Nyheter

Gav fettsnål kost mer minskning av fettvikt?

scale

Det är en oändlig debatt. Ska man undvika kolhydrater eller fett för att gå ner i vikt? Media älskar det.

På senare år har dessvärre många vetenskapliga försök visat upp en klar vinnare: lågkolhydrat resulterar i statistiskt signifikant större viktnedgång. Det har visats i mer än 20 studier på människa, från 3 till 24 månader långa studier (lista på 18 av studierna). Fettsnål kost har vunnit totalt 0 (noll) av såna studier… så spänningen har avtagit lite.

Men en liten studie sägs visa motsatsen och media kastade sig över det.

BBC: Low-fat diets ‘better than cutting carbs’ for weight loss
SVT: Forskare: Kroppsvikten påverkas mer av fett

Intresset verkar lite malplacerat av åtminstone två skäl. Till att börja med, som en liten detalj, den fettsnåla kosten resulterade tvärtom i mindre viktnedgång (1,3 kg jämfört med 1,85 kilo på lågkolhydratkost). Så talet om ”bättre viktnedgång” verkar vara föremål för debatt.

Förvirrad? Det finns en förklaring.

Större nedgång i fettvikt

Den fettsnåla kosten resulterade faktiskt i större minskning av fettvikten. Enligt ett mått i artikeln gick den fettsnåla gruppen ned 0,59 kilo fett, jämfört med 0,53 kilo i lågkolhydratgruppen. Enligt en annan mätning var skillnaden något större. Så lågkolhydratgruppen gick ner mest i vikt (antagligen mer glykogen och vatten) medan den fettsnåla gruppen gick ner mer i fettvikt.

De två stora problemen med den här studien?

  1. För det första var den bara sex dagar lång!
  2. För det andra genomfördes den på en låst avdelning, vilket betyder att deltagarna bara kunde äta mat de serverades. Därmed hade man ingen som helst nytta av den minskade aptiten på lågkolhydratkost (en stor fördel).

Vad händer efter de 6 dagarna?

Jag tror att resultaten stämmer. Om man drar ner på kolhydrater kommer kroppen att bränna kolhydratreserverna de första dagarna, medan den anpassar sig och ökar fettförbränningen. Men det är intressant nog bara tillfälligt, eftersom kroppens kolhydratförråd är mycket litet och bara räcker några dagar, ungefär sex dagar eller så… hmmm…

Om du istället tar bort fett från kosten kommer kroppen att genast börja använda fettreserverna.

Problemet är vad som händer EFTER sex dagar. Här en ledtråd från samma studie, vad som hände med deltagarnas fettförbränning:

Skärmavbild-2015-08-15-kl.-20.43.471

I den blå lågkolhydratgruppen (RC) ökar fettförbränningen galet mycket. I den röda fettsnåla gruppen (RF) minskade fettförbränningen lite, trots att de närmast åt svältkost (betydligt färre kalorier än de behövde).

Här är alltså situationen efter sex dagar i de två grupperna:

  • Den fettsnåla gruppen har gått ner lite mer i fettvikt men samtidigt minskat sin fettförbränning.
  • Lågkolhydratgruppen har gått ner mer i vikt och glykogen men lite mindre i kroppfett. Men fettförbränningen har gått upp mycket (och glykogenlagren är låga) så de är redo att bränna massor av fett.

Slutsats

Där har vi det. Den fettsnåla gruppen ligger aningen före efter sex dagar när det gäller kroppsfett, men de bränner fett mycket långsammare.

Lågkolhydratgruppen ligger precis efter, och rör sig mycket fortare.

Vem tror du går ner mest i vikt på sikt (3–24 månader)? Eftersom lågkolhydratkost har vunnit 20+ studier och fettsnåla 0 (noll) vet jag vad jag skulle satsa på.

PS

Man kan förstås diskutera om det här verkligen var lågkolhydratkost alls, då kosten innehöll så mycket som 140 g kolhydrater per dag. Men låt oss inte ens gå in på det för tillfället.

Mer


 
 
Över 300 framgångshistorier med lågkolhydratkost

 

177 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Bustas
    Har en långtidsstudie jag ofta hänvisar till. Jag testade kolhydratsätande i 59 år och mådde tjyvtjockt. Sedan testade jag högfettskost i 7 år och mår som en prins och prinsen väger 24 kilo mindre. Ops!
    Därför skiter jag fullständigt i sexdagarsstudier.
    Ska de va ska de va.
    Läs vidare →
  2. Beholder
    Att du orkar. Jag tror de flesta som läser här oftast hoppar över det jala och lasse1 skriver. Men bra du i alla fall försöker bemöta all deras skit
    Svar: #149
    Läs vidare →
1 2 3 4

Alla kommentarer

  1. Henrik
    "Beholder" skrev:
    "Jag skiter i vem som har rätt. Ditt och lasse1 och även Henrik sätt att föra sig i debatten gör en tråd oläslig och otroligt ogivande."

    Vad kan man säga om en som skriver sådana inlägg i en tråd? Tala om att kasta sten i glashus.

    Nåja, hens pseudonym är passande.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Beholder_(Dungeons_%26_Dragons)
    En figur från ett dataspel. Jag tror "beholder"
    passar bättre i dataspelarnas värld, än i debatter om allvarliga saker, där hen i allmänhet inte bidrager med något i trådens ämne.

    Svar: #153
  2. jala
    Du skiter i väldigt mycket.Kan kanske bero på för mycket socker som har satt sig på hjärnan. Du tycker förstås att du bidrager med väldigt mycket konstruktivt för trådens bästa.
    Lågvatten är bara förnamnet den nivå du håller.
  3. jala
    En liten titt i hans dialoger med JG så ser man klart och tydligt nivån på hans intelligens.
  4. jala
    Beholders senaste bidrag visar vad han kan stoltsera med.
    Det är verkligen något att klappa sig själv på bröstet för.
    Senaste kommentarer
    Gav fettsnål kost mer minskning av fettvikt?
    3tim Beholder: Jag skiter i vem som har rätt.…
    22tim Beholder: Att du orkar. Jag tror de flesta…
    6dag Beholder: Varför skulle jag behöva läsa en dålig…

    Så har han mage att klaga på andra.

  5. Danne
    Andreas Eenfeldt - du måste vara stolt över dina trogna supprtrar...
  6. jala
    Nu tycks det räcka med en skitkommentar och 4 tummar för en placering som Toppkommentar.
    Beholder
    Idag 11:43 4 tummar
    Svar: #157
  7. Henrik
    Jala det är nivån på JGs supportrar de förmår inte en saklig
    debatt. Allt de lärt sig om lågkolhydratkost hos JG är återvunnet från stephan guyenet, men hans svenska följare är betydligt sämre än vad han är. Även om hans forskning om typ2 diabetes hos mäniskor är obefintlig. Se:

    "Hi Wendy,
    Thanks for your message. I have decided to end my participation in this study and advise my
    collaborators not to undertake it. There is no way for me to obtain IRB approval without my mentor,
    who understandably is not interested in doing this study. In retrospect, there are a number of problems
    with this idea that I didn't understand at the time. As I said before, I am 100% committed to upholding
    my responsibilities to the UW and to the NIH. I appreciate you helping me with this. Sincerely,
    Stephan
    Stephan J. Guyenet, Ph.D.
    Senior fellow
    University of Washington
    Division of Metabolism, Endocrinology and Nutrition
    Laboratory of Dr. Michael W. Schwartz
    Lab phone: (206) 897-5286
    On Thu, 8 Sep
    2011,
    Wendy S. Brown wrote:
    > Hello again Stephan,
    > I spoke to the UW SOM Director of Compliance this morning who said that after speaking with your
    supervisor, Michael Schwartz, it was agreed your participation in this "study" must have IRB review in
    order for you to take part. The reason for this is due to your position as a "UW Senior Fellow," which
    obligates people in such a position to obtain IRB review.
    >
    > If you want to continue with your participation in this study, you must submit an IRB application to
    the Human Subjects Division which is found at this link:
    httpj//MW
    !
    wjsh^
    >
    > I am sorry if this is disappointing information but I wanted to be certain you did not proceed with this
    study without the required approvals.
    >
    > Please don't hesitate to contact me if you have any questions.
    >
    > Best Regards,"
    från: http://www.the-sidebar.com/2011/10/university-of-washington-researche...

    Så det är ett tunt underlag de har för sina stöddiga påhopp på LCHF: "http://tranastyrka. lchf-vs-vetenskap/" ,Träna styrka · October 29, 2012 ·." Om hundar får välja väljer de LCHF, men de blir feta likväl" http://t.co/S4KGVrKx o.sv.,o.s.v. .

    Det räcker med intervjun med professor Robert Lustig, som finns på medlemssidorna, för att stick hål på JGs och SGs märkliga teorier.

  8. Lasse1
    Den undre toppkomentaren visar bara annan slags statistik, typ senaste tummarna eller nåt 😉
    I övrigt är det ingen vits att mata dem, de har inte mer att komma med än för 4 år sedan, nu låtsas de som om "kalorilagen" aldrig funnits eller så var det inte alls det de sa, deras grunder och tro blir tunnare dag för dag och deras komentarer bittrare och bittrare, trevlig kväll ute i sommar värmen 🙂
    Svar: #159, #160
  9. jala
    Tack för den infon.Tunnare och tunnare. Det är rent sorgligt att se deras löjeväckande kamp för ingenting.
  10. YAT
    Bara om det är en relativt ny kommentar som fått många flera tummar nyligen. Sedan går den tillbaka till att visa den näst populäraste kommentaren.

    Har du förresten inte ens tid att ta semester härifrån när du är på semester? 🙂

    Svar: #161
  11. Lasse1
    Har du förresten inte ens tid att ta semester härifrån när du är på semester?

    Är hemma & jobbar till Fredag igen sen slipper du mig i några veckor, drar till Thailand i helgen 😉
    (Fast jag kommer ha WiFi där)
    hehe

    Svar: #162
  12. YAT
    Haha.. Jaha, det blir precis som vanligt då.. 🙂
    Svar: #163
  13. Lasse1
    Haha.. Jaha, det blir precis som vanligt då..

    en aning mer kolisar tror jag, men jag checkar in och kollar att du inte har tråkigt 🙂

  14. MickeB
    En artikel av Gary Taubes som kommenterar studien

    http://www.nytimes.com/2015/08/30/opinion/diet-advice-that-ignores-hu...

    Svar: #167, #171
  15. jala
  16. jala
  17. YAT
  18. Henrik
    Att YAT länkar till en skribent, som är känd för att skriva åt
    stora mat producenter förvånar inte.

    Här är om David L Katz från Nina Teicholz blogg:

    "No one expects to make a fortune by writing a serious tomb on politics, history and science with thousands of footnotes, even if its thesis is controversial. If you want to make money, you write diet books, as David Katz has done, and whom I mention because he has prominently accused me of being motivated only by book sales (Perhaps he is thinking of his own motivations, since Katz charges $3500 an hour, according to his deposition, to consult with companies, including Chobani, for whom he has hired to defend the sugar content of its yogurt; Katz is also supported by Hershey’s, Quaker Oats, and JuicePlus, who sell the kind of high-carb products that he promotes in his work). Other influential voices in nutrition with diet books to sell are Marion Nestle, Walter Willett and Mark Bittman (Nestle also has a diet book for pets; And, as I document in my book, she negotiated a back-room deal to have the olive-oil industry fund a journal supplement in order to promote her science on Mediterranean diet). Third, if you take my book advance and divide it over nine years, with no paid vacations or health benefits and then subtract monies spent on fact checkers, research help, travel, the rights to republish illustrations, the result is embarrassingly less than what any kindergarten teacher would earn."
    Från: http://thebigfatsurprise.com/response-critics/

  19. jala
    Svar: #170
  20. jala,
    Det är strikt otillåtet att gång på gång posta samma länk i massor av inlägg. Detta är rent SPAM och ger mycket jobb åt moderatorer att rensa bort. Vi gjorde samma rensning härom dagen av en mångdubbelt postad länk från dig.

    Var god och sluta genast eller vi blir tvungna att sätta upp dig på moderationslistan.

  21. Q
    Så nu lämnar Taubes insulinhypotesen och försöker rädda LC genom att hänvisa till hunger ?
  22. Henrik
    Jacob gudiol skrev: "Det är faktisk precis samma studie Max. Bara kostdoktorn som förvirrar sina läsare genom att påstå att det är en annan studie."
    Vilket är en lögn, som är lätt att konstatera, om man läser kostdoktorns artikel.
    Lasse p skrev i inlägg 21:
    "Hur kommer då kroppen att reagera om man äter mer kolhydrater och mera fett?"

    Beholder skrev som svar på det:
    "Du bränner kolhydraterna och lagrar in fettet. Det borde ju vara det rimligaste eller hur."

    Ett absolut felaktigt svar, som strider mot enkel fysiologi.

    När kroppens ganska små förråd(i lever och muskler) för
    kolhydrater är fulla, så bildar kroppen triglycerider av resterande kolhydrater, för att blodsockret inte skall bli för högt, och triglyceriderna lagras som FET, när överskott av kalorier föreligger.

    Det har vi sett i västvärlden i trettio år nu, och det sprider sig till resten av världen.

    Det kan Inte kritikerna förklara utan det blir plattityder, som när Beholder skriver:
    "Nej problem börjar när du äter för mycket energi. "

    Kritikerna klara inte att se sambandet mellan ökningen
    av sockerkonsumtionen, och fetskräcken som spridits
    sedan 80-talet.
    Varför är det så svårt att förstå??

  23. berg
    Studien visar bara att teorin om insulin inte håller.
    Bara det ska föras fram.
    Fler påståenden skapar bara en ändlös debatt.
    YAT och andra ska inte gå längre för då uppstår tveksamma slutsatser.
    Studien visar bara vad inlåsta personer går ner i vikt av kaloriunderskott och att fett inte ger någon fördel.

    Vi kan inte låsa in folket.
    LCHF kan fungera för att aptiten minskar, det är en rimlig förklaring.
    Att påstå att kolhydrater ger mer viktminskning stöder inte studien.
    Vanliga människor är inte inlåsta.

  24. Pandy
    LCHF fungerar + insulinhypotesen död = ät mindre energi än du gör av med så går du ner i vikt.

    Varför skall det hela tiden försöka koras en vinnare bland viktminskningsdieterna när alla fungerar?
    Det är framför allt två saker som är av värde för din viktminskning:
    • Ät lite lite mindre än din kropp behöver för att vara i energibalans.
    • Gör detta över lång lång tid.

    Detta gäller även lchf. Team Kostdoktorn skriver det själva här på hemsidan.

    1. Välj lågkolhydratkost. "Den största fördelen med lågkolhydratkost är att det får dig att vilja äta mindre." (och då får man i sig mindre energi)

    2. Ät när du är hungrig. "Vissa äter bara en eller två gånger om dagen utan att småäta." (smart sätt att få i sig mindre energi)

    3. Ät riktig mat. "Fokusera på att äta mat lagad på råvaror med god kvalitet, så lite processade som möjligt." (för då håller du dig mätt mellan målen, behöver inga mellanmål och får i dig mindre energi)

    4. Ät bara när du är hungrig. "Om du inte är hungrig behöver du antagligen inte äta ännu." (nej, för då får man i sig för mycket energi och går lätt upp i vikt)

  25. YAT
    Så.. du jala&co, du är tillbaka som dig själv nu. Undrar som vem du ska dyka upp som nästa gång... eva h?
  26. Lasse1
    hmmm?
    Enligt vissa äter vi inte mer idag än för 100 år sedan.
    ändå har portionen mer än fördubblats sedan 60 talet 🙂
    http://www.svd.se/embargo-1800-liten-tallrik-gor-dig-smalare/om/sverige

    Helt otroligt att det skall behövas forskning för något självklart

  27. Emelie
    Hur orkar man lägga massa tid på konversationer hit och dit på detta forumet- kan de inte skicka direkt till varandra och sluta uppta dyrbar plats här????

    Ville tacka för en jättebra artikel enligt ovan, läste nyss fundersamt studien från SVT och kände mig vilsen:ska inte lchf fungera och minska kroppsstorleken? Äter man inte rätt fastän man försöker och försöker? Har dock följt lchf sedan 8 v tillbaka och känner mig otroligt pigg, energisk, lätt i kroppen och fin i hyn men har inte riiiiktigt slaknat ned mig de där envetna kilona efter 3:e barnet.
    Nu vet jag, efter denna artikeln, att jag gör rätt och är inne på rätt spår.

    Tack än en gång för en jättebra sajt?

1 2 3 4

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg