Fet av glutamat? (E621)

Felix E621En ny studie visar att personer som tillsätter glutamat i sin mat har nästan tredubblad risk att vara överviktiga. Glutamat är ofta tillsatt som ”smakförstärkare” i processad västerländsk mat.

Glutamat (E621)

Glutaminsyra är en av de 20 aminosyror som bygger upp proteiner. Salter av detta, glutamater, tillsätts ofta i mat då det har en ”smakförstärkande” effekt. Ofta då i form av natriumglutamat, E621. Inte sällan hamnar den i mat som annars inte skulle ha smakat något vidare, kanske på grund av dåliga råvaror.

Glutamat fungerar i hjärnan som en signalsubstans, som överför information mellan hjärnceller. Överaktivering som kan bli fallet vid intag av onormala mängder glutamat kan tänkas störa balansen i nervsystemet.

En del personer är överkänsliga mot glutamat i kosten. Symptom som kan uppträda hos dessa vid intag av större mängder glutamat inkluderar migrän, illamående, nästäppa, aggressivitet, minnesstörningar, halsbränna, svettningar, koncentrationssvårigheter och tryck över bröstet. Glutamat kan även vara aptitförhöjande.

Ger glutamat ökad risk för sjukdomar?

Det finns indikationer på att glutamat kan påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. En studie visade även att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt. Nu är det svårt att veta om det är glutamatet i sig som ger sådana effekter, eller den skräpmat man ofta finner glutamatet i.

Fetma och glutamat

Den aktuella studien i tidskriften Obesity löste ovanstående problem på ett fiffigt sett. De amerikanska forskarna studerade 750 medelålders personer på landsbygden i Kina. Dessa personer åt mycket lite färdiga produkter med glutamat i, men använde det ofta i sin egen matlagning. Man fann då att de som använde mest glutamat i snitt hade nästan tre gånger högre risk att vara överviktiga.

Ger då glutamatet ökad aptit som ger ökad risk för överätande och fetma? Eller är det så att personer med anlag för fetma tycker mer om glutamat? Eller är det så att fattigare personer med billigare och smaklösare kolhydratrik mat använder mer glutamat? Det kan man inte veta säkert. Men jag tycker att studien är ytterligare en anledning att inte lura kroppen med artificiella tillsatser i maten.

Sammanfattning

Mat som innehåller glutamat (E621) i innehållsförteckningen är eventuellt skadlig för dig. Om inte glutamatet i sig skadar dig så är det ändå ett tecken på att maten den är tillsatt i inte är den bästa. Inte kan den kallas för naturlig mat heller. Själv försöker jag undvika sådan mat så gott det går…

Läs mer

Science Daily: ”MSG use linked to obesity” (MSG = Monosodium glutamate)
SLV: ”Vad är glutamat?” (Livsmedelsverket har som vanligt inget emot artificiella tillsatser i mat)
GP: ”Glutamat kan göra dig sjuk”
Expressen: ”Giftet i din mat”
Kryddburken om glutamat.
SVD: Smakämne ökar risk att bli fet 080912

glutamat-mat

Läkaren Annika Dahlqvist med vanliga matvaror innehållande glutamat. Bild från Expressen-artikeln ovan.

Äldre inlägg