Finns det bra socker?

Agave

Finns det bra socker? Bilden ovan kommer från Coop. Agavesirap kallas för ”Good Sugar”.

Vad är agavesirap? Det är socker från den mexikanska agaveväxten. Det är extra rikt på fruktos, just det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse. Just det ämne som i större mängd belastar levern och ger sockret dess speciella negativa hälsoeffekter.

Om något är alltså agavesirap extra farligt socker.

Olika sorters socker

  • Stärkelse (från exempelvis bröd, pasta, ris) består av långa kedjor av 100% glukos, druvsocker
  • Vanligt socker innehåller precis 50% fruktos (fruktsocker) och 50% glukos. I Sverige är detta oftast framrenat ur sockerbetor
  • Honung innehåller ungefär samma fördelning som vanligt socker
  • High Fructose Corn Syrup, det billiga sockret från majs som används i amerikansk läsk och godis exempelvis, är runt 55% fruktos och 45% glukos
  • Agavesirap innehåller upp till 90% fruktos och resten glukos

Ju högre andel fruktos desto mindre av sockret behöver du äta innan du blir fet och får diabetes.

Mer

Mer om socker

 

53 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Skrämmande! Framför allt det Anna E # 12 skriver att agavesirap rekommenderas i LCHF-kokböcker. Detta är ett mörkt arv från GI-metoden som hävdat att fruktos är bättre än glukos bara för att det inte höjer blodsockret lika snabbt som glukos. Fruktos går istället till levern där det omvandlas antingen till fett (bukfetma, fettlever) och bidrar då till leptin- och insulinresistens. Sämsta tänkbara för diabetiker och överviktiga. Det kan också omvandlas till glukos.

    Fruktos ger till skillnad mot glukos ingen som helst mättnadssignal. Fruktos är därför av flera skäl värre än glukos vilket dock inte betyder att glukos/druvsocker/dextros är bra.

    Det är ett otyg och en skam för LCHF-rörelsen att agavesirap, honung, kokossocker, palmsocker, lönnsirap med mera lyfts fram som nyttiga alternativ till socker. Det finns inget nyttigt socker!

    Läs vidare →
  2. Det enklaste och bästa är att vänja sig av med att äta allt som smakar sött.

    Med riktig mat, blir man inte sugen på något som smakar mer sött än exempelvis hallon.

    Om man ska äta sött, är det alltid en god idé att följa den lokala säsongen och alltså om man vill då, äta lite bär och frukt som man själv odlat eller plockat i skogen så länge det finns. Att frossa bär och frukt året runt ger bara hål i tänderna och en stor mage.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Johan
    jag undrar hur det är med lönnsirap? (maple sirup) det är ju också ett socker som brukar beskrivas som nyttigt och helt naturligt, glömde att honung är ju också ett socker som beskrivs så
    Svar: #2
  2. Det består mest av "vanligt" socker. Det är alltså precis lika naturligt som det socker som framrenas ur sockerbetor och finns i svensk Coca Cola.
  3. Pia
    Och annat "supersocker" som cocossocker, björksocker osv.......?

    finns det något socker som är mindre farligt?

    Suckrin har jag aldrig använt vad är det gjort av och hur påverkar det oss.

    Stevia?

  4. Cavegirl IF
    Hur är det med honung? Som jag förstått det kan det variera rätt rejält mellan glukos och fruktos beroende på sort etc?

    Nu bekymrar jag mig iofs inte så jättemycket eftersom jag bara intar en tesked ekologisk honung i mitt te en gång om dagen (tillsammans med en rejäl klick kokosolja).

  5. bea
    Om det är som du säger Kostdoktorn så är ju det här sockret jätte jättefarligt.
    Jag blir rädd och arg över att affären säljer sånt här, stackars människor som inte bättre vet.
  6. Escale
    Många människor tror nog att fruktos är nyttigare än vanligt socker. Frukt ska ju vara nyttigt och då är ju fruktos lite nyttigt också kanske de tror. Jag såg i tidningen en sådan där textannons. Det var en kvinna som hade ett hälsofik, tror jag att det var. Hon sålde en nästan fettfri glass som var sötad med "nyttig" fruktos och som alltså skulle vara mycket nyttigare än vanlig glass. Det är synd att människor ska bli lurade på det här viset.
  7. Sofie
    Hur det med stevia? Nu kan man ju hitta något som liknar
    strösocker men sötat m stevia.
  8. Joacim
    Jag har i och för sej inte smakat det, men kan tänka mej att syftningen är "gott"'- som smakupplevelse. Jag kan inte tänka mej att de syftar på "bra eller hälsosam".
  9. BMA
    Vet ej om detta är menat att ersätta socker helt och hållet men produkter som är avsedda för det t.ex. 100% rent fruktos som finns i rätt många livsmedelsbutiker borde ju förses med varningssymboler.
  10. Sandstream
    Hur står sig druvsockret i bröd och pasta mot fruktos? Är det lika dåligt?
  11. Man skall tro att det här sockret är bättre. Väldigt illa.

    Har ni sett filmen Farmageddon? Handlar om hur de småskaliga jordbrukarna i USA blir jagade av myndigheterna. Skrämmande!

    http://www.ultimat.nu/farmageddon.html

    Ha en fin dag!

  12. Anna E
    Hej! Blir lite konfunderad. Min pappa som är diabetiker kan äta agavesirap utan påverkan på blodsockret. Har läst i flera lchf kokböcker att man kan ersätta socker ned agavesirap. Det har vi gjort i ex pannacotta. Palmsocker ska inte heller påverka blodsockret har jag hört.???????
  13. per hansson
    Ordet "Good" har ju flera definitioner, bra för vadå? Här utgår vi från att tillverkaren avser bra att äta men det kan ju lika gärna betyda bra för miljön (100% organic)
    Har betydelsen "bra att äta" tolkningsföreträde?
    Svar: #28
  14. Skrämmande! Framför allt det Anna E # 12 skriver att agavesirap rekommenderas i LCHF-kokböcker. Detta är ett mörkt arv från GI-metoden som hävdat att fruktos är bättre än glukos bara för att det inte höjer blodsockret lika snabbt som glukos. Fruktos går istället till levern där det omvandlas antingen till fett (bukfetma, fettlever) och bidrar då till leptin- och insulinresistens. Sämsta tänkbara för diabetiker och överviktiga. Det kan också omvandlas till glukos.

    Fruktos ger till skillnad mot glukos ingen som helst mättnadssignal. Fruktos är därför av flera skäl värre än glukos vilket dock inte betyder att glukos/druvsocker/dextros är bra.

    Det är ett otyg och en skam för LCHF-rörelsen att agavesirap, honung, kokossocker, palmsocker, lönnsirap med mera lyfts fram som nyttiga alternativ till socker. Det finns inget nyttigt socker!

  15. Kerstin
    Från en hälsokostbutik på nätet om Raw Agavesirap:

    -"Denna ekologiska agave nectar tappas naturligt så att enzymer och näringsämnen bevaras, det här är rawfood. Agave växer i Sydamerika och betyder ädel och stolt. Smaken påminner om honung och den passar utmärkt att använda i desserter, bakverk och smoothies.
    55 kr för 250 ml".

    Naturligtvis är det så att denna produkt inte är nyttig. Ingen sockerprodukt är nyttig. Man ju till och med diskuterar numera om socker ska betraktas som ett gift som borde förbjudas.

    Men denna produkt är tydligen lite speciell. Den sägs påminna om honung. Många uppskattar ju honung. Om man ändå ska söta något som man gör valet att äta, är väl denna produkt ett alternativ. Men som om alla sockerprodukter, kan man väl säga att den inte är bra för hälsan.

  16. Koffeintabletten
    Om jag skulle leta sötning (vilket jag inte gör) skull jag nog tolka "raw" ihop med "good sugar" att tillverkaren menar att det är hälsosammare än vanligt socker.
  17. Annelie/Wildrat
    #10 Druvsocker är ren glukos. Det är därför diabetiker använder det för att höja ett lågt blodsocker.

    #12 Det enda bra med fruktos är att det inte höjer blodsockret. Istället går det direkt till levern och görs om till fett. I stor mängd gör det levern förfettad och i längden får man skrumplever av detta. Om palmsocker inte påverkar blodsockret så innehåller det också mycket fruktos. Precis lika illa alltså.

  18. cgs
    Finns det någon här som kan förklara, hur björksocker omvandlas i kroppen???
  19. Det enklaste och bästa är att vänja sig av med att äta allt som smakar sött.

    Med riktig mat, blir man inte sugen på något som smakar mer sött än exempelvis hallon.

    Om man ska äta sött, är det alltid en god idé att följa den lokala säsongen och alltså om man vill då, äta lite bär och frukt som man själv odlat eller plockat i skogen så länge det finns. Att frossa bär och frukt året runt ger bara hål i tänderna och en stor mage.

  20. Anna
    Jag fattar att folk tror att fruktsocker är bra.För att det kommer från frukt.De flesta ser frukt som en nyttig sak.Själv äter jag inte frukt.Det kan provocera men jag står fast vid mina val.Jag är känslig för kolhydrater.
    Svar: #25
  21. Peter
    Agavesirap gör den bästa tequilan! Synd att den hamnar på COOP m.a.o.... Skamligt!
    Tequila är väl ungefär lika onyttigt som agavesirap, men valet är rätt enkelt.
  22. Ulrika Dahlberg
    Jag blir brydd. Läser följande:

    http://ecoist.se/blogg/2010/10/04/sukrin-stevia-agave-honung-eller-so...

    Vem ska man tro på?

    Jag åt strikt LCHF-kost efter min graviditet för att komma i brudklänningen, ca 2-3 månader.
    Vill man äta så strikt förstår jag att inga sötningsmedel är "tillåtna" men om man vill äta medvetet, eklogiskt, rent och balanserat och inte är livrädd för kolhydrater utan liksom vi äter surdegsbröd, råris, bär & fruktsmoothies mm vad gäller egentligen då? Hur ställer du dig till länken ovan?

  23. cgs #18
    Björksocker = xylitol. Vanligt i sockerfria tuggumin. Xylitol är en sockeralkohol men en av de bättre sådana eftersom den inte skadar tänderna och endast i mycket liten omfattning omvandlas till socker i kroppen. Dock kan xylitol i stora mängder ge en laxerande effekt.
  24. sten b
    "Ekologiskt" som t.ex honung är inte nyttigt i sig. De flesta naturfolk har utmärkta tänder. Men i Sydamerika finns en del stammar som regelbundet skördar honung från vilda bin.
    Deras tänder är därför vanligtvis genomruttna. Hur det står till med resten av hälsan känner jag inte till.
    De gamla Egyptierna med färsk och torkad frukt och spannmål året runt - ungefär som Sverige idag (utan flygfrakt!) - hade mycket åderförkalkning enligt CT-scanning av bevarade mummier. Medellivslängden var också mycket låg.
    Sockret (ofta över 60% i torkad frukt) är nog den stora boven då det äts året runt, oavsett hur ekologiskt och giftfritt det är odlat! Agave låter förvillande fint, alltså en ulv i fåraskinn.
  25. Tiny Tom
    Det som borde provocera är att frukt fortfarande betraktas som allmänt nyttigt när det i själva verket är vitamin- och fiberberikat godis. Jag tror inte många skulle ge sina barn hallonbåtar bara för att man stoppade i dem lite vitaminer. Men frukt...ja det är ju så fantastiskt nyttigt och bra. Vore det så att man talade lika positivt om ägg så skulle jag kanske inte bry mig men ägg det har ju precis klivit ned från positionen "leder till hjärtproblem" till "det går väl an".
    Svar: #29
  26. Henrik
    Är det inte så att det är en fördel att äta honung som innehåller glykos och fruktas separat kontra rent socker som består av sackaros? Om tarmen är skadad av gluten eller på annat sätt, sk. Leaky gut, kommer tarmen att släppa igenom sackaros vilket den inte skall och kroppen kan svara med en autoimmun reaktion. Medan fruktas och glykos skall tarmen ta upp och kroppen svarar inte med en autoimmun reaktion.

    Därav vore det bättre att äta honung och liknande sötsaker kontra ren sackaros???

  27. JAUS
    Yaconsirap är ett utmärkt naturligt och sockerfritt alternativ till flytande socker som: honung, lönnsirap och agavesirap. Den passar utmärkt på revbenspjäll. Honung är inte hälsosamt, är chockad över hur svårt det är för vissa att förstå detta.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Yacon_syrup

    Svar: #39
  28. Tiny Tom
    "Har betydelsen "bra att äta" tolkningsföreträde?"

    Nej och det är ju precis det som är det stora problemet av idag! Det BORDE däremot ha absolut tolkningsföreträde.

    Men istället så pratar vi om mat i skolköken (i den mån de ens finns kvar) i termer som "måltiden får kosta si och så många kronor och ören", vi talar om matens miljöeffekter, vi talar om maten ur ett förtäckt veganperspektiv där animalier utan vetenskaplig grund demoniseras och det uttjatade "frukt och grönt" sätts på piedestal, vi talar om maten ur perspektivet att livsmedelsproducenter (vars själva existensberättigande ofta är högst tvivelaktigt) måste kunna göra tillräckliga vinster...

    I den mån vi talar om det mat egentligen borde handla om så görs det med lögner, disinformation eller ur ett perspektiv av grundläggande ignorans, ex genom Livsmedelsverkets utdaterade rekommendationer.

    Detta i en tid då människor blir fetare och sjukare än någonsin förr. Någon som egentligen undrar varför mot ovanstående bakgrund?

  29. Cavegirl IF
    Det som borde provocera är att frukt fortfarande betraktas som allmänt nyttigt när det i själva verket är vitamin- och fiberberikat godis.

    Hur menar du när du säger att frukten är vitamin- och fiberberikad? Anser du att vitaminer och fibrer har tillsats frukten i efterhand?

    Jag håller med om att frukter är mest vatten och socker, men de innehåller trots allt sina egna vitaminer, mineraler, spårämnen och fibrer och är inte "berikade" på något sätt.

  30. Allt som finns skapat på denna jord och är ätligt borde vara till för oss människor! Sedan kan det bero på vilka breddgrader man bor på hur anpassade vi är att äta vissa grödor. Jag tror att vi mår bäst av att äta de lokala grödor som växer just där vi bor, oavsett vad det är. Sedan beror det också på vilka genetiska uppsättningar vi har. Tar vi hänsyn till varje individs genetiska, social och geografiska förutsättningar, kan vi äta det mesta som växer från moder jord....i måttliga mängder 🙂
  31. Martina
    Inte bara socker ger upphov till diabetes.
    Visst är det så att kost i allra högsta påverkar.
    Men stress, stressen i dagens samhälle, ingen nämner den så ofta.
    DEN ger upphov till diabetes.
  32. Irene
    Det är socker i allt!
    Svar: #33
  33. Cavegirl IF
    Det är socker i allt!

    Nej 😉

  34. Susanne
    ...men, om man nu vill ha lite socker.
    Vilken är minst dålig??
  35. Fia
    Känns lite fel att säga att honung är ungefär samma fördelning som socker men slå ner på den lilla skillnaden på HFCS allt eftersom flytande honung blir mer populärt. Flytande honung håller sig flytande av sitt högre fruktos innehåll, ska inte vara ovanligt med upp till 70% fruktos, alltså betydligt mer än fördelningen i HFCS.

    Agavesirap är definitivt värsta valet hälsomässigt (eller nja, värst är nog den där rena fruktosen i pulverform, men den verkar inte så vanlig efter att större delen av GI-rörelsen insåg sin stora blunder med fruktosen och slutade rekommendera den, men nu har den här skiten då smugit sig in med samma argumentation och journalister och andra har lyckats glömma den stora hälsofadäsen 10 år sedan när allt skulle sötas med fruktos istället för att ha lågt GI).

    Tar man bort de rena fruktosprodukterna är nog det bästa valet helt enkelt det man tar minst av. Vilket detta är varierar från person till person. (en del tar mindre av honung andra tar mindre av socker) Är valet honung bör man välja fast sådan och inte sådan som håller sig flytande.

  36. Goran Bockman
    Det ar ju rent kriminellt lurendrejeri!!
  37. #34
    Stevia, läs gärna här.
    http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10110/Ar-stevia-bra...
    Bra kommentar där på LCHF.se av Per Wikholm som också skrev den bästa kommentaren i denna tråden nr 14.
  38. Per J
    Om jag någon gång använder riktigt socker så väljer jag den variant som smakar bäst till det den ska användas till. En tallrik risgrynsgröt på julafton kräver smakmässigt att det ringlats lite mörk sirap på för min del.
  39. Magnus
    Tack för tipset JAUS.
    Hittade att köpa, dock rätt dyrt. http://www.rawfoodshop.se/raw-yacon-sirap-p-295.html
    Svar: #46
  40. ... jag tror nog som en tidigare kommentator här, att ordet "GOOD" syftar till smaken, och förmodligen till det där med att Agavesirap har lägre GI är rent strösocker och honung. Inga sötningsmedel är egentligen bra för kroppen, men de som köper agavesirap kör ju inte strikt LCHF! Människor som väljer att äta kolhydratfritt borde inte bekymra sig över vilka sorters socker vi andra äter, på samma sätt som vi inte borde tjafsa med lågkolhydratare om hur mycket mättat fett de äter. Alla gör sina egna val, och får ta konsekvenserna därav.

    Och påstå inte att sockerätare bara inte har fått tillräckligt mycket information om hur farligt det är med kolhydrater. Varenda rökare vet ju att rökning är livsfarligt, men de puffar ändå på sina cigg. Dagarna i ända.

  41. Nahiri
    Om det nu är fruktos som är det värsta sockret, borde ren glukos vara det "bästa". Självklart har det högt GI, men är åtminstone inte toxiskt (förutom möjligen om du har diabetes). Om man bara har lite glukos som sötning i tex ett bakverk som i övrigt är kolhydratsnålt och fettrikt, torde den glykemiska belastningen (GB) ändå bli tämligen låg. För den som annars inte äter sött, behövs dessutom väldigt lite sötning för att få effekt, så det faktum att ren glukos är mindre sött än vanligt socker är inget stort problem.

    För den som äter liberal LCHF och ibland vill unna sig något sötaktigt (obs, fortfarande ej sött), tex hemgjord glass, så tror jag att ren glukos är den minst sämsta valet av sötning. Finns att köpa i pulverform i mataffären under namnet Dextropur. Jag har dessutom upptäckt att mitt sockersug inte triggas alls ifall jag sötar med ren glukos. Vanligt socker triggar direkt.

    Så när det är kalas äter jag "TUBO", det vill säga "Tårta utan botten". Vanligtvis vispgrädde, lite frukt/bär och vaniljkräm sötad med glukos. Visst går det att även göra botten, men det är liksom inte värt besväret. 🙂

  42. Natalia
    Ätit frukt i massor hela mitt liv, honung älskar jag också, vete ratar jag, läs boken "Brödberoende", tränar, älskar ekologisk druvjuice och ekologisk vin, yoghurt och lite mjölk, oliver och kallpressad ekologisk kokosolja, fett fisk i små mängder, oliver, ingen kött nu i 15 år. Mina tänder är intakta nu vid 48 års ålder, alla säger att jag ser ut att vara inte mera än 35 år gammal! Vissa inlägg är det dummaste jag har läst på länge, ursäkta mig!
    Svar: #47
  43. T
    Har just läst Dr Lustigs bok, Fat Chance - Rekommenderas. Han reder ut Fruktosens väg till fett via levern och glukosens väg till fett eller energi via den 'vanliga' metabolismen. Han pratar på youtube också, med kvalitet.

    Sugar: the bitter truth: http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&feature=share
    Ur en serie om sju kortare videos: The Skinny on Obesity (Ep. 3): Hunger and Hormones- A Vicious Cycle

    /T

    Svar: #48
  44. Saga
    Alltså nej. Här hittade jag svaren på mitt fråga under vintern. Jag böt råsockret i mitt te till agavesirap för att börja gå ner i vikt och gick bara upp 4kg. (mintchoko, bakelser osv. har ingenting med saken o göra, heh). Damn you agave! Tack Doc!
  45. KickAnn
    Detta med sötning och LCHF är ett svårt kapitel... Jag har också hört allt negativt gällande agavesirap och visst ska man vara försiktig men känner så här:

    Om man är frisk, normalviktig, ej sockerberoende, ej i riskzonen för diabetes och rör på sig hyfsat mycket borde man inte behöva oroa sig för fettlever om man får i sig någon tesked agavesirap per dag..?

    Ibland - speciellt när det gäller efterrätter typ pannacotta eller för att minska beskan i té - behövs det ett uns sötma och då väljer jag hellre agavesirap än någon annan typ av artificiellt/vanligt socker eftersom det inte höjer blodsockret.

    Visst är det bästa valet att inte äta något socker alls, men om man ska söta något MED MÅTTA (OBS att vi inte talar deciliter utan MILLILITER) behöver vi då skrämmas för fettlever, diabetes och bukfetma?

  46. JAUS
    Köp från England istället det blir billigare. Yaconsirap är dyrt så använd det endast när flytande sötning är nödvändigt.
  47. Ann Kristin
    Hej Natalia! Jag vill gratulera dig till din goda hälsa! Men jag tror att det dummste man kan göra är att tro att det man själv gör och känner gäller för alla. Frukt skickar blodsockret i höjden för mig. Jag har testat med mätare, och likadant är det med pasta och bröd. Min man kan äta det utan problem. Man ska akta sig för att uttala sig som du gör.
  48. Paulina
    Finns boken "fat chance" översatt till svenska?
  49. Rebecca
    Var hamnar sockeralkoholen i jämförelse?

    Sukrin (erythritol) är ju den bästa varianten och återfinns på många LCHF-sidor, och ska väl ha GI 0. Men hur är det med de anda? Maltitol, som är sämsta varianten, var hamnar den på "Dåligt-skalan"? Den ska ha GI 27 tror jag. Betyder det att allt omvandlas till glukos, men långsamt, eller att bara en del bryts ner? Erythriol, går det bara direkt genom kroppen utan att påverka? Gäller den laxerande effekten bara de "sämre" sockeralkoholerna eller även sukrin?

    Ursäkta alla frågor, men ska man diskutera sötning så bör väl dessa få vara med på ett hörn iaf?

  50. Anna
    Apor på djurparker blir tjocka av för mycket frukt. Frukt ges som godis sedan består födan till 90% av grönsaker
  51. Suzanne
    Jag blir alldeles snurrig i denna sockerdebatt. Agavesirap är ju en av de sötningsmedel som min diabetessköterska rekommenderar. Vem ska jag lita på egentligen? Nya rön och nya bud hela tiden!
  52. jop
    Någon som vet mängden fruktos i kokosgrädde?
  53. jop
    Suzanne din diabetessjuksköterska har troligtvis fel, men det är relativt, vissa personer ökar av någon anledning inte blodsockret speciellt mkt när levern har omvandlat fruktosen. Det finns andra problem med fruktos, många är känsliga för det i stora mängder (IBS osv).
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av