Fet mat bäst för diabetiker i svensk studie!

FetMat

Stora glada nyheter: Resultatet från den svenska studie som jämfört fet lågkolhydratkost med dagens fettskrämda kostråd till diabetiker presenterades idag. Bakom studien står distriktsläkaren Hans Guldbrand och professor Fredrik Nyström. Se första rapporten i kvällens Östnytt.

Det visar sig att diabetiker som åt fetare mat fick bättre resultat. Inte alls förvånande, men ytterligare ett tung förlust för dagens misslyckade och hälsovådliga tallriksmodell. Hoppas detta uppmärksammas av övrig media.

Liknande resultat har visats i tidigare studier gång på gång. Men räkna med bortförklaringar om att ännu fler och större studier krävs för att ändra dagens råd. Minns då att inte en enda vettig studie stöder att använda Livsmedelsverkets blodsockerhöjande kostråd till diabetiker, inte ens en liten…

Allt om diabetes

 

59 kommentarer

  1. Ethel Loberg
    Ja nu rullar LCHF på allt snabbare överallt, i dag hade ena ica-affären i Grums en stor "plaffa" i veckobladet Grums-Vålbergsnytt som löd: Nyhet!!! För Er som följer LCHF, finns LOW CARB-produkter hos oss. Bröd inkommer varje torsdag. Slut citat.

    Se där nu fick Grums-ica rejäl draghjälp, men LCHF också. (undrar just vad det är för bröd?)

  2. BigFoot
    Idag så prata de mycket på radion om att många som gör magoperation (gastric bypass) kan efter två dagar vara av med sin diabetes typ 2. Läkarna är förundrade... Det har dock inget med LCHF att göra.
  3. Väldigt roligt att en sådan här studie gick att göra i vanlig svensk sjukvård!. Jag tror fortfarande att det borde gå att få med sig dietisterna och slippa skyttegravskrig kring kosten. Diabeteskosten är ett uppenbart område att börja på.
  4. Helge
    Det verkar gå så fort nu det liknar mer en explosion än en revolution! Verkligen kul!

    Helge

  5. Det pockar på med väl underbyggda studier beträffande kost. Skeptikerna kan inte fortsätta med de gamla vanliga flosklerna. Inte när folk bara blir friskare och piggare, med just LCHF. Men jag väntar mig en massiv (desperat?)sågning från berörda myndigheter. Där man visar på "ny forskning".
  6. Tomtefar
    De berättade också på nyheterna idag om att två tredjedelar av alla hjärtinfarkter drabbar diabetiker, där många av dem inte ens fullt utvecklat diabetes och därför blir överraskade att värderna visar att de lidit av oupptäckt diabetes en tid innan infarkten. Lägger man det till inslaget i blogginlägget, där de visar på bättre blodsockerkontroll och bättre blodfetter, så borde det inte vara svårt att dra slutsatsen om vad som ger bäst kärlhälsa!

    Såg förresten Hellenius på SVT i morse. Hon kom helt överraskande med två huvudtips för viktkontroll. "Ät mindre, och motionera mer!". Varför ens bjuda in henne gång på gång för att höra henne säga samma saker igen och igen? Varför betala en förmodad hög lön för hennes arbete? Om jag skulle vara lite mer skrupelfri skulle jag kunna rapa upp samma budskap i morgonsofforna för halva lönen...

    Hellenius påstår sig vilja minsa antalet infarkter i Sverige. När nu all tydlighet pekar vilken väg hennes "forskning" borde slå in på, varför då vara så envis och offra människors liv av ren prestige - hon måste ha ett rymligt samvete...

  7. us
    Riktigt kul! Hoppas som sagt att det kommer att rapporteras även i övriga medier.
  8. us
    #6 Man undrar genast hur många strokedrabbade som gått omkring med odiagnosticerad diabetes. Nån som vet. Jag vet bara en 😉
  9. Tomtefar
    ua #8:

    Det torde gälla samma sak vid stroke (åtminstone propp - troligen också blödning, men kanske inte lika starkt samband, och där kan man ju ha medfödda defekter). Kanske rent av finns det ett starkare samband mellan socker och infarkt i hjärnan än hjärtat, med tanke på att hjärnan har ett eget litet separat blodsockerregleringssystem för att hjärnan är så känslig för rätt bs-nivå.

    För den som vill se klippet med Hellenius så finns det på:
    http://svtplay.se/v/2393143/gomorron_sverige/mai-lis_hellenius_om_mod...

    Men varning för gäspningar ;). Man vet i förväg vad hon kommer att säga i varenda mening. Det är också tydligt vilken strategi hon (och nog hennes kolleger) kokat ihop mot LCHF. Hon tar aldrig själv upp ämnet LCHF, utan hon börjar alltid att prata om "modedieter", för då vet hon att intervjuaren kommer fråga om LCHF. Då kan hon säga lite strunt om det, och sedan låta sammanhanget visa att LCHF ingår i alla dessa "modedieter", varpå tittarna/åhörarna direkt associerar till alla galna dieter som kommit och gått under alla år och visat dåligt eller farligt resultat, typ banandieten, kaffedieten, flygvärdinnedieten, vinägerpillerdieter osv. Strategin är genomskinlig, men tyvärr ser inte alla människor igenom det ändå. Därefter vill hon vädja till "sunt förnuft", och om man litar på sin magkänsla utan att veta hur hon och hennes gelikar indoktrinerat folk från barnsben, så blir ju resultatet att folks "instinkt" säger dem att "lite av varje, och lagom är bäst" är vad man landar i när allt kommer omkring - och vips ser tallriksmodellen logisk ut, och hon kan fortsätta rapa upp sin floskler, utan att ha på egen hand gått till motatack direkt mot LCHF som är den kost som är hennes "största konkurrent"...

  10. us
    Dags att presentera tallriksmodell 2.0 kanske 😉
  11. Äntligen tas det upp på media, mer och mer, vinsterna med LCHF. I debatten kan jag dock tycka att proteinets roll inte får sitt utrymme eller kvalitéten på fettet inte heller belyses tillräckligt.
    Jag brukar inte fokusera på det jag INTE vill ha utan på det jag VILL ha så namnet på detta borde kanske bytas till HFHP (High fat, high protein) istället för LCHF?
  12. Great news! Has the research paper been published somewhere?
  13. Kerstin Margareta
    Jag såg inslaget i Östnytt i går kväll och blev mycket glad.

    Man har alltså visat i en liten studie i Östergötland att fet mat och mindre andel kolhydrater varit bättre gällande blodsockret.

    Men det kommer ju också fram i inslaget att testpersonerna säger sig må bättre. De har gått ner i vikt. En kvinna säger att hennes smärta vid hennes fibromyalgi har lindrats. Någon säger att hon blivit piggare. Dessutom berättar en läkare att studien visat att fettkosten även varit gynnsamt för blodfetterna.

  14. Wille
    Tar det igen..Hinner nog inte leta idag.

    Igår morse på nyheterna på TV 1 så sa dom att en studie (svensk tror jag) visade att 2 av 3 hjärinfarktpatienter hade diabetes utan att dom visste om det.

    Inget nytt för oss LCHF:are, men jag tycker detta flyttar orsaken från fett till socker.

  15. Hallå där, Andreas!!

    Har du läst recentionen av Matrevolutionen i tidningen Runner's World, gjord av Anna Sjögren?

    Det skulle vara kul att läsa vad hon skulle säga om hon recenserade Jonas Coltings bok Den Nakna Hälsan, han är ju skribent i den tidningen, eller Frank Nilssons bok Istället för doping!

    Sen kan man fortsätta läsa om vad de (tidningen) tycker man ska äta för att minska i vikt på uppslaget före! Lite motsägelsefullt!

  16. SVT är en del av statsapparaten "När Hellenius säger att "Grovt bröd och frukt ger ett lägre blodsockret" står hon helt oemotsagd det är helt bedrövligt. Grovt bröd och frukt ger inte ett lägre blodsocker eftersom det HÖJER blodsockret, Det höjer inte blodsockret like mycket som socker och vitt bröd men det HÖJER blodsockret. Är SVT och livsmedelsverket i maskopi?
  17. Helge
    Man kan fundera över varför de har med motion i "kostråden", menar de att man ska springa
    3 kilometer medans man äter?
    Tänk om någons skulle vända på det. Välkommen till friskis och svettis. Vi börjar dagens
    gymping pass med en skinkomellet!
    Är det inte lite Off-topic? Är det inte så att kostråden ofta egentligen är synpunkter på hur man skall gå ned i vikt. Kostråden bör väl handla om mat man mår bra av. Mat som ger hälsa inte bara hur man går ner i vikt.
  18. Skrev just till livsfarlighetsverket med följande fråga. Är det trovärdigt när Mai-Lis sitt och ljuger i tv? Eller har hon inte större kunskaper? "Grovt bröd och frukt ger ett lägre blodsocker" Så sa hon ordagrant. Om vi skulle testa detta på min hustru som är typ 1 diabetiker och ge henne en banan när hon har högt blodsocker för att sänka blodsockret. Om hon tar två bananer blir det ännu lägre då? En hel fruktskål får hon känning då? Vad är era rekommendationer?
  19. Martina
    Bosse
    Jag reagerade också på hur hon uttryckte det .Det hon troligen menade är att det ger en lägre blodsockerhöjning än det hon pratade om precis före.Det kan ju dock missförstås av folk om man inte har kunskap om hur kroppen fungerar.
  20. Marita
    Vet inte hur det här gick till men medans jag tittade på inslaget så börja tårarna rinna nerför kinden , blir så glad att människor blir hjälpta 🙂
  21. Jerker
    Ja, det är absolut så att det är en lavin som håller på att gå loss! Läkare efter läkare inser att LCHF är nyttigt och fler och fler studier kommer att presenteras och därmed kommer alla belackares argument att raderas ut.

    På gräsrotsnivå ser vi branden som sprider sig. Jag tipsade en kollega om LCHF-magasinet, och häromdagen såg jag henne låna ut sitt exemplar till en annan arbetskamrat som jag inte visste om var intresserad. Det går en budkavle, ett budskap viskas fram...

    Ska bli intressant och se vilka som står kvar som dårar och tvärtemot all känd vetenskap fortfarande varnar för LCHF:s farlighet... *L*

  22. Jag har nu läst rapporten av Gullbrands och Nyströms studie. Inga större skillnader mellan grupperna efter två år. Någon liten fördel till lågkolhydratgruppen.

    Obs att lågkolhydratgruppen inte kom i närheten av LCHF-kost, vilket förklarar de relativt små skillnaderna.

    Vad denna randomiserade tvåårsstudie klart visar att det är patientens preferenser som bör avgöra hur kostbehandlingen ska se ut.

    Motståndet mot lågkolhydratkost inom hälso- och sjukvården, främst bland dietister, måste brytas!

    En fördel för de patienter som väljer lågkolhydratkost är att de kan få hur mycket hjälp som helst på nätet.

  23. Annelie_LivsGlad
    Jag är inte ensam längre! Yippe!!!

    Om vaddå kan ni ju undra - jo, jag är inte ensam om att sitta på pendeltåget och läsa Matrevolutionen! Igår var vi 2 stycken i samma vagn. Hon steg också på i S-tälje! Ta da! Det är 100% mer än förra veckan.

    Smiling face 😀

  24. Karin
    Vet någon var man får tag i denna studie? Skulle vilja läsa hela.
  25. undrande
    Är studien publicerad? Hittar den inte! Verkar högst ovetenskapligt att gå ut med resultat innan de har granskats och publicerats!
  26. Sebastian
  27. CharlotteTheOriginal
    undrande:
    Att du inte finner den betyder inte nödvändigtvis att den inte granskats.

    I övrigt...
    ...och även blodfetterna gynnades. Surprise surprise.....! 😉

  28. Leifanders
    #26, Sebastian
    Klart intressant, även att den gruppen möss som åt högfettskost i 2 veckor fick betydligt bättre försvar men inte den som ätit i 6 veckor...

    Trist att de sitter kvar i gamla hjulspår bara "the effects of sustained high-fat feeding, including obesity and diabetes, do not contribute to cardioprotection"...

  29. Gullsan
    Yes! vad säger de nu på LMV? detta är nog korken som dras ur flaskan ordentligt, det behövs fler studier säger de... ja, vi är väl några 100 000 svenskar idag som ställer upp? eller ? jag är själv inte diabetiker2, och har med min livsstill reducerat det radikalt till att någonsin bli det också - hoppas jag.... bra att de berättar om övriga vinster som de gjort genom att ändra kosten...
  30. Apropå recensionen av Matrevolutionen i Runner´s; jag tycker att den var mycket dåligt och onyanserat genomförd!
    Hon börjar med att skriva att hon läste boken motvilligt och uppenbar skepsis kan skönjas rakt igenom hennes text. Hon berör inte sakfrågan eller bokens framförda argument utan raljerar med traditionella och felinformerade argument. Hon har helt enkelt inte koll på läget!
  31. #30; Jonas Colting

    Det var så jag menade, ungefär!
    Jag gick igång på hennes recension! Av just den anledningen!

    Skulle hon göra en lika dålig recension av din bok, tror du? Och Frank's?

  32. Tack Andreas.
    Var kan man läsa hela studien?
  33. Anna Skipper kommer i de kommande två programmenav Du är vad du äter på TV4+ ta upp detta med sötsug och LCHF. Dessutom publicerar hon de goda och enkla recepten på sin sida.
    Se:
    http://www.skippersmart.se/start/nyheter/senaste-nytt/2011/04/06/vide...

    http://www.skippersmart.se

  34. Arga kockar, kroppshysteriker, revisorer och snickare kan flyga och fara sin väg! Alltid samma upplägg. Och dessa förbannade "highlights" innan reklamavbrott.
  35. agitprop
    Har börjat orientera mig i LCHF-frågan och har en bit kvar, men kan inte låta bli att notera alla "sektliknande" inlägg som följer i frågan. Alla som inte sett ljuset dumförklaras eller misstänkliggörs. Dietister som inte omfattar LCHF är inkompetent eller miistänks delta i myndigheternas konspiration. Ett sådant beteende gör att det god blir det bästas fiende....
  36. Att inläggen verkar sektliknande kan bero på att många här har proppats med lögner och råd som gjort dem sjuka och överviktiga. Är det inte ganska normalt att bli arg och dumförklara dem som ger såna råd?
  37. agitprop#35: Så du menar "vi" skall uppträda helt mainstream. Det är väl inget kul? Tjänsten som sektledare är säkert vakant.. så det är bara att hoppa in och kavla upp armarna 😉 Annars anser inte jag ett välbesökt missnöjeforum på gräsrotsnivå, är så sektliknande. Försök toppstyra någon.. så får du se.
  38. Ni kanske skulle läsa vad agitprop verkligen skrev istället för att förvränga det och därmed bevisa att han har rätt?

    Släng inte ut ungen med badvattnet, agitprop. Lågkolhydrat är väl värt att prova. Man behöver inte bli medlem. 😉

  39. På tal om sekt, tycker ni inte Rössner är kusligt lik Ulf Ekman?

    http://www.google.se/images?hl=sv&source=hp&biw=1218&b...

    http://www.google.se/images?hl=sv&source=hp&biw=1218&b...

    Eller tog jag det för långt nu? 😛

  40. #38
    Inget har väl förvrängt nånting?
  41. JM
    @agitprop, det är lätt att känslorna tar över när man har växt upp med fetträdsla och levt efter tallriksmodellen hela sitt liv. Du kan ju tänka dig själv när man plötsligt "vaknar upp" och inser att allt man tidigare lärt sig om kost och hälsa är en ren lögn och i många fall den absoluta motsatsen till hur man faktiskt borde äta för att må bra. Nuförtiden är man pigg HELA DAGEN, sötsuget man tampats med konstant är som bortblåst och kroppen både ser och mår bättre än aldrig förr. Många liknar det vid en religiös upplevelse just för att hälsoeffekterna är så stora (ofta redan efter ett par dagar) och självklart är det många som känner frustration över att de inte fått kunskap om detta tidigare.

    Hade det inte funnits sådana enorma ekonomiska intressen bakom vår kost hade man rett ut sambanden för längesen. Och då kanske inte nära och kära hade behövt dö av "välfärdssjukdomar" som diabetes, cancer, osv, eller brottats med 50-60kg övervikt och konstant sötsug. För att inte tala om de psykiska besvär som försvinner när man äter rätt.

    Så du får nog ha överseende med att vissa är förbannade.

  42. Monika
    #39: Jag begär inte att du håller med, men jag tycker att denna typen av inlägg är låga och hör hemma i nån slags sandlåda.
  43. JM: Mycket bra formulerat. Sedan är det heller inte fråga om blåögda noviser som inte "sett ljuset". Som "vi" mestadel kritiserar. Det är fråga om välutbildad expertis, iklädda skygglappar och dubbla hörselkåpor. Som till råga på allt, rider på utrangerade käpphästar, anno dazumal. En del kan inte se skogen... för alla träd/fördomar. Andra väljer blunda medvetet. Viss skillnad.
  44. Marianneli
    #35 agitprop

    Förstår att övertygelsen, som kommer fram i inläggen kan kännas i starkaste laget, när man som nykomling börjar intressera sej för vad LCHF är.
    Att LCHF-arna reagerar så starkt beror nog ofta på att man blir misstrodd när man berättar om de olika varaktiga hälsovinster man har kunna göra på ett relativt enkelt sätt med LCHF, i motsats till alla andra dieter och kostråd man har prövat i sitt liv.
    När många, och idag är dom många, diabetiker typ 2 på eget initiativ har övergått till LCHF och tillfrisknat med hjälp av detta, efter att tidigare ha följt dietistens generella kostråd för diabetiker och blivit tyngre och sjukare av det, är det lätt att förstå att man ifrågasätter både generella kostråd och dietisters kunskap och vilja att ta till sej ny erfarenhet och forskning.

    Hoppas att detta inte avskräcker dej, för det här är spännande, och det händer mycket hela tiden...

  45. anders olson
    Antingen en "sekt" eller tvånganslutningen till "statskyrkan" SLV (Staten LivsmedelsVärk) och dess prästerskap "Dietisterna", det är bara att välja : )
  46. jim
    #16
    Det hon säger är att grovt bröd ger ett lägre blodsocker än vitt bröd
  47. Cavegirl IF
    Det hon säger är att grovt bröd ger ett lägre blodsocker än vitt bröd

    Fast ger det inte "samma" blodsockerbelastning? Bara något lägre nivå men istället utdraget över en längre tid?

    Rätta mig gärna 🙂

  48. Helge
    Förbaskat bra sekt det här ingen medlemsavgift. Inget program man måste följa. man får tycka och skriva vad man vill! jag skulle gärna bli medlem om det gick, men det gör det visst inte!
    jag förstår inte hur a-proppen fick det här till en sekt? Eller menar han/hon tyskt vitt mousserat vin?

    Helge

  49. ks
    #39: eller tvärtom
  50. 46 jim. nej det säger hon inte lyssna på vad hon säger.
    "Grovt bröd och frukt ger ett lägre blodsockret" Det är ordagrant vad hon säger, om hon sedan menar något annat är en annan fråga.
  51. Henrik
    Varför får Hellenius så mycket TV-tid? Hon är ju klart irriterande, det är som om hon pratar till dagisbarn. Än mer irriterande är de storögda reportrarna som sväljer allt hon säger. Förra gången var det Lejnegard, nu var det en annan stjärna. Gör de ingen research överhuvudtaget? Hon påstår i inslaget att:

    1. Grovt bröd och äpple ger lägre blodsocker (hon menade inte så förnodligen, men det var vad hon sa)
    2. Höga blodfetter ökar risken för hjärtinfarkt. Har det uttalandet någon vetenskaplig grund överhuvudtaget?
    3. Hon försöker hänga med i aktuell forskning. Jättebra, men det gäller att ta till sig resultaten från denna forskning också.

    Jag retar mig på att hon får sitta oemotsagd gång efter gång. Det vore intressant om man någon gång kunde bjuda in någon som kan utmana hennes argumentation.

  52. Om någon vill läsa en sammanfattning av diabetesstudien från Östergötland så har jag skrivit några rader om den i min blogg. Studien är ännu inte publicerad. Det kommer att ske tidigast i höst. Några större skillnader mellan grupperna blev det inte. Men lite är bättre än inget alls 🙂
  53. Koff
    #51 Henrik När Doc bad Hellenius ta fram en studie på hans dator som hon refereade till så kunde hon inte hitta den på pubmed.
    Hellenius vågar inte sitta i samma program med någon som förespråkar LCHF, hon har lärt sin läxa. Flera av programledarna håller väldigt låg nivå och svassar för Hellenius.
  54. O
    Den fördelningen 20%kolh,30%prot,50%fett är samma som Karlshamnsstudien. Intressant.
  55. Tomtefar
    Henrik #51:

    Håller helt med om att hon verkligen låter som en dagisfröken i sina betoningar och kroppsspråk. Det är antagligen hennes sätt att vara ödmjuk och pedagogisk, och jag klandrar henne inte för intentionen i sig, men resultatet blir likt förbenat att det låter larvigt och lågvetenskapligt.

    Vad gäller lägre sockernivå av grovt bröd, så sade hon det i anslutning till vitt bröd, och hon har rätt ifall man jämför peak-värdena att grovt bröd ger lägre blodsocker ÄN vitt bröd. Däremot blir det annat om man drar en linje för det blodsocker kroppen strävar efter (kan nog variera lite från individ till individ vad som är optimalt, men ngnstans kring 5 antar jag?), och sedan ritar in en kurva över denna "axel" och beräknar AREAN under kurvan - då blir det ungefär sak samma, om kanske inte ännu större area för det grova? Fast visst är snabba svängningar lite jobbigare för insulinsystemet, och även hungerhormonerna. Glykemiskt index, eller kanske hellre glykemisk load, är faktiskt inte helt ointressant för en lowcarb:are (däremot för en nocarb:are).

  56. Uffe
  57. Martin
    Uffe, kom gärna med nåt nytt!
  58. Marlene
    #56
    Uffe, studien gjordes under ynkliga 5 dagar. Man kan bli jääädrigt trött och abstinent under 2 veckor (eller mer eller mindre; individuellt) när man börjar lchf:a.
    Studien verkar enl mig bara vara bortkastad tid och pengar.
  59. Molle
    Äntligen publicerad, om jag inte misstar mig.
    http://www.springerlink.com/content/b56453v536503166/fulltext.pdf
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av