Nyheter

Gissa vad världens äldsta kvinna åt till frukost varje morgon?

116

Världens äldsta kvinna, 116-åriga Susannah Mushatt Jones, avled härom dagen. Hon var den sista personen i USA som var född på 1800-talet.

Vad gjorde att hon levde så länge? Det är omöjligt att veta, men media rapporterar något intressant:

Ms Jones hävdade alltid att mycket sömn och att inte röka eller dricka alkohol var huvudorsakerna till att hon fick uppleva sin 116:e födelsedag förra året.

Men kanske det också berodde på de nöjen i livet hon unnade sig också. I en intervju i Time Magazine förra året avslöjade hon att hon ätit äggröra och fyra skivor bacon varje dag.

En tidigare artikel innehåller fler detaljer:

Jones favoritmat är ägg och bacon… Den 116-åriga kvinnan äter ägg och bacon varje morgon och hennes dagliga kost innehåller mer än en portion kött per dag.

Man skulle tro att hon skulle ha fått typ 2-diabetes och hjärtsjukdom, men Susannah Mushatt Jones behöver inga mediciner. Läkare är överens om att hon är i perfekt fysisk kondition, trots vad hon äter.

Trots? Eller på grund av?

Ägg och kött har ätits av människor i miljoner år, så vi är antagligen perfekt anpassade för dem. Det borde därmed vara nyttig mat, mycket nyttigare än de flesta moderna processade livsmedel.

Det är nog inte en slump att de senaste decenniernas rädsla för animaliskt fett – och  motsvarande ökning av konsumtionen av processade kolhydrater – har sammanfallit med en fetma- och diabetesepidemi utan motstycke.

Susannah Mushatt Jones var kanske redan för gammal för att bry sig om den moderna fettsnåla modedieten. Bra för henne.

Prova själv

LCHF för nybörjare

Så får du ett längre liv

Den piggaste pensionären på jorden – vad äter han?

Den rätta vikten för att leva länge

The Perfect Human Diet

PHD

 

15 Kommentarer

  1. Sam
    Veganism är tramskost för de ideologiskt drivna fåren.
  2. Lotte
    Den äldsta nu levande kvinnan i världen, 116-åriga italienskan Emma har, enligt vad hon själv menar, levt så länge p g a
    intag av råa ägg (och avhållsamhet från karlar) !!!
  3. sten
    Den sista rekordhållaren, Fransyskan Jeanne Calment lär ha dränkt det hon åt i olivolja, förmodligen äkta from hemstaden Arles i södra Frankrike. Levde i 122 år. Hon åt massor med mörk bitter choklad, alltså inget socker men massor med antioxidanter, och studier visar att sådan cholklad också är stressreducerande. Jeanne Calment om någon var alltid avslappnad och hade ofta bra svar på tal eller skämtade. Tillfrågad om hur hon såg sin framtid vid ca 110, svarade hon "en ganska kort en". Genon den extra olivolja hon åt blev hennes mat automatiskt färre kolhydrater och proteiner per kalori, alltså mindre insulindrivande , något som inte orsakar driv efter mer mat och/eller mellanmål, vår tids gissel, framdrivet av tallriksmodellen och lågfettkost, som jag ser det.

    Det finns även andra sätt att leva längre: Jämfört med möss som åt fritt varje dag levde de som åt fritt varannan dag hela 82% längre, med betydligt lägre medelinsulinvärden och resistens. Insulinnivåerna sjunker ordentligt med sådan mathållning, även hos oss.
    Låga insulinnivåer verkar generelt betraktas som nyckel till system-underhåll och längre liv medan högre nivåer av insulin befordrar tillväxt och fortplantning, styrt av något som kallas mTOR och kräver ett separat kapitel.

  4. Nisse
    Trots? På grund av? Jag skulle vilja påstå tack vare.
  5. Jan
    Vad hände med den cancer hon var dömd att få när man äter så mycket bacon - HOST - kan det vara för att det samband är en jävla påhitt eller ett sätt att dölja var problemen med folksjukdomarna kommer ifrån i den verkliga världen?
    Svar: #7
  6. Daniel Högberg
    Aha, så nitriterna i bacon kanske inte är så farliga?
    Svar: #8
  7. Magnus P

    Vad hände med den cancer hon var dömd att få när man äter så mycket bacon - HOST - kan det vara för att det samband är en jävla påhitt eller ett sätt att dölja var problemen med folksjukdomarna kommer ifrån i den verkliga världen?

    100% av personerna i denna grupp fick inte cancer av bacon. Så ja, det måste vara ett påhitt från den oheliga allians som utgörs av livsmedels- och läkemedelsindustrin. Troligtvis är Livsmedelsverket inblandat också.

  8. Xiro
    Ja vad ska man tro...

    Expertåsikterna om nitrit går isär, två exempel:

    http://chriskresser.com/the-nitrate-and-nitrite-myth-another-reason-n...

    http://www.diagnosisdiet.com/food/meats/

    Är man rädd för nitrit är det inte bara processat kött man ska passa sig för utan även en del vegetabiliskt...

  9. Ol A
    Man kanske avstår kött för djurens skull. Men som den brist på empati för andra däribland djur som många svenskar har, så ironiserar man att vi som ej äter kött är tramsig? Jävligt okänsligt att hymla så.
  10. Ingemar Ekberg
    Enda "vegetariska" produkt jag kan tänka mig är "lövbiff".
  11. Stig Lönnqvist
    Till eko kött tilsätts inte nitrit...
    Svar: #14
  12. Ubbe
    Du dör när Du dör.
    Generna i Din kropp har en klocka.
    Punkt slut!
    Svar: #13
  13. Wibart
    Tror jag inte ett dugg på. Man kan i allra högsta grad själv påverka hur länge man lever.
  14. Magnus
    Jo, dessvärre! Nästan alla eko-charkuterier har nitrit tillsatt. E250
    https://www.coop.se/handla-online/varor/chark-palagg/palagg/rokt-skin...
  15. Rob
    E250 är väl samma färgämne som ost ofta har tillägg av...., ett ganska snällt vill jag minas....

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg