Fettbrist i Norrland

En läsare skickade bilden ovan från kyldisken på Coop Forum i Örnsköldsvik. Dags att hamstra smör igen?

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right

35 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Hanna Tolander
    Man vet att man är LCHF-are när man med stort intresse jämför olika smörsorter :-)
    Reply: #10
    Läs vidare →
  2. Tomtefar
    Precis som Mikaele skriver så är det alltid en tröghet i ett system mellan tillgång och efterfrågan, större eller mindre beroende på produktslag. Jag kan å andra sidan sett ur ett marknadsperspektiv tycka att ngt är konstigt i systemet, som att ngn "yttre kraft" vill kväva jordbruket. Mjölkbönder har lagt ned i en rasande takt även på senare år när efterfrågan på mejeriprodukter har ökat en längre tid. Jag kan inte klura ut riktigt varför, även om jag har vissa misstankar kring klimat-talibanerna som tror att koldioxid är skadligt (det kan det ju iofs vara om man andas enbart CO2, och inte är en växt).

    För grejen är den, att om efterfrågan klart överstiger utbudet så borde priset stiga, vilket borde göra det mer lönsamt att vara mjölkbonde, vilket i sin tur skulle rätta till utbudet. För precis som jag gnäller när bensinen blir dyrare men tankar bilen ändå, så köper jag en låda Bregott även när priset stiger. Det gäller förstås att de giriga mejerierna (främst Arla) ser till att bönderna får den stimulerande del av kakan om man kan höja priset för att möta efterfrågan, annars blir det ju inte fler mjölkbönder. Självklart vet jag att många små bruk läggs ned för att större bruk tar överhand, men det verkar som totalproduktionen minskar ändå (och produktionen skall inte jämföras i absoluta tal, utan tas hänsyn till folkökningen också samt ökad export).

    Så, något är byråkratiskt lurt med att man inte ens kan se en vändning i satsningarna före "trögheten" (eller gör man?), ty brist på åker- och ängsmarker har vi inte i detta land. Det borde vara glada dagar för den som står och mjölkar. Jag vill se fler mindre mejerier där även mindre jordbruk levererar, och jag vill betala ngn krona mer för den mjölken och veta att stordelen av extraslanten hamnar hos bonden, för då kan även små utspridda gårdar gå runt.

    Reply: #24
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Dags igen? Jobbigt när det är brist på så basic mat. Och kul. Folk har blivit klokare :)
  2. Anette Bosis Boström
    snart är margarinproduktionen förhoppningsvis död
  3. Tur det finns andra alternativ, som exempelvis Lidl. Visst, inte riktigt lika gott, men oändligt mycket godare och bättre än margarin.

    :D

  4. Peter S
    Skulle köpa smör på COOP hemma i Kristianstad igår: inga 500g-förpackningar, 4-5 250 g. Dock fanns det massor med margarin i disken. Jag undrar om Skånemejerier också går mot smörbrist till jul?
  5. Isabella
    Undra om den norska smör bristen kommer upp på Nobel mötet i år också?? För det var den stoooora nyheten förra året.
    hmmmm?
  6. Norsk smør.

    Tine meierier har importert smør fra Belgia i hele høst. Personlig liker jeg ikke det importerte smøret. Hver gang jeg er i butikken(om de har)kjøper jeg 3-4 pakker med økologisk høyfjell smør fra Røros eller Kviteseid smør som har en mer syrlig smak av rømme og som i tillegg er litt saltere. Anbefales på det sterkeste.:)

  7. Hanna Tolander
    Man vet att man är LCHF-are när man med stort intresse jämför olika smörsorter :-)
    Reply: #10
  8. ragnhild
    Långsam - hamstring från ca. oktober rädder min smörjul - pr. idag 1,5 kg i kylen. Nu skal här bakas.

    (norsk): Jeg kjøpte en gang Kviteseidsmør, men det smakte harskt. Siden har jeg unveket det. Men det kan ha vært et engangstilfelle. Her vest er det tomt for 1/2 kg smør til ca. kr. 27. Usaltet 1/4 kg går for kr. 20. Skal nok prøve Kviteseid igjen...

    Jag orkar inte med lchf-bak, tyvärr Det blir vanligt sockerbakverk. Det slår mig hur stor sockermängden är - från långt tilbake - 1920-30 i bakverk/oppskrifter.

    Vad med en tråd om hur inte minst sockeravhengige klarar af julen - jovisst, den goda, feta hjälper. Men vad med oss som blir rastløsa, känner starkt på hur det kliar efter mera och mera af det söta - ger en rastlöshet som inte är god att takla. Definerade i går så här: "Glad för varje dag jag klarar af det" - utan ell. med måtte. Och något måste man ha i hus - bl.a. rektig jul-kaka med frukt som dadler... cognac - sjoklad, kvitt mjøl and you name it. Italiens julkak med :mrgreen: - Ja julen blir nog en test.
    .

  9. Roger58
    Se där, ja det förklarar varför det inte funnits norrmejeriers smör där jag bor, det har varit borta i mer än en månad iaf.. köper normalt bara deras produkter men har nu fått hålla till godo med valio eller arla.
  10. ragnhild
    Jag känner mig överhuvudtaket inte igen som konsument. Känns helt märkligt, men man vänjer sig..... och margarin har blivit "ett inte valg".

    Ursäkt språket i #8 - redigeringen virket ikke/mistet kontakten.

  11. JAAAAAA!!!! Såg just att Kostdoktorn kommer till Luleå 2/3 - ÄÄÄÄÄNTLIGEN!!! Det ser vi verkligen fram emot!!!
    Replies: #13, #22
  12. Lina
    Beror det enbart på vad man ger djuren att äta, eller är det också så att det kommit in "nya typer" kor som ger mindre fett i kött och mjölk? Hörde något om detta men vet inte om det stämmer.
    Reply: #19
  13. Roger58
    Ja jag såg det också, ska försöka lura med mej nån så det inte blir så himla dyrt, det blir ju en liten nätt resa på 50 mil t o r för att lyssna på nåt man redan vet :-) ..men då man bor så här i norrlands tassemarker så kan de ju bli skoj att få en anledning att köra ner till kusten, detta är nog det närmaste jag kan komma att få lyssna på en föreläsning av doc..
  14. Hugger69
    ...inte så konstigt då Norrmejeriers smör dessutom är Sveriges godaste enligt flera tävlingar på den tiden då Arla inte var den enda stora kossan......

    (Har haft förmånen att jobba på Umeå mejerie så jag vet vad jag talar om! :) )

  15. Cia
    Jag har börjat småhamstra Valio smör inför jul o nyår, ja faktiskt - tycker det smöret är så himla gott. Norrmejeriers smör har jag inte smakat, det finns inte här. Det ser för övrigt lite glest ut i smörhyllorna i butikerna där jag bor i södra Dalarna.
  16. Eva49
    på Willys här i Gävle har man extrapris på Smör....
  17. jon
    Detta har tyvärr varit väntat. Norrmejerier körde sin sista smörkörning tidigare i höstas och då det har tagit slut så är det helslut. Nästa körning ska tydligen inte bli förrän efter årsskiftet. Allt enligt flyktiga minnen om vad västerbottens kuriren skrev.
  18. Jonas
    Själv kör jag bara med bregott(den röda) funkar till allt, steka i, smöra kålbitar och dumpa ner i kaffet :) haha löjliga mängde bregott blir det :)
  19. Mikaele
    Nej, har inte " kommit fram " nya koraser. Däremot bedrivs ju avel vilket är mycket långsiktigt
    och inte ger några omedelbara effekter. Utfodringen påverkar mjölkens fetthalt i viss mån.
    Enkelt uttryckt får mejerierna den råvara de betalar bäst för men det ligger i sakens natur att det föreligger en stor tröghet i en biologisk verksamhet som mjölkproduktion. Går inte att från den ena dagen till den andra förändra mjölkens halt av fett eller protein..
    Inser att det föreligger en omfattande okunskap hos många forumdeltagare när det gäller lantbruk i allmänhet.
    Mycket tyckande på lösa grunder.
    Har för egen del varit mjölkbonde i 20 år, är dessutom " liberal " LCHF sedan snart två år. Inte på grund av diabetes eller övervikt.
    Tror att det är rätt kosthållning för hälsan i största allmänhet.
  20. Ja det skrevs om det i tidningarna innan (typ i höstas) att det skulle ta slut. Köpte på mig fem förpackningar och frös ner, haha! :) Dock finns ju Arlas smör här också, men jag försöker stödja de norrländska bönderna :)
    /Norrlandstjej
  21. Tomtefar
    Precis som Mikaele skriver så är det alltid en tröghet i ett system mellan tillgång och efterfrågan, större eller mindre beroende på produktslag. Jag kan å andra sidan sett ur ett marknadsperspektiv tycka att ngt är konstigt i systemet, som att ngn "yttre kraft" vill kväva jordbruket. Mjölkbönder har lagt ned i en rasande takt även på senare år när efterfrågan på mejeriprodukter har ökat en längre tid. Jag kan inte klura ut riktigt varför, även om jag har vissa misstankar kring klimat-talibanerna som tror att koldioxid är skadligt (det kan det ju iofs vara om man andas enbart CO2, och inte är en växt).

    För grejen är den, att om efterfrågan klart överstiger utbudet så borde priset stiga, vilket borde göra det mer lönsamt att vara mjölkbonde, vilket i sin tur skulle rätta till utbudet. För precis som jag gnäller när bensinen blir dyrare men tankar bilen ändå, så köper jag en låda Bregott även när priset stiger. Det gäller förstås att de giriga mejerierna (främst Arla) ser till att bönderna får den stimulerande del av kakan om man kan höja priset för att möta efterfrågan, annars blir det ju inte fler mjölkbönder. Självklart vet jag att många små bruk läggs ned för att större bruk tar överhand, men det verkar som totalproduktionen minskar ändå (och produktionen skall inte jämföras i absoluta tal, utan tas hänsyn till folkökningen också samt ökad export).

    Så, något är byråkratiskt lurt med att man inte ens kan se en vändning i satsningarna före "trögheten" (eller gör man?), ty brist på åker- och ängsmarker har vi inte i detta land. Det borde vara glada dagar för den som står och mjölkar. Jag vill se fler mindre mejerier där även mindre jordbruk levererar, och jag vill betala ngn krona mer för den mjölken och veta att stordelen av extraslanten hamnar hos bonden, för då kan även små utspridda gårdar gå runt.

    Reply: #24
  22. Ann-Louise
    Då vet jag en (jag) som verkligen måste se till att vara ledig för att kunna gå på föreläsningen!
  23. Umebo
    Själv hade jag "hamstrat" med 5kg norrländskt smör för att klara mig till februari. (Frysit in). Trodde jag ja... Med en förbrukning på 0,5kg i veckan är det slut för länge sen.
    Reply: #35
  24. sten bj
    Mikaele, hur har mjölkpriserna utvecklats jämfört med butikspriserna sista 20 åren?
    Intet förvånad om mejerierna behåller nästan hela prisökningen.
    Monopol eller karteller?

    Annars är kossan CO2- och metan-neutral, t.o.m. bättre än skogen när den huvudsakligen äter gräs.
    Det Argentinska köttet som fyller många hyllmeter i Europa är däremot inte miljövänligt då
    det numera odlas konstgödslad soja och säd på "pampas" och f.d. regnskogar. Genetisk modifierad soja matas sedan till grisar och kreatur i s.k. "feedlots". Grymt. Usch

  25. Ethel Loberg
    Och jag har i dag fått en 5 kg.s hink kokosfett med lantbrevbäraren så nu slipper jag köpa de pyttesmå burkarna i affären.
    Reply: #27
  26. # 14 Hugger69,

    Att det är det godaste smöret förvånar mig inte för Norrmejeries grädde klår då ingen, den är så sjukt god att man knappt kan hålla sig från att dricka den! :) Skulle lätt ta den i ett blindtest :)

  27. D
    Varifrån beställer du det? 5 kg, rejäl hink - vad är det för sort?
  28. Ethel Loberg
    D/27

    http://www.crearome.se

    klicka på webbutik, därefter "vegetabilisk matolja" i högermarginalen
    sen rulla neråt till "kokos natur virgin"

    Pris för 5 kg. 879.00. Fraktfritt.

  29. Ethel Loberg
    D/27

    Alltså i högermarginalen ska Du klicka och inte i terminalen som jag felaktigt skrev. Häpp!

    Reply: #31
  30. Viktor
    Jag har aldrig provat på Norrmejeriets produkter? Är de extra goda eller något? :)
  31. D
    Tack för tipset! Vad brukar du ha det till? Är det gott att äta "som det är"? Hur länge står sig en burk - och måste man ha det i kylen? Ser inget om det på sidan...
  32. D
    Och kan man ha det framme eller ska det stå i kyl? Hur länge står sig en burk? Ser inget om det på sidan...
  33. AC
    Finns smör i överflöd i våra butiker här i alla fall. :)
  34. Ethel Loberg
    D/31

    Jag gör Bullet coffe varje morron så två matskedar per dag går det åt plus att jag gör "oil pulling" varannanan dag - hålla en klick kokosfett i munnen, rulla runt i ca, 30 min. Bra som tandrengöring.

    På kokoshinken står att läsa: "Kallpressad ekologisk med smak av kokos., Bäst före sept. 2015. Mättat fett 94%, förvaras mörkt och svalt. Smältpunkt: 25 grader."
    Kanske har de utan smak också.

    De små burkarna jag tidigare köpte hade jag alltid i rumstemperatur, numer fyller jag en burk och ställer hinken i kökets kallskåp, något som tyvärr inte finns i moderna kök. Men garage, vinden eller källaren kan ju va ett alternativ.

    I boken "Stoppa Alzheimers Nu" av Bruce Fife går att läsa mer om oil pulling och nyttan av att käka kokosfett varje dag.

  35. LenaK
    Köper 3 - 4 kg åt gången, helst Valio som är godast i mitt tycke och har 3 månaders hållbarhet. Fast det senare spelar egentligen mindre roll med en åtgång på minst 1,5 kg i veckan på två personer. Ja, så mycket är det faktiskt, men så har vi också suuuuperfina kolesterolvärden, om man nu ska bry sig om sådana värden!? De är i vart fall väldigt effektiva att slänga i ansiktet på någon som olycksbådande säger: Men hur går det med era kolesterolvärden då? :-D
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av