Kostdoktorn http://www.kostdoktorn.se Riktig mat för din hälsa Fri, 18 Apr 2014 07:43:38 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.3 Team Kostdoktorn tar formhttp://www.kostdoktorn.se/team-kostdoktorn-tar-form?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=team-kostdoktorn-tar-form http://www.kostdoktorn.se/team-kostdoktorn-tar-form#comments Fri, 18 Apr 2014 06:49:08 +0000 http://www.kostdoktorn.se/?p=19309 Det var länge sedan jag var den enda som jobbade med Kostdoktorn. Jag har egentligen aldrig varit ensam om det, eftersom min bror var med och hjälpte till med det tekniska från dag ett, år 2007. Men under det senaste dryga året har antalet personer som är med expanderat allt mer. Nu är det dags […]

Inlägget Team Kostdoktorn tar form dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
Team KostdoktornDet var länge sedan jag var den enda som jobbade med Kostdoktorn.

Jag har egentligen aldrig varit ensam om det, eftersom min bror var med och hjälpte till med det tekniska från dag ett, år 2007. Men under det senaste dryga året har antalet personer som är med expanderat allt mer.

Nu är det dags för en sida om alla medarbetare. Vill du titta närmare på Team Kostdoktorn? Vill du veta vad som krävs för att bli en del av det? Följ länken:

Team Kostdoktorn

Tidigare

Planeringsdagar för Kostdoktorn

PS: Det finns nu även en permanent länk till Team Kostdoktorn-sidan, uppe till höger i bloggens presentationstext.

Inlägget Team Kostdoktorn tar form dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
http://www.kostdoktorn.se/team-kostdoktorn-tar-form/feed 1
Se upp för farligt påskgodis!http://www.kostdoktorn.se/se-upp-farligt-paskgodis?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=se-upp-farligt-paskgodis http://www.kostdoktorn.se/se-upp-farligt-paskgodis#comments Fri, 18 Apr 2014 04:56:36 +0000 http://www.kostdoktorn.se/?p=19303 Se upp för farligt påskgodis. Skyltarna via den alltid underhållande Facebook-sidan Sverige mot Särskrivning. Men det finns förstås allvarligare skäl att tacka nej till floden av sunkigt påskgodis – ungefär 6000 ton – som väller över oss den här veckan. Vad äter du för något gott i påsk? Mer Svenskar sportar mest i EU – […]

Inlägget Se upp för farligt påskgodis! dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
Särskrivet godis

Se upp för farligt påskgodis. Skyltarna via den alltid underhållande Facebook-sidan Sverige mot Särskrivning.

Men det finns förstås allvarligare skäl att tacka nej till floden av sunkigt påskgodis – ungefär 6000 ton – som väller över oss den här veckan.

Vad äter du för något gott i påsk?

Mer

Svenskar sportar mest i EU – och godiskonsumtionen sjunker

Läsken är problemet. Inte kalorierna.

20 procent socker i påsar med grönt te

Fri från sockerberoende – tredje gången gillt!

”Skrämmande syn idag hos ICA”

Inlägget Se upp för farligt påskgodis! dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
http://www.kostdoktorn.se/se-upp-farligt-paskgodis/feed 3
Är potatismjöl LCHF? Om resistent stärkelsehttp://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjol-lchf-om-resistent-starkelse?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ar-potatismjol-lchf-om-resistent-starkelse http://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjol-lchf-om-resistent-starkelse#comments Thu, 17 Apr 2014 07:00:41 +0000 http://www.kostdoktorn.se/?p=19295 Är potatismjöl LCHF? Kan det sänka ditt blodsocker? Svaret verkar otroligt nog vara ja – om du inte värmer upp det. Den senaste heta trenden på kostbloggar är resistent stärkelse. Det verkar kunna ha positiva effekter på blodsockret, särkilt hos diabetiker typ 2. Kanske ger det också ökade mättadskänslor vilket potentiellt kan underlätta viktminskning. Ännu […]

Inlägget Är potatismjöl LCHF? Om resistent stärkelse dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
Low-Carb High-Fat

Low-Carb High-Fat

Är potatismjöl LCHF? Kan det sänka ditt blodsocker? Svaret verkar otroligt nog vara ja – om du inte värmer upp det.

Den senaste heta trenden på kostbloggar är resistent stärkelse. Det verkar kunna ha positiva effekter på blodsockret, särkilt hos diabetiker typ 2. Kanske ger det också ökade mättadskänslor vilket potentiellt kan underlätta viktminskning.

Ännu mer spekulativt är att det kanske förbättrar den allmänna tarmhälsan vilket potentiellt kan vara bra vid autoimmuna sjukdomar.

Det hela verkar märkligt första gången man hör det. Hur kan stärkelse förbättra blodsockret, stärkelse bryts väl ned till druvsocker (glukos) vilket höjer blodsockret?

Hur det fungerar

Finessen med resistent stärkelse är att det inte bryts ned till druvsocker. Det bryts inte ned alls av kroppen, istället blir det mat till bakterier i tjocktarmen. Dessa omvandlar den resistenta stärkelsen till korta fettkedjor, vilka tas upp av kroppen.

Resistent stärkelse fungerar alltså inte som kolhydrater. Det är istället mat för tarmbakterier och det som din kropp tar upp är omvandlat till fett.

Resistent stärkelse är i praktiken LCHF – low carb, high fat – med tarmföda som bonus.

Att göda snälla tarmbakterier – och cellerna på insidan av tarmen – verkar kunna påverka hormonnivåer i kroppen (GLP-1 m.m.) som i sin tur har effekt på blodsockerreglering och insulinkänslighet.

Det verkar vara bra att se till att tarmens bakterier och celler får tillräckligt med näring. Tveklöst har våra förfäder i allmänhet gjort det, eftersom det finns gott om källor till resistent stärkelse i naturen.

Vill du testa att få i dig mer resistent stärkelse?

Hur du kan göra

Det enklaste sättet att äta mycket resistent stärkelse – fritt från vanlig stärkelse – visar sig vara kallt potatismjöl. Inte så mumsigt, men ett par matskedar utrört i vatten per dag verkar räcka för de positiva effekterna.

Det kan vara klokt att börja med mindre och trappa upp för att minska bieffekten: gasbildning. Observera också att du inte bör värma upp potatismjölet – då omvandlas det till vanlig stärkelse som höjer ditt blodsocker.

Den som inte är kolhydratkänslig – exempelvis smala, friska, tränande personer – har fler möjligheter:

  • Resistent stärkelse – tillsammans med gott om vanlig stärkelse – finns i exempelvis bönor, linser och ärtor.
  • En mindre del av stärkelsen i kokt potatis eller kokt ris omvandlas till resistent stärkelse om den får kallna innan man äter den.
  • Rå potatis eller gröna omogna bananer är också möjligheter.

Sammanfattning

Resistent stärkelse är en speciell form av fibrer. Det höjer inte blodsockret utan omvandlas till fett i tjocktarmen, medan det göder snälla tarmbakterier och cellerna på insidan av din tjocktarm.

Det kan leda till positiva effekter på hormoner från din tarm. Detta verkar åtminstone hos vissa kunna förbättra blodsockerkontrollen. Det kanske också förbättrar mättnadskänslor och kan potentiellt underlätta viktminskning.

Särskilt för diabetiker typ 2 är det väl värt att prova. Många har rapporterat förbättrade blodsockernivåer.

Framtida vetenskap och erfarenhet kommer att leda till mer kunskap om vem som tjänar på att få i sig resistent stärkelse och hur man bäst gör det. Idag är kunskapen ännu begränsad och man kan gärna testa sig fram och se vilken effekt man själv får.

Har du testat kallt potatismjöl eller andra källor till resistent stärkelse? Berätta om dina erfarenheter i kommentarerna.

