Nyheter

Strikt LCHF: Fläskstek med rostad blomkålspuré och färsk skivad blomkål

Porkbellyroast21600

Känner du att du vill strikta till kosten nu efter sommaren och äta klassisk LCHF-mat, som får dig att må bra och hålla dig smal?

Anja Malmqvist driver bloggen En klick smör, där du kan hitta massor av bra recept, vackra bilder och fina tips. Hon kommer att dela med sig av fem strikta LCHF-recept här på Kostdoktorn under de kommande veckorna. Här är det första.

Vi lämnar över ordet till Anja:

Anja2800Jag heter Anja Malmqvist, är 37 år gammal och har ätit LCHF sedan 7 år tillbaka. Jag har så länge jag kan minnas haft problem med instabilt blodsocker. Det visade sig tydligt i tonåren då jag blev retlig, matt och orkeslös bara någon timme efter jag hade ätit. Jag sökte mig till då kolhydratsrik mat som pasta och bröd och upplevde att jag aldrig blev mätt om den typen av matvaror var en del av måltiderna. Det kan ju också nämnas att jag växte upp på 80- och 90-talet och att det i kylen stod minimjölk, kaffegrädde och lättmargarin. Fett var farligt. Problemet var att det inte verkade finnas någon botten när jag åt kolhydratsrik mat. Jag blev aldrig mätt.

När jag hade fått mitt andra barn blev det ett stort problem med lågt blodsocker. Jag kunde knappt lämna huset utan ta med mig mat. Jag började uppleva det som ett riktigt problem. Jag kände mig inte frisk och började söka efter lösningar. Ganska tidigt blev jag intresserad av GI. Det kändes logisk för mig och stämde överens med vad jag hade lärt mig på föreläsningar i diabetes under min utbildning till sjukgymnast. Jag blev dock inte av med mitt sötsug och mina ojämna energinivåer när jag åt på det viset.

Jag sökte vidare, läste om Annika Dahlqvist och LCHF. Det verkade vara en bra lösning för mig och jag beslutade mig för att prova. Jag blev omedelbart biten, vilken skillnad! Helt plötsligt kunde det gå flera timmar mellan målen. Jag fick en mättnadskänsla av maten jag åt och det var ju samtidigt jättegott. Jag har aldrig kunnat följa en diet tidigare i mitt liv, men med LCHF var det lätt. Jag hade inga som helst problem att hålla mig till kosten. För det är ju det LCHF är; en kost, inte en diet. Nu har det gått många år och jag har valt fortsätta med samma kostidé. Jag väljer maten för att jag upplever att jag inte har något alternativ. Jag kan inte vara frisk på något annat sätt. Jag tål inte stora mängder raffinerade kolhydrater. Om jag skulle ha fortsatt äta socker och mjöl är jag övertygat om att jag skulle blivit sjuk förr eller senare.

Semestern kan ibland vara en tid då man har lite lösare tyglar vad gäller maten. Kanske man hamnar i situationer på utlandssemestern, sommarfesten eller på utflykten då man är lite mer liberal i sitt ätande. Det kan vara ofrivilligt – man kanske inte har möjlighet att äta något annat. Kanske blir man helt enkelt frestad och har svårt att stå emot, eller så väljer man det aktivt.

Ofta behöver man påminna sig om varför man har valt att äta som man gör efter en sådan period. Man vill hitta tillbaka till maten som får en att må bra och behöver kanske medvetet välja sin kost igen. Då passar det bra att köra en strikt vecka för att komma igång. På så vis blir man av med det oönskade sötsuget. Ofta upptäcker man att kroppen mår mycket bättre av lågkolhydratsmaten, ändå kan man behöva motivera sig själv med lite extra aptitlig, men strikt mat. Jag tycker det är viktigt att maten ser tilltalande ut. Annars kan man uppleva det som att man måste försaka något, offra något, vilket kan ställa till det psykologiskt. Det betyder ju annars att det ska komma en tid då man får ”unna sig” igen.

Jag brukar strama åt mina fastetimmar i samband med en sådan strikt vecka. Det brukar vara ett effektivt sätt att komma på rätt spår vad gäller aptit och hunger.
Strikt mat för mig betyder inte räknande och vägande. Jag väljer kött med naturligt fett och undviker mejeriprodukter förutom smör. Jag äter inga nötter, rotfrukter eller bär. Egentligen handlar det om att utesluta maten som får en att äta mer än man behöver. Kroppen brukar effektivt signalera att man är mätt när man äter strikt på detta viset.

Fläskstek med rostad blomkålspuré och färsk skivad blomkål

Det här är egentligen väldigt enkel mat, men den är tillagad på ett sätt som lockar fram det bästa ur råvarorna, tycker jag. Jag har varit besatt av att göra den perfekta fläsksteken en längre tid. Det här är min bästa variant.

Ingredienser, 4 portioner

porkbellyroastnutri1 kg färskt sidfläsk med svål
fint salt
2 tsk mortlade fänkålsfrön
1 blomkålshuvud
50 gram smör
salt
4 vitlöksklyftor
salladslök

Så här gör du

Jag börjar med att skära bort svålen och försöker behålla så mycket som möjligt av fettet. Sedan skårar jag fettet och saltar rikligt överallt samt i skårorna. Jag ställer in det i ugnen på 125°C. Efter en timma strör jag lite fänkålsfrön över steken och låter den stå inne 2-3 timmar till. Köttet ska helst bli så mört att det nästan faller sönder. Sista halvtimman drar jag upp värmen till 225 grader och sätter på grillen. Det handlar om att ge fettet färg och göra det krispigt.

Under tiden steker jag ⅔ blomkålshuvud som jag delat i mindre buketter, på medelhög värme tills den blivit mjuk. Mot slutet tillsätter jag fint hackad vitlök som får steka med en stund. Blomkålen ska bli brun och nötaktig i smaken. Jag mixar den mjuka kålen med smör och saltar, men sparar lite grann för dekoration.

För att det ska bli lite olika konsistenser behåller jag den sista tredjedelen av blomkålshuvudet rå. Jag skivar den tunt och blandar med lite skivad lök och kanske lite citronsaft eller vinäger.

Mer från Anja

Blev du sugen på mer? Kolla då också in Anjas hemsida En klick smör där hon bjuder på fler recept och tips på läcker, nyttig och enkel mat.

Fler recept

Recept av Anne Aobadia


Mer

 

10 Kommentarer

  1. Ethel Loberg
    Tack! kopierat och sparat.
  2. Bengt
    Tack för dina recept och historia.
  3. KATTIS - Bloggar om julen
    Tack för bra recept 🙂

    http://www.christmaslady.com

  4. Lasse
    Fläsk blir fantastiskt med fänkål!
    Gjort liknande några gånger men då haft svålen kvar som man ribbar med kniv innan gräddning. Då måste man ha steken helt täckt i gryta el. folie ca 1.5 timma så svålen drar åt sig vatten. Sedan tar man av täckningen och låter den rostas och bli krispig och fin... Tack för receptet!
    Svar: #7
  5. Börjesson
    Förlåt en dum fråga, men vad är färskt sidfläsk för något? Var köper man det? Är det i delikatessdisken? Det enda som kallas sidfläsk jag har lagt märke till i affären är det rökta.
    Svar: #6
  6. Anja
    Hej! Sidfläsk kan ibland vara lite svårt att få tag på. Det rökta fläsket finns ju för det mesta men inte det färska. Willys brukar inte ha det. Ica brukar ha det, jag frågar också i köttdisken ibland.
  7. Anja
    Eftersom jag är en fläsksteksnörd så måste jag nu prova ditt recept. Tack för det!
  8. Ekofilosophie
    Varför skär du bort svålen? Jag brukar tugga i mig den också 🙂

    http://www.ekofilosophie.com

    Svar: #9
  9. Anja
    Hej! Jag tycker svålen blir för hård och knaprig. Jag vill helst ha krispighet. Jag har utgått från en fläsksida som jag åt för längre sedan på restaurang och försökt prova mig fram till den versionen. Svålen kan man göra snacks av sedan.
  10. Sabina
    Tack för receptet Anja. Jag håller med dig och ville bara säga att LCHF kost är det bästa?
    Sabina

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg