23 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Bo
    Tomtefar,
    "Genom alla tider har det alltid funnits läkare som inte simmat åt samma håll "

    Bara döda fiskar följer strömmen...

    Läs vidare →
  2. Tomtefar
    Nja, uppenbarligen är fullkorn jättebra ifall man ska ut och bada om man inte är simkunnig. Kanske ett marknadsföringstips till Brödinstitutet, då de stackarna har så ont om bra argument numera: "Fullkornsbröd KAN rädda liv" ;).

    (Om ngn på Brödinstitutet läser detta, hör av er så ska jag berätta vart ni kan skicka fakturan)

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Tomtefar
    Nja, uppenbarligen är fullkorn jättebra ifall man ska ut och bada om man inte är simkunnig. Kanske ett marknadsföringstips till Brödinstitutet, då de stackarna har så ont om bra argument numera: "Fullkornsbröd KAN rädda liv" ;).

    (Om ngn på Brödinstitutet läser detta, hör av er så ska jag berätta vart ni kan skicka fakturan)

  2. Jonas
    Jag är ett levande bevis på det, sen jag slutade äta så mycket fibrer och fullkorn så har jag knappt några gaser längre 🙂 NU äter jag det bara ibland (danskt rågbröd med russin, fikon o tranbär massa frön o nötter) för att det är gott..
  3. Frågan är om fullkorn är särskilt mycket bättre. Om jag inte minns helt fel så är fullkorn t.o.m svårare för magen att smälta eftersom det innehåller allt som fröet behöver för att reproducera sig. Vi har även proteinet lektin som vi inte kan bryta ner och som immunförsvaret attackerar, det kan vara en orsak till att många lider av autoimmuna sjukdomar.

    Man bör fråga sig om spannmålsprodukter verkligen kan definieras som mat. Det kan smaka fantastiskt gott! Men tyvärr är våra kroppar inte särskilt väl anpassade till att smälta det. Skrev nyligen om detta på min blogg om någon är intresserad, jag hör gärna andras åsikter och resonemang!

  4. Åsa
    Håller med till 100 %. Min mage blev lugn som en filbunke redan dagen efter jag började äta LCHF-kost och gav upp alla spannmålsprodukter.
  5. Håller med er alla. Åt tidigare så mycket fullkorn så jag höll på sprängas. Nu är både magen och gaserna helt normala.
  6. Brittis
    Spannmål och speciellt fullkorn och "nyttiga" fibrer är verkligen en stor källa till fruktansvärda magplågor! Men en annan källa till lika svåra om inte värre magplågor med smärta, uppsvälld mage och gaser, är tyvärr grönsaker och speciellt råa grönsaker. Stämmer det verkligen att människans matsmältning inte kan smälta växtdelar från grönsaker och frukt? Är det så för alla människor och hur stämmer det i så fall in med att "urfödan" bestod av en hel del grönsaker och frukt om matsmältningen inte klarar av det?
  7. Madeleine
    När jag först fick problem med min mage sa läkaren till mig att jag skulle äta mer fibrer. Då blev problemen bara värre! Dålig läkare alltså. Jag klarar inte alls av att äta mycket fibrer, blir gasig direkt!
  8. Tomtefar
    I mitten av 80-talet hade jag en klasskompis som inte åt bröd. När jag frågade henne så berättade hon att för att undvika magkatarr som hon hade problem med, så hade hennes läkare givit rådet att undvika fibrer för att magen skulle bli mindre irriterad och fungera bättre. Vad han byggde det på vet jag inte, för fibrer hade ju allmänt redan fått frälsarstatus vid det laget. Hur som helst så var det ett gott råd.

    Genom alla tider har det alltid funnits läkare som inte simmat åt samma håll som övriga stimmet i en rad olika områden - på gott och ont, men oftast på gott.

  9. Henrik
    Att påstå att fullkorn ska vara nyttigt är väl ett sätt att få folk att äta mer spannmål. Fullkornsprodukter är väl ännu sämre än t.ex vitt bröd för de innehåller mer gluten och lektin. Gluten kommer för övrigt från latinska ordet glue som på svenska blir lim. Gluten är det som håller ihop degen och gluten användes förut till bl.a att binda ihop böcker. Man kan ju föreställa sig vad gluten gör i kroppen på människan.
    Svar: #10
  10. VÄL TALAT ❗
  11. Bo
    hi hi de ser ut som grodor, så går det när man äter fibrer. grodmun och globögon.

    😛

  12. Bo
    Ja man blir helt enkelt ful som fan av höga insulinnivåer, är själv ett exempel på det, börjar lätta lite, efter ett tag med LCHF har jag märkt att snabbköpskassörskan flörtar med mej, förmodligen önsketänkande men jag tror att jag blivit vackrare utan fibrer och spannmål.
    Alltså nu är man inte elefantmannen-ful längre utan mera åt quasimodo -hållet, (framsteg) ge det lite tid så kan man förhoppningsvis passera som normal.

    🙂

  13. Jonas Östensson
    Allvarligt innan LCHF så proppa jag i mig bröd och pasta. Inte konstigt att man fick lite elefantmannen syndrom haha.
    Lite före och efterbilder 🙂 De ligger lite huller om buller dock. Den bilden med 3 är den senaste.

    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151288160309579.523373.592...

    Tycker lite synd om dem som äter "bara grovt bröd" för det är så nyttigt och hälsosamt. Man pratar liksom för döva öron.

  14. Bo
    Tomtefar,
    "Genom alla tider har det alltid funnits läkare som inte simmat åt samma håll "

    Bara döda fiskar följer strömmen...

  15. Egil
    Men.. vad nu då.
    Jag som börjat äta havregrynsgröt med blåbär och hallon till frukost, den där sorten med fibrer.
    Har gått ner flera kilo sedan dess och jag orkar träna hela passet utan att tappa orken efter halva.
    Jag som aldrig gillat gröt.
    Får väl äta ägg och bacon till frukost idag då!
  16. Anders H
    15.

    Hur dags äter Du frukost?

  17. När man har IBS får man höra från alla håll och kanter hur viktigt det är med fibrer och fullkorn. Fatta vad man plågat sin mage i onödan pga felaktiga råd. I mitt fall under 8 år. Tills för två år sedan 🙂
  18. Samuel
    Enligt brödberoende har en vetefri kost mer fibrer än en kost med vete även ifall vetet består av fullkorn ?

    Min mage har också blivit mycket lugnare sedan jag slutat äta vete men den går inte igång om jag äter ett enormt lass med grönsaker som är fiberrikt?

    Däremot minsta lilla bulle eller liknande och magen går bananas, kan väl inte vara på grund av fibrer då ?

    Amylopektin - A ?

  19. Zepp
    Skilj på olika fibrer, tröskavfall är bara av ondo, dels för antinutrienter, gluten och tarmirritation!

    Frukt och grönsaksfibrer brukar gynna en god tarmbakterikultur. även om de i början kan göra avföringen lösare, men det brukar gå över.

    De bryts ner till korta fettsyror som gör att tamvilli utvecklas och frodas.

  20. Ann-Sofia
    Jag har haft IBS sedan 16 års ålder, för 5 år sedan bytte jag kost till LCHF min mage blev bra på några dagar helt gasfri och utan koliksmärtor underbart.. Inflammation i händerna försvann efter 1vec. Idag är jag 64 år, tänk att det skulle ta så många år innan jag blev frisk, innan åt jag bröd fullkorn skulle ju vara så bra. Nu är jag brödfri och pigg och fått tillbaka livslusten.
  21. Gunnar
    Jag är 59 och har kört lchf i ett år. Vill bara berätta att jag tillhör dem som blivit av med eksem på köpet. Det tog ett halvår med lchf ungefär. Hade under ca 20 år haft ett eksem (eller vad det nu var) i vänster handflata och upp efter tummen. Det kom och gick utan att jag kunde finna något mönster. När det var som bäst var huden tunn och rödaktig, när det var som sämst så flagade huden och det var stora sprickor som blödde en aning, smärtsamt.

    Nu är jag helt bra sen ett drygt halvår. Jag förknippar det med socker/kolhydrat-restriktionen.

  22. Jag tillhör kategorin funderande råvaruproducenter. Med tanke på de uttalade problemen med gasbildning pga fibrer och grönsaker, ärtsoppan i lumpen kanske också ett exempel:
    Det kanske finns nån forskning som kan vederlägga det ständiga tjatet om att kött från gräsätare orsakar större metan och CO2utsläpp än om vi skippar köttet och mjölken mot vegankost i stället.
    Jag menar att matsmältning av den gröna födan orsakar kanske samma gasproduktion hos oss som hos idisslarna?
    En hittills obeaktad fördel med idisslare är också att dom kan konsumera väldigt stora mängder fibercellulosa som ett sätt för oss att ta vara på en annars oanvändbar och dominerande bioenergikälla och biprodukt i vårt ekosystem.
  23. Selma
    Jag har haft Morbus Chron i över 30 år. Min läkare på vårdcentralen ville inte remittera mig för vidare undersökning utan min mage skulle botas med fibrer. Det var vetekli, som skulle vara medicinen för mig. Jag hade vetekli i allt, bakade kli-knäcke och drack ett glas vatten med vetekli varje morgon.
    Jag blev stadigt sämre. Det var en helvetisk period. Enligt min läkare berodde det på att jag åt för lite kli! Och om jag inte gjorde som han sa och ökade på fiberdosen, skulle sjukvården ta sin hand ifrån mig!
    Så småningom fick jag en ny läkare, som förstod mig och remitterade mig till en gastroenterolog, där jag äntligen fick min diagnos och behandling. Tack och lov! Och sedan upptäckte jag LCHF och förstod att fibrer inte enbart är av godo, speciellt inte för en Chronspatient.
    I våras gjorde jag min senaste endoskopi, och tarmen var helt utläkt.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av