Mer

För mer detaljer om resistent stärkelse på svenska rekommenderar jag Per Wikholms guide:

LCHF-guiden till resistent stärkelse

På engelska finns bland annat Mark Sissons guide med länkar vidare till studier och annan läsning:

The Definitive Guide to Resistant Starch

PS: Faran med resistent stärkelse

Det finns en fara med diskussionerna om resistent stärkelse. Faran är att det står försäljare redo att börja marknadsföra högkolhydratskräp – bröd, pasta, godis – med fagra löften om att kolhydraterna är ”resistenta” eller skyddade.

Som den tio år långa historien om Dreamfields bluffpasta visar så går det inte att lita på försäljare. Det som kallas för ”resistenta” kolhydrater i dyra färgglada paket kan minst lika gärna vara en ren bluff:

Bluffpastan med ”lite kolhydrater” åker på mångmiljonböter!

Inlägget Är potatismjöl LCHF? Om resistent stärkelse dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
http://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjol-lchf-om-resistent-starkelse/feed 97
Bluffpastan med ”lite kolhydrater” åker på mångmiljonböter!http://www.kostdoktorn.se/bluffpastan-med-lite-kolhydrater-aker-pa-mangmiljonboter?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bluffpastan-med-lite-kolhydrater-aker-pa-mangmiljonboter http://www.kostdoktorn.se/bluffpastan-med-lite-kolhydrater-aker-pa-mangmiljonboter#comments Wed, 16 Apr 2014 04:47:39 +0000 http://www.kostdoktorn.se/?p=19284 Låt detta bli en varning för alla företag som skamlöst säljer bluffprodukter med ”lite kolhydrater”. Dreamfields, det största märket när det gäller pasta med ”mindre kolhydrater”, har länge levt på en uppenbar lögn. Jag testade deras pasta för flera år sedan och fann att den höjde blodsockret kraftigt, ungefär som en vanlig pasta. Forskare undersökte […]

Inlägget Bluffpastan med ”lite kolhydrater” åker på mångmiljonböter! dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
Dreamfields Pastabluff

Låt detta bli en varning för alla företag som skamlöst säljer bluffprodukter med ”lite kolhydrater”.

Dreamfields, det största märket när det gäller pasta med ”mindre kolhydrater”, har länge levt på en uppenbar lögn. Jag testade deras pasta för flera år sedan och fann att den höjde blodsockret kraftigt, ungefär som en vanlig pasta. Forskare undersökte senare saken och fann ingen skillnad alls mellan deras bluffpasta och vanlig butikspasta!

Pastan var med som exempel på alla lågkolhydratbluffar i min presentation ”The Food Revolution” som setts över 400 000 gånger på YouTube.

Nu har amerikanska jurister stämt Dreamfields och företaget gav upp redan innan rättegången och erkände. Deras böter blir 7,9 miljoner dollar – eller 52 miljoner kronor. Större delen av pengarna är reserverade för att kunder ska kunna få pengarna tillbaka. Inköp av bluffpastan under åren 2004 – 2014 ger rätt till pengarna tillbaka.

Law360: Pasta Maker Forks Over $8M In Low-Carb Labeling Deal

Du läste rätt när det gäller tiden. Dreamfields har kört den här uppenbara pastabluffen i TIO ÅR och märket har varit en storsäljare. De har förstört hälso- och vikteffekten av lågkolhydratkost för ett oräkneligt antal personer.

Dreamfields ska nu ändra förpackningen på sin produkt till något mindre lögnaktigt. Men det finns ännu tusentals lika grova lågkolhydratbluffar kvar, från andra företag.

Tidigare

Dreamfields bluffpasta: testet

PS

Lyckligtvis har Livsmedelsverket förbjudit LCHF i Sverige. Tack, Livsmedelsverket. Ni kan ha gjort mer för att LCHF verkligen ska fungera än någon annan.

Mer

Alla testade LCHF-bluffprodukter

Den verkliga mängden kolhydrater i CarbZones tortillas

Den verkliga mängden kolhydrater i mandelmjöl

TEST: Att blockera kolhydrater med Glucosanol

Varför du inte kan lita på LCHF-produkter

Atkins, girigheten och sagokakorna

Inlägget Bluffpastan med ”lite kolhydrater” åker på mångmiljonböter! dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
http://www.kostdoktorn.se/bluffpastan-med-lite-kolhydrater-aker-pa-mangmiljonboter/feed 36
Marie åt sig fri från sin diabeteshttp://www.kostdoktorn.se/marie-sig-fri-fran-sin-diabetes?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=marie-sig-fri-fran-sin-diabetes http://www.kostdoktorn.se/marie-sig-fri-fran-sin-diabetes#comments Tue, 15 Apr 2014 05:52:02 +0000 http://www.kostdoktorn.se/?p=19280 Kan man äta sig fri från sin diabetes? Och fri från 28 kilo extra vikt? Det gjorde Marie: I många år förde Marie Söhrman, 59, en tröstlös kamp mot övervikt och sötsug, och senare också högt blodsocker och diabetes typ 2. För två och ett halvt år sedan började hon äta lågkolhydratkost. Nu är hon […]

Inlägget Marie åt sig fri från sin diabetes dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
Marie

Ny bild till vänster, tidigare till höger

Kan man äta sig fri från sin diabetes? Och fri från 28 kilo extra vikt? Det gjorde Marie:

I många år förde Marie Söhrman, 59, en tröstlös kamp mot övervikt och sötsug, och senare också högt blodsocker och diabetes typ 2.

För två och ett halvt år sedan började hon äta lågkolhydratkost. Nu är hon en symtomfri diabetiker med normalt blodsocker och nästan 30 kilo lättare.

Maries man Kjell, som också har diabetes, har även han fått lägre blodsocker och gått ner 17 kilo i vikt. I somras firade de sin mångåriga kärlek och nyfunna hälsa genom att gifta sig.

- Äntligen kunde vi ju ta ett vackert brudfoto, säger Marie.

Expressen: Marie symtomfri – åt sig fri från sin diabetes

Marie Söhrman hälsar för övrigt att hon efter intervjun i Expressen även slutat med de sista tabletterna för sin diabetes, då hennes läkare inte tyckte hon behövde dem längre.

Tidigare

Före och efter två år med lågkolhydratkost

Fler liknande historier

Läkaren: ”Har du börjat med LCHF eller nåt”?

Husläkaren ordinerade LCHF

Läkaren: ”Vad du än gör så fortsätt!”

Mer

LCHF för nybörjare

Snabbkurs i diabetes

Tips för att gå ner i vikt

Över 200 tidigare framgångshistorier

”LCHF utmanar sjukvårdens dåliga råd”

PS

Har du en framgångshistoria du vill dela med dig av här på bloggen? Skicka den (gärna med bild) till andreas@kostdoktorn.se. Berätta om det är ok att publicera namn och bild eller om du vill vara anonym.

Inlägget Marie åt sig fri från sin diabetes dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
http://www.kostdoktorn.se/marie-sig-fri-fran-sin-diabetes/feed 33
Gjorde slut med bröd – gick ner 40 kghttp://www.kostdoktorn.se/gjorde-slut-med-brod-gick-ner-40-kg?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=gjorde-slut-med-brod-gick-ner-40-kg http://www.kostdoktorn.se/gjorde-slut-med-brod-gick-ner-40-kg#comments Mon, 14 Apr 2014 05:44:24 +0000 http://www.kostdoktorn.se/?p=19258 Jag fick ett mejl från Ramona Söder som, efter flera försök att gå ner i vikt med metoder där hunger ingick, slutligen hittade LCHF, gjorde slut med bröd och gick ner 40 kg. Här är hennes historia: Mejlet Hej Andreas! Jag läser ofta på din blogg och blir alltid lika glad när jag läser om […]

Inlägget Gjorde slut med bröd – gick ner 40 kg dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
Före och efter

Före och efter

Jag fick ett mejl från Ramona Söder som, efter flera försök att gå ner i vikt med metoder där hunger ingick, slutligen hittade LCHF, gjorde slut med bröd och gick ner 40 kg. Här är hennes historia:

Mejlet

Hej Andreas!

Jag läser ofta på din blogg och blir alltid lika glad när jag läser om människor som blivit friskare, smalare och gladare av att göra en kostförändring. Såg att du och Jonas föreläste här i Umeå och jag tänkte att nu är det dags att skickar jag dig min historia:

-40 kg på 20 månader (10år)
Det här är en text om övervikt, hur jag blev av med den, upplevelser och insikter på vägen mot målet. Skulle kunna skriva massor om tankens roll i livet, vikten av nära och äkta relationer, intoleranser och beroenden/missbruk men ska försöka hålla mig till temat viktminskning utan att ta allt för stora sidospår men några små avstickare är oundvikligt eftersom de är en del i min viktminskning.

År 2003: vikt 108 kg, försök nr 1
Jag var trött på att gå omkring och tycka synd om mig själv, vara missunnsam och önska att jag var smal. Jag bestämde mig för att göra något åt det. Promenerade till biblioteket och lånade en hög med viktväktarböcker, lusläste dem, lärde mig alla regler och körde igång. Efter sex månaders total fokus på points (för er som inte är bekanta med points kan jag berätta att det handlar om att räkna kalorier) och träning hade jag kommit en bit på vägen och vägde 85 kg.

Det var en fantastisk känsla att ha kommit så långt och målet fanns inom räckhåll! Jag tappade fokus ett tag och utan att märka det föll jag tillbaka i gamla vanor och sakta kröp sig kilona på igen.

Det dröjde fem år till nästa försök. Under de fem åren jobbade jag mycket med självkänsla, egenvärde, mental coaching och ändring av beteende. Jag slutade snusa, skrev tacksamhetsbok varje dag och försökte att se på världen och livet ur en annan vinkel.

De åren och det jobbet jag gjorde med mig själv och mitt tänkande var absolut nödvändigt för framtida resultat. Insikten om att jag själv väljer hur jag reagerar på händelser var ovan och överväldigande. Helt plötsligt var allt möjligt!

År 2008: vikt 98 kg, försök nr 2
Beslutet att göra något åt min vikt kom efter att jag läst boken GI noll av Sten Sture Skaldeman. På bara två månader med kostförändring gick jag ner 13 kg. Ingen räkning av kalorier in eller ut. Bara äta riktig mat, grönsaker och fett tills jag var mätt. Hur enkelt som helst! Men ändå föll jag tillbaka i gamla fotspår. Under en tid pendlade jag mellan GI noll och ”vanlig” mat. Jag kände att jag mådde bättre av GI noll. Mindre lynnig, mindre dimmig och mer utvilad. Trots det lyckades jag ändå inte hålla fast vid det sättet att äta.

I början av 2009 fick jag en glutenintoleransdiagnos. Efter det blev jag låg. Jag blev uppslukad av att kunna äta allt, bara i glutenfritt format. Bakade bröd, kakor, pizza, punchrullar – ja, allt. Såklart åt jag det också.

År 2010: vikt 95 kg, försök nr 3
På hösten skrev jag in mig på Extravaganza. Det kosttänk som finns där är väldigt likt viktväktarnas kaloriräkning och kaloriförbrukning. Det som gjorde att jag valde att prova på det var helhetstänket. Förutom kostrådgivning och träff med träningsinstruktör så ingick det även mindfullness, mentalträning och gruppsamtal. Jag hade ju förstått att det här med min övervikt var lite mer komplicerat än vad jag tidigare hade trott. Att det inte bara vad jag åt. Nästan ännu viktigare var hur, när och varför.

Fyra månader senare var jag 15 kg lättare… och även denna gång föll jag tillbaka. En människa kan inte förväntas lyckas med att gå ner i vikt, eller ens stå stilla, när man hela tiden är hungrig. Inte all vilja i världen skulle göra det möjligt för mig att leva så.

År 2011: vikt 108 kg, försök nr 4
I september började jag äta en strikt lågkolhydratkost enligt GI noll/LCHF/Paleo. Det gick bra. Jag var mätt, hade enorma mängder energi och kilon försvann eftersom. Visst fanns det perioder när jag var lite mer liberal med kolhydrater men då i form av en potatis eller lite morötter. Vilket också resulterade i att vikten ibland stod stilla men då var det bara att backa och vara striktare igen.

På våren 2012 åkte jag till Stockholm på ett hälsokonvent, där föreläsningar om lågkolhydratkost, inspiration, tankens kraft och beroende varvades med hårda pass av funktionell träning och avslappning. Det var också där det riktiga intresset för näringsfysiologi och hormoner tändes. Vad händer egentligen i kroppen när man äter och hur stor roll spelar det vad man äter!? Mycket intressant.

Sommaren 2012 utbildade jag mig till lågkolhydratkostrådgivare i Stockholm på Mf Hälsoutbildningar, med inriktning mot LCHF/Paleo.

I april 2013 nådde jag mitt mål -40 kg och ett normalt BMI.

Före -40 kg

Så här i efterhand är det inte så svårt att se varför jag lyckades den här gången. Jag hade angripit mitt viktproblem på bred front, skaffat massor av kunskap, erfarenhet och inte gett upp. Jag vägrade acceptera att det skulle vara ett ”normalt” tillstånd att vara hungrig och lynnig. Jag hade ju upplevt perioder utan vild hunger, konstant sug och kort stubin. Jag visste att det var en kostförändring som behövdes och jag var väl förberedd.

Men den absolut avgörande faktorn var att jag inte längre kunde äta bröd. Bröd var alltid inkörsporten till att falla tillbaka i gamla vanor. Nu med all kunskap från min utbildning vet jag också varför jag hade så svårt att göra slut med bröd. Delar av glutenproteinet omvandlas i blodet till exorfiner – opioidliknade ämnen som stimulerar belöningssystemet och därför har så många svårt att sluta äta bröd. Även glukosintoleranta (sockerkänsliga) personer bör undvika att äta glutenprodukter eftersom det triggar suget efter något sött.

Som tur är, så tar min kropp hand om mig om jag bara tar mig tid att lyssna. Att upptäcka min glutenintolerans var hemskt, deprimerande, upprörande och trist. Men nu känner jag mig tacksam och glad! Jag vet alldeles säkert att mitt förhållande till bröd, pasta och gröt mm på inget sätt var vanligt eller okej. Skulle inte vara där jag är nu om det inte vore för glutenintoleransen. Kommer ihåg att jag vid ett tillfälle sagt till min man och jag citerar – Jag är en bread junkie (bröd-alkis). Visste inte då hur sant det faktiskt är.

Nu är jag trygg i mitt kostval och att äta lågkolhydratkost med så naturlig mat som möjligt utan socker, färgämnen, tillsatser och besprutning är min ambition. Mitt fokus är nu inriktat på fysisk styrka och kondition. Att om 20 månader vara i mitt livs bästa form. Vem vet, kanske dröjer det 10 år innan jag är där. Antagligen kommer jag att snubbla på vägen, kanske rent av ”misslyckas” vi får se. En sak vet jag säkert, jag kommer att lära mig massor, ta till mig en del och utmana mig själv på vägen!

Tack för en kanonbra blogg!

/Ramona Söder

Grattis till hälsoförbättringarna och viktnedgången!

Mer

LCHF för nybörjare

Tips för att gå ner i vikt

Över 200 tidigare framgångshistorier

Är dagens vetebröd farligt för din hälsa?

Vetemjöl dissas på USA:s största hälsoprogram på TV

PS

Har du en framgångshistoria du vill dela med dig av här på bloggen? Skicka den (gärna med bild) till andreas@kostdoktorn.se. Berätta om det är ok att publicera namn och bild eller om du vill vara anonym.

Inlägget Gjorde slut med bröd – gick ner 40 kg dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
http://www.kostdoktorn.se/gjorde-slut-med-brod-gick-ner-40-kg/feed 38
Mer muskler och mindre fett – snabbt!http://www.kostdoktorn.se/mer-muskler-och-mindre-fett-snabbt?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mer-muskler-och-mindre-fett-snabbt http://www.kostdoktorn.se/mer-muskler-och-mindre-fett-snabbt#comments Sun, 13 Apr 2014 17:34:12 +0000 http://www.kostdoktorn.se/?p=19277 Vill du ha mer muskler och mindre fettvikt – samtidigt? Detta kan vara hemligheten. Flera personer har tipsat mig om den här heta tråden på träningsforumet Kolozzeum: Kommande studie på ketogena dieter och muskeltillväxt En pågående studie sägs visa att deltagare kan gå ner uppåt 8 kilo i fettvikt och upp 4 kilo i muskelmassa – […]

Inlägget Mer muskler och mindre fett – snabbt! dök först upp på Kostdoktorn.

]]>

Vill du ha mer muskler och mindre fettvikt – samtidigt?

Detta kan vara hemligheten. Flera personer har tipsat mig om den här heta tråden på träningsforumet Kolozzeum:

Kommande studie på ketogena dieter och muskeltillväxt

En pågående studie sägs visa att deltagare kan gå ner uppåt 8 kilo i fettvikt och upp 4 kilo i muskelmassa – samtidigt – på åtta veckor. Detta hos vältränade individer.

Hur? Strikt lågkolhydratkost och styrketräning.

En tidigare studie av bland andra Jeff Volek har visat liknande resultat, med liknande upplägg. Hemligheten är kontroll över hormoner – inklusive insulin och testosteron – inte kaloriräkning.

Tidigare

Från soffpotatis till styrkelyftare på 2 år med LCHF

Styrketräning på LCHF: Fitnessguru

Kan man bygga muskler på LCHF?

Före och efter ett år med LCHF

Trolldom eller LCHF?

Inlägget Mer muskler och mindre fett – snabbt! dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
http://www.kostdoktorn.se/mer-muskler-och-mindre-fett-snabbt/feed 37
Filmen som skräpmatsindustrin fruktarhttp://www.kostdoktorn.se/fed-filmen-som-skrapmatsindustrin-fruktar?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fed-filmen-som-skrapmatsindustrin-fruktar http://www.kostdoktorn.se/fed-filmen-som-skrapmatsindustrin-fruktar#comments Sun, 13 Apr 2014 07:11:52 +0000 http://www.kostdoktorn.se/?p=19270 Det här är filmen som skräpmatsindustrin fruktar. Den här nya amerikanska dokumentärfilmen om fetma – FED UP – kan skaka om i debatten när den har premiär om fyra veckor. Den är producerad och berättad av Katie Couric, en av de främsta amerikanska nyhetsankaren. Filmen verkar hitta helt rätt när det gäller orsakerna till fetma. […]

Inlägget Filmen som skräpmatsindustrin fruktar dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
1980111_278963888938594_859208201394203575_o

Det här är filmen som skräpmatsindustrin fruktar.

Den här nya amerikanska dokumentärfilmen om fetma – FED UP – kan skaka om i debatten när den har premiär om fyra veckor. Den är producerad och berättad av Katie Couric, en av de främsta amerikanska nyhetsankaren.

Filmen verkar hitta helt rätt när det gäller orsakerna till fetma. Detta genom att intervjua person efter person som verkligen har koll, flera av mina hjältar: Dr Robert Lustig, Gary Taubes, Michael Pollan, Dr David Ludwig och Dr Mark Hyman. Bill Clinton är också med.

Se trailern, den är utomordentlig. Nu händer det saker!

Vad tycker du?

Mer

FED UP på nätet – här kan du signa upp för uppdateringar om när och hur du kan se filmen

BBC: Fett är inne, socker är ute

Fantastisk video om socker och fetmaepidemin!

Inlägget Filmen som skräpmatsindustrin fruktar dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
http://www.kostdoktorn.se/fed-filmen-som-skrapmatsindustrin-fruktar/feed 36
En timmes LCHF-radio i P4http://www.kostdoktorn.se/en-timmes-lchf-radio-p4?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=en-timmes-lchf-radio-p4 http://www.kostdoktorn.se/en-timmes-lchf-radio-p4#comments Sat, 12 Apr 2014 06:46:31 +0000 http://www.kostdoktorn.se/?p=19268 LCHF-profilen och mästerbantaren (-90 kilo) Tommy Runesson spenderade en timme på att bli intervjuad av P4 igår. Du kan läsa om det på hans blogg och lyssna i efterhand på nätet. Vill du lyssna på Tommys timme så spola till ca 1:30. Tidigare Fina kolesterolvärden efter 4 års ultrastrikt LCHF Fungerar LCHF i längden? Efter 4 […]

Inlägget En timmes LCHF-radio i P4 dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
Tommy Runesson

LCHF-profilen och mästerbantaren (-90 kilo) Tommy Runesson spenderade en timme på att bli intervjuad av P4 igår.

Du kan läsa om det på hans blogg och lyssna i efterhand på nätet. Vill du lyssna på Tommys timme så spola till ca 1:30.

Tidigare

Fina kolesterolvärden efter 4 års ultrastrikt LCHF

Fungerar LCHF i längden? Efter 4 år exempelvis?

LCHF för nybörjare

Inlägget En timmes LCHF-radio i P4 dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
http://www.kostdoktorn.se/en-timmes-lchf-radio-p4/feed 22
OS-hjältens ”förvandling” med mindre kolhydraterhttp://www.kostdoktorn.se/os-hjaltens-forvandling-med-mindre-kolhydrater?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=os-hjaltens-forvandling-med-mindre-kolhydrater http://www.kostdoktorn.se/os-hjaltens-forvandling-med-mindre-kolhydrater#comments Fri, 11 Apr 2014 16:52:56 +0000 http://www.kostdoktorn.se/?p=19265 I bägge hemländerna, Österrrike och Tyskland, är han hjälte. Nu kan fans till Matthias Steiner följa OS-hjältens nya resa – nedåt i vikt… 31-åringen har tappat 32 kilo och väger i dag drygt 119 kilo – men han siktar på 110-kilostrecket. – Jag plågar inte mig själv. Jag äter både kött och grönsaker men försöker […]

Inlägget OS-hjältens ”förvandling” med mindre kolhydrater dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
Steiner

I bägge hemländerna, Österrrike och Tyskland, är han hjälte. Nu kan fans till Matthias Steiner följa OS-hjältens nya resa – nedåt i vikt…

31-åringen har tappat 32 kilo och väger i dag drygt 119 kilo – men han siktar på 110-kilostrecket.
– Jag plågar inte mig själv. Jag äter både kött och grönsaker men försöker hålla igen med kolhydraterna.

Aftonbladet: OS-hjältens förvandling efter karriärslutet

Mer

LCHF för nybörjare

Tips för att gå ner i vikt

Över 200 tidigare framgångshistorier

”De bästa 84 dagarna i mitt liv”

Lågkolhydratkost effektivast för viktnedgång, enligt svensk expertutredning!

PS

Har du en framgångshistoria du vill dela med dig av här på bloggen? Skicka den (gärna med bild) till andreas@kostdoktorn.se. Berätta om det är ok att publicera namn och bild eller om du vill vara anonym.

Inlägget OS-hjältens ”förvandling” med mindre kolhydrater dök först upp på Kostdoktorn.

]]>
http://www.kostdoktorn.se/os-hjaltens-forvandling-med-mindre-kolhydrater/feed 25