”GI bra för diabetiker”

mango-paron3
En ny studie på ”GI-kost” för diabetiker kom idag. Som jag ser det visar den följande: ät en liten aning bättre, få en aning bättre hälsa.

DN: GI-kost bra för diabetiker
Aftonbladet: GI bättre än fibrer för diabetiker

Själva studien:
JAMA: Effect of a Low-Glycemic Index or a High-Cereal Fiber Diet on Type 2 Diabetes: A Randomized Trial

Kommentar

Vad som jämfördes var två ganska lika dieter, med runt 35% fett och 43% kolhydrater.

”GI-dieten” innehöll:

  • Långsammare kolhydrater
  • En liten aning mindre andel kolhydrater (men fortfarande hög)
  • En liten aning mer fett och mättat fett.

De som åt så under sex månader fick en aning bättre blodsocker och blodfetter.

(HbA1c -långtidsblodsockret – var efter sex månader 5,54 i lågGI-gruppen jmf med 5,79 i högfiber-gruppen. Innan studien låg det på runt 6,0)

Min slutsats blir att gör man en liten förbättring av kosten, så får man en liten förbättring av hälsan. Skillnaden mellan dieterna var liten och därmed också skillnaden i resultat.

Den ”GI-kost” som testades innehöll som sagt rätt mycket kolhydrater, om än inte de värsta. Vad sägs om att nästa gång lägga pengarna på en större version av ”Karlshamnsstudien”? Det hade varit mer intressant. I Karlshamnstudien jämförde man lågkolhydratkost med ”vanlig” diabeteskost, och den första gav klart bäst resultat.

(Lågkolhydratgruppen i Karlshamnsstudien sänkte sitt HbA1c med 1,4 procentenheter på sex månader, jämfört med 0,2-0,45 procentenheter i dagens GI-studie)

Åter till dagens studie:

Vad de två grupperna åt

Fullkornsbröd mot Quinoabröd

Det är lite svårt tro att man kan få miljoner för att göra en studie som jämför så liknande dieter. Här är exempelmenyer för de två grupperna (klicka för större bild):

Vad grupperna åt.

Bröd jämförs med bröd, och frukt med frukt

De jämför alltså:

  • fullkornsbröd med quinoabröd
  • vindruvor med äpple
  • mango med päron
  • brunt ris med ”al dente” spaghetti
  • fullkornsbröd med råg-pitabröd

Skillnaden mellan grupperna är inte stor precis!

Jag skulle säga att båda dieterna i längden är dåliga för en diabetiker. Naturligt fett (som inte höjer blodsockret) har man varit rädd för. Mest är det bröd, pasta, ris, flingor och frukt som diabetikerna fått äta. Allt sådant som bryts ner till socker i magen, och därmed höjer en diabetikers blodsocker.

För att hårdra lite om dessa diabeteskoster: Man har jämfört pest eller kolera, och kommit fram till att kolera är en aning bättre. Man får väl vara glad att de inte testade ”Ebola”-dieten (läsk, juice, kakor och godis).

En del säger att denna studien visar att diabetiker mår bra av långsamma kolhydrater. Då har man inte riktigt tänkt efter. Långsamt blodsockerhöjande kolhydrater är mindre farligt än snabbt blodsockerhöjande kolhydrater, visst. Men bäst är säkert att minska rejält på mängden också.

Ytterligare ett extremt exempel: En studie som visar att 10 gram gift om dagen är hälsosammare än 11 gram gift om dagen bevisar inte att gift är hälsosamt, eller hur?

Läs mer

Allt om diabetes

Blodsocker och diabetes

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare – en mer logisk diabeteskost, som knappt höjer blodsockret.

Äldre inlägg