Nyheter

Fettsnåla råd misslyckas återigen fullständigt

iStock_000018596009Small-300×217

Återigen har dagens fettsnåla råd fullständigt misslyckats med att förebygga hjärtsjukdom.

Dr Anders Tengblad skriver om hur den stora Look AHEAD-studien just avbrutits i förtid. Det är en stor lång studie där diabetespatienter fått extra mycket råd och hjälp att äta mindre och fettsnålt samt röra sig mer. Låter det bekant? Det är precis de misslyckade råd som diabetespatienter fått i decennier.

Resultatet? Efter hela elva år fanns inga tecken till att åtgärderna förbättrat hälsan. Studien avbryts därför i förtid. Att man oväntat avslutar studien gör att man kan fundera på om patienterna till och med blivit sjukare. Detta trots all motion:

DiabetesDoc: Livsstils-studie stoppas pga utebliven effekt

När tror du att sjuka slipper få omoderna och bevisligen dåliga fettsnåla kostråd?

Mer: Allt om diabetes

 

24 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. PeterN
    Det bästa dom kan hoppas på från den studen är väl "Diabetespatienter överlever trots fettsnål mat"
    Svar: #6
    Läs vidare →
  2. "Inte en enda studie i hela världen har mätt hälsoeffekterna av margarin kontra smör. Trots det rekommenderar Livsmedelsverket lättmargarin på mackan istället för smör... " skriver DN:s vetenskapsredaktör Karin Bojs idag. Och detta på (pappers-)tidningen framsida t o m!!!
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Martin82
    Men blir inte livsmedelsverket arga nu då....
    de är ju redan så bittra...
  2. PeterN
    Det bästa dom kan hoppas på från den studen är väl "Diabetespatienter överlever trots fettsnål mat"
    Svar: #6
  3. Thomas B
    Intressant, locket på efter flera decennier av experiment-diet/kostråd.
    Nu måste dessutom resultatet mörkas.
    Varför är jag inte förvånad?
  4. Johan
    Hur många gånger ska lågfettshypotesen behöva vederläggas innan dess förespråkare vågar erkänna sina antaganden som felaktiga och lägger av med dylika hälsovådliga projekt?
  5. Magnus
    Fritt fram för dem nu då alltså att starta ett långtidsprojekt där de testar motsatta kostråd.
  6. Thomas B
    Problemet blev väll att det var exakt det de inte gjorde?
    Svar: #7
  7. PeterN
    I den länkade artikeln _spekuleras_ det i att patienterna kanske for illa, men det framgår ju inte att det är så.
  8. Lasse1
    RE: PeterN
    Om bara patienterna stod på någon oförändrad status skulle ju det vara positivt eftersom de varken blir sämre eller bättre trots att åren går och inget skäl att avbryta(ett bevis på att sjukdomen bromsar in och stannar upp). att de avbryter kan alltså bara bero på en sak.
  9. Busmamman
    Jag har en fråga till Doc eller andra kunniga, om studierna som Livsmedelsverket hänvisar till på sin sida "Smör eller margarin – en fråga om fettkvalitet och blodfetter":

    http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Vuxna/Rekommendati...

    Finns det belägg för deras påståenden i dessa studier?

  10. N
    #9:

    Läser man vad SLV skriver på den sidan så verkar det som att det enda kriteriet de använder när de utvärderar olika fett-typer, är hur de påverkar kolesterolet. De lever kvar i den gamla föreställningen att högt kolesterol = dåligt, lågt kolesterol = bra, trots att det egentligen inte finns några belägg för samband mellan kolesterol och hjärt-kärlsjukdom.

    Det här dokumentet är intressant: http://www.gunnarlindgren.com/matfettocancer.pdf

  11. Busmamman
    #10
    Tack för förtydligande!
    Så kan man säga lite förenklat att studierna stödjer alltså hypotesen att mättat fett ökar kolesterolet, men de har inte med några studier som (be)visar att högt kolesterol orsakar hjärtsjukdom?
  12. Thomas H
    Vad gäller kostråd till diabetespatienter numera så har SLV inget med det att göra, förutom att deras kostråd bör vara bra förebyggande för ohälsa!

    Nåväl, hur är läget inom en stor del av vår sjukvård nu då? (Länken)

    En rubrik i föredraget var att "Hur närma sig kostfrågan på ett vetenskapligt sätt"?
    Men det sas också att ny forskning pågår och att råden kan förändras...... 😉

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=s3qXrxSd8CI

  13. Lite OT, men i dagens (söndag) DN finns ett helt uppslag om fett, apropå skolor-som-serverar-margarin-istället-för-smör-debatten som varit. Bra artikel och där skriver de att det inte finns forskning som kan bevisa det mättade fettets farlighet.

    Känns bra med en sansad artikel utan braskiga rubriker!

  14. Thomas H
    Bra inlägg Monkan Nr 13

    Och ändå så har SLV vissa studier på sin websida som försöker styrka trovärdigheten i deras varningar för mättat fett! (Inte 100 000 tusen som nu Professor Marcus sa i TV en gång - Och varför sa han det??? 🙂 )

    Så bra då att DN inte hade den vanliga faktarutan som vissa tidningar alltid måste ha med.....
    Det är bara att konstatera att sanningen och nu vetenskapen blir mer rätt än tidigare! 🙂

    Svar: #18
  15. Ett äpple om dan håller doktorn på stan, eller? 😎
  16. "Inte en enda studie i hela världen har mätt hälsoeffekterna av margarin kontra smör. Trots det rekommenderar Livsmedelsverket lättmargarin på mackan istället för smör... " skriver DN:s vetenskapsredaktör Karin Bojs idag. Och detta på (pappers-)tidningen framsida t o m!!!
  17. monica 1942
    Den här veckan delade vår ICA affär ut Lätta 600 g gratis. Ett erbjudande per hushåll. Margarinfabrikanter har det svårt. För övrigt minns jag hur sträng diabeteskosten var för 50 år sedan. Bestämt hade diabetikerna skatteavdrag för dyrare mat. Nu är det billiga kolhydrater och dito fett som gäller. Vem uppfann margarinet? Undrar om det var för att det rådde smörbrist.
    Svar: #19
  18. Hanveden
    - Och varför sa han det??? Ang.claude Marcus. Detta har han skrivit i Läkartidningen och där redovisas att han har konsultuppdrag för Wasabröd:

    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=9712

    Wasabröd ägs av Barilla:

    http://www.wasa.com/sv/om-foretaget/i-korthet

    Barilla har haft på sin hemsida:
    http://web.archive.org/web/20100219112846/http://www.barillaus.com/Ho...

    Detta har bosse Z skrivit om:

    http://blogg.passagen.se/millimetervagor/entry/barilla_giftst%C3%A4mp...

    Lite har skrivits om CM här på denna blogg också:

    http://www.kostdoktorn.se/claude-marcus-i-retratt/

    http://www.kostdoktorn.se/claude-marcus-pa-djupt-vatten-igen/

    Med LCHF hälsningar B-) .

  19. Vem uppfann margarinet? Undrar om det var för att det rådde smörbrist.

    Det var en fransk vetenskapsman -- efter att Napoleon III hade efterlyst ett alternativ till smör. Och jo, det var en begynnande smörbrist som var anledningen.

    Svar: #23
  20. PA
    Hoppla hoppla!
    Först att jorden är platt och nu detta.
    Kan bara vänta med spänning på reaktioner från vårat Livsmedelsverk...
  21. Tuva
    http://www.mayoclinic.org/news2012-rst/7128.html
    "People 70 and older who eat food high in carbohydrates have nearly four times the risk of developing mild cognitive impairment, and the danger also rises with a diet heavy in sugar, Mayo Clinic researchers have found. Those who consume a lot of protein and fat relative to carbohydrates are less likely to become cognitively impaired, the study found. The findings are published in the Journal of Alzheimer's Disease."...//..."those whose diets were highest in fat — compared to the lowest — were 42 percent less likely to face cognitive impairment"

    Så var försiktiga med fettet och ät mycket frukt och mycket fullkorn. 😉

    Svar: #22
  22. aviator1945

    http://www.mayoclinic.org/news2012-rst/7128.html "People 70 and older who eat food high in carbohydrates have nearly four times the risk of developing mild cognitive impairment, and the danger also rises with a diet heavy in sugar, Mayo Clinic researchers have found. Those who consume a lot of protein and fat relative to carbohydrates are less likely to become cognitively impaired, the study found. The findings are published in the Journal of Alzheimer's Disease."...//..."those whose diets were highest in fat — compared to the lowest — were 42 percent less likely to face cognitive impairment"Så var försiktiga med fettet och ät mycket frukt och mycket fullkorn.

  23. JAUS
    Det första margarinet var dock gjort av animaliskt fett och inte vegetabiliskt som idag.
  24. Maria Jonsson
    Hur mycket fett är det i lågfettkost?

    Vad består en sådan kost av för övrigt?

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg