Fettskräcken i fritt fall

BMJ

Matrevolutionen fortsätter och trovärdigheten för den gamla teorin att smör är farligt är i fritt fall. Läs gärna den nya slakten av fettskräcken i en av de ledande vetenskapliga tidskrifterna, British Medical Journal. Den är skriven av en riktig expert på evidensbaserad medicin, en av ledarna för Cochrane-samarbetet.

Sammanfattningen? Råden att äta mindre mättat fett var ett gigantiskt experiment från början, ny vetenskap visar att det inte gör någon nytta. Det kan ha lett till ökat intag av dåliga kolhydrater istället, vilket sannolikt driver dagens epidemier av fetma och diabetes.

BMJ: Are some diets ”mass murder”?

Är det dags att vakna än, Livsmedelsverket?

Mer

Sågning av fettskräcken bland årets bästa böcker

Livsmedelsverkets fettskräck lever kvar på övertid

Mättat fett och smör: från fiende till vän

Dramatiskt förbättrad hjärthälsa i Sverige trots dubblat smörintag!

DN: Att minska på fett ”har inget vetenskapligt stöd”

 

20 kommentarer

  1. Gunnar Parment
    Helt klart läsvärd. Är vissa dieter "massmord"? Nja, kanske massdråp då med alla kolhydrater. Avsikten var säkert inte att utfallet skulle bli som det blev, och utan avsikt, inget mord.
  2. Bosse
    om pengar är avsikten så är det väl mord?
    Svar: #3
  3. Gunnar Parment
    om pengar är avsikten så är det väl mord?

    Måhända. Jag är inte det minsta jurist. 🙂

  4. Sven Arne
    ”Maten vi borde äta som håller oss normalviktiga och vid god hälsa i hela långa livet” av

    Jenny Reimers utgiven 2 juni 2006

    Länk: http://www.primavi.se/maten.pdf

    Hennes arbete borde spridas vidare och läsas av alla innan vi behöver söka ”sanningen” i utländska skrifter…

    mLCHFh Hanveden B-) .

    Svar: #9, #12
  5. Inez
    Nej, Livsmedelsverket kommer aldrig att vakna. Det ligger i koma sedan många år.
  6. Jaa menee
    Om livsmedelsverket ligger i koma,dvala eller inte har vaknat, försvaras inte det av att de kanske varit vid deras sinnesfulla bruk åtminstone så pass mycket så de skulle följt senaste årens forskning och evidens vad gäller kost till dags datum. Har dom inte det så:
    Fäller jag SLV för "dumdråp",eller "komadråp", om det nu är möjligt. 🙂
  7. Henrik
    Från Garry Taubes Twitter:

    "gary taubes @garytaubes · 31 jul
    Nina Teicholz, of Big Fat Surprise fame, is speaking at the Commonwealth Club in SF. Ron Krauss moderating. 8/7
    Tix: http://bit.ly/UDJJlI "

    Så Garry Taubes gillar förmodligen hennes bor hennes bok, eftersom han ger en länk till ett möte där Nina Teicholz pratar om boken.

  8. Henrik
    Idén att Nina Teicholz skulle ha stulit delar från Gary Taubes är fel. Men det är klart att de ibland skriver om samma saker, när de bägge kritiserar de felaktiga påståendena att naturligt mättat fet skulle vara farligt, ,men inte socker och stärkelse.

    Citat från Gary Taubes Twitter konto.

    "gary taubes @garytaubes · 13 maj
    My friend Nina Teicholz's book The Big Fat Surprise http://amzn.to/1nSX8TS is out. Great read, great research. @bigfatsurprise "

  9. MJ
    Jag har skummat den där texten och den verkar ju riktigt bra.
  10. jon
    "Är det dags att vakna än, Livsmedelsverket?"

    Någon annan än mig som tror att eventuell reaktion från livsmedelsverket blir i stil med, "det ligger helt i linje med våra kostråd"????

    Svar: #11
  11. Sven Arne
    Livsmedelsverket bör fråntas rätten att tycka om vilka livsmedel vi skall äta. Låt dem koncentrera sig på säkerheten tex hålla borta all GMO påverkade livsmedel.

    Livsmedelsverket kan inte ens skilja på naturliga transfetter och industriellt framställda...
    Så här kan man läsa på deras hemsida idag:
    "Olika sorters transfett
    En vanlig fråga är om industriellt bildat transfett är farligare än naturligt transfett, som finns i kött och mjölkprodukter. Utifrån de vetenskapliga studier som finns verkar det inte vara någon skillnad mellan hur naturligt transfett och industriellt transfett påverkar kroppen. "

    Länk: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/...

    Men har man haft en adjungerad professor, betald av margarinindustrin...

    "Bengt Vessby satt med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor 1989-2005, i egenskap av fettexpert. Medan margarinindustrin betalade hans lön medverkade han till Livsmedelsverkets kostråd att äta mindre naturlig mättat fett. Och att istället äta mer fleromättat fett. Som finns i margarin."
    Länk: http://www.kostdoktorn.se/att-kopa-en-professor

    Då är det kanske inte så underligt att livsmedelsverket är kraftigt felinformerade och de verkar inte kunna bryta med vad som varit och gå vidare...
    Så insomnade kanske dom inte är men kraftigt kvar i klorna på bla margarinindustrin...

    mLCHFh Hanveden B-) .

  12. hemul
    Fast då blir ju alla fettkaffedrickare ledsna eftersom Reimers anser att kokosfett är onyttigt.
    Svar: #14, #15
  13. Tuva
    Personligen är jag övertygad om att just indelningen i de extremt grova och intetsägande macronutrientgrupperna bäddade för den hälsokatastrof vi nu står inför.

    Det är en jäkla skillnad på protein och protein, på fett och fett och kolhydrater och kolhydrater.

    En donkenburgare med pommes frites är så olik en köttbit med potatis och gräddsås att det inte ens är roligt att tänka på det. Även om kanske fördelningen fett/kolhydrater/proteiner ser likadant ut.

    Det är så grovt indelat och så frånkopplat MAT att det är helt och hållet oanvändbart för forskning egentligen. 🙁

  14. Anders S
    Reimers källhänvisar till Loren Cordain 2002, sid 128-. Har inte tillgång till boken men 2013 rekommenderade i varje fall Loren Cordain kokos.

    http://thepaleodiet.com/coconut-crackdown-friend-or-foe/

    Mängden fleromättat fett obetydligt i kokos jämfört med fröoljor.

    http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx

    Fettsyror
    Summa mättade fettsyror g 92,0
    Fettsyra 4:0-10:0 g 13,0
    Fettsyra 12:0 g 46,3
    Fettsyra 14:0 g 18,7
    Fettsyra 16:0 g 9,6
    Fettsyra 18:0 g 3,0
    Fettsyra 20:0 g 0,0
    Summa enkelomättade fettsyror g 6,0
    Fettsyra 16:1 g 0,0
    Fettsyra 18:1 g 7,2
    Summa fleromättade fettsyror g 2,0
    Summa n-6 fettsyror g ea
    Fettsyra 18:2 g 1,8
    Fettsyra 20:4 g 0,0
    Summa n-3 fettsyror g ea
    Fettsyra 18:3 g 0,0
    Summa långa n-3 fettsyror g ea
    EPA (Fettsyra 20:5) g 0,0
    DPA (Fettsyra 22:5) g 0,0
    DHA (Fettsyra 22:6) g 0,0
    Summa transfettsyror g 0,5

  15. Anders S
    Undrar om inte Reimers lyckats blanda ihop kokos och canola.

    Här ett citat från Loren Cordain

    Recently, a number of epidemiologic studies have shown a higher risk for prostate cancer with increased consumption of alpha linolenic acid (ALA), a major component of both canola and flaxseed oil. See “Dietary alpha-linolenic acid is associated with reduced risk of fatal coronary heart disease, but increased prostate cancer risk: a meta-analysis.” for more information.

    http://thepaleodiet.com/vegetable-oil-fatty-acid-composition/

  16. hemul
    Det tror jag inte.

    Inte heller mättat naturligt växtfett kan vara nyttigt eftersom detta är blandat med en mindre del fleromättade fetter till största delen bestående av omega6-fettsyror, som t.ex. i kokosfett och avocado, som har kvoten 13/1 omega6/omega3.

  17. Sven Arne
    En del var på det klara över detta redan för snart 10 år sedan...

    Göran Petersson Chalmers skrev bla detta:
    ”Rekommendationen att undvika mättat fett är helt ogrundad och baseras praktiskt taget inte på några som helst bevis. Vad som gör mig bestört är hur det medicinska etablissemanget struntar i de tydliga bevis som pekar i helt motsatt riktning.”

    Länk: http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_100616.pdf

    Mer från Göran Petersson...

    En länk till om "FETTER, Guide för Kost och Hälsa" med fler länkar:
    http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_139728.pdf

    Mer länkar till bla videor: http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/194090/local_194...

    mLCHFh Hanveden B-).

  18. Ove
    http://www.netdoktor.se/nyhetsutskick/?email=ove.ivarsen@telia.com�...

    Netdoktorn ger sig inte. Mättat fett är väldigt farligt, säger den dietist han samverkar med, och bygger det på en sex år gammal artikel.

  19. Erik
    Diabetes TYP 2 JA! HELVETE, DET ÄR TVÅ HELT OLIKA SJUKDOMAR, OCH SKALL DÄRFÖR SKILJAS PÅ!
    Svar: #20
  20. Ann Kristin
    Många typ 1 diabetiker väljer att äta lågkolhydratkost och mår bättre av att reducera sitt insulinintag. Oavsett varför man har ett dåligt fungerande insulin (brist eller överskott) så ska man hantera insulin med varsamhet. Inte minst för att en typ 1 diabetiker kan bli insulinresistent och då blir typ 2 i praktiken, liksom en typ 2 kan mista sina betaceller och bli typ 1. Men du kanske har andra problem än diabetes?
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av