker och att brödet är gott.
    Jag har inte glutenintolerans och undrar om problemet med mjöl
    inte ligger i den gradvisa stegringen av kolhydrater de senaste 200
    åren istället för den minskande proteinhalten som ett allmänt hälsoproblem.
    Nåväl, jag tror att jag talar för döva öron när kostdoktorn avvisat proteinrika bröd
  20. jaa menee
    Mjöl är inte människoföda som Lennart Facius #7 så mycket riktigt påpekade utan är föda för råttor.

    Jag hittade detta inslag från TV4.Se hela programmet eller hoppa till Ca:20 min.in i programmet.
    http://www.tv4play.se/program/efter-tio?video_id=2175441

    Ganska fantastiskt. MÅSTE SES!

    Svar: #28
  21. Katarina
    Men vissa kan inte amma - så det får finnas någon slags balans i amningshysterin. Jag och min första son drabbades åt andra hållet av sjukvårdens inställning att "alla kunde amma" och som tur var fanns det ersättning att ge innan det gick för långt. Dock är det förskräckligt att alternativ till amning också innebär gluten.
  22. Jeanette H-H
    Jag har inte upplevt något prat om att introducera gluten i skydd av amning. Det måste vara en rekommendation ni bara har hos er i Sverige.

    Jag har startat en tråd på kostdoktorns forum som heter Babyn äter själv. Där kan ni läsa om vällingfri, purefri babymat.

    Vi började med fast mat i knytnävsstora bitar när hon var 5 månader. På fyra månader har hon fått en enda burk med sked och en liten portion hemlagad äppelmos. Annars har hon ätit allt med händerna. Hon dricker ibland lite vatten i ett snapsglas men jag ammar ca tio gånger per dygn också förstås.

    Detta är så naturligt att jag inte kan tänka mig mata med sked. När man väl börjar är det ingen återvändo.

    Avokado äggula banan frukt bär mycket mört kött, malet kött, fisk, kokt broccoli är bra mat. Jag undviker stärkelse men ger frukt. Baby har inte amylas åtminstone inte i saliven.

  23. Åsa
    Googla på "de vita gifterna" så får ni upp tv4:s klipp gratis. Ni behöver inte betal-appen. Avgränsa till video när ni googlar så dyker de upp nästan överst i träfflistan.
  24. Kalle
    Som jag förstått det är modernt vetemjöl allra värst då det är genetiskt "förädlat" att vara extra resistent mot diverse åkommer .. och då också matsmältningsmässigt.

    Men hur är det med ekologiskt Dinkelmjöl? Är det bättre? Kanske rentav nästan ok?

    Och det svenskaste som finns Wasa knäckebrö? Det är ju i princip bara rågmjöl, vatten och jäst.

    Jag vet att inget av ovanstående är bra för någon som vill gå ner snabbt i vikt. Men om man är normalviktig, eller rent av smal, kan det då vara ok ur ett hälsoperspektiv?

    Svar: #29
  25. Åsa
    Det fanns en tillförlitlig källa om NCGS från finska gastrolab.
    http://www.gastrolab.fi/s001.htm
  26. inga-lill
    Var det inte så att innehållet i vällingen ändrades nån gång på -80 talet?
  27. Stefan O
    "...och ingen vet vad det beror på..."

    Så avslutades reportaget/inslaget i Rapport eller Aktuellt igår kväll avseende ökningen av "gluten"-intollerans. Som påpekats ovan är det inte bara gluten som kan vara det skadliga i spannmålsprodukter.

    Varför överser man med det uppenbara? Spannmål är inte människomat, det är fågel- och gnagarföda. Det finns inget i spannmål vi måste ha för att leva och må bra och som inte finns i mycket större mängd och bättre "förpackat" i andra livsmedel (ovanjordsgrönsaker och animalieprodukter). Tvärtom, det finns en hel del i spannmålsprodukter vi uppenbarligen bör undvika att få i oss, oavsett om det vi äter är glutenfritt eller inte. Sedan jag uteslöt spannmål (för snart två år sedan) totalt från min kosthållning har jag inte varit sjuk en enda dag...inte på minsta vis..trots tre skolbarn i familjen (som dessutom är väldigt sällan sjuka, troligtvis pga att de äter väldigt lite spannmål).

    Man kan bara hoppas att tokerierna med att tanka in spannmål (i synnerhet flytande/välling) i barn, oavsett ålder, upphör så snart som möjligt.

    Jag säger som doktorn i organisk kemi vid Harvard, Mathieu Lalonde: "Jag finner inga goda skäl att äta spannmål".

    Mathieu är nog den mest "vetenskapskorrekta" företrädaren för paleo-världen just nu.

  28. Tuva
    Underbart att höra nutritionisten. Fetmaepidemin hör ihop med överkonsumtion av kalorier. Som t.ex. Indien. Det är ju ett land historiskt känt för att alla äter massor. *suck*
    Det kan ju inte höra ihop med att de rikare skikten numera äter en alltmer västerländsk kost med ahhh en massa mjöl och socker.
  29. Tuva
    Det är lite frågan om gradskillnader i Helvetet. 😉

    Spannmål är inte människoföda. Sen finns det en glidande skala på hur skadligt det är och hur snabbverkande skadorna är.
    Det syns nog bäst på de arkeologiska fynden när vi övergick från att vara jägare och samlare som inte åt fågelfrön till att bli jordbrukare som åt en hel del fågelfrön: vi krympte ordentligt i längd, kraniet krympte, reumatiska sjukdomar och många andra hälsoproblem dök plötsligt upp som var praktiskt taget okända innan. Men vi kunde föda upp fler barn så det blev populärt i alla fall. 10 krigare varav 5 är med småkrämpor slår trots allt ner 1 fullt frisk och nyter krigare.

  30. chris
    Jag äter INGET MJÖL överhuvudtaget, och mår alldeles utmärkt.
  31. Caspar
    Enligt BVC sköterskans resonemang kanske man borde tillsätta små mängder arsenik i barnmaten också, ifall man vill att barnen ska tåla det i större grad som vuxen. OBS, jag är ironisk, men varför vänja små kroppar till ett gift som absolut inte behövs.??
    Svar: #32
  32. evah
    Så otroligt bra skrivet, tvivlar att du får något svar. Varför, är en bra fråga som sällan besvaras av andra än trollen.
  33. P-A
    Orsaken är dagens vetemjöl,fint och fluffigt att baka,men det innehåller 14 ggr mer
    gluten än det gamla enkornsvetet,vi är inte skapta för att tåla så mycket gluten,därför blir vi sjuka.
  34. Tomtefar
    Jag håller med alla som tagit upp "förädlingen" av vete i modern tid, som svar på din fråga doc, om orsaken till att intoleransen ökat på sistone. Visst äter man kanske lite mer vete numera, men det är inte helt säkert - man levde på rätt mkt bröd förr, det gamla uttrycket "råd till brödfödan" måste ju ha uppstått av ngn anledning.
  35. Lennart
    Gluten?
    Är det en sorts protein, blir det högre halt gluten i vete med dagens användn. Av konstgödsel, dvs höga kväve givor.
    Jag har läst att gluten är aggresivt mot tarmslemhinnan. Är det ngn som vet mer.

    Lennart

  36. Marlene S
    Som barn hade jag i princip dagligen problem med min mage. Utredning med bla blodprov gjordes för att se om jag var glutenintolerant, men nej för provet var negativt. Dock körde jag glutenfri kost länge ändå...liiite bättring men ofta ont i magen, uppblåst m.m.
    Nu 35 år gammal äter jag sen ngt år tillbaka inte mjöl av sädesslag eller glutenfritt och håller mig borta från det mesta i sockerväg (äter ibland mörk choklad och frukt).
    Magen märker jag sällan av. OM jag äter pannkakor gjorda med glutenfri mjölblandning eller bovete så går gasfabriken igång igen. Eller mkt frukt.
    Kött och smör tex går däremot för min del att konsumera i storpack ;P utan att magen säger ett pip.
    Mer lågkolhydratkost till folket.
  37. LenaA
    Jag tänker precis så. Det är märkligt att kalla glutenintolerans eller -allergi för en "sjukdom", tillika en "sjukdom" som vi inte begriper oss på. Fler och fler reagerar på ickemänniskoföda. Det är väl friskt!
  38. Lotta Enocsson
    Jag vill gärna tipsa om dessa böcker som givit mig och min familj enormt mycket: http://www.kunskapskällan.se (med "ä" i webbadressen)
  39. Maria
    Sädesslagen har förändrats. Framförallt sedan man började manipulera sädesslagen för att få fram vissa bakegenskaper. Min morfar, mjölnare, berättade om att man i det industriframställda mjölet tillsatte vetesorter som skulle ge en smidigare deg, dvs med mer gluten. Bakrecept från första hälften av 1900-talet går heller inte att följa och få ett likadant resultat som då(enligt bagare) eftersom mjölet förändrats.
  40. Ekomaje
    Om det är så att vetemjölet är förädlat, så bör ju också den glutenfria mjölmixen vara det. Någon som vet? Jag menar att man tar bort gluten ur vetemjölet men det är ju ändå inte samma slags mjöl som för hundra år sedan......
    Jag äter glutenfritt sedan något år tillbaka, men magen är inte så bättre än innan..............
    Dottern är glutenintolerant så det blir enklare också att slippa "leta smulor" hemma.
    Funderar dock mycket på de glutenfria mjölmixerna som jag bakar av. Hur nyttiga är dessa egentligen?

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg