Första OS-guldet på LCHF?

Björn Ferry

Björn Ferry tog i natt ett oväntat OS-guld i skidskytte till Sverige. Det första på herrsidan på 50 år! Flera källor, även tidigare, berättar att Ferry äter LCHF-liknande mat sedan ett knappt år. Det ger naturligtvis en fantastisk fettförbränning. Men det kan ta tid att anpassa kroppen helt. Frågan är om Ferry hunnit det, eller om han kommer att bli ännu bättre.

När får vi se nästa guld på LCHF-kost? Vad tror du?

Intervju efter segern

Kolla in intervjun med Ferry här, och notera särskilt 13 minuter in, när Ferry blir bjuden på bullar!

Stort grattis Björn Ferry!

Tillägg

Ferry planerar tydligen inget öl-firande. Men lite champagne och grädde blir det:

Mer

Mer om träning på lågkolhydratkost – vill du följa i Ferrys fotspår?

Lågkolhydratkost / LCHF för nybörjare

Mer om guldet på Dr Dahlqvists blogg

 

1 2 3 4 5

240 kommentarer

  1. Å nej, inte Cordain. Problemet med Cordain är att han tog ett djur som normalt har väldigt lite fett på kroppen (speciellt vintertid) och ansåg att "så åt dom". Läs Stefansson så förstår du varför Cree, Dogribs och Inuiter alltid jagade det djur som hade mest fett för säsongen. Bison för Indianerna t.ex - mer mättat fett än nötkreatur. "Rabbit starvation" va ett uttryck som säkert är bekant. En hare vintertid är fruktansvärt mager och inget man vill äta. Cordain står för lågfett-teorin. Stefanssons Inuiter och indianer åt allt annat än lågfett - de jagade det fetaste djur för säsongen. Som sagt, alla referenser finns i hans böcker.

    Cordain levde inte 10 år bland dem som Stefansson gjorde, så därmed anser jag att Stefansson har lite mer substans att komma med.

  2. zepp
    Jag håller med om att skall man leta efter vårt genetiska ursprung skall man leta i Afrika, och de förhållanden som rådde där när Homo Sapiens utvecklades!

    Att sedan detta ledde till att vi utvecklade vår hjärna.. som sedan ledde till mäniskans främsta uppfinning.. matlagningen vilket gjode att vi kunde leva av fler livsmedel typ rötter!!

    Sedan har vi gått vidare och utvecklats till fiskare och jägare.. vilket har gjort att vi numera befolkar i stort sett alla typer av habitat över hela jorden!

    Det är kännt bland antropologer att ursprunsbefolkningar föredrar större djur i sin jakt fasten dessa är svårare att jaga, antagligen för att dessa ger mer energi per kilo på grund av högre fetthalt!

    "In ungulates in which the
    hooves, antlers, hide, and internal gastrointestinal contents were
    discarded, the remaining carcass represented 72% of the live
    weight (30). Because bone, except for marrow, is generally inedible,
    the total edible carcass of ungulates can represent 60–65%
    of the live weight (21). Consequently, virtually all of the potential
    fat contained in an animal’s carcass—except for that in the
    hooves, hide, and horn—would generally have been consumed
    by hunter-gatherers (25–28). Even the fat contained within the
    matrix of bone was often extracted by boiling the bones"

    http://www.ajcn.org/cgi/reprint/71/3/682.pdf

  3. Här kommer ett citat ur My Life With The Eskimo (1913):
    The largest slab of back fat which I have seen taken from a Caribou on the Arctic coast was from a bull killed near Langton Bay early in September, the fat weighing 39 pounds. A large bull killed by Mr. Stefansson on Dease River in October had back fat 72 mm. in thickness (2 7/8 inches). Comparing the thickness of this with the Langton Bay specimen, the back fat of the Dease River bull must have weighed at least 50 pounds.

    ca 20kg fett från ett djur, det blir lätt 10 kg 100%-igt fett när man smälter ut det, dvs det räcker länge. Låt oss säga att jag skulle äta 2500 kcal av detta fettet per dag (dvs enbart kcal i fettet), då skulle jag klara mig i 36 dagar på enbart ryggfettet från ett djur (det finns även en stor del njurfett (suet) i ett sådant djur, så i praktiken blir det ännu mer fett). Nu lär nog sällan alla caribou (större typ av ren) ge så mycket ryggfett, men ni förstår principen - jaga det fetaste djuret helt enkelt.

  4. zepp
    "– Älgarna i norr lägger på sig en kraftig fettreserv. De kan ha sex centimeter fett på ytterlåren"
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6525252.ab
  5. Se där, bra länk. Det finns nog en anledning varför man flyttade (eller kunde flytta) allt längre norrut. Får man tro Stefansson så handlar det om att vinterklimat är bättre än mygginfesterad tundra och våta myrar samt att fettet "färdas norrut".
  6. JAUS,
    Det var verkligen fina tv-program du länkade till. Alan Alda från MASH som programledare var lite otippat, men mycket bra! Även här kan man se Neandertalarnas stora apit på kött. De lär ha varit formidabla jägare. Och den moderna människan ännu bättre! Känner att det är dags för mig att göra klar min jägarexamen. Min jaktinstinkt är väckt.
    Och det var ju extra kul att Björn vann guld just i skidskytte, som liknar jakten med dess krav på fysik och mental skärpa.
  7. Jag har ett gammalt inlägg om San-folket i Kalahariöknen - de enda som fortfarande jagar genom att springa ner sitt byte. Och hur äter dom tro? Inte köttdiet förstås (till 50% dock) men ändå väldigt intressant...

    http://michelblomgren.blogspot.com/2009/12/jaga-djur-i-8-timmar-med-m...

  8. zepp
    Jag tror mer på att det handlar om konkuransen om födan.. vilket leder till att man sprider ut sig.. och utvecklar olika överlevnadstekniker!

    Seen.. när vi nu hyllar Inuitdieten så skall man nog inse att denna inte är helt optimal trots allt fett.. utan snarare visar att Homo Sapiens skiljer sig rätt mycket från de flesta andra djur genom sin annpassningsförmåga!

    Inuiter får i sig för mycket Omega-3 vilket leder till att de lätt blöder ihjäl vid skador eller vid hjärnblödning!!

    Vad man med utgångspunkt från Inuitkost kan säga är nog att mäniskan kan leva helt på animaliska livsmedel utan några större biverkningar!

  9. I och med att Stefansson inte noterade något av den teorin tar jag den med en nypa salt. För mycket omega3 är dock inte bra och det skulle man kunna få i sig om man enbart lever av fet fisk, dock gäller inte detta vissa sälar och valar som ingick till större del i deras föda. Min filosofi är att äta minimalt med fleromättade fettsyror (i samma proportioner som talgfett). Tyvärr är inuiter de man kan ta upp där alla vet med säkerhet att de enbart åt animaliskt. Inuiterna åt nästan allt rått, medan Dogribs åt allt tillagat. När jag äter pemmican på jobbet blir det folksamling, så där hävdas det ett och annat att indianerna åt si eller så (sötpotatis förekommer oftast i den diskussionen), trots att de inte ens vet vad pemmican är.
  10. En medalj till hade ju vart trevligt, men citat som detta av Björn Ferry kan man njuta av länge!

    "I Afrika är ett andra kylskåp inte helt nödvändigt"

  11. Henrik
    Nu tog ju Ferry "tokslut" i sitt senaste lopp men det hade vart intressant om Doc kunde få till en intervju med honom efter OS. (OBS har ej följt med så noga i tråden så detta är kanske redan önskat;-)
  12. Lilja
    Jag kan ändå inte låta bli att tycka att även om han tog "tokslut" så har han väl gjort en fantastisk insatts som klarar att komma bland de tolv främsta i världen trots två straffrundor.
    Jag tycker Ferry är "tokbra" 🙂
  13. Frida Lundberg
    Jag har hört att han är gift med världens ballaste person, Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten. Och så guld på det. Vilken kille!
  14. Frida Lundberg
    Ps Undrar om hon också käkar LCHF?
  15. Kenneth Johansson
    Var det inte Björn Ferry som var med i tidningen Land nyligen? Det stod om en elitskidåkare som ändrade på maten och kompletterade med tillskott för att stärka immunförsvaret. Han hade tidigare stora problem med infektioner som hindrade träningen.
  16. Benno
    Mycket snack om Ferry och LCHF

    INGEN här vet exakt hur Björn´s kost ser ut eller hur han definierar LCHF. Självklart går det att prestera på alla dieter. Vem vet, han kanske skulle åka ännu snabbare på mer kolhydrater, vem vet och inget vi heller någonsin kommer få reda på. Är jag intresserad, icke! Det som fungerar för Ferry behöver inte fungera för någon annan.

    Efter att ha läst alla inlägg här slår mig tanken, är detta en tävling i att ha rätt i något som det inte finns något rätt i?

    Dax att ni börjar titta på individnivå och därmed på den fantastiska "maskin" som människan är. Har mer än 30 års erfarenhet av träning och kost och har ännu inte sett två idrottare som äter lika.

    Att sen börja SPEKULERA i hur en kost såg ut för 100´år sedan och ta det som något bevis, pinsamt!

    Än mer pinsamt blir det då det lyfts fram en person som äter på ett visst sätt som ett bevis för att det är rätt. Kan vara rätt för den personen, eller så är det placebo, vem vet. INGEN här vet vad som är rätt kost för mig då ingen känner till hur mitt liv ser ut eller på vilken kost min kropp presterar bäst.

    Synpunkter?

  17. Patrik Hägglund
    Benno,

    Du överdriver.

    INGEN här vet exakt hur Björn´s kost ser ut eller hur han definierar LCHF.

    Se #147.

    INGEN här vet vad som är rätt kost för mig då ingen känner till hur mitt liv ser ut eller på vilken kost min kropp presterar bäst.

    Även om det finns skillnader så måste man nog säga att vi människor är mer lika än olika. Det är därför det går att bedriva forskning inom området idrott och nutrition. Det är därför vi har en läkarvetenskap istället för shamaner. Det är därför vi har ett Livsmedelsverk som kan berätta för oss vad som är hälsosam mat. 😉

  18. Vilket tjafs...
  19. Benno
    All forskning som jag har läst visar att "kolhydratkost" fungerar bäst för uthållighets, styrke- och explosionsidrottare.

    Har inte hittat ETT enda seriöst forskningsresultat som visar att LCHF skulle fungera bättre!

    Länka gärna om det finns.

  20. LottaB
    Benno i inlägg #216: "Självklart går det att prestera på alla dieter."

    Benno i inlägg #219: "All forskning som jag har läst visar att "kolhydratkost" fungerar bäst för uthållighets, styrke- och explosionsidrottare."

    Svårt att hitta vilket ben du ska stå på? Och dessutom; du LÄSER dig till vad som fungerar bäst. Vi är många här, inkl. jag själv, som har praktiserat träning både på kolhydratkost och fettkost. För mig så är fettkosten den absolut bästa för uthållighet, resultat och motivation.

  21. Jag tränar kampsport på low carb utan problem. Tror få av min storlek orkar med vad jag orkar med.
  22. Benno
    Var är länkarna!

    Personliga statement´s är inga bevis!

    Jag skrev "det går att prestera på alla dieter", inte att en person presterar lika bra!!!!

    Jag själv tränar och presterar på hög nivå MED kolhydrater (ca 200 gr), innebär detta att det är det rätta, nej! Vetenskapliga bevis gäller!

  23. Som redan har påpekats här, så är Ferrys guld inget bevis bevis för att LCHF är överlägset någon annan kost.
    Däremot knäcker det ju alla påståenden om att det är omöjligt att prestera toppresultat på en lågkolhydratkost. Det är nog nu en riktig tankeställare bland elitidrottare och tränare.
  24. LottaB
    @Benno Vad är det för bevis du är ute efter? Tabeller? Statistik? Cirkeldiagram? För du menar väl inte på allvar att du skulle kunna ta dig till texten och bevisen? Bara så där i en kovändning? 🙂
  25. Henrik fra Danmark
  26. Björn Ferry skriver tydligen en kokbok! Skall bli spännande att läsa!
    http://www.bjornferry.com/
  27. Anna Delin
    Kul citat från Björn Ferrys blogg:

    "Det bästa med att åldras är att skogen växer."

  28. "Ferry ljuger eller är unik", säger idrottsfysiologen Michael Svensson.

    http://www.vk.se/Article.jsp?article=342600

  29. Anna Delin
    "Kolhydratsvält" (ett ord påhittat av Michael Svensson).

    Ha ha ha.

  30. Janne
    Korkat uttryck kanske, men det han menar med kolhydratssvält är nog att det kan vara svårt att nå upp till den energimängd som krävs utan kolhydrater. Nu vet jag inte hur skidskyttarna ligger till men en manlig elitlängdåkare ligger runt 7000-8000 kcal/dag.
    Ferry säger ju själv att han inte blivit snabbare i spåret på lågkolhydratskost, däremot verkar han hålla sig friskare. Det kan ju bero på olika saker som tex att han inte tål sädesslag, som fallet var för Emil Jönsson.
    Kommande säsong lär väl visa om OS guldet var en Onehitwonders eller om Ferry kan få till flera fullträffar.
  31. Var tvungen att googla på ordet. Det är tydligen någotslags vedertagen historia. Charlotte-Erlandsson Albertsson är troende och ett citat av henne debatteras - ursäkta - inhöljs i ditt och datt och en del vettlöst pladder t.ex. här:http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=10&t=1861&start=15
    för fem år sedan.
    Men där kommer också ett inlägg från "Nisse" (hoppas signaturen "Nisse" ursäktar att jag kopierar hans inlägg från 2006.

    Citat CEA:
    "När man tar bort kolhydrater ur födan går kroppen in i ett tillstånd som kallas ketosis och det innebär i princip en svältsituation. Kroppen förbrukar då fett och proteiner, medan hjärnan behöver kolhydrater för att fungera."

    Nisses kommentar:
    "Ketosen är ett kvitto på att levern tillverkar glukos - av just fett och proteiner! Naturligtvis behöver hjärnan glukos (någon annan form av kolhydrater är inte aktuell). Men så länge blodglukosnivån håller sig inom rimliga gränser funkar hjärnan så bra den duger till (det finns individuella skillnader här...).

    Så saken är ganska enkel att kolla med en glukosmätare. Ligger blodsockret normalt när ketonstickan visar ketoner?

    Charlotte E-A's argument påminner en hel del om den klädfirmas som skrev (jag citerar fritt ur minnet här) "If the brain needs oxygen, why wear a tie?" Så länge slipsen bärs på normalt sätt stänger sen inte syretillförseln till hjärnan, och så länge levern kan bilda ketoner så tillverkar den alla kolhydrater som hjärnan behöver, även om kosten inte innehåller några.

    Nisse

    En professors uppgift är inte att söka sanningen. Den är att söka anslag."

  32. nice blog
  33. janne
    Praktfiasko av Björn Ferry!
    http://zport.se/2.4850/1.2585044-praktfiasko-av-bjorn-ferry
    OS guldet börjar mer och mer vara en one hit wonder. Han är tillbaka i gamla vanor; mycket snack och lite verkstad.
    Han kanske behöver lite mera kolhydrater och mindre grädde? 🙂
  34. Janne: Nja, han åkte ju hyfsat bra skidor. Hjärnspöken tror jag. Björndalen var i o f s någon placering bättre. Norge hade ingen bland de tio bästa. Var det kolhydraternas fel? 😉
  35. janne
    #234
    Norrmännen kan ju inte vinna jämt. 🙂
    Ferry är ju inte ens i närheten av deras kapacitet. Undantaget är OS guldet som verkar vara mer än tillfällighet än ett utslag av lågkolhydratkost. Han har ett par världscupsegrar, annars har han inte rosat marknnaden varken före eller efterr OS guldet. Det är tidigt på säsongen ännu, framtiden får utvisa om Ferry blivit än bättre skidskytt på högfettkost. Jag tror det inte.
  36. Janne: Varför drar vi några växlar angående kosten ö h t i en sån hasardartad sport? Han tillhör de bästa svenskarna och världseliten oavsett. Det borde ju inte gå enligt vissa belackare och "expertis".
  37. Peter
    #233: Kan det vara så att toppform beror på något fler faktorer än hur mycket eller lite spaghetti man käkar? För om det vore så enkelt skulle jag gärna köpa en bössa och börja tampas med eliten... på spaghetti då, för med min nuvarande kost går det ju inte enligt dig. Själv anser jag mig lika chanslös som förr med vita blixten och M45B k-pist oavsett diet. Rent statistiskt kan du inte uttala dig alls. Det finns miljarder människor som inte presterar på kolhydrater. Vad Ferry och Colting gjort blir i det ljuset oerhört intressant. Colting hävdar för övrigt att den största vinsten är vad gäller tålighet mot infektioner och skador. Jag lyssnar på honom även som glad motionär. Train Low Race High blir dock ett mer konstant Train Low, då Race sällan blir aktuellt för mig.
  38. Nils Olof
    Mollalena,
    naturligtvis ursäktar jag!
    Det där tillfälliga inhoppet hade jag fullständigt glömt, men det var roligt att bli påmind. När jag läser tråden igen känns det inte konstigt - det debattklimatet lockade inte.

    Men jag tror att PS-et (slutraden i din kommentar #231) är "the take home message" - om man inte inser detta fundamentala faktum blir CEAs, Rössners m fl ageranden fullständigt obegripligt korkade.

    Tyvärr funkar inte ketos-länken längre men prova
    http://tinyurl.com/lwjtqm
    eller klistra ihop

    http://sun025.sun.ac.za/portal/page/portal/Health_Sciences/English/De...

    jag tycker hans websida (inkl "footnote" om kemin!) är nödvändiga om man vill förstå poängen med ketos och ketoner - jag har i varje fall inte sett samma sak i klartext nån annanstans.

    Sen har förvisso hjärnans behov av glukos ifrågasatts på detta forum - det tar jag inte så högtidligt.

  39. Andreas
    Kanske gammal nyhet, men ändå! 🙂

    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=911303314X

    Ferry food!

  40. Pärer o körv
    makaroner o köttbullar
    Blodpudding

    Husmanskost

    Undrar vad alla guldmedaljörer äter.
    Någon som frågat dom?

1 2 3 4 5
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av