”Fullt krig i fettfrågan”

Huvudartikeln i senaste numret av magasinet Fokus finns nu på nätet och det går att kommentera:

Fokus: Fullt krig i fettfrågan

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
right

45 kommentarer

  1. Samuel
    Gött att LCHF är på frammarsh ! Själv är jag 16 kilo back på ett år(med ett långt snesteg då jag bodde hemma och det tog tid innan jag fick in mina föräldrar på det).
    Sen nyår har jag kört strikt och jag mår bättre än nånsin. Har sådan enorm energi. Mina vänner säger att jag går ner i vikt för jag tränar så mycket.

    Det de inte förstår är att det är tack vare maten som jag tränar så mycket. Konstant vill jag röra på mig och så var det inte innan när jag var fast i viktväktarträsket. Ingen ork, ingenting och mådde bara sämre och sämre.

    Heja LCHF(Synd att ni inte säger att högt kolesterol inte är ett dugg farligt). ALLA tror verkligen det. Helt sjukt vad utbrett det är.

  2. Jag förstår inte ens hur de kan bli debatt när så himla många människor blir friska och mår hur bra som helst på den här dieten. Det kan man inte direkt säga om pulverdieter eller VV, hur många blir av med allergier, diabetes och akne med deras metod? Ingen skulle jag tro. LCHF for life!
  3. KS
    Jag är så otroligt glad att jag har hittat LCHF. Det finns ingen som kan övertyga mig om att tallriksmodellen är den rätta, ingen. Jag köper att alla inte passar för LCHF men det passar alla att minska på mjölprodukter och socker.

    Jag hoppas debattens vågor blir ännu högre så att SLV's fall blir hårdare!

  4. KickAnn
    Ur artikeln:
    "Hon [Mai-Lis Hellénius] är djupt oroad över fettdietens utbredning i de svenska köken."
    "Hon tar Västerbotten som ett exempel på en backlash för folkhälsan. Där har fettintaget ökat kraftigt och invånarnas kolesterolnivåer stiger. Denna backlash kommer sedan Västerbotten framgångsrikt fått ner antalet hjärtinfarkter i vad som länge var Sveriges mest hjärtinfarkttäta län."

    Så Hellénius har tillgång på siffror över västerbottningarnas kolesterolvärden? Är det det goda kolesterolet som stiger eller vad? Finns belägg för att hjärtinfarkterna ökat där under senare år?

    Man hoppas verkligen att någon kan syna Mai-Lis påståenden och offentligt ställa henne till svars ifall hon far med osanningar.

    Om det finns några randomiserade studier som stödjer att fler hjärtinfarkter skulle höra ihop med ökat intag av mättat fett skulle detta vara en världssensation.

  5. # 2

    "Problemet" är ju att det är ännu fler som är friska, smala och mår bra av den andra dieten. Människor är individer och är det något som båda sidor måste bli bättre på är det att acceptera det faktumet.

    Jag ser flera och fler mer eller mindre officiella uttanlanden om folk som står bakom rådens egen hälsa. Många som förespråkar lchf är fortfarande i alla fall måttligt överviktiga, det jobbar faktiskt emot oss. Men det är ju bara logiskt eftersom det är vi som är tjocka och sjuka som har sökt en annan väg. De som är friska och smala har inte haft behov att hitta nya kostvanor.

    Men samhället går ju mer och mer åt att googla först, prova sen och sist kontakta vården. Det är ju det som driver lchf framåt, att folk vågar prova på eget initiativ. Jag tror inte folk i stort bryr sig om studier och vetenskap. Man är desperat och vågar prova dieter som kan vara livsfarliga (hur bra är det att leva på grapefrukt i längden tex) och fördelen med lchf är att den fungerar och att man mår bra. Det kommer vinna "kampen" åt oss i längden.

  6. Collins
    Efter att ha levt ett halvt sekel med ständigt sprutande Insulin i min kropp. Som resulterade i att min kropp började knaka vid 35 och tarmen ska vi inte tala om, säger bara hemoröjder. Fullkornssmörgåsar, muesli, potatis, spagetti, vad är det för j-la mat? Sedan 3 och ett halvt år aktar jag mig noga för att höja mitt blodsocker det minsta lilla. "Väck inte den björn som sover". Det tog en månad att bli frisk. Sedan jag slutat tro på Maj-lis, dietisternas och livsmedelsverkets LÖGNER.

    Jag har glömt bort hur en hemorojd kändes? ALLA människor kan snabbt må mycket bättre. Genom att snabbt bläddra igenom Annikas och Andreas blogg. Svårare än så är det inte.

    Varje gång mitt blodsocker av någon anledning sjunker, så kommer jag av någon anledning alltid att tänka på Livsmedelsverket och deras kostrekommendationer. Personligen anklagar jag Livsmedelsverket och sjukvården (och tandvården) för det vansinne jag känner. I min numer, i övrigt friska kropp!

  7. kostintresserad
    #4 KickAnn:"Man hoppas verkligen att någon kan syna Mai-Lis påståenden och offentligt ställa henne till svars ifall hon far med osanningar".

    Det är mycket viktigt att Hellenius blir granskad, ty få kan som hon på ett förtroendeingivade sätt förmedla att det i princip är vetenskapligt bevisat LCHF är hälsovådligt.

  8. Det jag tycker är farligt med Hellenius är att hon låter så himla övertygande. När jag såg hennes inslag där hon berättade om sin lilla bok tänkte, det hon säger låter ju smart. Lite hypnotiserande nästan haha.
    Valigt folk som ser på sånt dom bryr sig inte om att kolla upp fakta. Hör dom någon som Hellenius då tror dom ju att det hon säger är sant. Men det hon säger är ju bullshit (margariner är nyttiga, yeah right) men sättet hon säger det på...hon får det att låta som sanningen.
  9. Vill bara tacka dig från djupet av mitt hjärta för att du skrivit boken Matrevolutionen. Tack!
  10. Hälsofreak
    Det är en bra artikel men jag stör mig på att kostetablissemanget ofta plockar ut valda exempel på att LCHF inte fungerar. De säger att det fungerar för vissa men långtifrån alla. Tänk om de hade haft denna självkritik mot sina egna råd?

     "Den fungerar för vissa människor, men långtifrån alla, vilket företrädarna ofta hävdar. För vissa människor kan det vara farligt att börja äta högfettskost. Det finns exempel på patienter som fått akut leversvikt efter att ha börjat med LCHF, säger Lena Ljungkrona-Falk. Hon är också kritisk till att kostrådgivningen flyttar ut på bloggar och hemsidor och menar att detta kan hota patientsäkerheten och locka fel personer att experimentera med fettrik föda. Regelbunden uppföljning med mätningar av blodfetterna borde vara legio för de patienter som rekommenderas att testa LCHF, menar dess kritiker."

    Jag håller med henne om att det är bra att hålla koll på sina blodvärden. Jag har kollat upp mina (hälsokontroller vart tredje år + extra blodprover efter LCHF) och skall fortsätta med det. Hittills är mina blodvärden väldigt bra och har förbättrats med mer mättat fett i kosten.

  11. Frazze
    Om nu (jag säger OM) LCHF inte skulle fungera för flertalet människor varför gör då de som nu skulle blivit sämre av kosten inte sig hörda på sådana här ställen. Varför hör man ingen klaga av de som har provat, varför hör man BARA lovord, inklusive mig själv :)
  12. Är det inte uppenbart att anledningen till den heta debatten är att människor som har upptäckt LCHF även har hittat ett samband mellan pengar och människors hälsa. Vi blir lurade att äta skräpmat som är billig att producera. Maten gör dessutom att vi blir sjuka och blir beroende av medicin med hundratals biverkningar som genererar ännu mer pengar till läkemedelsindustrin.

    Anledning till att vara upprörd? Jo, jag tycker nog det...

  13. Frazze: Enstaka klagomål kan dyka upp i undantagsfall. Personer som säger sig blivit "dödssjuka" av LCHF. Men trovärdigheten i dessa kommentarer lämnar mycket att önska. Tycker jag. I så fall borde väl deras läkare larma våran Doc?
  14. Duracell
    Efter 10 månader med LCHF och numera en kropp som känns igen 30 år tillbaka i tiden (var hyfsat vältränad då i 25 års ålder) beslutade jag mig för en kolesterolkoll.
    Mina värden blev:
    TC 7,0
    HDL 2,6
    TG 0,3
    LDL 3,8 (beräknat)

    Socker och övriga värden var kanon. Efter lite pluggande på kolesterol (tack bloggen)
    fick jag inte ihop LDL värdet. Fridewalds stämmer inte, inte heller Iranska modellen.
    Någon som har koll på de olika beräkningsgrunderna ute på labben?
    Hittade själv en studie med beräkningsformel för låga TG värde där Fridewalds falerar.
    Den formeln lyder LDL (mmol/L) = TC/1.19 + TG/0.81 – HDL/1.1 – 0.98
    I så fall skulle mitt LDL vara 2,9 ca.

    Behöver jag säga att jag blev föreslagen Simvastin :-)

    Studien finns på http://www.ams.ac.ir/AIM/NEWPUB/08/11/3/0014.pdf

  15. Trollet
    Ni ska se alla att genomslaget för LCHF kommer...........vad finns där mer att bevisa?! Dietister kommer ångra att dem inte i samband med sin "tallriksutbildning" också gick utbildning till kostrådgivare i LCHF!!!!
    Någon skrev vi som är tjocka och äter LCHF.........behöver man inte vara, jag är smal och inga xtra kilo på kroppen,... MEN har haft besvär med min mage i många år utan att fått hjälp av någon läkare!!! Tog saken i egna händer och började äta efter LCHF och har nu aldrig problem med magen längre! Känns ganska skönt att vara mätt, pigg och inte "bajsa" ut allt man äter direkt ;-) Vi äter för lite nyttigt fett och det värsta av allt......våra vårdgivare ger oss råd att göra så.....sjukt! HÄRLIGT att det händer saker och blir omrört i grytan :-)
  16. Duracell
    Lustigt, det var tydligen den Iranska som stämde, just för folk med låga TG. Sorry.
    Men frågan kvarstär : Hur blev det 3,8 ?
  17. Många som testar LCHF och säger att det inte funkar äter oftast fel (vilket man snabbt märker när man ser deras dagsintag) och så har dom bara testat 1 vecka, inte fått viktnedgång och klarar itne av omställningsbesvär. Dessa personer är oftast inte pålästa :P
    Hur ofta får man inte höra "nä min hjärna behöver nog kolhydrater för jag blev jätte slö när jag testade LCHF en vecka" :P Jisses jag var slö och trött i 5 månader innan min kropp hade vant sig helt :P
  18. Cavegirl (Paleo/IF)
    Ett fettkrig låter bra i Matrevolutionen! :-)

    Nu är jag inte LCHF:are utan snarare en Paleo-kvinna, men svenska LCHF ligger nära nog min livstil och förklarar många av de fördelar jag fått från Paleo-kost och periodisk fasta.

  19. Annelie_LivsGlad
    "Det finns exempel på patienter som fått akut leversvikt efter att ha börjat med LCHF, säger Lena Ljungkrona-Falk.

    Hon är också kritisk till att kostrådgivningen flyttar ut på bloggar och hemsidor och menar att detta kan hota patientsäkerheten och locka fel personer att experimentera med fettrik föda."

    Var finns dessa exempel? Lite underlag tack och en fråga - hur många har inte blivit dåliga av nuvarande kostråd?

    Patientsäkerheten hotas också - för att vi lär oss mer och ifrågasätter? För att vi inte längre tror på allt som vi läser eller som någon säger till oss? Hennes uttalande där är om något skrämmande!

  20. Maj-Britt Bernhardsson
    Den dagen kommer nog när tusentals människor med svåra biverkningar stämmer sjukvården för felaktiga kostråd vid diabetes typ 2.
  21. Emilie
    Jag tror att många av de som säger att LCHF inte fungerar, bara har provat i någor vecka, mått förjävligt pga omställningsbesvären och därmed gett upp. Själv var jag yr, mådde illa och var konstant hungrig de första dagarna men gav inte upp. Tack och lov för det :D
  22. Ja, vad ska man säga. Är ännu en av dem som funnit massor av fördelar med att ändra min kost till LCHF. Jag varken var eller är överviktig men min vikt har normaliserat sig och jag ser nu muskler jag inte sett på säkert 10 år. Det är dock den minsta vinsten, jag mår så mycket bättre, på alla sätt och vis!

    Och nog tusan kan man bli förbannad på nuvarande så kallade kostråd och hur mycket sjukdom de har åstadkommit genom åren. Man kan bli förbannad för mindre!

    Men nu ska vi vara positiva, vi blir fler och fler som inser fördelarna. Detta mycket tack vara boken Matrevolutionen. Tack för att du skev den Andreas!

  23. Gullsan
    Hå hå ja ja, eller eftersom vi tydligen är en sekt - halleluja!! Jag blir inte trött av att äta lchf, men jag blir trött på alla j-a påhopp från alla håll.... de som vill äta lchf - och där ingår jag - låt oss för tusan få göra detta utan inblandning av några förståsigpåare. Går deras sockerindustri och snacksen med underskott? När man mår bra av att äta lite kolhydrater kan det inte vara fel, mig kommer de aldrig någonsin mer att övertyga att detta är fel sätt att äta. De som inte vill äta så här - låt bli då!! Håller er till erat socker och stärkelser och fortsätta jojobanta eller motionera som en hamster på ett hjul, jag bryr mig inte, men låt mig få ha mitt sätt att äta som jag vill, dvs lite kolhydrater och jag mår som allra bäst. Jag tar ansvar för mitt eget liv!
  24. Kristina
    På sidan 25 i Focus uttalar sig Jacob Guidol för jounalisten :

    "Bägge lägren är väl kategoriska och kritiserar den andra sidans råd i väldigt förenklade former. Fettförespråkarna får det att låta som att det bara är socker och raffinerade kolhydrater som rekommenderas av kolhydratförespråkarna"

    Är det någon som känner igen sig?

  25. Ragnhild
    Forelsket i kolhydrater, og for et utbud vi har av sortene. Hvorfor skal vi ikke ta for oss av dem.
    "Vi kan alltid ta oss sammen når vi får diabetes 2, og andre metabolske sykdommer ". Ikke sant? Slik er det vel for de aller fleste. Selv ikke daglige problemer med oppblåste mager kan ta oss bort fra våre kjære kh. Til vi en dag våkner og må gjøre noe. Ja, da har vi LCHF - greit nok, forhåpentlig ikke for seint.

    En kollega av meg sa noe som jeg synes var så bra "jeg er streng/strikt med meg selv når det gjelder kosten". Hun følger tallriksmodellen og har god "tallerken-disiplin". Ja det handler også om noe disiplin, ikke bare la det stå til, som bl.a. jeg gjorde i en god del år til jeg leste om og prøvde lchf, og fikk hakeslepp. Jeg "føyk" inn på nærmeste blogg og måtte fortelle om søtsuget som forsvant 3dje dagen. Ha, ha! Og etter et år er det blitt en naturlig livs-stil. Spiser veldig godt, alltid mett, skeier ut på det dere vet av søte ok kolhydrater (mørk sjokolade, nøtter, krem/bær). Vekten er ok. Ja, ja alt dette vet de fleste her ut fra egen erfaring.

    Det er fint at noen, bl.a. du dr. Andreas ønsker, og går litt forsiktig fram, og også ønsker å dempe konfliktnivået. Jeg tror det er en klok holdning. På den andre siden så er det jo bare tragisk, og man blir utålmodig ved tanke på alle dem som stoler på dietisters/myndighetenes råd, som er så dårlige for dem.

    Thomas H.: Så fint at du kommenterte i magasinet Fokus. Det er litt trøttandes når noen bare dropper inn med tull. Jeg mener (bare min mening) at det også er allreit å svare på det som oppleves som "synsing" uten at det er knyttet til reelle erfaringer (her ment seriøs utprøving, og også lyst og behov for å endre kosten til noe bedre).

    Lykke til alle dere som har det bra med kolhydrater. Vær litt "strenge" med dere selv alikevel. Og by the way. Min kollega har migrene. Undres på hvordan LCHF hadde påvirket det? ;)

  26. Shrinking David
    "De ser ungefär likadana ut världen över och det beror på att de vilar på samma stabila vetenskapliga grund, säger Mai-Lis Hellénius, som hävdar att den som äter strikt LCHF-kost med stora mängder animaliska fetter faktiskt löper en större risk att dö i förtid."
    Mai-Lis: Var finns denna "stabila vetenskapliga grund"? Studier? Rapporter? Dr Oz 24 timmar?
    Jag vill inte dö i förtid, så om du har "stabila vetenskapliga" bevis. Snälla, presentera dom!

    "Hon är också kritisk till att kostrådgivningen flyttar ut på bloggar och hemsidor..."
    Lena Ljungkrona-Falk låter lite som alla dom ledare i "arabiska-bältet" som vill stänga internet för att hindra spridning av "lögner". Sorgligt!

    Sist i detta lite "fina" ord från artikeln (såvitt jag såg ej citerade):
    fettförespråkarna, fettkramarnas, fettfundamentalisternas
    Snälla Focus! Var finns sockerhånglare, kolhydratshövdingar och tallriks-ultrakonservativa?

    Jag känner mig inte som någon av dessa ovan nämnda.
    Jag är helt enkelt LCHF-förespråkare, med ALLT som där ingår (eller utgår)!

  27. anhörig
    Lena Ljungkrona-Falk tycker att LCHF ”känns som en sektliknande rörelse”. Att insinuera att personer, som av egen fri vilja valt att prova, uppleva och öppet diskutera hälsovinster av den mat man äter, för att tillhöra en sekt är skrattretande. Det logiska vore väl att hon blev intresserad av en kostmodell som ger så pass stora hälsovinster för diabetiker och överviktiga. I andra sammanhang, exempelvis inom idrotten, är ledare och aktiva nyfikna på tekniker som leder till framgång. Den som inte gratulerar andra till bra resultat anses vara en dålig förlorare ;)
  28. Iza
    @19# och 20# Bra sagt!
    Vad gäller Maj-Lis Hellenius så läste jag idag ett inlägg hos diabetesdoc, kan hända att de flesta av er redan läst detta men för mig var det nytt och en mycket uppskattad läsning.
    http://diabetesdoc.bloggsida.se/kost/termiterna-at-upp-mina-forskning...
  29. MickeB
    Anhörig:
    Vad gäller sektliknande rörelse så slog det mig att den "rörelse" som har mest likheter med en sekt i kost och hälsosammanhang ändå måste vara DRF, Dietisternas Riksförbund som verkar styra sina medlemmar med fast hand och förbjuder dem att informera om lågkolhydratkost.
  30. Erik E
    Lena Ljungkrona-Falk tycker att LCHF ”känns som en sektliknande rörelse”. Att insinuera att personer, som av egen fri vilja valt att prova, uppleva och öppet diskutera hälsovinster av den mat man äter, för att tillhöra en sekt är skrattretande.

    Det är så missvisande och bakvänt som det kan vara.

    Vi som valt LCHF har gjort det för att vi testat alternativen och insett att det är det här som fungerar bäst för oss. Personer som Ljungkrona-Falk vill dock inte att vi skall skaffa oss egna erfarenheter, utan anser istället att vi bör följa hennes lära till punkt och pricka utan att ifrågasätta, läsa på eller tänka själv. Medan Dahlqvist och Eenfeldt rekommenderar folk att testa agerar Ljungkrona-Falk och Hellenius som tvättäkta sektledare som försöker skrämma sin anhängare från att ens snegla åt "fel" håll.

  31. Anders S
    Hittade följande sida hos SLV där de propagerar för ett ökat intag av omega-6 under rubriken

    "Hjärtläkare rekommenderar omega-6"

    http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Hjartl...

    Sidan är uppdaterad 2011-02-11

    Man påstår att intaget av omega-6 är för lågt och progarerar för bland annat mer majsolja och solrosolja!

    SLV citerar sin chefsnutritionist Wulf Becker och man anger två studier. Den ena från 2009 och den andra från 2006.

    Becker verkar lika tillförlitlig som Sadam Husseins propagandaminister Mohammed Saeed al-Sahhaf. Någon som vill kommentera studierna?

  32. Micke
    Det är klart att läkemedels- och livsmedelaindustrin är oroliga. Pengarna kommer från mediciner och lightprodukter. Det är ju runt dessa lightproduker som produktutvecklingen ser potential. Om sanningen kommer fram så går ju botten ur denna strategi. Runt naturlig föda krävs nya ideer för att få en liknande ekonomisk potential utan industriell processering. Det blir intressant att se hur denna förändring kommer att ske.
  33. Ang. omställningsbesvär så mådde jag illa flera kvällar i veckan de första 1.5 åren och fick gå upp mitt i natten och kräkas (hade levt på kolhydrater och margarin hela mitt liv med följden diverse fysiska åkommor, allergier, magproblem osv..) Men jag gav mig inte. Jag förstod verkligen att LCHF, det var rätt. Jag menar, det tog mig och min sambo några veckor av ett vagt intresse för att inse att vi åt totalt fel kost för en människa! Vi gjorde en helomvändning över en helg. HUR SVÅRT KAN DET VARA? Är människor idag helt hjärntvättade utan förmåga till egna val?! IFRÅGASÄTT FÖR GUDS SKULL?!!
    Jag känner verkligen igen mig i det som Collins skrev (inlägg 6)
    JAG ÄR TRÖTT PÅ LÖGNERNA! Får nog enbart ha telefonkontakt med läkaren/vården i fortsättningen, annars kommer jag åka in för misshandel :)
    Man blir ju så fruktansvärt ilsken! FRUKTANSVÄRT FÖRBANNAD kanske är en bättre beskrivning på känslan. (Haha, kanske stämmer att man blir argare på LCHF, men det är ju inte kosten som är orsaken, utan lögnerna man blivit utsatt för hela sitt liv, dessutom har de kommit från sjukvården som man ska kunna lita på!?)
  34. #31 De vill självklart motverka hälsovågen med LCHF. De är köpta av läkemedelsindustrin. Det är ju uppenbart att det inte längre är konspirationsteorier, utan den mest logiska förklaringen.
  35. anhörig
    #30, Hon liksom vissa andra kostexperter använder sig av skuldbeläggning och framför allt hot :) Den tekniken funkade bra för kyrkan under medeltiden, men knappast för kostrådgivare år 2011.
  36. BigFoot
    Funderar lite på att skänka min kropp till vetenskapen. Att låta Hellenius ge mig veckomatsedel att gå efter under 3 månader. Allt för att ge henne en inblick. Men hur hungrig skulle jag inte vara under tiden?
  37. Iza
    @Anders S #31 Det är skrämmande! De försöker få folk att äta ännu mera kemiskt framställt skräp i form av margarin och oljor. Man kan bli mörkrädd :(
  38. Daniel #33,

    Det är förvånande att inte fler blir upprörda på det sätt du beskriver, när de upptäcker hur dessa företrädare för de officiella kostråden medvetet och öppet ljuger, därför att de har betalt för att ljuga.

    De förstör ju faktiskt livet för hundratusentals, för att inte säga miljoner människor bara här i Sverige.

    Ta t.ex. diabetesvården som leder till en alltmer ökande medicinering, cirkulationsrubbningar, amputationer, dialys och förtida död (det s.k. naturalförloppet)

    Eller ta den cyniska hanteringen med magoperationer, som lämnar massor av människor med ett ödelagt liv, när privata intressen skär både guld och magar!

    Eller ta myndigheternas envisa anslag mot våra barn i skolmatsfrågan, där barnen via lightprodukter och margarin på lång sikt görs till nya patienter i den vårdkö varigenom man förutom att förstöra deras liv också kommer att knäcka den offentliga ekonomin.

  39. Allting handlar ju bara om pengar. Kolla på cancer- och diabetespatienter som proppas med kolhydrater så man får sälja insulin och andra mediciner. Hälsan tänker man inte på nånstans. Man hoppas bara kunna tjäna massa pengar och ändå få "testpersonerna" ut levande, vilekt dock ofta inte är fallet.

    Sverige verkar vara väldigt fettskraj, för av vad jag minns kom vi inte i kontakt med lightprodukter och margarin förrän vi besökte Sverige mer regelbundet och övergick helt till light-produkter när vi väl flyttade hit permanent. I tyskland kommer jag inte ihåg att nånsin ha köpt nån variant av Keldas vegetabiliska 4%iga "grädde", där vart det smör och feta saker som gällde :/ Däremot fanns det IKEA och där hade dom börjat sälja margarin tror jag. LÄTTA fann också i några enstaka butiker tror ja.

    Fast det kanske är jag som kommer ihåg fel..är ju många år sen det.

  40. Molle
    #31, studien som SLV refererar till, från 2009 av Harris, har smulats sönder i en välgjord review av Dr. Christopher Ramsden m.fl. som heter
    "n-6 Fatty acid-specific and mixed polyunsaturate dietary interventions have different effects on CHD risk: a meta-analysis of randomised controlled trials"

    Den senare är inte fritt tillgänglig, men i samma nummer av BJN får den stöd i denna kommentar från Philip C. Calder:
    http://www.canibaisereis.com/download/calder-aha-biased-advisory-on-o...

    Utförliga kommentarer finns också från Stephan Guyenet
    http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/12/diet-heart-controlled-t...

    ..och från Evelyn Tribole:
    http://omega-6-omega-3-balance.omegaoptimize.com/2010/12/03/meta-anal...

    Kort sagt: Harris studie är skräp. Man påstår att omega-6 är bra, när omega-6 har buntats ihop med omega-3, eller omega-6 har ersatt transfetter.

  41. 1940
    Molle, jag framför mitt varma tack!
  42. Professor Göran
    Molle #40

    Fin referens tycker jag. Så här i efterhand så är jag därför glad att jag efter min allvarliga hjärtinfarkt 1999 förutom att tacka nej till en bypassoperation också kastade ut allt margarin ur min kost. Jag antar att detta beslut kraftigt minskade omega-6 belastningen.

    Det här stämmer väl överens med de tankebanor Jenny Reimers redovisar i sin suveräna studie från 2006.

    Eftersom Gudiol anser att Jenny Reimers studie helst borde raderas från alla datorer så vore det väldigt intressant att höra om han tycker att man borde radera sådana här studier också.

  43. Anders S
    Evelyn Tribole har en länk till AHA:

    http://www.americanheart.org/downloadable/heart/1256648338750Omega6le...

    Var köper man norska sardiner i torkleverolja utan smakförstärkare?

    En av studierna man refererade till visar att norska män som minskade intaget av norskt margarin och övergick till att äta sardiner i torkleverolja klarade sig bättre än kontrollgruppen trots ökning av omega-6. Det har tydligen undgått Becker. Finns många fler liknande exempel. Frågan är om Becker är

    1. dum
    2. en satans lakej
    3. en folkmördare

    Tycker det är dags att fundera på att pröva SLV med anhang i domstol. De tillfogat folkhälsan enorma skador.

  44. Oscar
    Jag prenumererade på Fokus ett år när den var ny men slutade just pga såna här artiklar. Det är inte det att den är fel eller så, utan att den är så journalististiskt och intellektuellt ointressant och mynnar ut i ett enda jaha. Inga slutsatser vågar man dra. Inga djärva påståenden förs fram och undersöks. Det är ett enda långt å ena sidan å andra sidan med några pliktskyldiga korta hänvisningar och kommentarer. När jag läste Fokus var det i stort sett samma visa varje vecka. Jag förstår inte varför de startat tidningen när de inte har något att berätta. Det är ju gymnasienivå på tänkandet i artiklarna.
  45. Japansk Hälsa
    Har som de flesta andra provat olika sätt att få balans på vikten. Minskat 10 kilo på två veckor vilket är bra men det viktigaste är både jag och min fru hittat ett sätt som både käns hälsosamt och som är njutbart.
    Tyvärr som också fler skriver är vi alla lurade av starka intressen från s k livsmedelsbolag och inte minst läkemedelsindustrin och läkarskrået. Vi är lönsamma för många om vi mår dåligt.

    Det finns två vägar att välja mellan: den sjuka vägen som leder till sjukhuset och den friska som leder bort från sjukhuset.
    Det finns fler saker jag också skulle vilja rekommendera. Drick renat kranvatten mint 3 liter om dagen. Läs boken "din kropp skriker efter vatten" så får ni ännu mer fakta om kolesterolbluffen. Så småningom kommer många också att inse att vi också behöver ett tillskott
    av energi från jordens egna kraftfält. Men det tar nog också några år till innan genombrottet för denna kunskap har brottat ner den utbredda kunskapen/dumheten som helst vill ha makten.

up

Skriv en kommentar

Reply to comment #0 by

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar