Nyheter

Fetmamunkarna anfaller Sverige

Den amerikanska kafékedjan Dunkin’ Donuts öppnar 5 december sin första restaurang i Sverige. Första offret? Linköping.

Corren: Donuts-gigant öppnar i Linköping

De kommande åren planeras 10-15 restauranger i Stockholm och totalt kan det bli runt 50 i Sverige. Om vi nu är sådana sockermonster att det blir tillräckligt lönsamt.

Munkar fyllda med socker, mjöl och margarin är väl det mest onyttiga och fetmaskapande man kan tänka sig. Så det är rätt lustigt när den svenska VD:n försöker ”avliva myten”:

Och jag vill gärna avliva myten att munken är en kaloribomb. Den innehåller oftast [!] färre kalorier än en chokladkaka eller ett wienerbröd, säger han.

Vilken fantastisk jämförelse! Med andra ord innehåller en enda munk åtminstone ibland FLER sockrade kalorier än en hel chokladkaka eller ett helt wienerbröd. Det är en aning skrämmande, med tanke på att många snabbt lär smälla i sig flera stycken.

Watch out, Linköping.

Mer

Lördag varje dag!

Reklamen för Kexchoklad misslyckas

McDonalds: Ät inte vår mat, den är ohälsosam

 

27 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Robert
    Problemet är att de flesta människor som smäller i sig dessa sockerbomber äter inte med måtta. Det blir en ond spiral eftersom kolhydrater och socker triggar begäret efter ännu mer kolhydrater och socker som triggar begäret efter ännu mer... Att dessa munkar inte är "farligare" än annat man köper på fiket säger absolut ingenting. Socker är väldigt skadligt för kroppen - och då pratar vi inte bara om vikten. Bland annat gör socker också i relativt liten mängd att blodkärl tappar elasticiteten och gradvis täpps igen. Under kirurgi kan vi se detta redan på patienter i 25-30 års åldern, fettlever kryper allt längre ned i åldrarna; något som var synnerligen ovanligt för 30-35 år sedan. Men dessvärre orsakar sockret en mängd olika störningar på kroppen: hormonellt, vaskulärt, metabolt... listan kan göras mycket lång. Något av det värsta är att sockret kraftigt höjer tillväxthormonet IGF1 som sedan eldar på tillväxten av det som absolut INTE ska växa och öka takten i kroppen, nämligen: cancer, demens, hjärtinfarkt, inflammatoriska processer o s v. Ät dessa munkar om ni känner ett starkt behov av att göra det, men var också medvetna om att valet ni gör kommer att få konsekvenser - större konsekvenser ju längre tid och ju mer socker ni inmundigar. Efter att noga ha studerat vad sockret gör med människokroppen är det för egen del fullständigt uteslutet att äta dessa munkar (eller annan sockerindränkt "mat" för den delen). Om vi fick ned halterna av IGF1 hos befolkningen skulle många sorger och mycket lidande ha besparats åtskilliga människor som drabbats av obotliga sjukdomar som nu istället måste vårdas på olika sjukavdelningar runt om på våra sjukhus. Frågan vi alla borde ställa oss: Är det verkligen värt att känna några minuters njutning genom att äta t ex munkar, wienerbröd, bakelser, kakor, tårtor och godis för att några år senare drabbas av bedrövelse när läkaren kommer med ett besked vi absolut inte vill höra? Jag vet i alla fall vad jag svarar. Vad blir ditt svar?
    Svar: #14
    Läs vidare →
  2. Barbro
    Tänk att jag inte ens tycker att det ser gott ut! Avvänjd från sött!
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Calle
    Ser riktigt gott ut faktiskt, men fruktansvärt onyttigt så jag avstår nog och fortsätter på min LCHF-livsstil ;).
  2. Mr. R
    Mums! Ska bli kul att testa - både deras munkar och kaffe var riktigt gott senast jag testade dem för flera år sedan i staterna.
  3. Carmen
    Hmmm, har sett dem munkarna redan länge sedan i Linköping , Norrköping, Stockholm och på flera andra platser...har jag blivit sierska eller är det gammal artikeln? 😉
  4. Kerstin
    Jag läste listan över ingredienser för dessa bakverk för ett tag sedan. Det var nyttig, eller kanske onyttig, läsning...
  5. Gunnar Lkpg
    De skall tydligen ha lite mackor och andra alternativ också. Men en flottmunk är inte värre än en kanelbulle eller annat kaffebröd.
  6. roger
    Jag har ätit dessa ett flertal gånger. Jättegoda!
  7. Emelit
    Men det står ju att de öppnar första restaurangen i Täby, Stockholm. Inte Linköping.
    Huvudkontoret kommer dock vara i Linköping.
    Läskigt är det anyways.
  8. Y62
    Jag kom nyss hem från en tripp till USA. Lagade mest mat själv men det var väldigt svårt att köpa råvaror. Riktig grädde hittade jag aldrig och det mesta är fullt av socker och kemikalier. Munkar och dylikt skräp åt jag aldrig. Nu blir det avgiftning 🙂
  9. Barbro
    Tänk att jag inte ens tycker att det ser gott ut! Avvänjd från sött!
  10. Anita Nell
    Ser inte gott ut.
  11. Agnierzka
    ser jättegott ut 😛 hoppas de kommer till fler städer 🙂 dock gäller samma sak som med allt annat man äter: ät med måtta ! Tror inte dessa är farligare än annat man köper på fik..
    Svar: #12, #13
  12. Robert
    Problemet är att de flesta människor som smäller i sig dessa sockerbomber äter inte med måtta. Det blir en ond spiral eftersom kolhydrater och socker triggar begäret efter ännu mer kolhydrater och socker som triggar begäret efter ännu mer... Att dessa munkar inte är "farligare" än annat man köper på fiket säger absolut ingenting. Socker är väldigt skadligt för kroppen - och då pratar vi inte bara om vikten. Bland annat gör socker också i relativt liten mängd att blodkärl tappar elasticiteten och gradvis täpps igen. Under kirurgi kan vi se detta redan på patienter i 25-30 års åldern, fettlever kryper allt längre ned i åldrarna; något som var synnerligen ovanligt för 30-35 år sedan. Men dessvärre orsakar sockret en mängd olika störningar på kroppen: hormonellt, vaskulärt, metabolt... listan kan göras mycket lång. Något av det värsta är att sockret kraftigt höjer tillväxthormonet IGF1 som sedan eldar på tillväxten av det som absolut INTE ska växa och öka takten i kroppen, nämligen: cancer, demens, hjärtinfarkt, inflammatoriska processer o s v. Ät dessa munkar om ni känner ett starkt behov av att göra det, men var också medvetna om att valet ni gör kommer att få konsekvenser - större konsekvenser ju längre tid och ju mer socker ni inmundigar. Efter att noga ha studerat vad sockret gör med människokroppen är det för egen del fullständigt uteslutet att äta dessa munkar (eller annan sockerindränkt "mat" för den delen). Om vi fick ned halterna av IGF1 hos befolkningen skulle många sorger och mycket lidande ha besparats åtskilliga människor som drabbats av obotliga sjukdomar som nu istället måste vårdas på olika sjukavdelningar runt om på våra sjukhus. Frågan vi alla borde ställa oss: Är det verkligen värt att känna några minuters njutning genom att äta t ex munkar, wienerbröd, bakelser, kakor, tårtor och godis för att några år senare drabbas av bedrövelse när läkaren kommer med ett besked vi absolut inte vill höra? Jag vet i alla fall vad jag svarar. Vad blir ditt svar?
    Svar: #14
  13. Lasse1
    ser jättegott ut

    Tycker också det ser gott ut 🙂 som tur är har jag bara smakat de traditionella med socker på och de smakade fördjävligt, så detta blir nog något jag aldrig kommer smaka.

  14. Magnus P
    Jag vet i alla fall vad jag svarar. Vad blir ditt svar?

    Tror att det är det som kallas ledande fråga 😉

    Du skrev att "vi" ser problem med blodkärl under kirurgi. Är du i den branschen? Vore intressant att veta. De personer som har svårt att ta till sig av argumenten mot socker lyssnar nog ofta mer om man kan referera till vad fler och fler läkare säger. Tänker främst på min sockersnaskande far som verkar tro att socker behövs för att få "livskvalitet"...

    Svar: #23, #24
  15. Frida D
    Det ser kletigt, slarvigt, och inte vidare fräscht ut. Nej tack.
    Homer kan få min donut...
  16. Tranan
    Så himla gott! Och skönt att det strömmar in lite mer utifrån.. Svenskar är så otroligt konservativa med vad som säljs i matväg och har så otroligt lite att välja på i mataffären, när man jämför med andra europeiska länder..
    Vill man inte äta munkarna, kan man väl låta bli!
    Svar: #20
  17. Melker
    Måste säga att jag tycker de ser så artificiellt färgglada ut att min närmaste association blir djur och insekter som varnar för sin giftighet. Bilden lockar m a o inte alls mig utan i så fall ser en vanlig chokladmunk från McD mer aptitlig ut.

    Mitt val blir dock rökt sidfläsk, det är gott fikatilltugg som man mår bra av efteråt också 😉

  18. Nickz
    Jag åt LCHF mellan ca 2008–2012. Sug efter munkar och wienerbröd sjönk naturligtvis till noll. Nu är jag tillbaks på en "normal" diet, dock med fokus på äkta vara. Det coola är att suget efter sötsaker är ändå fortfarande borta. Ibland tar jag ett wienerbröd eller bulle bara för att jag är hungrig, men jag tycker helt enkelt inte att det är gott.
    LCHF funkar alltså även efter att man slutat äta LCHF!!!
    Svar: #22
  19. Mats Lindberg
    Smaken är förstås olika, men för mig ser munkarna lika sockersött äckliga ut som nästan all "pinnglass" är idag. Det känns som man steg för steg vant oss konsumenter med sötare och sötare smaker tills ingen riktig smak finns kvar.
  20. Frida D
    Vill man inte äta munkarna, kan man väl låta bli!

    Många kan faktiskt inte det, tyvärr. Annars skulle det inte existera något missbruk av socker, mat, alkohol, narkotika, läkemedel, spel, etc. - vilket det gör. Tråkigt, jobbigt och beklagligt - så är det.
    Ordet "väl" uttrycker tydligt osäkerheten i ditt påstående.

  21. Frida D
    INGREDIENTS: Donut: Enriched Unbleached Wheat Flour (Wheat Flour, Malted Barley Flour, Niacin, Iron as Ferrous Sulfate, Thiamin Mononitrate, Enzyme, Riboflavin, Folic Acid), Palm Oil, Water, Dextrose, Soybean Oil, Whey (a milk derivative), Skim Milk, Yeast, Contains less than 2% of the following: Salt, Leavening (Sodium Acid Pyrophosphate, Baking Soda), Defatted Soy Flour, Wheat Starch, Mono and Diglycerides, Sodium Stearoyl Lactylate, Cellulose Gum, Soy Lecithin, Guar Gum, Xanthan Gum, Artificial Flavor, Sodium Caseinate (a milk derivative), Enzyme, Colored with (Turmeric and Annatto Extracts, Beta Carotene), Eggs; Chocolate Icing: Sugar, Water, Cocoa, High Fructose Corn Syrup, Soybean Oil, Corn Syrup, Contains 2% or less of: Maltodextrin, Dextrose, Corn Starch, Partially Hydrogenated Soybean and/or Cottonseed Oil, Salt, Potassium Sorbate and Sodium Propionate (Preservatives), Soy Lecithin (Emulsifier), Artificial Flavor, Agar.

    Yummie!

    http://www.dunkindonuts.com/content/dunkindonuts/en/menu/food/bakery/...

  22. Walter Levy
    Nickz, kan Du inte berätta litet mer om detta. Vilka avsteg från LCHF har Du gjort sedan 2012? Berätta gärna om hälso-och viktutvecklingen från 2008-2012 samt från 2012 till idag.

    Jag gissar att Du börjat äta ris och potatis i rimliga mängder. Stämmer det?

  23. Allu
    Apropå blodkärl som inte längre fungerar.
    En nära vän har fått stenter inopererade i hjärtat, eftersom smärta över bröstet,
    matthet i benen och blodfattig färg i ansiktet föranlett intagning på akuten.
    Under ingreppet (via armen) kunde patienten själv se sina havererade ådror.
    Det som överraskade, var att ådrorna INTE var stockade, utan de låg slappa och tillplattade, ingen spänst och elastitet alls. Blodet kunde förstås inte flöda genom sådana ådror.
    Min tysta tanke var, att blodkärl klibbar ihop, p.g.a långvarig misshandel med ohälsosam ( socker, vitt mjöl, light-produkter...) kost.
  24. Robert
    Nej, jag är inte personligen i branschen. För tydlighetens skull borde jag ha skrivit "man" och inte "vi". Men på min fars sida har vi läkare och docenter i släkten. En av dem gästforskade inom hjärnforskningen på Sahlgrenska i Göteborg för ganska många år sedan och det var från honom jag första gången hörde teorierna och pratet om att sockret kunde ha en stor del i uppkomsten av Alzheimers sjukdom. Redan då använde de tydligen i forskarvärlden uttrycket "diabetes typ 3" om just denna sjukdom. Detta var dock inget som det talades om "utåt", gentemot allmänheten. När vi däremot träffades inom släkten så pratades det mer fritt om hur skadligt socker var. Lågkolhydratkost, LCHF och liknande nämndes naturligtvis aldrig av förklarliga skäl utan det var just fokus på sockret, hjärt- och kärlsjukdomar, demens o s v. Man anade och misstänkte, men man visste inte säkert. Och när man nu - många år senare - läser böcker som t ex "Ett sötare blod" av Ann Fernholm, då förstår man att några få forskare verkligen begrep att socker var väldigt skadligt redan på 1990-talet. Men som sagt, det var något som det mest talades om på forskningslabben och i begränsade kretsar, inget som nådde medier och vanligt folk på den tiden. Men nu verkar det äntligen ha brutit igenom och vetenskapliga undersökningar och forskning bekräftar alla misstankar om att socker är riktigt, riktigt dåligt för människokroppen.
  25. hemul
    RIKTIGA flottyrmunkar är skitgott! Men de ska vara nygjorda och fortfarande varma. Surrugaten suger, speciellt de med glacyr på. Jätteäckligt.
  26. bengan
    Ser mest äckligt ut.... Unnar mig en liten kanelbulle 5-6 gånger/år, de gånger jag besöker Ikea... (Kaffe + kanelbulle 5 kr :-))) Men dessa munkar lockar inte mig det minsta...

    /B

  27. Gäst
    Munkjätten öppnat: "100 har sovit i kön"
    http://www.alltomstockholm.se/restaurangbar/article4117111.aos

    "Trycket var enormt när amerikanska Dunkin' donuts öppnade sitt första kafé i Sverige. Hundra personer sov över i Täby centrum för att få handla först på munk-mekkat."

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg