Får man ge råd om LCHF i sjukvården?

Kost vid diabetes

Härom dagen föreläste jag på en vårdcentral i Eskilstuna. Många där var mycket positiva till lågkolhydratkost medan andra de samarbetar med ännu var skeptiska. Det var givande att diskutera inte bara vetenskapen utan också vilka riktlinjer och eventuella förbud som finns för sjukvårdspersonal som ger kostråd.

Som jag fick höra finns det snarast en ”vandringssägen”, som många ännu tror på, om att det skulle vara tjänstefel att ge råd om LCHF i sjukvården. Det är förstås fel.

Sjukvårdspersonal ska jobba i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Socialstyrelsen har efter en utredning 2008 fastslagit att råd om LCHF är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet – och helt friat en läkare som blivit anmäld för sådana råd. Eftersom Socialstyrelsen inte sagt något annat därefter kan man ta för givet att detta ännu gäller. Det vetenskapliga stödet för LCHF är bara starkare nu, fyra år senare.

Det finns inga lagkrav att följa något mossigt fettsnålt kostråd. Särskilt inte de från Livsmedelsverket. Livsmedelsverkets råd riktar sig över huvud taget inte till sjuka eller överviktiga personer. Livsmedelsverket saknar medicinsk kompetens och ger endast råd till friska, normalviktiga personer. Det talar Livsmedelsverket vanligen tyst om, men medger om man frågar. De som har ansvar för kostråd i sjukvården är Socialstyrelsen. Där finns kompetensen på området.

Den som vill ha maximalt torrt på fötterna när det gäller kostrådgivning till diabetiker kan följa Socialstyrelsens färska riktlinjer på området. Där rekommenderas åtminstone måttlig lågkolhydratkost varmt som ett av förstahandsvalen (sid 18):

Kosten utgörs av kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, baljväxter och vegetabiliska proteiner samt fett från olivolja och smör. Kosten innehåller bland annat mindre socker, bröd, flingor, potatis, rotfrukter och ris än traditionell diabeteskost.

Lågkolhydratkost sägs särskilt rekommenderas vid ”övervikt och minskad insulinkänslighet”. Det är vad nästan alla vanliga diabetiker (typ 2) har. Lågkolhydratkost kan alltså enligt Socialstyrelsen särskilt rekommenderas till de flesta diabetiker.

Känner du någon som ännu tror på vandringssägnen om att lågkolhydratkost skulle vara förbjudet i sjukvården? Det är tvärtom. Det enda man behöver göra är att lyssna på Socialstyrelsen, som har medicinsk kompetens och ansvar för sjukvården. Sen kan man sluta lyssna på Livsmedelsverket. De saknar medicinsk kompetens och tar inget ansvar för kostråd som ges i vården.

Det är dags att lämna vandringssägnerna bakom oss och våga ge modernare och effektivare kostråd i sjukvården. Råd som hjälper patienter att bli friskare och smalare igen.

Mer om diabetes / Blogginlägg om diabetes

Äldre inlägg