Nyheter

Fina kolesterolvärden efter 4 års ultrastrikt LCHF

Tommy

Är strikt LCHF-kost med obegränsade mängder mättat fett farligt för kolesterolet?

Tommy Runesson har kollat sina blodfetter fyra gånger under sina fyra år på ultrastrikt LCHF, inklusive härom dagen. Den stora delen av hans viktminskning på 90 kilo (!) skedde före första provet, så man kan inte jämföra med hur värdena såg ut innan.

Det ser väldigt fint ut. Den tydliga förhöjning av totalvärdet som enstaka personer får på strikt LCHF syns inte alls.

Runessons värden skulle jag säga är det vanliga resultatet av långvarig strikt LCHF: normalt totalkolesterol och normalt LDL men utmärkt fina HDL och triglyceridvärden. Samt även en finfin apo-kvot. Det är vad jag ser hos de allra flesta patienter jag följer.

Runessons resultat talar också emot den märkliga idén att LCHF skulle ge bra blodfetter på grund av pågående viktminskning, men att de skulle plötsligt skulle bli katastrofala när man blev viktstabil, av någon oklar orsak. Denna idé har förts fram av vissa LCHF-skeptiker. Mig veterligen finns inget vetenskapligt stöd för den.

Hur som helst: Runesson har ätit extremt strikt LCHF under fyra år, han är antagligen bland de striktaste LCHF-ätarna i Sverige (kolla bara in hans dagliga matrapporter). Han har varit viktstabil under de senaste 2,5 åren. Och hans kolesterolprofil är långt bättre än de flestas:

TommyTappar: Bra apor i mina blodfetter efter 4 år på LCHF

PS: Jag planerar en ny kolesterolkoll själv i höst efter 7 år på LCHF. Här är min 5-årsrapport.

Mer

Snabbkurs i kolesterol

Ny analys: LCHF bäst för vikt och hälsovärden i längden!

Minskad åderförkalkning på LCHF – trots högt kolesterol!

Kolesterolsänkande medicin förstör effekten av motion

Spektakulär studie på hjärtsvikt och kosttillskottet Q10

Urspårad kolesterolpropaganda på sjukhus

Lätta margarin – för de lättlurade

Statiner kan ge diabetes: nu även i FASS

”Föråldrat” att varna för LCHF

Alla inlägg om kolesterol, margarin och statiner

 

33 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Anna Niklasson
    MYCKET intressant!!! Själv har jag ätit LCHF i fem år. I våras gjorde vi en hälsokontroll via företagshälsovården där bl a kolesterolvärdena kollades och mina var mkt bra! (Hade visserligen något högt totalkolesterol, men en noggrannare analys visade som väntat att det var det goda kolesterolet som var högt.) Det var dock första gången i mitt liv jag kollade dem, så jag vet inte hur de sett ut tidigare.

    TROTS mina fina värden fick jag ett blad med kostråd av företagsläkaren "Totalkolesterolet var ju högt..." - och döm om min förvåning när detta blad visade sig vara framtaget av företaget som tillverkar Becel?!! Gissa om man där rekommenderade att feta mejeriprodukter skulle undvikas och allt smör bytas mot företagets egna margarin...?! Och gissa om det bladet åkte direkt i papperskorgen?! Men det stör mig oerhört att de fortfarande sprider så förlegade kostråd...

    Läs vidare →
  2. KNJ
    Kolesterol i sig är inte farligt även om det skulle vara högt, det är en kroppslig "funktion" som finns där av en anledning. Däremot kan ett för högt dåligt kolesterol visa på att det är något som är fel, alltså något annat än just kolesterolet i sig. Därför kan man ignorera kolesterolet som en riskfaktor i sig självt men ibland snegla på det för att se om det är något annat som är fel. Alltså bara snegla, inget annat.

    Så tycker jag och jag anser även att det är triglyceriderna (de fria fettsyrorna) som är betydligt viktigare. För mycket triglycerider i blodet visar nämligen att kroppen har ett rubbat system, ungefär som för högt blodsocker för de som har ett förstört system i den delen.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Anna Niklasson
    MYCKET intressant!!! Själv har jag ätit LCHF i fem år. I våras gjorde vi en hälsokontroll via företagshälsovården där bl a kolesterolvärdena kollades och mina var mkt bra! (Hade visserligen något högt totalkolesterol, men en noggrannare analys visade som väntat att det var det goda kolesterolet som var högt.) Det var dock första gången i mitt liv jag kollade dem, så jag vet inte hur de sett ut tidigare.

    TROTS mina fina värden fick jag ett blad med kostråd av företagsläkaren "Totalkolesterolet var ju högt..." - och döm om min förvåning när detta blad visade sig vara framtaget av företaget som tillverkar Becel?!! Gissa om man där rekommenderade att feta mejeriprodukter skulle undvikas och allt smör bytas mot företagets egna margarin...?! Och gissa om det bladet åkte direkt i papperskorgen?! Men det stör mig oerhört att de fortfarande sprider så förlegade kostråd...

  2. Pelle Svendahl
    Vissa personer får hyfsade värden på LCHF och andra inte.
    Som det mesta i världen så är även hälsan individuell.

    Den stora vinsten för ALLA ligger däremot ALLTID i att personer som börjar med LCHF slutar äta socker och framförallt vetemjöl.

    Det har INGENTING med fettfrossandet att göra!!

  3. Kersthin Israelsson
    Hej
    Jag har haft hjärtinfarkt i augusti -11, gick på hjärtskola, med undervisningsmateriel från just Becel, jag blev förvånad över detta! Frågade varför? Sjuksköterskan kunde inte svara!
    Potatis kunde man undvika, men ris, pasta var helt ok!
    Fiberrikt bröd var oxå helt ok.
    Den där skolan kunde jag struntat i, den fick mig att sluta äta bacon!
    Svar: #6
  4. Lennart
    "Hur fn ska ni hat"?
    Blir veldigt förvirrad många ggr.. Ena dan spelar kolesterol ingen roll! Här om dan här i Norge var det två "experter", som menade "husläkare" skulle neka ta kolesterolprov. För det spelade ingen roll. Var HELT oviktigt. Så en annan "undersökelse", som hade kommit fram til at det fanns bara en typ kolesterol (har glömt var det stod), och den var bra... Så detta...där det verkar utroligt viktigt....
    Svar: #8, #9
  5. Snusmumrik
    Mycket intressant för jag har ibland funderat på vad som händer då vikten blir stabil. Nu vet jag vad jag kan vänta mig och det ser jag fram emot.
  6. LenaK
    "undervisningsmateriel från just Becel, jag blev förvånad över detta! Frågade varför? Sjuksköterskan kunde inte svara!"

    Det tror jag att t o m jag kan svara på: Med stor sannolikhet var det gratismaterial, som sjukvården aningslöst tagit mot.

  7. evah
    Jag håller med Lennart. Det finns bara ett kolesterol, det livsnödvändiga.
    http://newsvoice.se/2013/03/02/lakemedelsbranschen-hittade-pa-farligt...
  8. LenaK
    Jag tror att denna velighet beror på ett paradigmskifte. Vi "vet" nu att det egentligen inte spelar någon roll utom ev för dem med ärftligt högt kolesterol (rätta mig om jag har fel) men alla vågar ännu inte helt släppa greppet om den gamla kolesterolskräcken.
    Det är samma utveckling som vid jorden är platt - rund och mättat fett är farligt - ofarligt
    Det tar lite tid ..........
  9. KNJ
    Kolesterol i sig är inte farligt även om det skulle vara högt, det är en kroppslig "funktion" som finns där av en anledning. Däremot kan ett för högt dåligt kolesterol visa på att det är något som är fel, alltså något annat än just kolesterolet i sig. Därför kan man ignorera kolesterolet som en riskfaktor i sig självt men ibland snegla på det för att se om det är något annat som är fel. Alltså bara snegla, inget annat.

    Så tycker jag och jag anser även att det är triglyceriderna (de fria fettsyrorna) som är betydligt viktigare. För mycket triglycerider i blodet visar nämligen att kroppen har ett rubbat system, ungefär som för högt blodsocker för de som har ett förstört system i den delen.

  10. Magnus
    Fick mig en smärre chock då jag fick mina värden mätta i juni. Jag hade förväntat mig riktigt bra värden, men nästan alla värden var klart sämre än jag trodde, och klart sämre än för 3 år sen då jag åt HCHF (älskade pasta med gräddiga såser och drack juice varje dag) och vägde 12kg mer än idag. Tyvärr är det enda jag vet om kolesterolvärdena då att totalen låg på 4,75. Blodsockret låg på 4,8. Övriga värden (hemoglobin, levervärden mm) var bra eller mycket bra då, och det var de fortfarande i somras.

    Nu var totalkolesterolet en bit över 6 och blodsockret hela 5,8, trots 14h fasta innan mätningen. Sista måltiden före mätningen var en stadig omelett, praktiskt taget utan kolhydrater, så jag är mäkta förbryllad över hur blodsockret kunde vara så högt.

    Mina kolesterolvärden nu: HDL 1,3 - LDL 4,2 - triglycerider 1,3. Inte helt usla men verkligen inte så bra som jag trodde. (Jag är för övrigt 35 år).

    Innan testet jobbade jag i en knapp vecka på min sommarstuga, och då blev det 2-3 öl per dag, och jag blev bjuden på det mesta av maten jag åt; traditionell kolhydratrik husmanskost. Men jag kom hem därifrån på en söndag, åt som normalt måndagen efter (bl.a. den där omeletten) och på tisdag morgon tog jag testet.

    Normalt åt jag under hela våren en liberal LCHF, dock med 1-2 skivor rågbröd av grövsta sort till frukost, tillsammans med kaffe med grädde och ett kokt ägg (magen tål inte fler än det per gång - orsaken till att jag äter brödet istället). Äter dock ganska lite kolhydrater resten av dagarna. Dock massor med grönsaker.

    Kunde mina värden bli så mycket sämre av de där dagarna innan testet då jag åt klart sämre än normalt? Eller hör jag till dem som får dåliga värden (speciellt LDL) på LCHF? Tyvärr mätte jag aldrig mina kolesterolvärden då jag åt strikt och så gott som aldrig "fuskade", vilket jag erkänner att jag gör emellanåt idag då jag inte sen 1,5 år tillbaka behöver gå ner i vikt. Har inte frossat i fett under denna tidsperiod, vilket jag dock gjorde emellanåt då jag åt strikt. Mina måltider består allt som oftast av ett berg av grönsaker, lagom med protein och lagom med fettrik sås.

    Nu har jag inte druckit öl på länge och äter ungefär som i våras. Kanske skulle vara läge att göra ett nytt test och se om nåt ändrats..?

    Svar: #13
  11. Helge
    #Magnus jag tror att du råkade ut för samma sak om Annika Dahlqvist vid hennes glukostolerans test.:

    http://www.kostdoktorn.se/annika-dahlqvist-har-inte-diabetes

    Svar: #12
  12. Magnus
    Om jag minns rätt gjorde hon om testet ännu en tredje gång, eftersom hon hade fuskat med fastetiden innan testet den första gången då blodsockret åkte upp över diabetesnivå. Då hon sista gången var noga med fastan innan var det däremot inga problem med glukoståligheten ens på LCHF-kost. (Jo jag mindes rätt, läs mer här: http://annikadahlqvist.com/2012/08/10/annikas-diabetes/ och http://annikadahlqvist.com/2012/08/10/annikas-diabetes/ )

    Det jag gjorde i somras var ju dock inget glukostålighetstest, men jag förstår vad du menar; att min kropp inte var förberedd på veckan med mer kolhydrater, och därmed steg blodsockret mer än det borde. Det skulle jag också ha trott på om det inte vore för AD:s ovannämnda tredje test, och att jag ändå normalt inte äter speciellt strikt och borde tåla en del kolhydrater (mår inte dåligt av dem utom vid regelrätt överätning). Jag tror min vecka innan testet med tydligt sämre mat och mycket öl både till och mellan måltiderna är orsaken till det något förhöjda blodsockervärdet. Det kan också ha bidragit till att höja triglyceriderna och sänka HDL, men jag tror inte att det är orsaken till det förhållandevis höga LDL-värdet. Trodde att blodsockret skulle ha stabiliserat sig på ett drygt dygn med kolhydratfattig kost, men inte...

  13. Katarina
    Hur kan du ha förväntat dig riktigt bra värden med 2 - 3 öl om dagen och kolhydratrik husmanskost veckan innan testet? Jag hade förväntat mig riktiga skitvärden. Ta testet igen när du har ätit vettigt en tid.
    Svar: #21
  14. I Like Neil Young
    Jag tror det trollas både här och där i denna tråd....:)
  15. evah
    Vem har släppt in trollen?
  16. Daniel
    Spelar inen roll vad hans värden visar "motståndarna" kommer bara säga att det är en människa och det speglar inte alla andra. "Runesson-paradoxen" kommer fenomenet att uppkallas. 😉
  17. Jasmin
    Det där såg ju toppen ut, grattis till fina värden Tommy!
    Tror verkligen ingen behöver vara rädd för LCHF kost på "långsikt" som skeptiker så frekvent mantrar 🙂

    http://www.jassisa.blogg.se

  18. Anne
    Jag har varit viktstabil(57kg) sen jag började med lchf för snart 2 år sen. Du får gärna kolla mina blodfetter Doc!
    Själv har jag inget behov för jag vet att de är bra ändå!
    🙂
  19. Tommy Runesson
    Hehe, nu är jag både ett mirakel och en paradox... Visitkortet börjar bli fullt...

    🙂

    /Tommy

    Svar: #20
  20. Gustav
    Du är också en anekdot ! 😉 Skaffa ett jättestort visitkort ! 🙂
  21. Magnus
    Man kan också se det som så, att jag för några dagar innan testet åt ungefär tiden som före LCHF. Nu, 12 kg lättare, hade jag i alla fall inte räknat med sämre värden, då jag till vardags äter *väldigt* mycket hälsosammare än förut. Det jag frågar mig är hur mycket några dagars avsteg faktiskt kan påverka resultaten?

    Ska se om jag får en tid bokad för nytt test nu då jag ätit vettigt en tid igen. Då lär jag väl få svar på min fråga. Men om nån annan har nåt intressanta egna erfarenheter att dela med sig av innan dess så läser jag gärna.

  22. Tila
    Det intressanta med Tommy R ar ju att han hela tiden kort strikt lchf i kombination med periodisk fasta. Som jag forstar det har han endast ett atfonster pa nagon timme pa kvallen (pa senare tid ibland kombinerat med lite lchf-kaffe pa morgonen). Jag tror absolut att fasta i kombination med ketogen kost ar det absolut vinnande receptet for att halla sig frisk och halsosam!
  23. Tommy Runesson
    Det var länge sedan jag drack lchf-kaffe. Normalt äter jag bara en gång om dagen men då och då blir det lite lunch men de gångerna blir det ganska mager lunch...

    /Tommy

  24. evah
    Nja Tommy, jag tycker du ofta äter mer än en gång om dagen.
    http://www.tommytappar.se/?p=4640
    http://www.tommytappar.se/?p=4663
    Ser fram emot din förklaring som jag är övertygad om kommer. 🙂
  25. Tommy Runesson
    Som jag skrev. _Normalt_ äter jag en gång om dagen. Det kan bli mer än en gång om dagen en eller ibland två gånger på en vecka. Tittar jag historiskt så skille jag tro att jag "snittar" en extra måltid per tre veckor. ibland blir det två på en vecka och ibland går det 3 veckor mellan luncherna.

    Förklaringen till att jag ibland äter fler gånger är 9 fall av 10 socialt och den tionde gången snålhet (frukost som ingår i hotellpriset eller bjudlunch...)

    🙂

    /Tommy

  26. evah
    Visste att du skulle svara Tommy. 🙂
  27. Gustav
    Äter 2 ggr/ dag oftast , men första målet ganska lätt . Ganska kul att observera folk på jobbet som MÅSTE äta mackor och dyl minst 2 ggr på 8 timmar, och jag MAX 1 gång , ganska lätt mål ! Jobbas det nattskift så äter jag inte alls , och INGA problem att stå sig , mens mackätarna är i farten 2 ggr + den nyttiga frukten ! Ska du inte äta nåt brukar dom fråga... Nej jag åt middag svarar jag ! Dom fattar inget ...
    Svar: #28
  28. evah
    ----"Dom fattar inget ..."--- Det är många som inget fattar, föresten var köper man en mätare. 🙂
    Svar: #29
  29. Gustav
    Här ! http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare
    Finns på apoteket me ! Funderar på kul att skaffa en .. och testa på lite olika livsmedel ! 🙂
    Menar du en annan sorts mätare som mäter .. ja nåt annat så vet jag inte ! 😉
    Svar: #30, #31
  30. evah
    Jag menade den mätare som du föreslog Jasmin skulle skaffa.
  31. evah
    Kostar ju flera veckors matpengar, det får vara. Men tack du.
  32. Susanna
    Har typ1-diabetes och var hos läkaren igår. Kanske lite off topic, men jag hade nu 40 i HbA1c! Det har jag aldrig lyckats med tidigare.

    Jag vet att det förstås delvis beror på LCHF men vill också säga att sedan jag fick CGM (kontinuerlig blodsockermätning) så har jag lyckats parera mitt blodsocker nästan perfekt med pyttesmå insulindoser (har pump) och med att minska insulinet eller dra ner doseringen. Därför har jag nu få insulinkänningar som jag behövt kompensera och inte heller så värst höga värden.

    Så ni som har jobbig typ1 - det är värt att prova tillsammans med LCHF (även om det kliar där sensorn sitter, det är fult och det är ett himla larmande).

  33. Julia
    Själv fick jag (kvinna, 27 år, tappat 30 kg efter ett helt liv som överviktig) detta efter 3 års strikt (<10g kh/dag, enbart några få fuskdagar per år) LCHF:

    Totalt kolesterol: 3,0 (ref 2,9-6,1 mmol/L)
    HDL: 1,4 (1,0-2,7 mmol/L)
    LDL: 1,2 (1,2-4,3 mmol/L)
    LDL/HDL 0,9 (ingen ref angiven)
    ApoA1 1,5 (1,2-2,3g/L)
    ApoB 0,46g/L (0,60-1,3g/L)
    Apo-kvot: 0,3 (0,3-0,8)
    Triglycerider: 0,87 (0,45-2,6 mmol/L)
    HbA1c: 32 (27-42 mmol/mol)

    Tack Kostdoktorn för all kunskap jag fått om kosthållning!

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg