”Fettet är tillbaka”

150410161736-08-stress-relieving-superfoods-0410-exlarge-169

Fettet är tillbaka – en fin CNN-rubrik:

CNN: Fat is back: New guidelines give vilified nutrient a reprieve

Forbes: Fat Makes A Comeback: Experts Say It’s Time To Stop Limiting Dietary Fats

Det kommer efter en artikel av ett par ansedda forskare i den högt rankade vetenskapliga tidskriften JAMA tidigare i veckan. De uppmanar amerikanska myndigheter att helt skrota alla råd om att äta fettsnålt. Råd att undvika fett sägs inte bara vara värdelösa utan rent farliga för folkhälsan.

”Jag tror det är avgörande för alla myndigheter att formellt uttala att det inte finns någon övre gräns för fettintag”, säger en av forskarna till CNN. Så sant. Han säger också att mättat fett är neutralt för hjärthälsan. Det är helt enkelt ingenting att bekymra sig om längre.

Här är sista stycket i JAMA-artikeln:

Begränsningen av det totala fettintaget är ett hinder för förändring, främjar skadlig fettsnål mat, underminerar försöken att begränsa intaget av raffinerad stärkelse och tillsatt socker, och avskräcker resturang- och livsmedelsindustrin från att tillhandahålla produkter med mer nyttiga fetter. Det är dags för US Department of Agriculture och Department of Health and Human Services att utforma rätt budskap för folkhälsan för att hjälpa folk att förstå att fettsnål kost inte ger några meningsfulla hälsovinster och att mer nyttiga fetter, även mer än 35% av kalori-intaget, har dokumenterat positiva hälsovinster. Baserat på styrkan av de samlade nya vetenskapliga rönen och i överensstämmelse med den nya DGAC-rapporten behövs en omstrukturering av den nationella policyn för att gå ifrån fettsnål kost och istället mot val av nyttig mat, även de som innehåller mer nyttiga fetter.

Fett är tillbaka. Nästan alla förnuftiga människor börjar förstå det. En hel del förstår att det gäller naturligt gammaldags mättat fett med. Smör är också tillbaka.

Vill du äta mer fett – istället för kolhydrater – och uppleva fördelarna? Börja här

Tidigare

Rubriker över hela världen: Rädslan för fett var ett misstag från första början

Fettskräckens början och slut

Mättat fett och smör: från fiende till vän

 

81 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Roland
    Nu kommer Johan W. och Sigurd snart och säger att det inte alls är så, för enligt Ancel Keys........

    Sorry kunde inte låta bli, i vanlig ordning 😉

    Rolle
    På Österlen

    Svar: #20
    Läs vidare →
  2. balix
    Med ett bittert beklagande kan vi konstatera att den eminente skribent, som i sin visdom upprepade gånger lämnat, alltid lika tacksamt emotsedda, varningar om LCHF-kostens långsiktiga konsekvenser, trots exceptionella verbala talanger och djupa fysiologiska kunskaper, varom tesen “göda redan expanderade fettceller med fett” utgör ett utmärkt vittnesmål, icke funnit det mödan värt att bibringa oss, enkla okunniga beundrare, kännedom om det vetenskapliga underlaget för sina strömmar av kloka ord.

    Less delusion – more science.

    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Tor H
    De studiene du linker til er verdiløse!

    Den første studien tar for seg medisiner og er verdiløs.

    I den andre studien spiste de slett ikke en LCHF-kost og er verdiløs:
    "The high-fat diet had a caloric distribution of 42% fat (24%S, 16% monounsaturated[M], and2% P;
    P/S = 0.1), 43% carbohydrate, and 15% protein with 215 mg choles-
    terol per 1,000 calories."
    Altså Hight Fat High Carb (HFHC)

    "LC-rörelsen" har ikke "missuppfattat" noen som helst 😉

    Svar: #52
  2. Johan W
    Jag påstod inte att dom åt en LCHF-kost. Poängen är att en ökning av HDL inducerad av kost eller medicin inte nödvändigtvis är skyddande på samma sätt som en ökning av genetiska orsaker eller till exempel träning. Hela poängen med första studien, som avbröts, var att testa en medicin som höjde HDL. Det fungerade inte, precis som Hjotek sa (åtminstone inte i den studien, det finns andra studier där det fungerat). På samma sätt verkar inte en kostinducerad höjning nödvändigtvis skydda. Den andra studien undersökte vad som var skillnaden.
    "In summary, diet-induced changes in HDL-C levels correlate with and may result from changes in apo A-I TR [transport rate]. In contrast, differences in HDL-C levels between people on a given diet correlate with and may result from differences in apo A-I FCR [fractional catabolic rate]. Therefore, the mechanism of dietary effects on HDL levels differs substantially from the mechanism explaining the differences in levels between individuals on a fixed diet."
    Det är alltså skillnad på ett naturligt högt HDL och ett kostinducerat högt HDL.

    Även genetiskt höjd HDL kan ha olika effekt;
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22607825

    Här är en väldigt intressant studie som jag rekommendar att läsa på det här ämnet, som beskriver hur HDL kan vara både pro- och antiinflammatoriskt beroende på kosten. Mer är inte nödväntdigtvis bättre. En annan studie som nämns här visar hur mer växter i kosten sänker HDL men ökar deras antiinflammatoriska egenskaper.
    http://diabetes.diabetesjournals.org/content/58/12/2711.long

    Summa summarum är att det inte finns en vetenskaplig grund till att rekommendera folk med högt HDL att strunta i sitt höga LDL, som man ser folk göra på detta forum.

  3. Tor H
    Det er stor forskjell på å påvirke kolesterolverdiene på kunstig vis, eller via totalt feil kost.
    Kolesterolet er en del av immunforsvaret og reguleres av kroppen etter behov, så hvis man spiser junkfood eller medisiner for å påvirke kolesterolverdiene påfører man kroppen store belastninger og/eller skader på andre måter.
    Det vil si at det ikke er kolesterolverdiene i seg selv som øker riskikoen for noe som helst, det er hva man inntar som er årsaken.

    Spis naturlig mat som kroppen kjenner igjen og kan forholde seg til, så regulerer den kolesterolverdiene slik den skal.

  4. Janne I Jämtland
    #53
    Säg det till en vetenskapsfetischist som irrar runt i Ancel Keys skogen. 🙂
  5. balix
    Lite OT förstås, men citatet bör tillskrivas Bertrand Russell (i Marriage and Morals) och löd i sin originalform

    "The fundamental cause of trouble in the world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt"

    🙂

  6. Janne I Jämtland
    #35
    Stämmer bra in här då, där det sitter ett litet gäng tvärsäkra som fortfarande hävdar att mättat fett är farligt.
    Svar: #57
  7. Johan W
    Verkar väl vara många här som är väldigt säkra på sin sak... tror inte konversationen går framåt av att kalla andra för korkade =)
  8. Janne I Jämtland
    #37
    Säg det till YAT som ursprungligen publicerade citatet och satte tonen för diskussionen.
    Sedan är frågan vad konversationen ska gå framåt till? Att 'ni' lyckas omvända alla här till att tro att mättat fett är farligt och att Ancel Keys kostråd är de rätta?
  9. Johan W
    Yes, gäller alla =)
    Ja, det vore ju givetvis en framgång, sett ur mitt perspektiv. Om inte annat kan vi rätta en del felaktiga påståenden om Keys.
  10. Janne I jämtland
    Folk med ditt perspektiv blir det allt färre av, dock. Snart är det bara strutsen med huvudet i sanden kvar, som vägrar ta till sig nya moderna rön om fett och kolesterol.
  11. Johan W
    Det har väl LC-rörelsen sagt i 40 år nu...
  12. Janne I Jämtland
    Åtminstone sedan 80-talet då dumheterna med nyckelshålsmärkningen instiftades och kostråden med sockrade lättprodukter rekommenderades, i stället för fullfeta alternativ. Sedan har det bara blivit dummare och dummare med åren, med Becels lättmargarin i spetsen.
  13. Johan W
    Men kostråden har mig veterligen aldrig rekommenderat sockrade produkter. Om du kan hitta nåt exempel på historiska kostråd som innefattade ett ökat intag av socker så vore det intressant läsning. Nyckelhålsmärkningen i sin första upplaga ställde krav på högt innehåll av fibrer och lågt innehåll av fett, men sa inget om socker såvitt jag har kunnat hitta iaf. Dagens märkning ställer också krav på lågt sockerinnehåll.
  14. Tor H
    Joda, de har sett på sukker som ufarlig og ikke fetende:
    http://www.nrk.no/viten/da-forskningen-viste-at-sukker-var-sunt-1.124...
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=sjostrom+bjorntorp+carbohydr...
    (Linkene lånt fra Kahavias tråd på forumet)
    Man kunne spise sukker ganske fritt side det var fettet som var livsfarlig.

    Sukker hadde altså ingenting med overvekt eller hjertesykdom å gjøre på den tiden. Du snakker om flinke lobbyister.
    Heldigvis vet vi bedre i dag og kan spise fett med god samvittighet og bli friske og tynne 🙂

  15. Johan W
    Enligt den här beskrivningen av historiska kostråden i USA så gav man 1970 inga specifika råd om att minska på varken fett eller socker. 1979 rekommenderade man att minska både socker och fett.
    http://www.choosemyplate.gov/food-groups/downloads/MyPlate/ABriefHist...

    Att DNL sker i begränsad omfattning är fortfarande den rådande uppfattningen vad jag förstår, det har visats i flera senare studier. Normalt är det fettet i kosten som inlagras i fettvävnaden, inte kolhydraterna. Däremot kräver fettinlagring insulin, så en blandad kost ger båda komponenterna för att detta ska ske (orsakat av kolhydrater eller protein)
    "De novo lipogenesis [...] does not contribute greatly to total fat balance." (2001)
    http://ajcn.nutrition.org/content/74/6/737.abstract?ijkey=2dc56c43104...

    men men, ha en trevlig sommar, lämnar den här diskussionen nu

  16. Tor H
    Ifølge Robert Lustig blir 30% av fruktosen man spiser til fett man legger på seg helt uten inntak av fett.

    Man legger ikke på seg fett hvis man spiser animalsk fett uten karbohydrater.
    Men straks man også spiser karbohydrater lagrer kroppen fett.
    Proteiner i overflod kan hindre vektnedgang ved at det øker insulinet.

    Svar: #69
  17. Janne I Jämtland
    Johan W.
    De nyckelhålsmärkta kostråden rekommenderar att välja magra varianter av mjölkprodukter och de är fulla av socker. Jag har inte sett att livsmedelsverket varnar för att äta lättyoughurt, tvärtom, det uppmanar till det!
  18. Tor H
    Inntrykket man får av veganere her er at de mangler kritisk sans til studier som støtter egen agenda.

    Vi får håpe det bedrer seg etterhvert 🙂

  19. Svampodlaren
    Man legger ikke på seg fett hvis man spiser animalsk fett uten karbohydrater.

    Jo, via ASP. ASP är en proteinstruktur som bär fett från födan genom blodet till kroppens vävnader.

  20. Tor H
    Sier du at det er proteiner i fett?
    Prøv selv om det er mulig å legge på seg hvis du spiser bare animalsk fett.
    Svar: #71
  21. Svampodlaren
    Sier du at det er proteiner i fett?

    Vet inte om du medvetet försökte att inte förstå. Din kropp producerar många olika sorters proteiner och hormoner hela dagarna. ASP är ett av dessa.

  22. Tor H
    Prøv å legg på deg av animalsk fett, så kan du komme tilbake og informere oss om hvordan det gikk 🙂
    Svar: #73
  23. YAT
    Prova att lägga på dig av enbart strösocker så kan du komma tillbaka och informera oss om hur bra det gick.
    Eller enbart från magert kött med allt synlig fett bortskuret, för den delen.
  24. Tor H
    Vanlig strøsukker legger man på seg 15% av som fett grunnet fruktosen, og magert kjøtt inneholder mye proteiner så det er det nok også mulig å legge på seg av.
    Uansett er ingen av de to bra i store mengder.

    Animalsk fett derimot. . . .

  25. YAT
    Animaliskt fett är det som är lättast av dessa tre exemplen att lägga på sig av eftersom energiförlusten vid inlagring är minst. Fett behöver inte omvandlas till fett. Dock krävs naturligtvis energiöverskott i alla tre fallen.
    Resten, att det som du antyder, skulle behövas insulinutsöndring från kolhydratintag eller proteinintag för att man ska kunna lagra in fett, animaliskt eller inte, är rent påhitt från okunniga som inte vill lära sig hur det egentligen fungerar.
    Problemet med alla tre exemplen ovan är att det är väldigt svårt att överäta om man man bara ska äta en enda produkt. Man blir less väldigt fort och det stimulerar inte belöningssystemet på samma sätt.
  26. Tor H
    Prøv selv og se om du klarer å legge på deg ved å spise bare animalsk fett.

    Du burde også lese litt på siden til Jason Fung om insulin og hvordan det fungerer. Husk at veldig mye av medisinsk litteratur er feil, samme med studier.

    Svar: #77
  27. YAT
    Läs "Part II: The Role of Insulin in Body Fatness" här så får du veta hur insulin i själva verket fungerar, för det verkar du sannerligen behöva:

    http://wholehealthsource.blogspot.se/2011/08/carbohydrate-hypothesis-...

    Annars kan du ju med citat och länk visa vad det är Jason Fung förmedlar om insulin som du tycker jag ska lära mig.

  28. Tor H
    Det finner du like lett som meg så no need.
    Insulin har mange funksjoner, fettlagring er kun en av dem, det vet vel alle.
    Svar: #80
  29. Janne I Jämtland
    Danne...
    Joseph Mercola ä utbildad läkare inom grenen Osteopathic Medicine, vilket i USA ger honom samma befogenheter som en MD. Dessutom kan man sålla in honom inom grenen Functional Medicine, en starkt växande del inom läkarvetenskapen. I Funktionell medicin har man en helhetssyn på patienten, till skillnad mot symtombehandlande och pillertrillande läkare.
    Andra läkare inom grenen att nämna är Amy Myers och natasha Campbell Mcbride.
    Vissa mindre vetande kallar detta för kvacksalveri...
  30. YAT
    Du har alltså precis ingenting att länka till.
    Så bekvämt då att löst påstå att jag hittar det själv.
    Men eftersom du nu riktat in dig på insulinets mer sekundära funktion fettinlagring så vore det ju intressant att se en redogörelse hur fettinlagringen via insulin går till. Naturligtvis med mer stöd än att du bara påstår att någon annan beskrivit det och att jag får leta reda på det själv.
  31. Tor H
    Næh, det er du som etterspør informasjon samt påstår at jeg ikke vet, så du får lese deg opp på egen hånd.
    Hvem vet, kanskje du lærer noe?
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av