Nyheter

Fettsnålt förlorar igen

T2dm

Nyss dök en ny studie upp som jämför kost med olika mycket kolhydrater vid typ 2 diabetes.

Resultatet blev som i de fem tidigare. Diabetiker som äter tvärtom mot officiella råd blir friskare. Hur länge kan skandalen pågå?

Studierna

Nedanstående sex studier varierar i design och i de exakta kostmodeller som rekommenderats till deltagarna. Det gemensamma är att de jämfört hur det går för diabetiker som ätit mer eller mindre kolhydrater.

Scorecard

T2dm

Den i Sverige omtalade Karlshamnsstudien är Nielsen -04. Intressant i och med sin längd, men inte randomiserad, och den med minst antal deltagare av de sex studierna.

Fettsnål kost har alltså förlorat alla sex jämförande studier jag sett, när det gäller effekt på exempelvis vikt och blodsocker. I en (Davis) var det jämn kamp, men mer kolhydratsnål kost gav signifikant bättre gott kolesterol, och trend mot mer viktnedgång och bättre blodsocker. I de övriga fem var det klara segrar.

Fettsnålt har därmed förlorat en match på poäng, och förlorat övriga fem matcher på knock-out.

Ändå rekommenderas diabetiker fortfarande att äta fettsnålt. Och mycket av just de kolhydrater som höjer blodsockret och gör dem sjukare. Vilket ökar risken för hjärtinfarkt, blindhet, amputationer, dialys och annat elände.

Sammanfattning? Kolhydratrik kost till diabetiker är vår tids åderlåtning.

Mer

Allt om diabetes – huvudsidan i ämnet här

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare

Exempel på diabetiker som testat

De sex studierna

Kontrollera gärna så jag inte mot förmodan är ute och cyklar. Jag är däremot inte intresserad av argumentet ”den eller den procenten kolhydrater är väl inte äkta lågkolhydratkost/LCHF?”.

Poängen med sammanställningen är att studierna jämför effekten av att rekommendera två olika kostmodeller till diabetiker – en med mer och en med mindre kolhydrater. Och att vinnaren i samtliga fall blivit gruppen som rekommenderats minst kolhydrater.

  1. Nielsen JV, et al. Low-carbohydrate diet in type 2 diabetes: stable improvement of bodyweight and glycemic control during 44 months follow-up. Nutr Metab (Lond) 2008 May 22;5:14.
  2. Daly ME, et al. Short-term effects of severe dietary carbohydrate-restriction advice in Type 2 diabetes–a randomized controlled trial. Diabet Med. 2006 Jan;23(1):15-20.
  3. Haimoto H, et al. Long-term effects of a diet loosely restricting carbohydrates on HbA1c levels, BMI and tapering of sulfonylureas in type 2 diabetes: a 2-year follow-up study. Diabetes Res Clin Pract. 2008 Feb;79(2):350-6.
  4. Westman EC, et al. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutr. Metab (Lond.).2008 Dec 19;5:36.
  5. Davis NJ, et al. Comparative Study of the Effects of a 1-Year Dietary Intervention of a Low-Carbohydrate Diet Versus a Low-Fat Diet on Weight and Glycemic Control in Type 2 Diabetes. Diabetes Care. 2009 Jul;32(7):1147-52.
  6. Esposito K, et al. Effects of a Mediterranean-Style Diet on the Need for Antihyperglycemic Drug Therapy in Patients With Newly Diagnosed Type 2 Diabetes. Ann Intern Med. 2009 Sep 1;151(5):306-14

Tack till Elisabeth Puur för tipset om den sista studien.

Känner du till en jämförande studie jag missat? Maila mig gärna då.

Tillägg:  7-0?  8-0?  9-0?

Jag fick tips om Shai et al -08, som bland annat innehöll 36 diabetiker. Med tre kostgrupper blev de flesta skillnader inte signifikanta för just diabetikerna. Men trenden var mot att de som åt fettsnålt hade sämst fastesocker, sämst HbA1c, sämst fasteinsulin och sämst HOMA-IR.

Shai I, et al. Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet. N Engl J Med. 2008 Jul 17;359(3):229-41.

7-0?

Sen har vi ett par studier på stenålderskost mot medelhavskost, där den första har betydligt mindre andel kolhydrater. För hjärtsjuka med IGT eller diabetes gav dieten med minst kolhydrater bäst resultat:

Lindeberg S, et al. A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease. Diabetologia. 2007 Sep;50(9):1795-807. Epub 2007 Jun 22.

En liten cross-over studie jämförde därefter stenålderskost och konventionell diabeteskost under 3 månader för diabetiker. Resultatet blev betydligt bättre för stenålderskost, som hade klart lägre andel kolhydrater.

Jönsson T, et al. Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovasc Diabetol. 2009 Jul 16;8:35.

9-0?

Tillägg 100219:

Elhayanu A, et al. A low carbohydrate Mediterranean diet improves cardiovascular risk factors and diabetes control among overweight patients with type 2 diabetes mellitus: a 1-year prospective randomized intervention study. Diabetes Obes Metab. 2010 Mar;12(3):204-9.

10-0

Tillägg 100510:

En gammal goding, med signifikant bättre HbA1c för diabetiker i lågkolhydratgruppen:

Stern L, et al. The effects of low-carbohydrate versus conventional weight loss diets in severely obese adults: one-year follow-up of a randomized trial. Ann Intern Med 2004;140:778-85.

11-0

Liten skillnad i kolhydratintag (ca 39 mot 52%). Små skillnader i utfall, de enda signifikanta var bättre HDL och TG i lågkolhydratgruppen:

Wolever TM, Gibbs AL, Mehling C, Chiasson JL, Connelly PW, Josse RG, et al. The Canadian Trial of Carbohydrates in Diabetes (CCD), a 1-y controlled trial of lowglycemic-index dietary carbohydrate in type 2 diabetes: no effect on glycated hemoglobin but reduction in C-reactive protein. Am J Clin Nutr 2008;87:114-25.

12-0

 

43 Kommentarer

  1. Ulrika
    Skandalen kommer pågå så länge dietister lyder livsmedelsverkets råd och de inte ändrar på sig. När de ändrar på sig blir det en ny skandal för dem då de måste inse alla fel de gjort. Kanske SLV läggs ned i smyg och ngt nytt startas upp?

    En fråga: Måste dietister lyda SLV kostråd och ordinera dem? Ingår det i deras utbildning och legitimation?

  2. DDT
    Tänk så mycket lidande och död som kunnat undvikas 🙁
  3. Monica Hansson
    Klart att detta kommer att pågå!!!
    .... Hur skulle det se ut om alla diabetessjuka stämde livsmedelsverket, eller om alla anhöriga till diabetiker stämde staten.. Då skulle detta landet gå bankrutt...
    Hur skulle det se ut om man blev en frisk diabetiker? Blir man bemött med lika skepsis som en nykter alkoholist då??
    Gud så trött man blir... Men jag pratar vitt o brett i min omgivning och det är många som provar på LCHF och med stor förvåning upptäcker att de mår bättre...
    Heja dig o Annika o Litsfeldt o StenSture o alla andra för att ni orkar kämpa!!

    Monica Hansson

  4. dufva
    6-0 borde ju åtminstone räknas som setvinst.
    Månne det är en 3 eller 5-setare som spelas här i kostkriget 😉
  5. arne
    Liknelsen med en match (fotbollsmatch) är ganska intressant.

    Publiken skriker på domaren hela tiden och båda sidor anser att domaren är blind, dum i huvet och trög om han inte också är mutad.

    Det intressanta är att de båda lagens supportrar är ense om att domaren gjort fel så är man helt oense om vad domaren gjort för fel.

    Det finns faktiskt likheter mellan anhängarna till lchf och anhängarna till AIK (eller Djurgården).

  6. Sabina
    Hittade lite papper från min första graviditet för sex år sen, bland annat om diabeteskost. Där står att det är kost som alla mår bra av att äta och så klart är den fettsnål och rik på kolhydrater.
    Kan inte komma på att jag fick en sån denna gång, eller så har jag redan slängt den (är i flyttartagen) och började med LCHF efter dottern föddes......men jag tror inte det har blivit någon förbättring.

    Läste en artikel i dagens Gefle Dagblad om en studie i Malmö, om fetgener. De som hade "riskvarianten" och åt mycket fett (står inte vilken sort) fik högre risk för fetma.
    Hittade detta när jag sökte: http://www.med.lu.se/klinvetmalmo/mkc_mfm/malmoe_kost_cancer
    Ni som förstår fackspråket....vad visar den?

  7. åsa
    det är fan skandal.. hur mycket kostar inte detta sjukvården och diabetikerna? Både i pengar tid och lidande (för de sistnämnda)..

    Maken (med typ-2 diabetes) är iaf "frisk" och medicinfri för diabetesen. Enstaka avsteg klaras av betydligt bättre nu dessutom, utan några stora svängningar, när han ätit lchf sedan jan. Och då är vi inte på något sätt superstrikta!

  8. dufva #4,
    Hehe, ja en förkrossande setvinst, som borde skaka om. Synd bara att den mörkas mer eller mindre totalt.
  9. arne
    Nu är det väl så att det inte bara är kostfrågan som samhället, skolmedicinen gjort folk sjuka med.

    Vården och mediciner är ju en av (om inte den största) de största orsakerna till sjukhusvård och död.

  10. Ingvar
    Ca 13 miljarder kronor kostar diabetsvården i Sverige
  11. HerrBanan
    Konstigt att det är SLV som säger hur diabetiker ska äta, för deras tänk gäller ju bara friska, mig veterligen så är diabetiker sjuka. Alltså borde dom inte få lov att göra det. Snacka om soppa!
  12. Nisse
    Helt rätt att SLV´s kostråd endast gäller friska och är ju enbart kostråd, dvs inget man måste följa. Fram till våren -08 (nån får rätta mig om jag kommer ihåg fel) gällde kostråden alla, både friska och sjuka, men det ändrades, kanske för att SOS "godkände" Annikas kostråd.
    Så dietisterna behöver inte följa de allmänna kostråden och ska egentligen inte göra det heller, i den utsträckning som det nu är, eftersom kostråd till sjuka ska tas fram individuellt. Ren skandal att de får fortsätta som de gör. Med all respekt för personer med diabetes och allt lidande de får uthärda, men ibland önskar jag att jag hade diabetes så jag kunde stämma nån dietist och kanske hela sjukvårdsapparaten.
  13. Lars Bern
    Cancersjuka rökare stämde med framgång tobaksindustrin. Det är kanske dags att någon duktig advokat börjar förbereda en stämning mot Livsmedelsverket och Socialstyrelsen? Diabetiker som fått fel kostråd måste rimligen ha rätt till rejäla skadestånd.
  14. tindra
    Din blogg är ju INTE Sveriges största hälsoblogg. Det är DennisM.se ju! Varför ljuger du?!
  15. tindra,
    det är uppenbarligen en bra blogg för personer som vill läsa om tonårsliv och mode. Men utspridda "smaltips" och idolisering av anorexismala modeller gör den inte till en hälsoblogg i mina ögon.
  16. Undrande
    Arne:
    "Vården och mediciner är ju en av (om inte den största) de största orsakerna till sjukhusvård och död."

    Kan du backa upp det påståendet med lite fakta?

    Annars vore det lite extremt att kasta ut EBM baserat på ett uttalande utan uppbackning...

  17. Moltas
    DennisM.se? Vad har den med hälsa att göra? Eller driver du med oss?
  18. Tindra: det minsta som DennisM verkar vara är just hälsoblogg! Kalla den modeblogg istället... eller tramsblogg... whatever, men inte hälsoblogg!
  19. Undrande: Om man jämför med trafiken är det ungefär lika många skadade i trafiken som i sjukvården, ca 100 000. Däremot dör fler pga sjukvården (3 000) än av trafiken (ca 400).

    http://hd.se/ledare/2009/08/11/nollvision-foer-sjukvaarden/
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/farre-doda-i-trafiken-2008-1.477881

    Sedan får man komma ihåg att varken sjukvård eller trafik kan nå upp till någon nollvision. Det här var bara en jämförelse mellan trafik och sjukvård. Det finns säkert många fler jämförelser man kan göra.

  20. Sabina
    "Läste en artikel i dagens Gefle Dagblad om en studie i Malmö, om fetgener. De som hade "riskvarianten" och åt mycket fett (står inte vilken sort) fik högre risk för fetma.
    Hittade detta när jag sökte: http://www.med.lu.se/klinvetmalmo/mkc_mfm/malmoe_kost_cancer
    Ni som förstår fackspråket....vad visar den?"

    Hitta samma artikel i Sydsvenskan: http://sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/article549150/Maten-viktigare-a...

    Vet inte om länken i mitt första inlägg gick till rätt studie........

  21. E
    Sabina,
    Studien visar att man kan sätta riskgenen ur spel genom att välja en kost med mindre andel fett. Detta eftersom de med riskvarianten inte tycks bli lika mätta när de äter mycket fett och på så sätt äter mer och går upp i vikt.
  22. Sabina, E,
    spekulationer utifrån en osäker observationsstudie. Man kan inte dra några slutsatser om orsakssamband från liknande framletade statistiska associationer.
  23. Thomas H
    Arne nr 5 och 9.

    Kan det inte även vara så att domaren(arna) är mutade/jäviga och det påverkar väl också? 😉

    Det verkar ofta vara ett bra samarbete mellan dom där intressenterna!
    Bov nr 1 är kosten och sedan när sjukvården inte rättar till metabola åkommor med bra kostråd utan tillgriper läkemedel så uppstår förstås bov nr 2. Ett klassiskt ex är ju vad som försigår inom sockersjukevården - eller hur?

  24. Thomas H
    Sabina nr 20

    Det är väl ett känt faktum att så kallade genvägar ofta blir senvägar! 😉

  25. E
    Det finns en hel del forskning på denna fetmagen som stöder påståendet att den påverkar aptitreglering och mättnad. Man måste inse att hur vi påverkas av en kost med mycket fett (dvs hur bra den mättar) är väldigt individuellt och beror till stor del på våra gener.
  26. Erik W
    "The death of one man is a tragedy. The death of millions is a statistic. "
    Joseph Stalin

    "Ideas are more powerful than guns. We would not let our enemies have guns, why should we let them have ideas. "
    Joseph Stalin

    Kunde lika gärna ha varit livsmedelsverket eller läkemedelsindustrin.

  27. Undrande
    L E Litsfeldt:
    Ja det säger jag inget om, Så som arnes inlägg var formulerat lät det som om EBM skadade/dödade fler människor än vad det hjälpte, men jag kanske är skadad efter att ha läst för många KAM anhängare och kvacksalvare som har sina egna "biverkningsfria" alternativ till all medicin utan att komma med något slags bevis för sina "teorier"
  28. R i USA
    Den farliga LCHF konsten kom näst sist medans den av SLV rekommenderade tallriksmodellen kom på en hedervärd andra plats. 🙂
  29. Malin
  30. Malin
    Sorry, fel inslag... Här kommer det rätta, hoppas jag....

    http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=latestbroadcast&Id...

  31. Malin
    Äh, det blir ju bara fel!!!
    Det handlade iaf om någon studie om astma och eksem hos ungdomar och hur de som ätit fisk ock SMÖR 😮 verkade ha mindre problem.... Kanske någon annan som lyckas bättre med att få fram detta inslag!
  32. Malin
    Ok, ett försök till 🙂 Hittade den här länken, med samma information som i radioinslaget.

    http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/Allergi_...

  33. Gunilla
    Det är väldigt bra att du lyfter fram de fantastiska fördelarna för d2 patienter som lchf innebär.
    Jag måste säga att jag är förvånad över att inte diabetsförbundet kallat till en briefing av er läkare som jobbar med lchf som metod.
    Har de någonsin frågat efter information?
  34. KL
    Kan bara hoppas att det kommer fler "ex-diabetiker" (eller de som har konnat dra ner starkt på insulinet) som kräver en förklaring av sina läkare/dietister om varför de har blivit bättre.
    Antar att läkare/dietister kan blunda för patienser som har blivit bättre och är nöjda med detta. Men om patienten kräver an förklaring om varför jag blir bra/bättre när ätter tvärt emot, så måste de som ger galna råd tänka till (åtminstone om ex-diabetiker är tillräckligt påstridig). antar dock att det är få som orkar med att kräva dessa svar....
  35. Jakounezumi
    Underskatta aldrig människors förmåga att blunda för och bortförklara det de inte vill höra eller veta.
  36. Ulf G Bohlin
    KL: Många läkare och dietister är enkelspåriga och djupt "troende". Försök omvända ett jehovas vittne istället. Det går nog lättare.
  37. Ulf

    Det du beskriver är inte direkt ovanligt bland folk på den här bloggen heller. Tycker du själv att just kritik mot egen kunskap och tro och öppenhet för att eventuellt inte veta sanningen är utpräglat bland LCHF?

    Nu säger jag INTE emot er och jag försvarar INTE de som med näbbar och klor försvarar näringsrekommendationerna och det (tveksamma) vetenskapliga stödet för flera av råden men förväntar man sig öppenhet från en sida bör man ju kunna vara lite öppen själv.

  38. Niclas
    Jag håller med,
    Varför inser en del inget? Spannmål undviker LCHFare så fort en del känsliga äter spannmål och mår dåligt så får kolhydraterna skulden, hur många mår dåligt av potatis? (diabetes är en annan sak)
    Har vissa några dåliga bakterier i tarmarna så matar man dom också när man äter kolhydrater.

    Vad ger symtomen vid laktosintolerans kuggfråga
    1 sockret
    2 bakterierna

  39. Anna
    Patrik R: Det där verkar vara olika. Min man har haft en besvärlig IBS-mage i alla år. Han drog ner på kolhydraterna och blev omedelbart bra i magen, trots att han fortfarande åt bröd på morgonen. För honom räckte det med att utesluta potatis, ris och pasta. Och framför allt öka på fettet.

    Den totala mängden kolhydrater verkar vara avgörande för honom - inte varifrån kolhydraterna kommer. Han kan alltså byta ut sin morgonmacka mot en middagspotatis och fortfarande må bra. Men han kan inte äta både och.

    Man kan därför inte säga att han tål spannmål men inte potatis - eller tvärtom. Han tål helt enkelt inte att äta mycket kolhydrater. Och absolut inte att kombinera kolhydrater med en i övrigt fettsnål kost.

  40. Anna
    Alla är inte känsliga för spannmål, Det har du helt rätt i.
    Men potatis är nog en bättre om man ska äta kolhydrater.
    (Grönsaker tror jag är bra för dom som vill äta kolisar)

    ”Han drog ner på kolhydraterna och blev omedelbart bra i magen,”
    IBS orsakas nog ofta av en felaktig tarmflora(min åsikt)
    Att det går över så fort jag ser bara 2 möjliga förklaringar till,
    tarmfloran och någon överkänslighet för något i maten som immunförsvaret reagerar mot,
    Eller så aktiveras immunförsvaret mot dom dåliga bakterierna.

    Har en person med IBS inte diabetes vad kan då den snabba hälsoförbättringen bero på?
    Någon som kan förklara det, jag lysnar.

  41. Potatis innehåller giftet solanin, mer i potatis där någon del blivit lite grön men det finns i all potatis. Något många inte vet är att gröna tomater innehåller ännu större mängder solanin än gröna potatisar! Potatis, tomat och bolmört är nära släkt med varandra.

    Enligt en bok om medicinalväxter jag läst var vanligaste användningsområdet inom folkmedicinen för att befrämja snabba arvsskiften.

  42. Påläst grästrot
    Arne skrev så här:

    "....Nu är det väl så att det inte bara är kostfrågan som samhället, skolmedicinen gjort folk sjuka med.

    Vården och mediciner är ju en av (om inte den största) de största orsakerna till sjukhusvård och död."

    Håller helt med Dig.

    De flesta böcker som tar upp de här frågorna kommer från USA.

    I det sammanhanget vill jag rekommendera "Our Daily Meds" av Melody Petersen. Finns för en billig penning på svensk nätbokhandel.

    Boken handlar visserligen om USA men mycket av det som beskrivs förekommer även här - fast i mindre omfattning.

    I tidningen Dagens Medicin skrev nyligen den pensionerade kirurgen, väkände fördragshållaren, Nisse Simonson en krönika (sista sidan).
    Den hade rubriken - "Viktig bok om överbehandling - bör läsas av samtliga läkare".

    Det handlade om boken "Overtreated" av Shannon Brown Lee (?)

    Jag har inte läst den ännu.

    Till skillnad från Nisse Simonsson anser jag att det inte enbart är läkare som bör läsa den här typen av böcker - de är lika vktiga för allmänheten.

    Tänk vilken välgärning Nisse Simonsson skulle kunna göra om han även tog upp sådana här spörsmål i sina välbesökta föredrag.

  43. Att detta får fortsätta..... Att människor ska fara illa, i värsta fall dö, för att Livsmedelsverket + läkarkåren vägrar inse fakta och kör på gammal vana.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg