Fetare mat förebygger diabetes

Vill du ha diabetes typ 2? Då bör du följa dagens fettsnåla kostråd. En ny jämförande studie testade vilken kost som bäst förebygger utvecklande av diabetes. Alternativen var fettsnål kost eller medelhavskost med extra olivolja eller nötter.

Resultatet blev att de som fått råd att äta fettsnålt utvecklade diabetes nästan dubbelt så ofta. Ännu ett tecken på att dagens kolhydratrika och därmed blodsockerhöjande kostråd är rent hälsovådliga för diabetiker eller personer i riskzonen för diabetes.

Mer om studien på läkaren Anders Tengblads blogg:
DiabetesDoc: Fett är nyttigt

Mer om diabetes

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
”Utvärdera LCHF som en behandling av diabetes” 63
Vitt ris och diabetes 92
Slutrapport: Två månaders strikt LCHF och ketonmätning 204
Före och efter två år med lågkolhydratkost 48
Vad som förorsakade Gollums diabetes 16
Mer blodsocker, mer demens! 48
Tummen upp för äggfrukost 37
Dr Attia på TEDMED: Tänk om vi har fel om diabetes? 28
Ny diabetiker gör tvärtom, blir dramatiskt friskare på fem dagar! 39
Extrem ökning av diabetes bland katter 113
”Vårdens kostråd gör mer skada än nytta” 55
Sjuk-huscafeterian ger diabetes 42
right

56 kommentarer

  1. Vad innebär en "lågkaloridiet" i sammanhanget? Är det 1300 kcal chips om dagen eller är det 1300 kcal varierad kost såsom grönt, kött, etc? Personligen tror jag att kaloriräkning tillsammans med LCHF kan vara en mycket intressant väg att vandra. Varför utesluta det ena när man kan kombinera och få det bästa av båda världar? På så vis anser jag att många studier med just "lågkaloridiet" kan skapa problematiska resultat eftersom begreppet är så otroligt brett.
  2. Detta är ju RIKTIGT tungt artelleri! En randomiserad kontrollerad studie med 4 års duration och över 400 deltagare med hård ändpunkt (diabetesdiagnos).

    Tycker att denna epokgörande studie hade förtjänat en bättre rubrik än "Fettsnålt förlorar igen" som om det bara handlade om ytterligare en i raden av små, korta viktnedgångsstudier som visar några hundra gram bättre resultat för endera kosten och lite surrogatvariabler i form av blodvärden.

    Kanske en rubrik typ: "Fettrik medelhavsmat förebygger diabetes"

  3. Per,
    Jag ändrade titeln något. ;)
  4. jon
    "Detta är ju RIKTIGT tungt artelleri!"

    Eller?? Ser bara en professor som ler lite njuggt och säger att "det är det jag sagt hela tiden, Medelhavskosten skyddar men detta gäller inte LCHF då det är fel kvalité på fettet."

  5. Visst Jon! Så kommer proffessorn att säga men han/hon har knappast rekommenderat 1 liter olivolja i veckan som i denna studie.
  6. Karl E. Arfors
    Allt som normalt drar ned på socker och stärkelse är bra. Vidare att minska den inflammations-skapande Omega 6 och öka på den inflammationsdämpande Omega 3 (jfr med Atterstams artikel i SvD den 2 aug. 2010 - Ulcerös kolit-inflammationen minskar 77% med fiskoja )
    Omega 9, oljesyra - huvudkomponenten i olivoljan har ingen särskild effekt i inflammationssammanhang - men gör dig mätt och Du äter betydligt mindre stärkelse och socker förstås. Fetttypen har nog ingen effekt, som vi numera vet.
    karl
  7. anhörig
    Från SLVs hemsida:
    Livsmedelsverkets kostråd har sedan 1992 varit ”Välj hellre ett mjukt fett än ett hårt”. Att hålla nere mängden mättat fett utan att den totala mängden fett blir för låg är svårt med svenska matvanor. SNÖ visar att valet av matfett är avgörande för om rekommendationen uppfylls eller ej. Mjuka matfettsblandningar, gärna lättmargarin, och olja eller flytande margarin behövs för att fettsammansättningen i kosten ska bli bra. Att minska fettintaget genom att undvika matfett på smörgåsen är alltså inget bra råd! Det är bättre att minska mängden osynligt fett, bland annat genom att välja nyckelhålsmärkta mejeri- och köttprodukter.
    Uppdaterad: 2010-09-13
  8. Nisse
    Om jag förstod engelskan rätt så minskade tydligen risken för att få diabetes i försöksgrupperna, oavsett viktnedgång eller ökad aktivitet. Ytterligare en spik i kistan för myten om motion som den universella lösningen för hälsa och välgång.
  9. Lord Metroid
    Motion må kanske inte minska risken för diabetes men jag ska fanimig börja motionera så att jag inte har sådan dålig ork.
  10. Bortsett från fri ökning av feta livsmedel var ju dock råden väldigt väl överensstämmande med SNR. Frukt och grönt, baljväxter, mindre kött, undvika smör och grädde...

    "1) abundant use of olive oil for cooking and dressing, 2) increased consumption of fruit, vegetables, legumes, and fish, 3) reduction in total meat consumption, recommending white meat instead of red or processed meat, 4) preparation of homemade sauce with tomato, garlic, onion, and spices with olive oil to dress vegetables, pasta, rice, and other dishes, 5) avoidance of butter, cream, fast food, sweets, pastries, and sugar-sweetened beverages, and 6) in alcohol drinkers, moderate consumption of red wine. "

    Men det är intressant. Extra intressant att lågfettgruppen dessutom följde råden om att hålla fettet nere sämst, de saknade fett för mycket. :) Jag får dock inget grepp om energiprocent, det fanns ett mål på högst 35 E% men var det bara för de som VALT det målet?

  11. Nicklas,
    Ja, det var ju långt ifrån perfekta råd. Värt att notera är förstås att även i de framgångsrikare medelhavsgrupperna med mer omättat fett så insjuknade runt var tionde i diabetes under uppföljningen. Det finns alltså stort utrymme för ytterligare förbättring. Denna studie visade mest att fettsnål kost är en katastrof: nästan var femte riskperson fick diabetes på bara några år efter sådana råd!

    Man kan fråga sig hur det gått för en grupp utan onödig rädsla för riktig mat med mättat fett i, och tydligare råd att undvika socker och stärkelse.

  12. Thomas H
    Att ändra allt på en gång går förstås inte utan det får väl ske i etapper och då kan naturligtsvis vissa säga att så har vi sagt.........

    Att sen genomföra koststudier än mer åt LCHF-hållet är väl än inte en riktigt tänkbar modell för forskare och de som nu betalar för studierna. ;)

    Här kom man återigen en bra bit på vägen......

  13. "Man kan fråga sig hur det gått för en grupp utan onödig rädsla för riktig mat med mättat fett i, och tydligare råd att undvika socker och stärkelse."

    Absolut. Den här studien blir lite som alla studier på DASH-kosten, ett stort koncept med massa klara gränser. Fast då handlar det om hypertoni. Felet är att kosten får oproportionerligt mycket cred som nyttig och att man pekar på enskilda saker i den utan grund.

    Jag har faktiskt hört DASH-kosten som argument för att inte äta mättat fett. Bara för att den rekommenderar lågfettmjölkproduktern Men hur drar man den slutsatsen när ingen identiskt kost MED fetare produkter har jämförts?

  14. Jocke
    Jag har själv inte diabetes, men jag kan inte låta bli att fundera över alla dessa människor som givits felaktiga kostråd och som trots att de har följt läkarnas instruktioner fått kraftigt försämrad hälsa.

    Vilken utsatthet man måste känna då och vilken enorm frustration. Man har ju till och med hört historier om diabetiker som blivit utskällda av sina läkare och anklagade för att slarva med maten. Något som ju måste ju kännas otroligt jobbigt när man själv vet med sig att man följer läkarnas egna kostråd.

    Nåväl, det är ju tur att man nu börjar komma den riktiga boven på spåren och att fettpaniken successivt börjar släppa.

  15. #Doc och Per
    Jag skrev mitt inlägg i natt och rubriken blev väl inte den bästa, jag har nu ändrat till "Mer fett mindre diabetes".
    #Nicklas
    Jag är medveten om att råden i studien i övrigt gick ut på att minska smör, rött kött mm, således inte LCHF kost direkt. Det finns ett supplement till artikeln i Diabetes Care där det finns lite mer tabeller. Målet <35E% var för lågfettgruppen och det var tydligen svårt att nå, 21% gjorde det (apropå koster som är svåra att vidmakthålla). Högfett grupperna hade inte detta mål och 8-9% åt mindre än 35 E% fett i dessa grupper.
  16. B-A
    #11, 15

    Lite intressant att ni verkar dra slutsatsen att utfallet beror på skillnaden i mängden fett mellan dieterna. Medelhavsdietenerna åt ju även mer baljväxter, frukt, grönsaker, fisk, nötter och olivolja samt mindre rött kött, smör och mejerier.

    Själv tror jag fettkvaliten har stor betydelse för studiens resultat. Mättat fett verkar inte vara någon höjdare för diabetiker.

  17. B-A,

    Mättat fett verkar inte vara någon höjdare för diabetiker.

    Inte enligt vissa skrivbordsteoretiker. Men interventionsstudier med mer fett inklusive mer mättat fett visar tvärtom förbättringar. Själv känner jag till ett stort antal typ 2-diabetiker som kunnat slänga sina insulinsprutor (och ändå har normalt blodsocker) efter att ha minskat på kolhydrater och ökat på allt fett.

    Liknande mossiga teoretiska varningar som går rakt emot både nya interventionsstudier och verkligheten påminner mig om något. Det gamla skämtet om vetenskapsmän som räknat ut att humlan absolut inte kan flyga.

  18. B-A
    Nu syftade jag iofs på fettkvalité.

    Sen är det ju svårt att dra slutsatser om detta utifrån de studier du hänvisar till i din länk då viktförändringar alltid ställer till det när man vill undersöka just sådana här faktorer.

  19. B-A,
    Så? Naturligt mättat fett har utmärkt kvalité. ;)

    Dålig kvalitet finns snarare hos konstgjort härdat fett och de överdoser av billig omestrad växtolja som finns i industriprocessade lightprodukter.

  20. us
    #16
    Mättat fett höjer inte mitt blodsocker i alla fall.
  21. B-A
    Hehe, ok, jag håller inte med =)

    Varför tycker du det?

  22. us
    Skulle man inte kunna anta att den bästa kosten för att förebygga diabetes borde vara ganska lik den som gör dig medicinfri när du väl har fått diabetes? Jag tycker det verkar logiskt.
  23. B-A,
    För att mättat fett är naturligt, hållbart, gott och för att femtio års forskning misslyckats med att visa någon fara med det.

    Naturligt mättat fett bör därför vara bland det mest bevisat ofarliga vi kan äta.

  24. Thomas H
    Med sunt förnuft och logik kommer man ofta ganska så eller väldigt långt. :)

    Kallas väl ofta klinisk forskning eller beprövad erfarenhet....

  25. nordbo
    # 23: "Naturligt mättat fett bör därför vara bland det mest bevisat ofarliga vi kan äta".

    Skönt att höra! Som nordbo känns det långsökt och ologiskt att satsa på medelhavskost.

  26. B-A
    Jag ser inga problem med att ge en HF kost till diabetiker, vad jag ställer mig frågande till är varför vissa anser att mättat fett skulle vara bättre än omättade fetter i en sådan kost. Eftersom mättade fetter i större utsträckning än omättade fetter leder till beta-cells dysfunktion, insulinresistens, ökade insulinnivåer och försämrad endotelfunktion förstår jag inte varför man skulle rekommendera diabetiker att äta mättade istället för omättade fetter.

    Men jag ska inte gå alltför off topic nu.

  27. B-A,
    Du kan ha rätt i att omättat fett är minst lika bra. Det kanske inte spelar någon roll vilken typ av naturligt fett man äter (så länge vi får rimliga mängder av de essentiella). Min poäng är bara att vi inte i onödan ska skrämma diabetiker från att äta riktig mat.

    Det där sista du tar upp låter för mig som "humlan kan inte flyga"-teorier som inte håller utanför provrören på labbet. Men känner du till någon interventionsstudie som visar negativa effekter på hårda endpoints hos diabetiker av mättat fett så är jag förstås intresserad.

  28. B-A
    Det handlar om studier där man undersökt både friska och diabetessjuka individer.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8561067
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18779278
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19097663
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21209225

    Min poäng är bara att vi inte i onödan ska skrämma diabetiker från att äta riktig mat.

    Där är vi överens.

  29. B-A,
    Var är de hårda endpointsen? Jag såg inget som var i närheten av en sådan.

    Den första studien du länkar till visar lägst blodsocker med mycket extra smör, det låter väl bra det? ;)

  30. B-A
    De vanligaste argumenten för att LCHF är bra brukar ju vara bl.a. för att det sänker insulinnivåerna och glukoset, är det helt plötsligt ointressant när man jämför mättade fetter med omättade?

    Sen finns det som jag nämnde tidigare även andra fördelar med omättade fetter.

  31. Hanveden
    HARVARD school of Public Health har en Press Release om: "Component in Common Dairy Foods May Cut Diabetes Risk"

    Här en länk...
    http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/2010-releases/dairy-f...

    "At baseline, higher circulating levels of trans-palmitoleic acid were associated with healthier levels of blood cholesterol, inflammatory markers, insulin levels, and insulin sensitivity, after adjustment for other risk factors."

    Det här talar väl för naturligt smörfett...

    Med LCHF hälsningar :-) .

  32. B-A,
    Jovisst. Men varför då stirra sig blind på utvalda blodprov i några ultrakorta studier och blunda för månader eller år långa studier som visar motsatsen?

    Som sagt till och med i den första studien du valde att länka till blev det ju dessutom lägst blodsocker efter störst mängd smör...

  33. B-A
    Jovisst. Men varför då stirra sig blind på utvalda blodprov i några ultrakorta studier och blunda för månader eller år långa studier som visar motsatsen?

    Som visar att mättat fett är att föredra framför omättade fetter? Jag har aldrig sett några sådana.

  34. Som visar att diabetiker blir friskare och smalare med mer fett utan begränsning för det mättade fettet. Om du känner till någon lång studie som visar att resultatet blir ytterligare bättre med mer omättat fett så berätta gärna.
  35. Miller
    B-A #28
    Räknar du in kemiskt extraherade växt och frö-oljor i begreppet "riktig mat" månntro?
  36. B-A
    Du undviker frågan.
  37. Vilken fråga då?

    Lågkolhydratkost med obegränsad mängd mättat fett fungerar tydligt bättre än dagens fettsnåla kostråd. Det är tänkbart i teorin att fet mat med mer omättat fett skulle vara ännu bättre, men jag har inte sett något bra stöd för den teorin. Så jag kör vidare med det som fungerar och dessutom blir enklare och godare.

    Oavsett vilket så är mättat fett alla gånger att föredra för diabetiker framför kolhydrater.

  38. Yo
    Doc i #32 - Om jag inte läste fel så blev insulinsvaret störst för gruppen med mest smör - är det så bra egentligen?

    Peter på Hyperlipid har skrivit en liten fördjupning kring en liknande studie här: http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2010/03/butter-insulin-and-dr-...

  39. Yo,
    Bra fråga, därom tvista de lärde. Smör innehåller ju lite högkvalitativt mjölkprotein (och en minimal mängd mjölksocker) som ger ett insulinsvar jämfört med rena oljor.

    I praktiken verkar dock de flesta kunna använda fri mängd smör och ändå gå ner i vikt effektivt på lågkolhydratkost. Dvs jag har svårt se hur den effekten kan vara något större problem.

  40. Yo
    Så man borde ha gjort dessa studier med klarnat smör, för att undvika confounding med protein och laktos.
  41. A F
    B-A: Angående mättat fett och insulinkänslighet, skulle du vilja läsa
    http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/02/saturated-fat-and-insul...

    och förklara för mig antingen var Stehphan Guyenet resonerar fel, eller varför du bekymrar dig över mättat fett?

    Det skulle också vara trevligt att få veta om du tror att smör och margarin liknande fettsyresammansättning är ekvivalent metaboliskt set.

  42. JAUS
    Varför betala extra för enkelomättat fett när mättat är billigare? De enda oljorna som både har hög andel enkelomättat fett och lågt omega-6 är olivolja och makadamiaolja och det blir dyrt att basera sitt energiintag på endast de två.

    Jag använder olivolja till sallader och makadamiaolja i marinader, annars blir det talg, kokosolja och smör som alla innehåller mest mättat fett.

  43. SF
    Har BA sprungit till skogs igen?
  44. ks
    Ja. Han sitter där med A D.
  45. B-A
    Har BA sprungit till skogs igen?

    Vad menar du?

  46. SF
    Alla är ju intresserade av om du har några kommentarer till om Stephan Guyenet resonerar fel.
  47. ks #44, Du skriver att BA sitter i skogen med AD. Vem är AD, och varför sitter de i skogen?
  48. cgs
    ks, måste va en synonym för kork skalle!
  49. B-A
    Guyenet resonerar inte fel. Däremot pratar han om helt andra saker. Jag syftar på hur mättat och omättat fett har olika inverkan på insulinresistensen vid Postprandiella mätningar.

    Om man själv inte förstår den information man länkar till kanske man ska vara försiktig med hur man använder den.

  50. ks
    Du vet inte vad en synonym är, va?

    Puss Annika.

  51. Anna Maria
    Hej Andreas, jag hittade en liten polsk lchf-studie publicerad 2008 som jag dock inte har kompetens att uttala mig om. På samma sida fanns även andra länkar. Här är den:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083495
  52. A F
    B-A,

    Tänk så fina ord du kan! Postprandiell, minsann! Tror du att tillfälligt minskad insulinkänslighet efter måltid är något som vi bör bekymra oss om vad gäller mättat fett? Exakt vilka hälsofarliga effekter har det på sikt?

    Eller skulle det möjligen kunna vara så att vår metabolism vid en stor mängd mättat fett i maten antar att kolhydratmängden i måltiden är lägre och att insulinkänsligheten regleras ner lite så att vi inte ska drabbas av för lågt blodsocker? Skulle det tom kunna vara en nackdel med en högfettkost mer baserad på omättat fett att blodsockret kan sjunka lite väl mycket?

    Jo, jag spekulerar. Men jag tycker banne mig att den som hävdar att fettranden på min köttbit är något att undvika bör ha något faktiskt belägg för att det verkligen är skadligt. Inte några siffror, bla bla fettkvalitet och någon insinuation om att det kanske skulle kunna vara dåligt (underförstått för att vi ju trott det så länge, och helt fel kan vi väl ändå inte ha haft). Våga tänka hela vägen! Släpp sargen!

  53. Erik
    "Tänk så fina ord du kan! Postprandiell, minsann!"

    Blev du ledsen när du insåg att du inte vet vad postprandiell betyder?

  54. B-A
    Tror du att tillfälligt minskad insulinkänslighet efter måltid är något som vi bör bekymra oss om vad gäller mättat fett? Exakt vilka hälsofarliga effekter har det på sikt?

    Eftersom försämrad glykemisk kontroll i den postprandiella (efter måltid) fasen är första steget i utvecklingen av diabetes 2 ser jag vissa risker.

    Jo, jag spekulerar. Men jag tycker banne mig att den som hävdar att fettranden på min köttbit är något att undvika bör ha något faktiskt belägg för att det verkligen är skadligt.

    Ja det gör du. För det första handlade detta inte om att jag ansåg att "fettranden är något att undvika". Jag har inte sagt att fett är dåligt. Det jag ville veta var varför doc anser att mättat fett är bättre än omättade.

    Jag ska göra det väldigt enkelt för dig. Ett av huvuduargumenten är att undvika kolhydrater är att det ökar insulinfrisättningen samt att det ger försämrad blodsockerkontroll. Korrekt? (rätta mig annars)

    Nu är det så att mättat fett, i jämförelse med omättat, ger högre insulinfrisättning och försämrad blodsockerkontroll. Förutom detta sker även en rad andra negativa metaboliska förändringar, bl.a. försämras funktionen av b-cellerna i bukspottkörteln (inte bra för dom med förstadie till diabetes).

    Detta gör det svårt att förstå varför man försöker undvika varje gram kollhydrat man kan medans just mättat fett hyllas till skyarna.

    Ärligt talat förstår jag inte varför du ställer dessa frågor när du ändå inte vill höra svaren.

  55. Martin
    Den här publicerades ganska nyss

    Effects of meals rich in either monounsaturated or saturated fat on lipid concentrations and on insulin secretion and action in subjects with high fasting triglyceride concentrations
    http://www.ajcn.org/content/early/2011/01/05/ajcn.110.003251.full.pdf...

  56. A F
    Erik,

    Ledsen? Nej, det tar ju två sekunder att googla, och så har man lärt sig något nytt. Men lite irriterad blir jag ju, när det är så lätt att uttrycka sig så att fler förstår.

    B-A

    Okej, jag köper ditt resonemang. Ursäkta att jag stampade in i diskussionen, jag ska försöka att skärpa mig. Det är möjligt att du har rätt, men för att kunna veta skulle man ju behöva en jämförande studie likt den ovan med extra olivolja i en grupp och extra smör i en annan, för att se om det har någon praktisk betydelse för om man utvecklar diabetes, innan dess är det ju bara blodprov. Och innan vi vet så ser jag ingen anledning till att varna för riktig mat.

    Jag delar din uppfattning om att det är ensidig svartmålning av kolhydrater. Jag tror inte alls att det är hög kolhydratkonsumtion i sig som orsakar fetma och diabetes, utan snarare att det är så mycket av kolhydratmaten som är näringsfattigt processat skräp. Och vetemjöl, socker, omega-6. Sen för diabetiker och andra med metabolt syndrom verkar ju alla kolhydrater problematiska. Kanske finns det problem med mättat fett också i det fallet, men jag väntar gärna med att ropa på vargen tills vi vet säkert.

    Ursäkta att jag brusade upp, men jag tycker mig faktiskt läsa in en liten "Mättat fett är nog ändå skadligt, så fel kan vi väl ändå inte ha haft så länge" i dina inlägg. Med förhoppning om en fortsatt vänligare ton.

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar