Nyheter

Forskare: hälsoeffekten av socker är som inavel

Sugar

Detta var lustigt. Men först en viktig kommentar: Musstudier måste tas med en extra stor nypa salt – resultatet behöver förstås inte motsvara effekten hos människor.

Ett experiment testade att ge möss en vanlig kost med tillskott av extra socker, motsvarande 3 dagliga burkar läsk hos människor. Inga extrema doser med andra ord. Men mössen som fick sockret dog bland annat tidigare och fick färre barn.

Den negativa hälsoffekten, påstår forskaren, liknar vad man ser hos avkomman vid inavel mellan muskusiner.

Det vore något för löpsedlarna: ”Socker är som inavel”.

Mer

Är socker ett gift?

Dricker du diabetesvatten?

Finns det bra socker?

Coca Cola skyller fetmaepidemin på stolar

Dietist: Godis är bättre än nötter

 

34 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. sten
    Högt blodsocker har bl.a. 2 kända effeker som jag lärt mig via bl.a. Ann Fernholms bok och artiklar.
    1/ IGF-1 är som en häst utan ryttare och med mycket låga värden stannar man i växten, men man får då heller inte cancer; väldokumenterat av bl.a. Israelisk läkare.
    IGF-BP (-BP står för bindningsprotein) kontrollerar IGF-1 ungefär som en ryttare och ser till att ingen okontrollerad tillväxt sker. Men så fort blodsockret stiger - alltså inom några minuter efter en vanlig kolhydratsmiddag eller godissnack, minskar -BP eller bindningsproteinet, med självklara negativa effekter. Följden blir alltså en okänd okontrollerad tillväxtnivå.

    2/ NFAT stiger också så snart blodsockret stiger och utlöser då inflammation i kärlväggarna. NFAT är intensivt studerat just nu i Lund, finansierat av läkemedelsbolag som hoppas på en medicin för att minska de kända skadeverkningarna av högt blodsocker.
    Det kommer säkert lyckas men det kommer säkert även att ta tid framförallt att få medicinen acceptabelt (?) biverkningsfri, det stora svarta molnet som dessvärre följer med all medicin när det är fråga om långtidsanvändning, som i just detta fall. Länk till forskningen i Lund:
    http://www3.lu.se/info/pmnf/print.php?pm_id=1271

    Långtidstudier på alternativet , alltså LCHF, har gjorts upp till över 3 år, En imponerande siffra eftersom inget sådant har gjorts på mångs vanliga kombinationer av hjärtmediciner jag känner till.
    Själv blev jag ordinerad sju piller om dan när jag blev hjärtsjuk. När jag fick andra symptom började jag googla sidoeffekterna, etc.. och senare råkade jag träffa på bl.a den här bloggen som blev min räddning!

    Svar: #10
    Läs vidare →
  2. Sven
    #22
    ...inte mycket vetenskapligt där utan bara personligt tyckande. Ät och var glad verkar vara filosofin.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. PlingPlång
    Tycker jag låter helt rimligt och en fullständigt riktig beskrivning av socker. Bort med skräpet.
    🙂
  2. Tina
    Coca-Cola har till och med en kokbok med "Refreshing Recipes"!!!

    http://www.coca-colastore.com/product/37865

  3. Pingo
    Sockret höjer ju insulinnivån och hormonet IGF-1 som har med tillväxt/åldrande att göra men visst är det uppseendeväckande att förment tolererbara mängder socker kan ge så tydliga effekter.

    Just tillväxthormonet IGF-1 stiger som ett resultat av sockerkonsumtion. Kan det vara det som gör att flickorna kommer i puberteten så tidigt numera?

    Undrar just vad man skulle se om man gjorde ett diagram över sockerkonsumtion och ålder för flickornas pubertet? Det finns uppgifter om att under 1700-talet så kom flickorna i puberteten vid ca 17 års ålder.

    Svar: #4
  4. Stefan
    Sockret höjer ju insulinnivån och hormonet IGF-1 som har med tillväxt/åldrande att göra men visst är det uppseendeväckande att förment tolererbara mängder socker kan ge så tydliga effekter.Just tillväxthormonet IGF-1 stiger som ett resultat av sockerkonsumtion. Kan det vara det som gör att flickorna kommer i puberteten så tidigt numera?Undrar just vad man skulle se om man gjorde ett diagram över sockerkonsumtion och ålder för flickornas pubertet? Det finns uppgifter om att under 1700-talet så kom flickorna i puberteten vid ca 17 års ålder.

    Bifoga gärna de uppgifterna om det finns några.

    Svar: #5, #6, #7, #8
  5. Pingo
    Jag har stött på sådana uppgifter men är osäker på sanningen i dem. Återkommer om jag hittar något som är trovärdigt.
  6. Pingo
    Den första delen om IGF-1 har jag en trovärdig länk till http://www.rikshandboken-bhv.se/Texter/Barnets-tillvaxt-och-mognadspe...

    Sedan kan man spekulera vidare om det är sockret som driver utvecklingen av puberteten ned i ålder.

  7. Håkan
    I "Ett sötare blod" skriver Ann Fernholm om IGF-1.
  8. Pingo
    Den andra delen om 17 års ålder hittade jag här: http://illvet.se/kroppen/nu-vill-forskarna-fa-klarhet-i-gatan-bakom-t...

    Tydligen var det vid 1800 talet och inte 1700 talet.

  9. sten
    Högt blodsocker har bl.a. 2 kända effeker som jag lärt mig via bl.a. Ann Fernholms bok och artiklar.
    1/ IGF-1 är som en häst utan ryttare och med mycket låga värden stannar man i växten, men man får då heller inte cancer; väldokumenterat av bl.a. Israelisk läkare.
    IGF-BP (-BP står för bindningsprotein) kontrollerar IGF-1 ungefär som en ryttare och ser till att ingen okontrollerad tillväxt sker. Men så fort blodsockret stiger - alltså inom några minuter efter en vanlig kolhydratsmiddag eller godissnack, minskar -BP eller bindningsproteinet, med självklara negativa effekter. Följden blir alltså en okänd okontrollerad tillväxtnivå.

    2/ NFAT stiger också så snart blodsockret stiger och utlöser då inflammation i kärlväggarna. NFAT är intensivt studerat just nu i Lund, finansierat av läkemedelsbolag som hoppas på en medicin för att minska de kända skadeverkningarna av högt blodsocker.
    Det kommer säkert lyckas men det kommer säkert även att ta tid framförallt att få medicinen acceptabelt (?) biverkningsfri, det stora svarta molnet som dessvärre följer med all medicin när det är fråga om långtidsanvändning, som i just detta fall. Länk till forskningen i Lund:
    http://www3.lu.se/info/pmnf/print.php?pm_id=1271

    Långtidstudier på alternativet , alltså LCHF, har gjorts upp till över 3 år, En imponerande siffra eftersom inget sådant har gjorts på mångs vanliga kombinationer av hjärtmediciner jag känner till.
    Själv blev jag ordinerad sju piller om dan när jag blev hjärtsjuk. När jag fick andra symptom började jag googla sidoeffekterna, etc.. och senare råkade jag träffa på bl.a den här bloggen som blev min räddning!

    Svar: #10
  10. Pingo
    Nivåerna av IGF-1 har väl också betydelse för åldrandet. Lägre kanske ger ett längre liv.
    Svar: #11
  11. sten
    Du har så rätt. Så ser det ut. Men det kan ju vara så att avsaknaden av cancer gör att endast medelåldern stiger. Vet ej ännu. Läs vidare här om Laronsyndromet som det kallas: http://www.hormones.gr/204/article/article.html

    Gissar att tidig pubertet är en varningsignal för okontrollerat IGF1...

    Svar: #13
  12. Lennart Hägglund
    Socker! Läste ett inlägg i debatten om mat som jag upplever viktigt, Denna gång togs fågor om evolution upp av en historiker och zoolog,(tror jag) Frågorna som ställs är: Varför matar vi inte djuren på våra parker med pizza och tårta? Vi själva äter enligt artikelns tråd ,annat än vad våra kroppar skapats för,de pekar på naturfolk som lever på fett och protein och är friska ingen diabetes och inga hjärt kärl problem. Ett annat folk livnär sig på 80% kolhydrater resten fett /protein.Samma där inga "välfärdssjukdomar". Slutsatsen i artikeln är: Varför tiitar ingen expert/debattör på frågan i det perspektivet? Framförallt de experter och sakkunniga som med våra skattepengar är avlönade för att tala om för oss "vanliga" vad som är rätt. MVH///Lennart
    Måste ändå påpeka att du doc tar upp detta i din bok Mat revolutionen
    Svar: #19
  13. Pingo
    Jag håller med om varningssignalen. Verkligen något att fundera på.
    Svar: #14, #29
  14. sten
    Fortsatt läsning av Laoronsyndromet och dvärgar i Israel och Ecuador visade inte exceptionellt ökad livslängd utan dödlighet i kärlsjukdomar redovisades istället nästan enbart bortsett från olyckshändelser på de som varit med sedan ca 1958!
    Det ser alltså ut som om när den ena sjukdomen, alltså cancer, upphörde pga avsaknaden av IGF-1 tog de andra sockerdrivna sjukdomarna helt enkelt över.
    De med Laronsyndromet levde enligt uppgift ofta på dälig mat och cancerfrekvens var hög hos släktingar av normalväxt, Alltså de med Laronsyndromet fick (har fått) en marginell ökning av medellivslängden pga att färre avled i cancer som ju ofta orsakar mycket tidigare död.

    Synpunkterna av Lennert Hägglund i inlägg #12 råkar passar precis med artikeln om Laronsyndromet på länken ovan. Man skrev att på djur med samma fel kunde man uppmäta klara livslängdsökningar! Som sagt, djuren matas inte med Pizza, hamburgare med bröd och sockerstinna såser, eller tårta. Våra överlevnadschanser förblir därför betydligt sämre, dock endast i medeltal!

  15. Naturist
    En annan orsak till för tidig pubertet, kan vara överkonsumtion av soja. Och då pratar vi industrisoja, och inte den traditionellt tillagade sojan, som får jäsa i minst två veckor.
  16. Tombola
    Kusingifte borde förbjudas då felprocenten på grund av inaveln är på tok för hög,,,

    Ett utmärkt initativ av kungahusen att börja blanda sig med allmogen - kommer att ge smartare regenter i framtiden!

  17. Thuren
    Pratet om blodsocker är ganska konstigt. Glukos, som faktiskt höjer blodsockret, är inte ett jätteproblem så länge man inte får i sig för mycket av det. Fruktos däremot, som INTE höjer blodsockret, utan som omsätts av levern och kan leda till fettlever, är ett problem, men inte för att det höjer blodsockret. Socker är alltså glukos och fruktos för er som inte vet.

    Dexstros, som inte innehåller fruktos, som höjer blodsockret mycket snabbare, borde vara ett mindre problem.

    Svar: #18, #21
  18. Gustav
    Wow ! Så du tycker inte att högt blodsocker och svajningar av är något problem ....säg det till diabetiker och dom som ligger i riskzonen . För att inte tala om vad det gör för våra kärl ...
  19. Maria Jonsson
    Socker! Läste ett inlägg i debatten om mat som jag upplever viktigt, Denna gång togs fågor om evolution upp av en historiker och zoolog,(tror jag) Frågorna som ställs är: Varför matar vi inte djuren på våra parker med pizza och tårta? Vi själva äter enligt artikelns tråd ,annat än vad våra kroppar skapats för,de pekar på naturfolk som lever på fett och protein och är friska ingen diabetes och inga hjärt kärl problem. Ett annat folk livnär sig på 80% kolhydrater resten fett /protein.Samma där inga "välfärdssjukdomar". Slutsatsen i artikeln är: Varför tiitar ingen expert/debattör på frågan i det perspektivet? Framförallt de experter och sakkunniga som med våra skattepengar är avlönade för att tala om för oss "vanliga" vad som är rätt. MVH///Lennart Måste ändå påpeka att du doc tar upp detta i din bok Mat revolutionen

    Precis! Det är dom raffinerade kolhydraterna som är boven och inte kolhydraterna i sig. Dessutom lever naturfolk ett betydligt mer fysisk aktivt liv än vi i allmänhet gör.

    I Helsingfors hade kråkungarna fått vingbrott och andra hälsoproblem på grund av att dom ätit överbliven snabbmat.

    Svar: #20
  20. Ann Kristin
    Nja, detta gäller möjligen för metabolt friska, och kolhydraterna höjer ju onekligen blodsockret, oavsett hur "bra" de är. En dl skogsbär höjer mitt blodsocker. Att jämföra oss med naturfolk är kanske inte ens intressant längre, när vi lever så totalt annorlunda. De flesta kan väl få in en timmes motion per dag, i bästa fall, om vi inte har fysiska jobb. De 350 000 konstaterade diabetikerna och övriga metabolt sjuka är ju en ganska stor skara, som faktiskt inte tål kolhydrater i någon större mängd.
  21. sten
    Om du läste mitt inlägg #5 ovan och länken kan det bli klarare vad högt blodsocker (= högt glukos i blodet ) ställer till med enligt denna foskning. Fruktosen går genom levern men orsakar andra problem på längre sikt, som t.ex. insulinresistsans efter vad jag förstår.
    Fruktos rekommenderades (!) till diabetiker för många (?) år sedan då det troddes vara endast energi som inte höjde blodsockret. Nu vet man bättre.
    Läs gärna länken nedan om NFAT, proteinet som identifierats ställa till med skadorna av högt blodglukos och när det inaktiverades försvann skadorna av högt blodglukos.
    http://www3.lu.se/info/pmnf/print.php?pm_id=1271

    Annars är skadeverkningarna av högt blodsocker välkända sedan tidigare. Forskningen i Lund ser ut att ha hittat en mekanism. vilket samtidigt dock bekräftar att högt blodglukos är boven. Att sänka blodsockret hos diabetiker agressivt med insulin har även visat sig skadligt vilket kom fram i det stora ACCORD försöket i England där dödligheten då ökade.

    Musexperimentet använde emellertid socker = glukos+fruktos så vi vet inte var hur skadeverkningarna i det experimentet eller för oss i allmänhet fördelas mellan de två, i överskott.

  22. Kalle
    Hej alla LCHF:are! Var försiktiga med er hälsa. Läs detta fina inlägg av Matt Stone:

    "Why Healthy Diets Fail"
    http://www.bloglovin.com/frame?post=1439502755&group=0&fram...

    Matt har skrivit om kost och hälsa på internet i många, många år och han har testat det mesta. Han fick sin metabolism förstörd efter att ha ätit Low Carb i några år.

    Svar: #24
  23. Sven
    #22
    ...inte mycket vetenskapligt där utan bara personligt tyckande. Ät och var glad verkar vara filosofin.
  24. Kajsa
    Jaha?Jag fick min metabolism förstörd av att under många år äta high carb i form av böner, fröer, frukter och mängder med underjordsgrönsaker.
    Svar: #25, #26
  25. evah
    Naturligtvis är det så det fungerar.
  26. Kalle
    Kajsa, om du läser Matt Stone's inlägg så förstår du att det är precis lika skadligt i längden att äta veganmat som att äta low carb. Båda sakerna leder i längden ofta till minskad ämnesomsättning och lägre kroppstemperatur.
    Svar: #28
  27. evah
    Så otroligt intressant, vi lär alltså frysa ihjäl. Och detta trots den globala uppvärmningen.
    Shit,varför har ingen sagt något??? 🙂
  28. Anne
    Hur länge måste man vänta? Jag har ätit i snart 2 år och jag har inte märkt nåt. Snarare tvärt om så har jag alltid varit frusen förut men nu är jag alltid varm. Folk frågar ofta, fryser du inte, eftersom de tycker att jag är tunt klädd.
    Vi får se, det kanske kommer, jag tar chansen.
  29. sten
    Utförligt svar om tidig pubertet mm.

    Hos eskimåer sjönk pubertetsåldern i snitt 2 år under perioden 1938-1968 under samma tid som sockerintaget 7- dubblades . Samtidigt ökade medellängder hos män och kvinnor med 4.5 och 3 cm resp. Ziegler (1967, 1969) demonstrerade liknande utveckling i hela västvärlden.

    Samt ... Fritt IGF-1 ökar tillväxt av alla kroppens vävnader, (Ferry et al., 1999), samtidigt som det stimulerar ökad tillväxthastighet under puberteten. (Juul et al., 1995)
    Stämmer bra med att Laron syndromet med mycket lite IGF-1 skyddar mot cancer.

    Från http://www.direct-ms.org/pdf/EvolutionPaleolithic/Hyperinsulinemia.pdf

    Eftersom fritt IGF-1 ökar när dess bindningsprotein minskar och detta händer inom 30 minuter efter en blodsockertopp ser det alltsa ganska klart ut att det är den ökade lättsmälta kolhydratskonsumptionen som ligger bakom tidig pubertet, eller att mycket fett bytts ut mot kolhydrater under en kort tid.

    Cancerforskare är dessutom överens om att kontroll av IGF-1 kan kontrollera cancer. Sedan det blev känt att Laron dvärgarna inte/knappt(?) fick cancer har det forskats intensivt på läkemedel som kan hämma eller binda IGF-1, ungefär som som bindningsproteinet gör hos friska.
    Den omedlbara enkla slutsatsen att man kan reducera cancerrisken genom minskat sockerintag kanske anses som en för billig lösning för medborgarna, men fakta pekar tydligt åt det hållet.
    Det kommer kanske tillbaka till det gamla vanliga, nämligen att ett flertal av socialstyrelsens experter vanligtvis arbetar även inom den industri som lever betydligt bättre på att sjukdomar behandlas istället för att botas.

    Svar: #33
  30. Camilla
    Jag snubblade över en (gamal) artikel nyss som var lite skrattretande "Så hittar du rätt i djungeln i mataffären" http://www.jnytt.se/sa-hittar-du-ratt-i-djungeln-i-mataffaren
    Det är Landstinget i Jönköpings län som i samarbete med Smålandsidrotten ordnar butiksvandringar för matintresserade som vill lär sig att handla lite sundare... altså handla frukt, frukt, frukt och frukt och nyckelhålsmärkt fullkorn...Altså socker!?
    Svar: #31
  31. evah
    Skrämmande , och så tror de att de är duktiga och gör något bra. 🙂
  32. Martin
    ...och bara härom veckan publicerade Nature, en av de mest ansedda vetenskapliga tidskrifter i världen, denna artikel på ett liknande tema.

    http://www.nature.com/ncomms/2013/130716/ncomms3163/full/ncomms3163.html

    Lite märkligt att det inte skrivits något om denna artikel på den här sidan med tanke på hur relaterat innehållet i artikeln är med det som skrivs på den här sidan.

  33. Pingo
    Tack sten för den utförliga redogörelsen. Du har verkligen bra koll på detta.

    Att eskimåernas pubertetsålder sjönk samtidigt som medellängden ökade så pass mycket pekar starkt mot sockret. Sockret visa insulin och IGF-1.

  34. Camilla
    Hjälp va jag önskade att sockret inte gav en sådan uppåt effekt och att jag Inte var så beroende. Kämpar vidare, blir inspererad och fuskar och någon dag kanske jag märker att sockret är borta ur mitt liv!

    Måste hitta annat som gör mig pigg som inte är socker eller uppåt mediciner. MS sjuk med jobbig trötthet.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg