Frukt eller grönsaker?

Fruktogrönt

Frukt och grönsaker blandas ofta ihop, så mycket att de nästan blivit ett enda ord: fruktogrönt. Men är det verkligen samma sak? Frukt innehåller mer socker, mycket mer socker: En apelsin är sötare än en gurka.

Läkaren Anders ”DiabetesDoc” Tengblad försöker reda ut saken: Frukt eller grönt?

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right

51 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Anonym
    Många grönsaker och bär innehåller 10 gånger mer C-vitamin än dom flesta frukter. Det är bara att kolla upp näringsvärdet på ett äpple kontra näringsvärdet på spenat, eller t.o.m. jordgubbar.

    Frukt är faktiskt inte särskilt näringsrikt eller nyttigt generellt sett. Det är mest bara socker och vatten. Ät bär istället.

    Läs vidare →
  2. Gottegrisen
    Frukt är gott! Det ska ätas som godis både till vuxna och barn på lördagar! Själv är jag förbannad på migsjälv att jag inte tänkte längre när jag proppade i min stora tjej frukt dagarna i ända! Nu jobbar vi varje dag med henne (5år gammal) att man inte ska gräva i kylskkåpet efter frukt 7 ggr/dag för att sen knappt röra middagen eller lunchen!

    Frukt i måttliga mängder är säkert ingen fara men med den erfarenheten jag har idag så skulle jag inte rekomendera någon att se frukt som bra mellanmål. Det är med en stor klump i magen jag ser min dotter jobba med samma sockerabstinens som jag har vid 28 års ålder.

    Kan tilläggas att det handlade om 5-8 frukter om dagen för henne från 2-4 års ålder. Tur att hon är så liten fortfarande så man kan bygga upp nya vanor! Z

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Stefan Lindberg
    Tycker att frukt absolut *inte* är samma sak som grönsaker. Frukt känns hur sött som helst. En hel frukt är iafa bättre än juice då juice blir en koncentration av fruktsocker och inte lika mättande som en hel frukt. Lite samma som att tugga i sig hela vetekorn, fibrigt och man lessnar efter ett tag och det blir inte riktigt samma koncentration som mjöl i bröd och sådant.
  2. Stefan
    Sakligt inlägg, men det känns som man kommer fram till som alla med sunt förnuft borde komma fram till. Point till DiabetesDoc för att få ner orden i samlad och saklig mening.
  3. Jag tror att anledningen till att det blivit ett ord "fruktogrönt" är för att alla ser dom båda som något nyttigt. Men sen att dom är bra på olika sätt är ju en annan sak. Att äta fem frukter/dag och då inga grönsaker tror jag inte på. Men som det står så har man inte tänk på att frukt och grönt inte är samma sak. De borde i så fall istället vara "1 frukt och 4 portioner grönt om dagen" tex. Bra inlägg.
  4. HelgeK
    Frukt och grönt är biologiskt i grunden ofta samma sak, dvs kommer från växtriket. Frukt är dock nästan alltid "kött" runt frö eller frön, grönsaker kan även vara rötter, stjälkar och blad. Det är i första hand hur vi använder det som avgör benämningen. Grönsaker använder vi till maten, frukt som efterrätt eller mellanmål, frukt är oftast söt, medans grönsaker är mer neutrala eller ickesöta. Sen finns det alltid undantag men det är huvudregeln.

    Förmodligen finns det en bra "kost"-bakgrund till den huvudregeln. Frukt bör ätas med måtta.

  5. Gottegrisen
    Frukt är gott! Det ska ätas som godis både till vuxna och barn på lördagar! Själv är jag förbannad på migsjälv att jag inte tänkte längre när jag proppade i min stora tjej frukt dagarna i ända! Nu jobbar vi varje dag med henne (5år gammal) att man inte ska gräva i kylskkåpet efter frukt 7 ggr/dag för att sen knappt röra middagen eller lunchen!

    Frukt i måttliga mängder är säkert ingen fara men med den erfarenheten jag har idag så skulle jag inte rekomendera någon att se frukt som bra mellanmål. Det är med en stor klump i magen jag ser min dotter jobba med samma sockerabstinens som jag har vid 28 års ålder.

    Kan tilläggas att det handlade om 5-8 frukter om dagen för henne från 2-4 års ålder. Tur att hon är så liten fortfarande så man kan bygga upp nya vanor! Z

  6. Anonym
    Många grönsaker och bär innehåller 10 gånger mer C-vitamin än dom flesta frukter. Det är bara att kolla upp näringsvärdet på ett äpple kontra näringsvärdet på spenat, eller t.o.m. jordgubbar.

    Frukt är faktiskt inte särskilt näringsrikt eller nyttigt generellt sett. Det är mest bara socker och vatten. Ät bär istället.

  7. B-Moll
    Redan grupperingen grönsaker eller frukt kan anses vilseledande. Vad har en purjolök och gemensamt med blomkål eller morötter? Väldigt lite tycker jag.
  8. Hans
    för vagt och otydligt, frukt är socker, punkt slut!
  9. #6
    Hade du vetat hur mycket C ett musöra på björklövet innehåller så hade du nog gett katten i spenatbladet :D
  10. ragnhild
    #9
    Ninnan, hur brukar du "musöra" på björklövet? Teatime? Och de ljusgröna grantreskudden - på samma sätt?

    Så mycket naturen bjuder oss - obesprutat. Fortell ni som vet.

  11. Ethel Loberg
    ragnhild/10

    Å brännäta ä klare nu, ut å plåck.

  12. En googlesökning på "Frukt och grönt" resulterar i mängder med grossistföretag som handlar med dessa två födogrupper.

    Och, föga förvånande, så klämmer sig LMV in i resultaten. De klänger sig fortfarande kvar vid begreppet frukt och grönt och en inte helt vild gissning är att det var de som spred detta budskap från början.

  13. A
  14. Intressant artikel, tack för spännande läsning:)
    Trevlig valborg!
  15. Mycket intressant inlägg! Själv älskar jag grönsaker:)
  16. Naturist
    10 ragnhild, nu kan man plocka nässlor, kirskål, maskros, björkblad och när som helst även ängssyra.
  17. Lotta
    Jag har också reagerat på det där med "frukt och grönt", det är lite som att säga att man gillar "pop och rock" ;-) Skämt åsido så verkar många tro att frukt har något slags unikt näringsinnehåll och att fruktmellanmål i princip kan ersätta intaget av grönsaker. Själv äter jag gärna en och annan frukt, men mera då för att det är gott - som efterrätt, eller kanske i en sallad.
  18. Ti
    För den som är nyfiken på ätbart ute i naturen rekommenderar jag
    http://www.skogsskafferiet.se/
  19. Cavegirl IF
    För den som är nyfiken på ätbart ute i naturen rekommenderar jag
    http://www.skogsskafferiet.se/

    Åh, tack för tipset! :)

  20. Stefan
    När vi var jägare och samlare åt vi:

    Frukt och bär i säsong.
    Grönsaker i säsong.

    Nu "ska" vi äta
    Flera frukter om dan.
    Grönsaker till varje måltid.

    Låter inte helt genomtänkt.

  21. Halvdansken
    Tyckte kommentaren om juice i förhållande till frukt var tankeväckande.
    Frukt äter man istället för nåt annat, men juice dricks till nåt annat. Alltså onödiga kolhydrater.
  22. kostintresserad
    I gårkvällens "Du är vad du äter" menade Anna Skipper att "frukten går bort p.g.a. fruktsockret" :)
  23. Stefan,

    samtidigt beror det ju lite på var "vi" bodde när vi var jägare och samlare.

    Det kom ju nyss en DNA-analys av jägare och jordbrukare i Sverige för 5000 år sedan, och DNA-spridningen i Europa idag. Den visar att vi i Sverige har gener både från jägare/ samlare som bodde här, och sannolikt hade vant sig vid verkliga lågkolhydratsäsonger, och från invandrade jordbrukare med "rötter" i Mellanöstern där man hade en mer ständig tillgång till kolhydrater även innan man började jordbruka. Jag har skrivit lite mer om det:
    http://www.ursprungsliv.nu/2012/04/jordbrukar-eller-jagargener/

    Det där med rötter kan ju diskuteras, om man ser lite längre har vi ju alla våra rötter i Afrika, och har sannolikt "alltid" ätit en hel del kolhydrater.

    Att äta grönsaker till varje måltid är väl ett av SLVs bästa råd i alla fall. Och även om många metabolt skadade kanske mår bättre av att äta lite/ ingen frukt, så är det garanterat inte frukten som orsakar skadan. (Juice, ja, kanske det.)

  24. Naturist
    #18 Ti, den sidan är jättebra. Gillar överskriften:

    "Skogskafferiet syftar till att uppmuntra omställningen mot en hållbar livsstil, genom att göra ätliga vilda växter mer överskådliga och lättillgängliga för den oerfarne samlaren."

    Nu börjar årstiden, då vi kan plocka grönsakerna ute!! Vilken lyx!
    Det är ekologiskt, näringsrikt och billigt(gratis). Kan det bli bättre?!?

  25. Roger
    Skogsskafferiet får vara i fred för mej, skulle förmodligen dö av förgiftning om jag skulle ge mej på att samla växter därifrån, men det var en intressant sida att kolla på.. men det får bli som vanligt, blåbär och hjortron från skogen och myrens skafferi för min del.
    Frukt&grönt är ett ord som stått mej upp i halsen i 20 år nu, är allergisk mot det..ät mer frukt&grönt, ät mindre fett och ut o spring.
  26. Naturist
    Roger, det är just den inställningen som måste omställas, hahaha. Det finns hur mycket som helst ute i naturen, som är mer näringsrikt än paprikan på ICA!!!
    Men du får ett + för blåbären och hjortronen ;)
  27. HCA
    Vad tycks om att myndigheterna i North Carolina, USA, hotar med att stämma en bloggare för att han skriver om paleo-diet och hur det kan bota bl.a. diabetes?

    "In January, the state board opened an investigation into my blog and told me to stop advising people through my blog postings, publicly or in private. No matter if it was for compensation or for free. Essentially, the board told me that not only could I not charge people to talk about diet, I could not talk to my friends about diet."
    http://www.diabetes-warrior.net/2012/04/27/letter/

    http://www.carolinajournal.com/exclusives/display_exclusive.html?id=8992

    Ja, vad ska man säga..
    Hoppas de inte sätter sina sockrade fingrar och kariesangripna tänder i dietdoctor.com oxå..

  28. Roger
    Naturist, tack för att jag fick + för bären..men vilken inställning måste jag ändå på menar du??
    Att jag inte tål höra det hopsatta namnet "frukt&grönt" utan att få spykänsla?? Eller vad menar du. Att jag inte vill plocka växter i skogen är bara lathet att lära sej vad som är ätligt, jag jagar hellre älg och fågel i skogen. Men jag håller med om att troligen är allt om att allt ätligt i skog och mark är nyttigare än en inplastad pakrika på ICA. :-)
  29. Maggan A
    Naturist

    "Skogsskafferiets"/grönsaksdiskarnas utbud kan alltid duga som dekoration (ungefär som dillen till kräftorna) men den som vill överleva i långa loppet bör nog koncentrera sig på fyrfota-, bevingade- eller simmande alternativ som plan A ;-)

    HCA

    OM jag fattat rätt berör detta enbart folk boende i North Carolina. USA. Men vi får se upp så inte deras idéer sprider sig utanför deras territorium...

  30. Naturist
    Roger, du är allför ödmjuk ;) *fniss*
    Det jag syftade på är att du skulle döööö om du plockade växter ute i naturen.
    Det mesta är faktiskt ätbart i vår natur.....men det har förfallit i glömska :(
    Vet inte varför, men kan det bero på urbaniseringen??
    Du skriver att du hellre jagar älg och fågel.....och det måste jag säga är det absolut bästa. Meeeeen, fisk då??? Inbakad med harsyra i grillglöden??
  31. Naturist
    Maggan A
    Javisst är anialierna A och O, men OM vi kan få det gröna från "gräsmattan", så varför inte??
  32. Stefan
    #23 Kan se det framför mig :) En grupp jägare fäller ett byte, men väntar på att springa och leta efter sallad innan de kan äta.
  33. Naturist
    För övrigt, så har jag svårt för mat som blandas med frukt(sött). T ex, ananas eller banan, som många har i maten, tycker jag är oätbart. Eller äpple och russin, som blandas i sallad...urk:(....
    Grönsaker och frukt är goda, var för sig, och i olika sammanhang. För mig är grönsaker vardagsmat, medan frukt är "godis". Om man nu bortser från att tomat klassas som frukt och avocado som bär. De är grönsaker för mig.
  34. Roger
    Naturist. Ja jag är väldigt ödmjuk av mej ;-) Jomen fiske är det absolut roligaste jag vet, förr fiska jag jämt o ständigt men vissa omständigheter gjorde att jag inte haft tid o möjlighet till det sista åren, bara nätfiske på vår och höst.. men i sommar hoppas jag få tid över till harr och öringsfiske med fluga. nätfiske så snart isen farit från älven så jag får röka lite färsk fisk och även grilla så klart, men utan "harsyra" ;-)
  35. OT;
    För alla som är intresserade av bra mat och hälsa, hålls ett seminarium i Uppsala den 13 maj. Karl Hultén på Crossfit Uppsala mailade mig om det här, låter mycket intressant men kan tyvärr inte delta själv. http://www.crossfituppsala.se/mat-for-optimal-halsa-och-prestation/
  36. Naturist
    Roger, fisket låter helt underbart!! Hemmarökt <3
    Av ditt inlägg, verkar det som om du är från norr, och då finns ju inte harsyran där...:(
  37. Maggan A
    Naturist 31

    Nej det har du helt rätt i. Och varken maskrosorna eller champinjornerna som växer på vår parkering är svårjagade - så visst har du en poäng vad gäller "byten" som är lätta att springa ikapp ;-)

    Roger

    Du glömde hemrökt Aborre! Det finns inget godare *slurp*

  38. Roger
    Naturist, jo jag bor lånt upp i norr, massor med snö kvar, is på älv och sjö och fint skoterföre än så länge :-) Jasså harsyra växer inte här, jaha ja då visste jag det, då behöver jag inte ut och leta då med en bilderbok på hur och vad våra växter ser ut och om dom är ätliga ;-)
  39. Roger
    Maggan A, Nää jag kom bara inte på bara skriva det, klart jag röker abborre också, mums :-)
  40. Maggan A
    Roger

    Tänkte väl det ;-)

  41. Naturist
    Roger, ja det slipper du, hehehe. Annars så bör bilderboken inte va särskilt tjock för dig uppe i norr ;) Det är ju rätt magert med floran där så att säga.
    Angående fisken, så skulle jag fylla den med en rejäl klick smör, salt, peppar och citron (isf harsyra), vira in den i folie och låta den tillagas på glöden. Mums!!!
  42. ragnhild
    Ad nässlor: "Ut och plocka" - yes Ethel ;)

    http://lchf-bloggen.blogspot.com/

    "Brennenesle"-suppe (norsk): p.s. dette er en suveren norsk matblogg/nice,simple og veldig bra - gå inte miste om den även om den är på norsk. Anbefales :)

  43. Roger
    Naturist. Det är precis så jag alltid gjort när jag tillagar fisk ute vid fiskevattnen, nästan, jag utesluter som du nu vet harsyra (vet ju inte vad det är) och citron..

    Ragnhild. En gång som barn råka jag ramla i ett stort bännässelsnår eller vad jag ska kalla det, hade bara shorts på mej och jag höll på förgås av smärta..så dom där hemska växterna vill jag inte ens se och än mindre äta :-)

  44. Jag håller med om att grönsakerna borde pushas hårdare än frukten och att folk med diabetes ska äta begränsat med frukt eller ingen alls men jag anser inte att vi ska totaldissa frukten heller. Bär och grönsaker är bättre och bör vara huvuddelen av vad vi äter från denna kategori men jag tycker inte att en frisk människa ska behöva känna att de inte kan äta frukt. Själv har jag inga negativa effekter av frukt 1-2 gånger om dagen och blir man inte triggad eller går upp i vikt av frukt ser jag ingen anledning att inte äta det. Inom LCHF tycker jag att frukten blivit en bov som den kanske inte måste vara liksom rotfrukter. Många människor kan äta rotfrukter och inte gå upp även om det kanske är smartare för dem att låta bli om de vill gå ned snabbt. Normalviktiga eller ickekänsliga överviktiga som äter LCHF kan äta dem.
  45. Naturist
    Roger, ät upp nässlorna, som en liten hämnd ;)
  46. #32: Så nu tror du inte på grönt i säsong heller?

    Det är en mycket viktig del av det mänskliga att vänta med att äta. Kanske inte så mycket för "salladen" men för att ta hem maten och dela. Och då fanns det ofta andra som inte hade jagat, utan samlat, och så åt man inte bara kött. Du får förstås tro vad du vill, men de traditionella kulturer som har möjlighet äter grönt också om de kan. Men om du mår bäst på bara kött så kör på. :-)

  47. ragnhild
    #43
    Oi - fruktansvärt.

    #45
    Ha,ha,ha - bra :)

    #46
    "Men om du mår bäst på bara kött så kör på".
    Efter å "ha levd saman med inuitter og indianere i Nord-Canada" via Helge Ingstad (forfatter og oppdagelsesreisende) så kan jag aldig mera säga att man levde, eller lever på kött/köttdiet;

    Det heter såklart "kött och fläsk", eventuelt ärsätter en (på lchf-och i vår "moderna" tid) fettet med andre fettkäldor eks. feta mjölprodukter.

    Generelt: - inte ref. till någon här ;
    Gjennomgående var det de feteste delene av dyret som ble spist/intatt. Deras hårda liv krävde optimal kost = fetaste stycken på djuret = ärfarenhet och lävd liv udveklad instinkt för vad kroppen behövde. Rena köttstycken ble ofta gett till hunderna!

    Alt (believe it) på djuren blev ätit (de visste vad man behövde som nämnad ovan) - det får mig att tänka att (jag) må se till att äta mera innmat (lever m.m.) - tänker ni på det?

    Rotfrukter ble gravd fram och ätit i den ljusa årstid tilsammans med bär. Bär blev också nyttjad som "krydder" i pemmican (torkad kött).

    p.s. någon indianer og eskimo-befolkningar levde lite från "hånd til munn" dvs. satset på alltid å ha tilgang till reinsdyr som vandret flockvis förbi = hunger when it some years did not happen.

    Did they learn. No, not really. Jag tänker och frågar och tror att så är det med oss också idag;
    Kortsiktighet - synes å være en menneskelig egenskap - vi handlar oftast inte før vi måste. Nei, ikke "DU" - du har jo full kontroll ;) P.s. i rettferdighetens namn; någon af de nämnda "stammerna" var bättre till att ha extra förråd/lager att godgöra sig med till "hårda tider".

    Ha en god torsdag - alla :)

  48. Stefan
    #46 :)
    Äter nästan uteslutande grönsaker och kött/fisk/fågel varje måltid, tyckte bara det var en rolig bild. Frukt äter jag en del på sommaren, inte för att gå upp i vikt inför vintern, utan för att det är gott.
  49. Kryddan
    Jag har en fråga:

    Är socker ångestframkallande?

  50. Stefan
    #49 Svår fråga, och som allt annat beror det ju på massa olika faktorer. Fysiskt borde socker inte vara ångestframkallande, utan isåfall bristen på socker som ger ångestkänslor. Psykologiskt finns det säkert en del människor som får ångest när de ätit socker när de borde låtit bli.
  51. Kryddan
    Tack för svaret.
    Kaffe ska ju vara ångestframkallande, men jag vet ju inte mekanismerna bakom.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av