Fullkornsbluffen bara fortsätter

fullkorn?

Är ”fullkorn” verkligen fullkorn?

När jag var i affären igår kunde jag inte låta bli att kika på innehållet i ett paket ”fullkornspasta” (nej, jag köpte det inte). Som man kan se på innehållsdeklarationen är det inte alls rent fullkorn i paketet – bara 55%. Den andra hälften är istället vanligt vitt mjöl.

Denna bluff är inte olaglig. Man kan faktiskt ha hur lite fullkorn som helst (exempelvis 10%) och ändå helt lagligt skriva ”fullkorn” på paketet. Exempelvis brödföretaget Fazer utnyttjar enligt en undersökning detta skamlöst och lurar sina kunder så mycket de kan.

Branschen har en frivillig regel att hålla sig över 50 procent, vilket ju Kungsörnen gör i detta fallet. Kungsörnen verkar vara ärliga med dig till ungefär 50% – vilket åtminstone är bättre än Fazer. Men alla fyller de sina fullkornsprodukter med vitt mjöl.

Pratet från Livsmedelsverket och andra om att folk ska äta ”mer fullkorn” leder alltså i praktiken till att folk får i sig en massa vitt mjöl utan att veta om det.

Bästa lösningen för hälsan? Ät mycket mindre mjölmat. Eller ingen alls.

PS

Det som kallas fullkornsmjöl idag ger vanligen ganska snabb blodsockerstegring det också. Det är ändå finmalt mjöl, man har bara låtit allt man maler vara kvar, inklusive det fiberrika innehåll som tidigare omslöt kornen.

När kornen är söndermalda ger mjölet snabb blodsockerstegring ändå. För att verkligen bromsa blodsockerstegring ordentligt bör kornen vara intakta.

Mer

Fazers fullkornsbröd ofta ren bluff

Ny studie: Är dagens vetebröd farligt för din hälsa?

Faran med fullkorn

Fullkornsbröd och cancer

Vad man inte bör servera på en fetmakonferens

 

92 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Kajsa
    Överhuvudtaget är det märkligt att det är tillåtet att falskskylta maten: gammaldags gräddglass utan grädde, färskpressad juice som är jättegammal, guacamole med 3% avocado i... listan kan göras lång. Varför är det tillåtet?
    Svar: #11
    Läs vidare →
  2. Bengt
    Jag åt lagom av allt och var smal, är jag då frisk?

    Jag bröts sakta ner bit för bit under 20-års tid och hade ett 15-tal olika krämpor till slut, och något måste ändras innan mitt liv helt förstörs av ohälsa, sjukvården trodde jag hittade på kändes som, så där fick jag ingen hjälp. Symtomlindring kunde de ge, men det är ingen bot av själva problemet.

    Efter lite olika test med mat, som till slut blev strikt LCHF, kan jag nu efter 5 år konstatera att krämporna försvunnit en efter en, och är nu istället i mitt livs form i 50-årsåldern.

    Utgångsläget var dåligt, men kroppen blir stark om den får chansen att reparera sig själv, endast några tillfälliga tillskott har tagits för att hjälpa kroppen att återfå balansen av näringsämnen.

    Nu hade jag ganska lätt att slopa skräpmaten/ blodsockerhöjande maten som var direkt förödande för mig, vilket annars är den värsta motståndaren när det gäller att ändra på gamla vanor. Kroppens svar på min koständring kom så fort att det aldrig varit någon tvekan om att jag varit på rätt väg, vid felaktig kost svarade kroppen direkt med krämpor eller oro.

    Om LCHF varit skadlig som föda, hade jag aldrig blivit frisk.
    Istället har jag nu fått tillbaka en harmonisk och stark kropp som jag numer trivs att bo i.

    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. intresserad på riktigt
    "Intresserad", du begär källor på allt. Var är dina källor på dina påståenden? Din argumentation, t ex "Det jag vill få sagt är att det verkar som att ...", övertygar i alla fall inte mig.
  2. Göran
    Det är undersökandet av vad de friska folkslagen i världen äter som har upptäckt att de äter väldigt lite kolhydrater.

    Vad gäller vete är det skillnad på vete och vete. Det vete vi äter i västvärlden är väldigt förädlat och innehåller ungefär 70% mer gluten än vete innehöll för 100 år sedan. Det går att hitta vete med lite gluten eftersom det finns de som odlar vete som inte är förädlat.

    Tal om tillfälliga blodsockerhöjningar. De flesta människor har tillfälliga höjningar ständigt och jämt. De får det till frukost, mellanmål före lunch, på lunchen, mellanmål eller fika på eftermiddagen, middagen och sedan fika till TV på kvällen eller efter träningen då folk stoppar i sig läsk eller träningsåterställare typ proteinbars eller sportdrycker.

    Sedan är det så att vi tål socker olika. En del klarar av mycket socker, men de flesta människor gör inte det.

  3. Gustav
    Du säger rikligt med kolhydrater i födan för japaner. Källa på det tack! Hur mycket ris tror du dom äter? Som sagt, nästan ingen mjölmat heller. Kom igen nu! Hur mycket ris äter en japan?
    Svar: #54
  4. Beholder
    Jag har något åt dig Gustav. En konstnär eller vad han nu var som åkte runt i olika länder och fotade en normalkonsumtion av mat. Vad du kommer märka är att på många ställen äter dom en jävlans massa kolhydrater utan att vara feta. Det som inte finns med är dock skitmat. Som oftast innehåller höga halter fett och socker.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2319825/The-great-global-food...

    så det kanske inte bara är mängden kolhydrater som är problemet. Utan som vår kära doktor i just den här posten pekar på. Det skall vara riktig mat och inte skit.

    Svar: #56, #67
  5. hemul
    Klart de gör. Jag vågar påstå att alla "civiliserade" men fattiga folk äter övervägande kolhydrater.

    Och NU kommer regnet! Jippi! 🙂

  6. Jaa menee
    Och DU kommer hela tiden tillbaks med samma SKIT.
    Riktig mat är ju det vi äter här på LCHF.
    För övrigt är bilderna gammal "skåpmat" det togs upp här för inte så länge sedan.
    Svar: #60
  7. A
    Vissa friska folkslag i världen har levt på mycket kolhydrater, andra på mycket animalier. Minsta gemensamma nämnaren verkar ha varit/är frånvaron av vår tids jättemängder av spannmål och socker.
  8. Tomtefar
    Vilka argument man än ger så kommer lchf-förespråkare med en Google-sida på nätet eller med egen känsla eller upplevelse eller med påstående (falsk tillvitelse?) om korruption inom läkemedelsbranschen

    Källa på det.....?

  9. Bengt Nilsson
    Professor Rössner menade tydligen i ett uttalande att man kan banta på hallonbåtar. Han har helt rätt givetvis, om man förbrukar 3.000 kcal om dagen och "bara" äter 500g hallonbåtar ligger man ju på minus CA:1.000 kcal/dag och på ett ungefär förlorar man 150g i kroppsvikt, enkel matematik.

    Exemplet går tyvärr inte att relatera till vad man går ner på en vecka eftersom man med all sannolikhet inte får uppleva det.
    Med LCHF blir man frisk, äter god näringsrik mat och blir mätt på detta, så att man därför ligger på kaloriminus och tappar vikt. ( min egen erfarenhet är att jag kan ligga på ett kaloriplus med LCHF och ända gå ner/bibehålla min vikt

  10. Beholder
    Sluta säg att allt är kolhydraternas fel då. Lägg skulden där den hör hemma. Det är största fördelen med lchf i Sverige att de flesta äter mindre skit vad det verkar
    Svar: #61, #63
  11. Lasse1
    Lägg skulden där den hör hemma. Det är största fördelen med lchf i Sverige att de flesta äter mindre skit vad det verkar

    Jepp, vi sk*ter i kolisar 🙂

  12. Bengt Nilsson
    Stämmer perfekt, man äter mindre kolhydrater, alltså mindre skit
    Svar: #70
  13. Jaa menee
    "Det är största fördelen med lchf i Sverige att de flesta äter mindre skit vad det verkar"

    Rätt, MEN du har dålig koll vad som är skit och inte. Enligt bilderna som du länkade till finns ingen skitmat skriver du.
    Du ser alltså inte, processad Juice, pizza, vitt bröd, Coca Cola, CornFlakes, Godis, söt dricka,
    bullar och kakor. Men det är kanske enligt dig nyttigt och ofarligt är jag rädd.

  14. sten
    Visst går det att nyansera kolhydratsbashingen men här i våra länder kan de som säljs mest dras över en kam som "för snabba", vilket gör att LCHF här kvarstår som den viktigaste vägen åtminstone för att återvinna hälsa! Vad det gäller att undvika är mat som höjer blodsockret. Blodsockertoppar orsakar inflammation i artärer och´de kan bli som sår som aldrig läker när sådan inflammationen späds på flera gånger om dan som en standard 50%+ snabba kolhydrtater gör. Syndarna inkluderar storsyndarna som kallas "fullkorn" och tydligen bara behöver innehålla ett uns av detta för att vara "lagligt". Vad som gäller är att undvika all mat som höjer blodsockret för mycket efter en måltid.
    Kalle, intresserad, har ni mätt ?
    Hjärtkirirgen W.Davis säger "mät blodsockret en timme efter måltid och ta bort det som misstänks mest tills höjningen minskar och fortsätt efter tycke och ambition". Så är man kärlsjuk ryker nästan alla kolisarna vad vi vet, OM man vill vända placktillväxt till plackminskning, sänka blodtryck, puls och minska mediciner. Alltså blir det då enklast strikt LCHF åtminstone några år. I ett sånt läge måste även äkta japanskt ris kapas. Riset går förmodligen utmärkt så länge man är frisk, vilket ser ut att intressera bl. a. Kalle. "Horses for courses" är ett bra uttryck för detta.
    Till bra kolhydrater som inte höjer blodsockret räknas "resistent stärkelse" som det fanns mycket av i vår föda innan det vita mjölet kom intågande. Numera är vitt mjöl inte alls lika poulärt som när det var nytt eftersom fler och fler fattar faran, så det måste tydligen marknadsföras under nåt annat namn, alltså precis som ulv i fåraskinn.
    Tack för informationen KD!
    Är det konstigt att SLV som pratar sig varma för fullkorn inte kom före KD med den här varningen att det kan vara väldigt lite sådant i paketen?
  15. Lasse1
    Jag skulle vilja se en källa till en nyttig kolhydrat? 🙂
    Svar: #66, #71
  16. Tor H
    Her er jo en:
    http://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjol-lchf-om-resistent-starkelse

    Men det er jo ikke karbohydrater som kroppen tar opp. . . . 🙂

    Svar: #68
  17. Gustav
    Skrattar högt! Ingen skitmat? Nej,dom på bilderna är ju inte alls feta en del av dom..... 😉 OBS ironi!
    Men nej, utan mjölmat kan man nog äta en hel del kolisar, men du hakar ju bara upp dig på fetma. Man kan vara smal men ändå sjuk inbordes. Hur mår dom kroppsligt med mycket mjölmat tex?
  18. Lasse1
    Her er jo en: http://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjol-lchf-om-resistent-starkelse

    Det Är en möjlig kandidat 😉 dock vet vi inte hur nyttig den är bara att den verkar vara mindre onyttig än någon annan kolis 🙂

  19. Svampodlaren
    Har den boken, den boken slårväl fast att oprocesserad "naturlig" mat oavsett om det är Hög Protein, LCHF, HCLF är bra och att det är när vår västerländska "skitmat" kommer som det börjar gå utför?
    Synd att de inte hade DNA-teknik på den tiden, hade varit ytterst intressant att se förändringarna i arvsmassa.
  20. Svampodlaren
    Stämmer perfekt, man äter mindre kolhydrater, alltså mindre skit

    Fast Bengt, inte menar du väl att en sallad med cashewnötter och bär är skit?
    Eller en bakad sötpotatis med laxkotlett?

    Svar: #79
  21. Svampodlaren
    Jag skulle vilja se en källa till en nyttig kolhydrat?

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Hjortron#mediaviewer/Fil:Hjortron.png

    Svar: #74
  22. Bengt Nilsson
    "Fast Bengt, inte menar du väl att en sallad med cashewnötter och bär är skit?
    Eller en bakad sötpotatis med laxkotlett?"
    Svampodlaren, tvärtom, jag använder mycket grönsaker, nötter, bär osv. Hade varit intressant att prova på strikt en tid men jag klarar inte ens mentalt att tänka tanken. Tror det beror på att jag/vi älskar att laga mat och ser det som en riktig höjdpunkt
    Svar: #77
  23. MJ
    Eftersom du inte verkar ha fått svar så ska jag svara:
    1. Japanernas verkliga medellivslängd är inte känd på grund av att det varit dåligt med kontroll av om folk är vid liv.
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/fler-an-230-000-japanska-hundraaring...
    2. Inte ens med alla icke-rapporterade dödsfall så ligger Japan i topp utan på andra eller tredje plats i världen (beroende på vem som räknar och vilka som räknas). Nummer ett är Monaco och nummer två är Macao. Det främsta sambandet mellan ettan och tvåan är att de båda lever på turism och hasardspel.
    3. Japanerna äter inte särskilt mycket kolhydrater och den del av Japan där folk lever längst , Okinawa, så är skillnaden främst mindre kolhydrater men också mer (amerikansk) skitmat.

    4. Medellivslängd är ett ganska dåligt mått på de flesta saker som folk tillskriver det.

  24. Lasse1

    Jag skulle vilja se en källa till en nyttig kolhydrat?

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Hjortron#mediaviewer/Fil:Hjortron.png

    Ser mer ut som ett bär i mina ögon 😉 menar du att den innehåller någon speciell kolhydrat, i så fall vilken?

    Svar: #75
  25. Svampodlaren
    Jag skulle vilja se en källa till en nyttig kolhydrat?

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Hjortron#mediaviewer/Fil:Hjortron.png

    Ser mer ut som ett bär i mina ögon menar du att den innehåller någon speciell kolhydrat, i så fall vilken?

    "Speciell kolhydrat", hur menar du då?

    Svar: #76
  26. Lasse1
    Jag äter själv en hel del kolisar, dock inte för deras skull utan för att få i mig andra näringsämnen, men äta något för att få i mig kolisar är det länge sedan jag gjorde.

    ""Speciell kolhydrat", hur menar du då?
    Jag bad om en nyttig kolhydrat, vad svarade du på ?

  27. Svampodlaren

    "Fast Bengt, inte menar du väl att en sallad med cashewnötter och bär är skit? Eller en bakad sötpotatis med laxkotlett?"

    Svampodlaren, tvärtom, jag använder mycket grönsaker, nötter, bär osv. Hade varit intressant att prova på strikt en tid men jag klarar inte ens mentalt att tänka tanken. Tror det beror på att jag/vi älskar att laga mat och ser det som en riktig höjdpunkt

    Precis. (Ursäkta att jag sätter ord i munnen på följande) Kalle, jag och Beholder vill mena att äta saker som innehåller kolhydrater inte är lika med skit.
    Bär, nötter, ovanjordgrönsaker osv kan väl knappast någon vettig person anse är djävulens hantlangare och ondskans sändebud? OM man inte är allergisk förstås.

    Däremot hävdar jag (med flera) att skit är lika med skit.

    EDIT: Jag gillade inte strikt (kört det mer än länge) kände mig bättre i kroppen med bär, nötter och sötpotatis. Allt i måttliga mängder såklart.

  28. Kattmoster
    På 1980-talet (tror jag att det var) fanns ett tv-program som hette "Fönster mot tv-världen", där man sände andra länders tv-program. Jag minns särskilt ett japanskt program där några tjejer, när de satt och åt lunch, diskuterade hur mycket ris de behövde. Någon behövde 75 gram och en annan 80 gram medan en tredje nöjde sig med 70 gram. Som jag uppfattade det avsågs mängden i kokt ris. Räknar man om detta i kolhydrater, enligt SLV:s tabeller, blir mängden kolhydrater för "storätaren" 20 gram. Inte LCHF, om man äter ris flera gånger om dagen, men definitivt inte heller mängder med kolhydrater.
  29. Kattmoster
    Mja, när det gäller sötpotatis skulle jag vara försiktig. I en diskussion på en annan blogg kom frågan om sötpotatis upp. Uppgifterna om kolhydratsinnehåll varierar stort på Internet men den slutsats jag drog är att vanlig potatis är bättre än sötpotatis. Därmed inte sagt att vanlig potatis är något att äta.
  30. Birgitta Höglunds Paleo
    Mer intressant i ämnet:
    Lantmännen, som producerar och säljer spannmål, intervjuar i sin tidning C ordföranden i Celiakiförbundet, Christina Ralsgård.
    Artikeln går ut på att många väljer glutenfritt pga att det är trendigt. Gluten är inte alls skadligt om man inte har Celiaki, menar de.

    Har de inte tagit del av senare års mängd av nya böcker i ämnet från läkare, forskare och andra med stor kunskap i ämnet??
    Att dagens vete är helt annorlunda än för bara 40-50 år sedan, eftersom det är genetiskt modifierat för att stå emot sjukdomar, oväder ch dessutom innehåller betydligt högre halt gluten än tidigare.

    Eller vill de kanske låtsas som inget har hänt och bara fortsätta sälja mer spannmål...
    http://www.celiaki.se/wp-content/uploads/2014/07/Tidskriften_C_1402_s...

  31. Mat
    Mums, nu ska jag äta och njuta av en riktigt god pasta pesto! Vad gott det ska bli.
  32. Mat
    Efterrätt ska jag ha också.

    Det blir maränger och glass! Och chokladsås. Mums.

  33. Bengt Nilsson
    Mat, skall du inte äta varmrätt? Förrätt + efterrätt till barn! Själv skall jag snart ha Entrecote med bearnaise och grillad sparris, till efterrätt blir det färska hallon med vispgrädde.
  34. hemul
    Jaha, då var vi där igen då. Vetet må vara mycket förändrat, men det har man åstadkommit med traditionella metoder. Det finns inget GMO-vete på marknaden, varken i Sverige eller någon annanstans. Än. Det kommer säkert.
    Svar: #86, #87
  35. Kostchefen
    GMO diskuteras otroligt mycket bland kostchefer. Vissa matansvariga tycker det är ok, andra ser det som ett gift och jobbar hårt med att inte få med livsmedel/produkter med genmodifiering. Vill dock påtala att det är otroligt svårt att även för oss som jobbar med detta få bort GMO i våra livsmedel som hamnar på avtalslistan, det kräver otroligt mycket efterforskning på varje enskild produkt t.ex. panerad fisk, rökt skinka, buljonger, oljor, bönor eller en så basal sak som potatis. Därför är det bra om alla föräldrar, anhöriga till äldre eller bara engagerad i god måltid kontaktar sin kommuns kostchef och kräver rena livsmedel, fri från GMO.
  36. MickeB
    Det moderna vetet är förändrat med brutala metoder bl.a med strålning och hybridisering, delar av tekniken som användes har väldigt lite med traditionell växtförädling att göra så vad som är GMO eller ej kan diskuteras. Visst man använde inte den moderna precisa tekniken att byta ut eller lägga till enstaka gener, utan metoderna var mer chansartade, men resultatet blev ändå genmodifierade frön. En del kritiker menar att den tekniken är värre än modern GMO då slutresultatet blev ganska slumpmässigt.
  37. Anders S
    "Det kommer säkert."

    http://rt.com/usa/monsanto-gmo-wheat-crop-648/

    Hoppas alla nu har läst Hotet mot Livet av William Engdahl om den genetiska manipulationens dolda agenda. Enligt Engdahl är målsättningen att drastiskt minska jordens befolkning genom tvångssterilisering, gifter, strålning, vacciner, falska läkemedel och genmanipulerad mat. Sedan tidigt 1900-tal har Rockefeller Foundation systematiskt försökt minska befolkningar av "underlägsna" raser. Enligt Engdahl finansierades nazisternas illdåd från USA. Redan under 1920-talet dominerades och styrdes den tyska eugenikforskningen av pengar från Rockefeller Foundation som bland annat bidrog till det ökända Kaiser Wilhelms-institutet.

    http://williamengdahl.com/about.php

    Bojkotta alla livsmedel som inte är garanterat GMO-fria!

  38. Linn
    En till sak att tänka på med GMO förutom hälso och miljörisker är ju att fråga oss själva: Är vi villiga att överlämna villkoren för världens livsmedelsförsörjning i händerna på ett fåtal multinationella företag? Citat Henry Kissinger, USAS utrikesminister 73-77, som varit ett av många inflytelserika betydande stöd för GMO-industrin "Kontrollerar du oljan kontrollerar du nationerna, kontrollerar du livsmedlen kontrollerar du människorna"

    Ett frihandelsavtal med USA skulle göra det möjligt för storföretag att stämma stater och länder som av tex hälso eller miljöskäl förbjuder eller begränsar deras produkter på marknaden, dvs handelshinder.

    Vad vi behöver är mer kunskap om GMO på gräsrotsnivå, och riskerna med detta, kan varmt rekommendera William Engedahls bok "Hotet mot livet".

    Svenska folket måste få upp ögonen för detta innan det är försent att stoppa!

  39. Lotta
    Men det är väl bättre att ge min kille på 8 år, fullkornspasta än "vanlig"pasta, eller??
    Svar: #90
  40. Niclas
    Varför inte istället halva mängden vanlig färsk pasta serverat med gratinerade rotfrukter?
    Svar: #91
  41. Svampodlaren
    Du vet ju inget om mängden, så den där kommentaren var lite konstig.
    Varför inte bara dubbla mängden protein, halvera totala mängden fett och öka fiberintaget samtidigt som de motionerar lite genom att klättra i träd eftersom det är roligt.
  42. Frida D
    Du får se på matkulturen som helhet. Hur är det fatt med sockerintaget i respektive land? Fettintaget vad gäller mängd - och kvalitet? Hårt processad mat? Fysisk aktivitet - kan sänka blodsockret något. Om du funnit statistik från en vetenskaplig källa på medellivslängd i Japan och på deras medelnivå av kolhydratintag så borde du ju enkelt kunna söka vidare på egen hand för att få faktauppgifter om de andra aspekterna.

    En person som redan, kanske sedan 5-års åldern som jag själv, har skadad metabolism och försämrad insulinkänslighet, orsakat av för mycket socker i kosten, kommer inte att må bra eller fungera bra på lång sikt med en kolhydratrik kost. Men - för en person som aldrig varit överviktig, som har bra insulinkänslighet, och som inte själv är, eller har, diabetiker i närmsta familjen - så är det nog inte lika angeläget att dra ner på kolhydraterna. Men det här är ett problem som är förvärvat - inte ärftligt.

    Vidare så finns det en del andra länder, som inte är i topp vad gäller medellivslängd (USA; 78 år, Mexico; 77 år, Kina 76 år, jämför Sverige; 82 år). Baserat på egen erfarenhet efter en del resande i USA - kostdoktorn har en del fina bilder därifrån också, se
    http://www.kostdoktorn.se/?s=usa+mat&submit.x=0&submit.y=0
    så äts det mycket kolhydratrik mat där också. Varför är då inte USA i medellivslängdens topp? Enligt wikipedia så platsar USA inte ens på topp 40. Det borde de väl göra, de som äter så mycket kolhydrater, eller...

    Sockerart som sockerart säger jag (för en metabolt skadad, ja) - det blir till glukos i allas våra kroppar. Oavsett land.

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av