Fazers fullkornsbröd ofta ren bluff

Bluffbröd

Fullkorn?

Äter du fullkornsbröd i tron att det är nyttigt? Risken är då att ditt bröd i verkligheten innehåller något annat: vanligt ohälsosamt vitt mjöl.

Särskilt brödjätten Fazer kallar i ett flertal fall sina bröd för ”fullkorn” trots att de i verkligheten innehåller mest vitt vetemjöl – fullkornsmängden kan vara så låg som 9 procent. Det visar Göteborgspostens granskning:

GP: Mest vetemjöl i fullkornsmjöl

Vilket straff riskerar Fazer på grund av denna bluff? Inget alls. Det finns ingen lag mot att sälja ”fullkornsbröd” som bara innehåller en symbolisk (närmast homeopatisk) dos fullkorn. Att hålla sig över skamgränsen 50 procent fullkorn är en frivillig branschregel för att inte vilseleda kunderna. Men brott mot den regeln innebär inte heller någon påföljd.

Det är alltså fritt fram att skriva fullkorn på vilket snabbsmält fiberfattigt bröd som helst. Och särskilt Fazer – men även andra tillverkare – tar ofta chansen att bluffa dig.

PS

Vid oro för vikten, blodsockret eller vid glutenkänslighet bör man helst undvika allt bröd. Fullkornsbröd är bara mindre dåligt.

Äldre inlägg