Nyheter

Fannys frukosttips – tonfiskröra med kapris

tonfisksallad1600

Vad äter man till frukost på LCHF? Det är en av de vanligaste frågorna från nybörjare. Även erfarna LCHF-are vill gärna ha ny inspiration ibland. Ägg och bacon, rester från middagen eller periodisk fasta i all ära, men variation förnöjer. Och nu är det dags för variation!

Vi på Kostdoktorn har bjudit in Fanny Lindkvist, som har den populära bloggen och Instagramkontot LessCarbs (med över 10 000 följare). Fanny Lindkvist är kostrådgivare och receptkreatör och under de kommande veckorna kommer hon att bjuda på ett tiotal av sina bästa frukosttips här. Här är det första.

Gästblogg och frukosttips #1

FannyLesscarbsLindkvistVem är Fanny?
Jag har alltid älskat mat och allt som har med det att göra. Handla, laga, bjuda, leta efter en speciell råvara, plocka svamp – ja, allt möjligt. I familjens fotoalbum är jag den lilla flickan med armarna djupt begravna i en bunke, eller med mat runt hela munnen.

Idag jobbar jag med mat professionellt. Dels som matinspiratör med mina recept på lesscarbs.se,​ dels som licenserad kostrådgivare inom lchf och paleo. Jag har alltid velat arbeta med mat, men inte som kock. Därför blev jag världens gladaste när jag sommaren 2014 startade mitt I​nstagramkonto​ och snabbt märkte att andra gillade min mat. Det var startskottet för min matkarriär.

Mina recept är rena och enkla. Med det menar jag att det inte är så många ingredienser och jag framhäver gärna råvarornas naturliga smaker. Maten är fräsch och jag använder mycket grönsaker. Många som börjar med LCHF brukar jaga kolhydrater och undviker mycket gott, som grönsaker – i onödan. Min mat är hälsosam utan att offra varken smak eller variation.

Varför LCHF?
För fyra år sedan, efter att jag födde vår son, stod jag där drygt 30 kilo tyngre och kände att jag ville testa LCHF som många pratade om. Ganska snabbt gick jag ner alla mina graviditetskilon. Men det som var en uppenbarelse var att mina inflammatoriska symptom var som bortblåsta. Jag led tidigare av IBS och “obotliga” eksem (enligt otaliga läkare), men tack vare min nya kosthållning försvann alla dessa problem. Det kändes både härligt och konstigt på samma gång. Kunde det vara så enkelt som att maten var min medicin?

Idag i jobbet som kostrådgivare hjälper jag mina kunder att justera sin kost för att förbättra sin hälsa. Matens inverkan på hälsan är inget att underskatta, och att man dessutom får njuta längs vägen är ju bara ett stort plus. Jag älskar att hjälpa människor att bli den bästa versionen av sig själva på ett naturligt sätt.

Namn:​ Fanny Lindkvist
Ålder:​ 27 år
Familj:​ Min man Zarko och våra barn Sixten 4 och Betty 1 år
Bor:​ Årsta, södra Stockholm
Gör:​ Licenserad kostrådgivare och receptkreatör med eget företag
Instagram:​ ​@Lesscarbs
Hemsida:​ ​lesscarbs.se

Tonfiskröra med kapris

Jag har alltid älskat tonfiskröra. Speciellt gott blir det med kapris i.

Ingredienser

Tonfisk nutri

2 portioner

1 burk tonfisk i vatten
1 dl majonnäs (se mitt grundrecept för majonnäs här)
2 msk crème fraiche
1 msk kapris
3-5 cm finhackad purjolök
Peppar, salt/herbamare och chiliflakes efter smak

Instruktioner

Låt tonfisken rinna av. Blanda samman alla ingredienser, smaka av med salt/herbamare och peppar/chiliflakes. Klart! Ät tillsammans med​ ​kokta ägg och sesamknäcke.

TIPS! Du kan också hacka i ägg direkt i röran och tillsätta stark chilisås. Du kan också ersätta crème fraiche med mer majonäs för mejerifri variant eller byta kapris mot oliver eller cornichoner.

Mer frukostar

Vad tycker du om frukosttipset? Har du egna bra tips? Lämna gärna en kommentar.

Blev du sugen på mer? Kolla då också in Fannys hemsida där hon bjuder på nya recept och matinspiration. Det kommer också fler frukosttips här på bloggen snart!

Mer



Supersmoothie à la LCHF

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

25 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tommy Runesson
    @Sigurd
    Jag vet inte om du skojar eller faktiskt menar allvar med ditt inlägg. Jag väljer att tolka det som ett skämt.

    /Tommy

    Läs vidare →
  2. Rickard
    frukost är en rest från kolhydrat samhället:) så jag äter bara när jag är hungrig numera och inte efter invanda mönster (ex frukost, lunch, middag)
    Svar: #12
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Rickard
    frukost är en rest från kolhydrat samhället:) så jag äter bara när jag är hungrig numera och inte efter invanda mönster (ex frukost, lunch, middag)
    Svar: #12
  2. Magdalena
    Sen jag upptäckte Fanny och hennes lesscarbs.se så kan jag faktiskt följa recept och tycka det är gott. Tidigare tyckte jag aldrig måtten stämde, nu vet jag att det blir kanongott varje gång. Ingen av oss är så förtjusta i tomatsoppa men jag gjorde hennes variant och sonen tittade på mig och sa "Mamma, den var ju jättegod" ? Lika så med microbrödet, bästa jag gjort. Mums!
  3. Majoren
    Vad kul Fanny att du delar med dig av fina recept och fotografier här!
  4. Mattias
    Eftersom jag älskar tonfisk och majonnäs i kombination hamnar denna röra givetvis inom kort på mitt frukostbord. =)
  5. Ethel Loberg
    Jag har de senaste åren bara dragit i mig fettkaffet och varit mätt på det i fem timmar. Nu väcktes frågan på Forum om enbart fett ska få härska halva dan helt ostört, kanske borde det va en "nutrient" till. Mycket bra fråga tyckte jag så numer käkar jag ett ägg i någon variant före MBC, så ordningen känns återställd.
  6. Pontus
    Kan man verkligen äta knäckebröd på LCHF?
    Har jag missuppfattat vad "sesamknäcke" är för något eller är rekommendationen till för dom som inte läser på den här sajten?
    Svar: #7
  7. PG
    Pontus, hennes hänvisning gäller kanske hennes eget sesamknäcke (som finns på hennes blogg)

    http://lesscarbs.se/lchf-tillbehor/grundrecept-lchf-sesamknacke/

  8. Bigfoot
    Ni har helt fel hela tiden! Så här ska man äta: http://viktklubb.aftonbladet.se/kampanj/artikel/16459819/hem?refpartn... 😉
  9. Kristoffer
    Bra tips. Hade dock gärna gjort tillägget med Msc-märkt tonfisk. Många tonfiskarter är idag på randen till utrotning. Kan va på sin plats att inte tipsa om att äta det då utan istället något liknande, tex vår egen makrill eller att den skall vara Msc märkt som sagt
  10. Alias
    Frukost är överskattat. Speciellt när man går på LCHF.
    Svar: #11
  11. Ti
    Men kalla det något annat då, lunch, middag, kvällsmat, mellanmål, det spelar väl ingen roll? Det smakar nog lika gott när på dygnet man än väljer att äta det.
  12. Magnus P
    frukost är en rest från kolhydrat samhället:) så jag äter bara när jag är hungrig numera och inte efter invanda mönster (ex frukost, lunch, middag)

    ... och därför antyder du att ingen annan heller bör äta frukost?

    O M G ! Är utsikten bra där uppifrån?

  13. Sigurd
    Fetmafarsoten sprider sig över världen och
    uppmuntras, märkligt nog, av t. ex. Kostoktorn
    & Co. Som menar väl, men på sikt riskerar att
    ställas till svars för de hälsovådliga konsekvenserna
    som det innebär att uppmuntra feta människor
    till ett ökat fettintag. Redan expanderade fettceller
    ska givetvis inte gödas med ytterligare fett.

    Gällande frukosttipset ovan så är det prima (även)
    för fetmapatienter - förutsatt, naturligtvis, att den
    helt överflödiga majonäsen och crème fraichen
    tas bort. Och ersätts med en kopp kaffe eller te.

    F.ö. är feta personers viktreduceringsförsök mest
    betjänta av att under förmiddagen inmundiga
    huvudsakligen kokta grönsaker, och (kran)vatten.
    Det förbättrar bl. a. metabolismen/ämnesomsättningen
    och förstärker möjligheterna till att under resten av
    dagen inte i onödan göda de redan expanderade
    fettcellerna med fettrika produkter. Samtidigt får den
    feta kroppsmassan tid att detoxas/avgiftas.

    Slutligen så konstateras att alla som behöver gå
    ner i vikt i huvudsak, självfallet, bör fokusera på:
    Less in - More out. Less fat - More Excercise.

    Svar: #16, #17, #18
  14. Elisabeth G
    I dag åt vi en frukost/lunch som jag verkligen kan rekommendera. Vi åt, per person, fyra ägghalvor upplagda på en sallatsbädd och med rejält med Pickles och stenbitsrom samt persilja på. Till "efterrätt" hade vi kaffe med vispgrädde samt ost och rädisor. Det var gott och vi höll oss mätta tills middagen vid 19-tiden på kvällen.
  15. kalaskurre
    O jag som köper alltid tonfisk i olja 🙁 hamnar jag nu att övergå till den torra vattenvarianten 😉
  16. Tommy Runesson
    @Sigurd
    Jag vet inte om du skojar eller faktiskt menar allvar med ditt inlägg. Jag väljer att tolka det som ett skämt.

    /Tommy

  17. SGK
    Ja precis som du beskriver gjorde Thess, My, Lindha, Tommy m.fl. Eller, få se nu, det var ju precis tvärtom de gjorde.

    Men jag tror som Tommy skriver ovan att du är en skämtare som vill lätta upp stämningen lite 🙂

  18. Linda
    Herregud Sigurd!!
    Har du aldrig hört att fett bränner fett? Hoppas liksom Tommy Runesson, SGK med flera 1000-tals andra att du driver med oss! Eller så är du utsänd från Viktväktarna??
  19. Sigurd
    Svar till Linda & Co i Fettförespråkarekören:

    WHO-rapporten, ECO 2015, som lagts fram
    i Prag, påvisar bl. a. att Fetmafarsoten kommer
    att fara fram extremt illa även i Sverige under
    de kommande åren, fram till 2030. (Läs och
    begrunda.)
    Snart nog kommer det även att framläggas
    ovedersägliga bevis för att det, naturligtvis,
    på sikt är hälsovådligt för feta människor att
    göda sina redan, förenklat uttryckt, expanderade
    fettceller med ett utökat fettintag.

    För att fortsatt spetsa till det en smula, i detta
    utrymmesbegränsade kommentarsfält, så ställs
    frågan: Är det någon som har hört talas om en
    specialist på fettsugning som rekommenderat
    sina (delvis fettbefriade) patienter att: Visst! Det
    funkar prima att nu utöka intaget av fett - glöm inte
    ost, bacon och smör. Svar: Näppeligen.

    För att korta ner ännu mer, så gäller självfallet:
    Less in - More out. Less fat - More excercise.

    Svar: #20
  20. Ethel Loberg
    "Är det någon som har hört talas om en
    specialist på fettsugning som rekommenderat
    sina (delvis fettbefriade) patienter att: Visst! Det
    funkar prima att nu utöka intaget av fett - glöm inte
    ost, bacon och smör. Svar: Näppeligen."

    Svar: Knappast, han vill ju inte att hans yrke ska dunsta.

  21. Sigurd
    En Fettskatt behövs, eller kan åtminstone inte uteslutas, menar
    folkhälsominister Gabriel Wikström, i ett uttalande till SVT idag,
    apropå WHO:s skrämmande rapport om fetmafarsotens framfart.

    Härtill konstateras, återigen, att varje enskild fet människa själv
    får avgöra om det är orimligt eller rimligt att göda redan expanderade
    fettceller med ett utökat fettintag: ost, bacon och smör, etc.

    Vidare så kommer det, som sagt var, att innan länge bevisas att
    LCHF är i det närmaste hälsovådligt, på framför allt lång sikt, för i
    synnerhet redan feta personer. Att reducera kaloriintaget med ett
    (delvis) utökat fettintag kommer att betraktas som - just det! - rappakalja.

    Less in - More out. Less fat - More excercise. Det är den enkla primära
    inställningen överviktiga personer gagnas överlägset bäst av. På kort,
    och lång sikt. Med denna insiktsfulla hälsoinställning kan varje enskild
    fetmadrabbad patient/individ bli sin egen hälsoapostel. Med eller utan
    fettsugning.

    Svar: #23, #25
  22. jala
    jala
    Stammis

    116 inlägg
    106 gilla
    Postad Idag, 20:06
    Politikers styrka är inte att ha koll på saker och ting.Deras styrka är att snacka skit. De sätter ekonomiska ramar och hoppas att deras hantlangar vet vad de sysslar med,vilket de oftast inte gör.
    Jerker, Y62, MariaF and 3 others like this
    Svara

  23. Tommy Runesson
    "Härtill konstateras, återigen, att varje enskild fet människa själv
    får avgöra om det är orimligt eller rimligt att göda redan expanderade
    fettceller med ett utökat fettintag: ost, bacon och smör, etc."

    Men Sigurd, det är ju inte fett som gör oss feta. Tror du att allt smör jag äter varje dag går rakt ut i mina "redan expanderade" fettceller och lägger sig där? Det är inte riktigt så det funkar.

    Att WHO ser att fetman ökar är naturligtvis riktigt tråkigt men skyll inte på fettet.

    /Tommy

  24. jala
    10
    Lekman says:
    7 maj, 2015 at 08:13
    Svara | Citera
    Glädjande att någon från Kuwait uppmärksammat namninsamlingen.
    Minns ett inlägg om just Kuwait och rejäl övervikt:
    http://annikadahlqvist.com/2012/11/09/kuwait-ar-nast-fetast/

    ”Kuwait: 80 % av kvinnorna och 70% av männen = överviktiga enligt WHO”

  25. PG
    Hej Sigurd
    En kort fråga: "Att reducera kaloriintaget med ett (delvis) utökat fettintag" Är det din tolkning av vad LCHF går ut på?

    Fet av fett? Enkel retorik som inte funkar. Lika lite som att man blir söt av socker och grön av grönsaker. Fast det är klart, man kan nog säga att man blir förtjockad av... - ja vad då?

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg