Nyheter
1 2 3

137 Kommentarer

  1. Lena Buhr
    PS) I går klämde jag i mig en HEL vattenmelon....utan att gå upp ett gram - bara skön och hydrated 🙂 Idag: 10 apelsiner ute i solen; saftiga, fiberrika och fulla med 'liquid sunshine!' (bilder kommer...):)
  2. JAUS
    Jag vill mycket starkt varna för vegankost. En nära släkting som var vegan (nu vegetarian) fick sin hälsa förstörd av sin kost. Jag hoppas verkligen att hon kan återhämta sig utan permanenta skador. Det finns ett otal liknande berättelser om människor som förstört sina kroppar med en vegankost.

    #99 Nocarbare (zerocarbare) äter inga grönsaker alls, endast kött, ägg, fisk och fett. Grönsaker är onödiga ur näringssynpunkt om man äter lever. Jag äter nästan inga grönsaker alls och jag klarar mig utmärkt.

  3. Jag vet det, JAUS. Det var en lätt ironi (från min sida).
  4. Kärnfrisk
    #97
    Vilka essentiella näringsämnen är det som finns i fruktogrönt och inte i kött?

    Förresten, var skulle polareskimåer få tag i bär och blad?

  5. Kärnfrisk
    #100
    1. Jag också. På LCHF

    2. Mina med. Och jag borstar också utan tandkräm, de gånger jag borstar. Inga jobbiga äpplerester som fastnar mellan tänderna.

    3. Samma här. Har aldrig haft så bra tand- och munhälsa som nu. På LCHF.

    Bananer ger mig kraftig hals- och matstrupsbränna. Tydligt tecken på att det inte är någon optimal föda. Sen kan man naturligtvis diskutera om det är speciellt naturligt att äta 30 bananer om dagen, som måste transporteras halvvägs runt jorden.

    Blek, glåmig hy som många vegetarianer/veganer får är ett tydligt tecken på brister i näringsintaget.

    Naturligtvis går man ner på en ren fruktdiet. Näringstätheten är så låg att kroppen svälter. Ingen här påstår att man blir fet på enbart frukt. Vare sig man äter ”normalkost”, LCHF eller något annat så är det förödande att utöver det trycka i sig frukt, vilket för många är viktökande.

  6. Lena Buhr
    Hejsan 🙂

    Vi är förvisso olika, har olika utgångspunkt. Därför känns det så underbart att jag kan äta så mycket frukt jag gör. Bananer hjälper mig att hålla kramper och krypningar borta, hjärtat slår lika fint som PÅ LCHF men med en bonus; jag andas lättare.
    Maten jag äter är lättsmält, fiberrik och saftig (nej; inte som vatten...). Näringsrika safter som frukten har ordnat under sim mognadsprocess.
    Det är nog därför som mina leder ville ha just dessa frukter till slut - något fattades.

    Michael Arnstein - äter som han gör med en gyllene hy och vita tänder som bonus. Han äter mer än 80% av sina carbs från färska frukter av alla de slag...(youtube)

    Veganer - vad äter de egentligen? Mycket tillrett ur box och låda med massor av sojaprodukter? ja då blir man glåmig till slut.
    Raw foods; raw pizzas, raw breads, mixer, nötpastor, oljor...tacka sjutton för näringsbrist.
    Men, å det tänker inte många på kanske; vad innehåller en rå mogen frukt? Rå, inte upphettad. Trologtvis massor med oförstörda näringsämnen. Hur mycket av det försvinner vid upphettning, kan man fråga sig.

    Ja hur vi än gör - maten måste ju transporteras, förpackas, ekologiskt eller ej. Plastindustrin, pappersindustrin, alla kommer de till pass i vår vardag när vi inhandlar och bär hem maten - så att skylla på enbart frukterianer etc för en dålig policy i trnasporteffekterna håller nog icke. LCHF:are käkar ju tex avocados och räkor...import & fångst utifrån. Så hur vi än gör så påverkar vi naturen mer elelr mindre negativt, veganer elelr ej. 🙂

  7. Lena Buhr
    --- men vi försöker ju påverka det vilken diet vi än följer, mer eller mindre, det är en del i vårt rättvisetänkande. Kaffe tex är en MAJOR faktor. Hur odlas den? Vilka tar vinsterna? Hur är det med kokosoljan? Importeras den också...massor av våra självklara matprodukter hämtas och transporteras utifrån.
    Vi väljer ekologiska avocados kanske men de ska ju också komma till tex Årstahallarna, importerade och fraktade - utifrån...

    Så, min packe bananer jag köper är fairtrade och rainforest alliance certified...jag har slutat med kaffe, oljor, importerade och odlade i kanske nedhuggna regnsskogar...så vilket är egentligen bäst, bättre+ Vi gör alla vad vi kan för att påverka positivt men INGEN av oss går helt skuldfri...då får vi bosätta oss ute i skogen buýggt av svenska träd, bara äta det som växer och gror härhemma, inte använda någonting köpt utifrån, allt från KLÄDER till kaffe, schamppon och tvålar. INGEN går helt skuldfri...
    🙂 Peace...

  8. Janne
    #106

    Ja bananer innehåller ju mycket kalium. 🙂

    ...Men nada b12. 🙂

  9. Lena Buhr
    Hej hej; 🙂

    Ja B12 ja - kontroversiellt 🙂 för en annan synvinkel så kolla gärna in: Freelee, på youtube där hon tar upp sina och andras erfarenheter kring B12, samt hennes pojkväns läkarundersökning och provtagningar vad gäler järn samt B12 osv. You will be surprised...
    Förfärande nog; vem/vilka har fastställt detta med B12!? Varför lider många köttätare av samma brist likaväl som veganer/vegetarianer osv. Vart kommer det ifrån!? Det är som med detta med hur mycket protein vi bör få i oss dagligen; vilket slags protein - det från köttdjur (sekundär) eller direkt från växtriket (primär: kolla andra gräsätande primater...). Vem/vilka har fastställt den nivån? Vilka har sagt att vi bör äta si och så mycket av fett, kolhydrater, B12...

    Om en rå frukterian som äter lite ekologiska nötter & frön, bär från skogen osv på något sätt får i sig B12 och efter tester MÅR bra men anses ändå få i sig för lite, vad gör man då? Om det samma gäller; kolesterol: du äter fett och mår bra och bevisar genom tester det, men ÄNDÅ anses inte ligga bra till, vad gör man då!? Tar extra tillskott, för att läkaren säger det eller börjar käka statiner...? Dilemmat är det samma bara under different names...från vilken myndighet komer det? Räcker det kanske med att se på NATUREN; gorillan osv, vår närmaste släkting/primat, käkar FRUKT & grönt mer än kött/insektsprotein men är ändå URstark...
    Så gör ju ni/vi - kollar in naturen; eskimåer, massajer osv. ingen tar väl B12 tester på massajerna, eller !? Ni vet ju att kolstrolet kan variera från person till person utan att denne är sjuk eller uppvisar symptom på rist - detsamma gälelr B12. det kan faktiskt variera. det som är bra fr mig kanske inte är bra för dig. Det fluktuerar precis som med kolesterolet...

    🙂

  10. Lena Buhr
    Ahhh - smoothie/potassium time...♥ återkommer om Ni vill, till senare diskussion. Nu är det iskall banansmoothie som gäller, ute i solen, på altanen med naturen in på knuten 🙂
  11. Pellepennan
    Bena Luhr kom ur din bur.
    Vilken sammansatt personlighet du har.
    När du tröttnat på bananerna vad blir det då?
    Blir det lappkast igen, kanske "30 eggs a day" eller
    "30 carrots a day". Med tanke på primaternas hjärna
    så får det bli "LCHF every day" för mig.
    Cheers! "B52"
  12. Janne
    #111
    Hehehe 🙂
  13. Janne
    #109
    Nu är ju upptaget av b12 en komplex historia. Orkar inte gå in på det djupare nu i värmen. Men förekomsten av intrinsic factor är absolut nödvändig. Något som reumatiker men även äldre kan ha problem med.
  14. Lena Buhr
    Troligtvis härrör det från en svag matsmältning/dålig upptagningsförmåga av näringsämnen - en mogen saftig frukt mixad till en smoothie med tex vatten/banan kan ge snab, lättsmält energi. Men ofta är våra magar/fysiologi utarmad av dålig kosthållning, dåligt med näring i maten - kanske uppvärmd flera ggr i mikro (HUGA...)
    Många tål inte mjölk (uppblåst mage tex), tunga mediciner - man bör då vänja sig långsamt men ofta går det fort eftersom det är s a s så lättsmält. Att införa mer av det lätta samtidigt som man sakta drar ned på det tunga...

    Jag har haft fibromyalgi, reumatiska besvär men det är helt borta. Totalt. Inte ens LCHF i LÄNGDEN lyckades hålla den stången. Rå, oförstörd föda kan då göra underverk...rå mat med ALL näring intakt...näringsrika safter, solmoget etc men då talar jag inte om råkött hehe:) Intaget idag för mig; 8 bananer, en halv vattenmelon, några apelsiner, gurkor och apelsiner..¨å en näve blötlagda solrosfrön; järn- fiberrika. Eller så mixar jag fröna med vatten och banan - mättar som bara den. Näringsrikt. Lättsmält. RÅ kost 🙂

    Love 🙂 Nu ska jag ut igen i solen - sköönt!

  15. Lena Buhr
    PS) Dahlqvist har testat - råa morötter höjer INTE sockret....hm...
  16. Hälsa är livet
    #109
    Följande mening hittade jag när jag sökte på B12: "Vitamin B12 måste tillföras kroppen via föda och är vanligt förekommande i animaliska livsmedel, lever, kött, fisk, skaldjur, mjölk, ost och ägg." Vilket betyder att om vi utesluter alla dessa livsmedel får vi till slut B12 brist med anemi som följd. Om vi nu ska jämföra oss med vår kusin gorillan så vill jag tydliggöra att gorillans och människans vägar skiljdes åt för miljontals år sedan och att vi därefter har anpassat våra kroppar olika. Människans hjärna är t ex mer komplex än gorillans(även om en gorilla kan räkna till 5), detta skedde då vi kom på att det var gott med fisk, kött och skaldjur. Med hjälp av de animaliska fetterna och det fantastiska animaliska Omega-3, kunde våra hjärnor utvecklas och bli överlägsna våra ap-kusiners. Även om vi skulle sätta i oss mängder av vegetabiliskt Omega-3 så kan våra kroppar endast tillgodogöra sig en bråkdel av detta, medan animaliskt Omega-3 går rätt in i våra celler.
  17. Magnus
    JAUS - tillåt mig med ödet ironi , att skratta nästan vek mig av skratt efter ditt inlägg om vegankost, Bara kolla på Lars Frölander som håller som 40 åringar och kommer med i OS 2012 har massvis av guld som Vegan tror du han är dödsjuk? haha
  18. Kryddan
    Lena Buhr, hur länge åt du LCHF?
  19. Hälsa är livet
    Jag undrar hur en frukterian på stenåldern överlevde vintern..... Visst, en del folk bodde, precis som idag, vid ekvatorn och hade god tillgång på frukt, men då vi började utvandra från Afrika till Europa och Asien var det fortfarande istid, vilket innebar att många var tvungna att överleva i ett kallt klimat. Det enda fruktliknande de hittade var nog på sin höjd lite äpplen och bär på sensommaren/hösten.
    Av detta kan vi dra slutsatsen att det inte fanns några frukterianer då.
  20. anita edberg
    snart finns det härliga svenska äpplen o goda söta plommon i massor i min trädgård, vad i herran namn skall jag göra med dem nu ? efter att ha läst alla inlägg här om hur skadligt det är med frukt???!!!!. jag blir yr i skallen , ja det blir väl bara att gräva ner "skiten"och tacka min gud att jag har fått veta hur farligt jag , o alla andra som jag skänkt frukt till. har varit utsatta för. men en tanke slår mig. har moder natur varit så illmarig ,att hon har glatt oss stackars ovetande människor , med detta sockergift. nä det är något som inte stämmer här, men vad. någon somvet???
  21. Anita #120: Om inte vi krängt i oss 40 kg socker om året under femtio års tid..hade det säkert funnits utrymme för enstaka krikon och måbär i kosten. Det är väl de med anledning härav, som utvecklat socker/kolhydratkänslighet, som varnas. Frukt är ju onödigt om man har tillgång till riktig mat.
  22. Hälsa är livet
    Anita: Jag tycker absolut att du kan äta dina äpplen och plommon då de finns tillgängliga under en begränsad period på året. Den sortens intag av frukt är vad vi är anpassade för. Det är stor skillnad på att äta frukt några veckor/år jämfört med varje dag under hela året. Dessutom är de säkert giftfria till skillnad från den riktiga "skiten" som finns att köpa i butiken. Om jag någon gång köper frukt är jag mkt noga med att den är ekologiskt odlad.
  23. anita edberg
    ja vi har förstört allt det narturliga som vi mår bra av, så jag inser mer än väl att min frukt är bra att gotta sig åt. så den kommer att ätas med njutning under den tid den finns.frukt är inget "gift". det är allt annat som vi har stoppat i oss, det som är förstört av livsmedelsindustrin o övergödning i jordbruket Naturen är en god källa att ta av, o mycket är anpassat för oss.
  24. hans
    Man behöver väl inte avstå från att äta frukt då och då om man är frisk och har bra blodsockervärden. Det är väl torkad frukt som man bör vara lite mer försiktig med exempelvis russin, dadlar och katrinplommon. Det är väl en annan sak om man är diabetiker. Är ju själv nydiagostiserad typ 2 och är ganska så försiktig med frukt för närvarande även om det blir några äppelskivor ibland.
  25. Men... om man äter ett kartinplommon och tar ett par klunkar vatten till, blir inte det samma sak som att äta ett plommon? Eller menar du att det har alstrat mer socker under torkningen? 😛

    #120 Äpplena kan du göra cider av. Värt vartenda svärord du kommer att yttra under mustningen. 😉

  26. hans
    hemul 125

    Jag menar att man äter mer av torkad frukt exempelvis russin. En vindruva innehåller väl samma mängd socker som ett russin. Eller juice - går väl åt en hel del apelsiner till en halv liter juice. Talar av erfarenhet, då jag misstänker att en stor bov i dramat när det gäller min diabetes har varit ett kraftigt överintag av juice (minst en halv liter på morgonen) och stora mängder russin.

  27. Jaha, men det är väl inget skäl att generalisera?
  28. hans
    Jo, anser att det går att dra generella slutsatser. Hur många tänker på att ett glas fruktjuice innehåller motsvarande åtta sockerbitar. Hur många vindruvor motsvarar en näve russin? Tror knappast att dessa frågeställningar finns hos de som sätter i sig russinen eller juicen. Och det går faktiskt att låta den personliga erfarenheten tjäna som åskådningsexempel när det gäller att föra fram en åsikt.
  29. Lena Buhr
    ♥ Frukt, bär, gröna blad, örter, kryddor, grönsaker är för oss viktiga näringsämnen. Vi läser om antioxidanter, mineraler, vitaminer och mycket annat som är bra för oss från växtriket. Vi kommer inte ifrån det. MER av något i sekundärt tillstånd är inte alltid bäst 🙂
    LCHF, Atkins m fl verkar för att begränsa eller ta bort dess inmundigande till max. Vi ska äta FETT; okej, i alla dess former, nästan. Vi ska äta KÖTT, gärna flera ggr per dag från olika djur, vi ska äta ägg utan förbehåll, vi kan i stort sett frossa hur mycket vi vill från djurriket. Vi ska tillaga maten; steka den osv. Näringen far all världens kos, de vattenrika grönsakerna tappar sitt vätskeinnehåll. Ägg från höns men där tupparna tas ihjäl redan som små eftersom de blir värdelösa - de ger ju inga ägg. I UK gasar man sakta ihjäl dem...även de från free range. Kanske även i Sverige...

    Men om man gör totalt tvärsom då? Äter alla dessa bär och frukter, slutat använda spisen, vi river och skalar bara å äter maten rå, vi skippar äggen och köttet, tonfisk där delfiner dör i tiotusental i näten (by the way, tonfisken är snart utfiskad helt, det är brist på räkor och omega3 finns snart inte att köpa; jo KRILLolja...men den ska väl vissa val-arter äta!?).
    Vi odlar fruktträd istället? Vi låter haven återhämta sig från total utrotning, vi köper endast certifierat organic och fair trade, vi gör absolut vad vi kan för en bättre ushållning av vår jord!? För hur det nu är som; djurbestånden LIDER. Laxen odlas i kassar med pellets(?), vatten och sjöar förgiftas, skog huggs ned för kaffe och diverse djurfoder - soja tex. ( resurserna håller på att ta slut, you know, I now it...)
    Om så bara för ett par år. Vad skulle hända då, månntro!? Skulle vi klara av det, rent etiskt!? Eller bara måste vi ha brasilianskt naturkött, fisk från utfiskade hav, musslor som odlas på rep i djuphaven, räkor som bara blir mindre å dyrare...

    All I know is, vår nuvarande konsumtion håller inte. USA vill förbjuda hemodlat (??), folk får inte odla sitt ris utan MONSANTO,ROUNDUP (JULA har börjat sälja eländet...) och annat skräp.

    Jag äter färska frukter och snart färska bär. Lite importerat, ja men certified. Jag oroar mig inte för B12-brist. Ny forskning kommer mer och mer där ett skifte är på väg - vänta å se 🙂

  30. JAUS
    #117 Vilket hjärtlöst svin du är. Min släkting ligger inlagd på sjukhus pga av den vegankost hon tidigare åt och du tycker det är roligt?
  31. #128 Åskådningsexampel är väl en sak. Men att utgå från att alla är som du är väl inte riktigt åskådningsexempel. Och juice, vad har det med torkad frukt att göra? För att ta russin, själv kan jag äta en jätteklase vindruvor, men russin äcklar mig efter några stycken. Skulle jag då gå omkring och råda folk att hellre äta russin än druvor utifrån min egen smak? Vad skulle det tjäna till?

    Jag menar egentligen inte att anmärka, men man hör så många välmenta råd som när någon undrar var de kommer ifrån visar sig grunda sig på att personens i fråga egna preferenser eller vanor och ovanor, eller man har fått det från nån annan på samma grunder. Det är så idiotier som att Finncrisp är bättre än nåt annat bröd uppstår.

    Så ta inte illa upp, jag blir bara lite trött på den här typen av konstateranden. Många tar dem väldigt bokstavligt. Nu när du har förklarat blir det ju en annan sak. Folk som tenderar att svulla på torkad frukt bör inte äta torkad frukt. Ingen bör äta något kolhydratrikt som de får svullningstendenser av, oavsett vad det är.

  32. Janne
    #129
    ..."Jag oroar mig inte för B12-brist. Ny forskning kommer mer och mer där ett skifte är på väg - vänta å se"
    Vore jag dig skulle jag oroa mig. Du klarar dig fint så länge depåerna i levern är fyllda. Tomt där och du får stora problem. Depåerna brukar räcka upp till tre år så du kan säkert må bra ett tag till...men sen så.
    B12 är ett av kroppens absolut viktigaste vitaminer och kan ändast fås via animalisk föda, om man inte vill äta tillskott.
    Jag har själv haft b12 brist pga jag saknar intrinsict factor. Brist kan få den starkaste att bli ett lallande vrak. Så se upp med tiden. B12 upptaget är en komplicerad sak.
  33. Hälsa är livet
    #129
    Du skriver mkt om djurhållning och rovfiske mm. Själv äter jag endast krokfångad fisk, kött från antingen vilda djur eller ekologiska gårdar och ekologiska mejerivaror. Mina frukostägg är kravmärkta och grönsakerna på min tallrik är obesprutade och ekologiska. Jag har t o m ekologiskt kaffe hemma och te som är både fairtrade-och kravmärkt. I min trädgård växer både bär och grönsaker, gödslat endast med naturgödsel. Ang omega-3 kapslar så har jag aldrig tagit en enda och tänker heller aldrig göra det, min mat jag äter är av god kvalitet och ger mig den omega-3 jag behöver. Och om man jämför dina 8 bananer(eller hur många det var) till frukost med mina 3 ägg, så vill jag påstå att min kosthållning är mer sparsam än din. Mina ägg kommer dessutom från hönsgårdar i Sverige medan dina bananer transporterats från ekvatorn. Så jag tror knappast att din kosthållning är mer miljövänlig än min.
  34. Mixy
    #110, Det heter inte potassium på svenska. Läste ni aldrig kemi i skolan?
    Svar: #135
  35. Ulf-S
    Jaa, kalium är det förstås. Översättningsmissar och svengelska är ju vanligt (och verkar bli allt vanligare).

    Något som jag brukar reagera på är när svenskar översätter "cumin" med "kummin" istället för "spiskummin". Svenska "kummin" motsvaras ju av engelska "caraway".

    Det är lätt att göra fel och översätta med en s.k. false friend.

  36. Null
    Det är inget farligt att äta frukt men många LCHF-personer verkar tycka det. Jag äter mycket frukt och mår skitbra, så det där är nog individuellt vem som ska äta frukt eller ej..

    Ett tips är att alla testar sig fram själva.

  37. Ela
    Jag äter frukt (typ 2 om dagen) och mår superbra + har perfekt vikt. frukt innehåller massor av vitaminer och antioxidanter så det känns väldigt onödigt att sluta, särkilt om man inte äter mycket annat socker och tränar en del. Men det stämmer säkert att överviktiga, diabetiker och andra som är känsliga för socker ska dra ner på fruktintaget.
1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg