Nyheter

Finns det vetenskapligt stöd för LCHF?


4,3 av 5 stjärnor5 stjärnor71%4 stjärnor0%3 stjärnor14%2 stjärnor14%1 stjärna0%7 röster920 visningar
Är lågkolhydratkost en fluga? Eller finns det stöd i vetenskapen för lågkolhydratkost?

Här är min intervju från tidigare i år med en mycket erfaren lågkolhydratforskare, dr William Yancy. Hur svarar han på de frågorna? Och vad vet vi egentligen om hur lågkolhydratkost fungerar, och hur man får det att fungera bra? Och vad äter dr Yancy själv?

Du kan se en del av intervjun ovan. Hela intervjun finns tillgänglig på våra medlemssidor:

Finns det vetenskapligt stöd för LCHF? – dr William Yancy

Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se intervjun direkt – liksom andra intervjuer, föreläsningar, videokurser, frågor och svar och filmer, med mera.

Feedback

Här är vad några av våra medlemmar sagt om föreläsningen:

Wow, så många läkare verkar rädda för att säga att naturligt mättade fetter är nyttiga. Tack Kostdoktorn för att ni öppet säger att vi borde äta kött och smör som en del i en hälsosam kosthållning. Denna läkare verkade också börja med att säga att ersätta mättat fett med fleromättade fetter skulle vara fördelaktigt. Vi kan inte vara mer oense. Jag upplever att de industriella oljor med massa omega-6 som de prackat på oss i decennier har förstört flera generationers hälsa.

Kära dr E, nästa gång du är USA rekommenderar jag att du besöker en av våra vanliga matbutiker. Jag utmanar dig att hitta yoghurt utan tillsatt socker. Anledningen till att LCHF är svårt att göra är att matmiljön stödjer fettsnål kost med en massa kolhydrater. Dessutom säger vården åt folk varje dag att LCHF är ohälsosamt och att det kommer orsaka hjärtattacker.

Jag känner mig bara nedslagen när en av USAs ledande LCHF-forskare är så otydlig gällande fördelarna med detta sätt att äta.
– Nancy

Jag gillar verkligen denna intervju. Dr Yancy verkar tro på lågkolhydratkost men påstår inget som inte stöds av vetenskapen förutom anekdoter. Jag åt fettsnål kost i flera år även om vi nu vet att många hälsofördelar aldrig bevisats, och en massa baserades på blind tro. Jag skulle inte vilja göra samma misstag med LCHF.

Jag håller med om att det är mycket svårt att äta lågkolhydratkost här i USA. Vår lokala matbutik har bord och ställningar i hela butiken som är fyllda med godis, läsk och potatischips. För att ge lite variation finns vitt bröd och kakor. Jag kan föreställa mig att det måste vara enormt svårt att ha med sig barn dit och försöka hålla sig till sina kostmål. Herregud.
– Katherine

Faktum är att den kost som nu rekommenderas med en massa kolhydrater i form av fullkorn, fettsnålt, en massa grönsaker och ännu mer frukt är själva DIETFLUGAN. Denna kalorisnåla, kolhydratrika kost är NY i människans historia. Vi har ätit denna kost som vi har designats för sedan skapelsen. Allt som avviker från detta är en DIETFLUGA. Jag tror inte vi behöver oroa oss. Den kost som är bra för oss kommer återkomma när folkhälsan degraderas så till den grad att Livsmedelsverket vaknar till liv och säger: vänta, vi kanske borde testa något annat för att se om det fungerar. Då kommer LCHF bli det nya normala.
– Barbara

Mer

LCHF för nybörjare

Våra mest populära videor

fungFungHur du äter LCHF - presentationsbild

 

3 Kommentarer

  1. Irene
    Du skulle vara skitsnygg i ett par svarta skinnbyxor!
  2. Ethel Loberg
    Och jag tycker att det är alldeles jättesnyggt som det är.
  3. Göran Zetterlund
    GÖRAN. Jag tror inte att LCF-metoden passar alla. Är man fetlagd så BÖR man sluta att äta en massa fet mat och i stället tänka på att få i sig den rätta typen av kolhydrater som tar lång tid för kroppen att förbränna. Jag kan heller inte förstå den skräck som har spridits om pasta!! Är den bakad på äkta DURUM-VETE så har den det exakta glykemiska värdet och ger inget insulinpåslag som pizza, potatis.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg