Nyheter

Faktakoll: Kan fet mat ge bröstcancer?

Ann Fernholm, nyligen utnämnd till årets vetenskapsjournalist, har granskat stödet för dagens löpsedel om ”LCHF-cancer”. Hon kommer fram till samma sak som jag. Det är enbart en vild spekulation. Om något talar vetenskapen för motsatsen, att LCHF-liknande mat kan tänkas skydda mot cancer:

Faktakollen: Kan mycket fett i dieten ge bröstcancer?

Fernholm tar också upp att det finns ett antal studier, inklusive en stor svensk, som istället visar ett starkt samband mellan stort intag av fleromättat omega 6-fett och bröstcancer. Det är förstås sådant fett man lättast hittar i det nyckelhålsmärkta lättmargarin och de industriframställda växtoljor som Livsmedelsverket påbjuder. Sådant fett som i större mängd också verkar öka risken för hjärtsjukdom.

Ännu ett tänkbart skäl att undvika lättprodukter.

Mer om omegafetter

 

18 Kommentarer

  1. Vera
    Fettsnål mat gör oss svaga!
    Fettsnål mat gör oss sjuka!
    Fettsnål mat gör oss feta!
    Fettsnål mat ger oss cancer!
    Fettsnål mat gör oss fattiga!
    Fettsnål mat ger oss elände!

    Pasta är onyttigt!
    Margarin är farligt!

    Vart är alla såna löp??? Jag skulle så gärna jobba på tidningen!

  2. NillaK
    En rundnätt dam ifrån Dicka
    hon ville bli smal som en sticka
    hon åt kött, hon åt smör
    som LCHF:are gör
    och snart var hon slank som en flicka

    Till doktorn hon gick för en test
    om nåt hänt efter denna fest
    Doktorn fick hicka
    när han i fingret fick sticka
    TY, hon var frisk och stark som en häst.
    Tjo på er alla. 🙂

  3. Peter
    Gillar debatten som just nu pågår mellan Paulo Robert och Jonas Colting.

    Paulo: Det finns ett starkt samband mellan rött kött och cancer och stroke. Alicja Wolk, PROFESSOR Karolinska institutet! Lyssna på dom som vet!

    Colting: @paolorobertocom kvällstidningsanka. Bröstcancer är vanligare hos feta människor. Socker orsakar fetma, inte fett.

    Paulo: KS studie som är den största någonsin 43000 kvinnor http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.988398-for-mycket-kott-okar-risk-f... … Tidningsanka? Jag skulle inte chansa med min hälsa

    Hmm, vem ska jag lita på? Killen som lever på att kränga pasta proppad med kolhydrater eller killen som utmanar hela livsmedelsbranschen trots att en stor del av hans idrottskollegor låter sig sponsras av densamma? Tänker på alla toppidrottare som AXA sponsrar t ex.

    Follow the money.

    Svar: #8
  4. 40-talist
    Nyckelhålet och fettsnålt:
    Om man tittar på diagrammets kurva (i förra inlägget) så har bröstcancer ökat sen 1989, alltså ganska samtidigt som man införde nyckelhålsmärkningen. Eftersom bröstcancer är en nästan 100%-ig kvinnlig sjukdom, så finns det väl anledning att tro att just kvinnor var särskilt benägna att äta fettsnålt. Det mesta som är fettsnålt är ju endera berikat med någon slags sötma eller också industriprocessat där naturligt fett är borttaget.

    Åldersgrupper:
    Diagrammet visar inte vid vilken ålder bröstcancer är mest utbredd. Jag själv känner inte till någon i den äldre föräldragenerationen, mamma, mormor, farmor, mostrar o fastrar som drabbats av bröstcancer, alltså dom som var födda på 10-tal, 20-tal eller 30-talet. Däremot känner jag till 40-talistkvinnor som drabbats av bröstcancer.

    Är det någon som sett vilken ålderfördelning som gäller för just bröstcancer?

    Svar: #16
  5. Monica
    Hej! Drabbades själv av bröstcancer (med spridning till lymfan) 34 år gammal ( 1998) Fick 50% chans. Behandlades med cellgifter, strålning och tamoxifen i 5 år. I denna period av mitt liv blandade jag fettsnål kost (började banta varje måndag fast jag inte var överviktig) med hysteriskt frosseri av smågodis, bakverk, glass och choklad mm till helgen. Detta pågick i många år. Jag är ÖVERTYGAD om att mitt leverne gav mig min cancer. Dvs alla kolhydrater, allt socker och sen lightprodukterna i maten. Är nu frisk, mår bättre än någonsin, har mer energi än jag hade som 30-åring och har ätit LCHF i 3 år. Så kom inte och få mig att tro att fettet ger dig cancer....för det åt jag nästan inget vid den tidpunkten.
  6. D
    Kom och tänka på det gammla uttrycket från fängelser "Vatten å brö" Det säger ju lite grann om hur dålig maten är. Stackars fångar. De skulle väl hålla sig veka, sjuka och dumma så de inte kunde bryta sig ut.
  7. Irene
    När man lyssnar på cancersjuka människor så säger dom att de blivit friska med vegankost och lchf vad och vem ska man tro på?
    Svar: #9, #12
  8. Bosse
    LCHF är inte en proteinrik kost, i så fall är Paulos egen kost precis lika farlig eftersom proteinnivån är lika...
  9. Tuva
    Jag tror att det handlar mycket om vad man INTE äter: processat skräp och kemikalier. (Nu tror jag inte att vegankost är optimalt för mänsklig hälsa men det är en annan femma.) Jag tror att man kan må bra på vilken kost som helst så länge man äter ren mat, låter bli sädesslag, kemiskt framställda oljor (t.ex. växtoljor utvunna ur bomull eller vinbärskärnor) och socker.
  10. avksom
    min favorit är Metros artikel:
    "- Det pratas ju mycket om de kortsiktiga bra effekterna på vikten, men det känns småläskigt ur cancersynpunkt, säger han.
    Även Håkan Olsson, professor i onkologi i Lund, menar att kosten har betydelse för risken för bröstcancer.
    - Jag har i min forskning sett ett visst samband mellan bröstcancer och intaget av fleromättade fetter, säger han."

    "misstaget" ser minst sagt medvetet ut.

    Svar: #11
  11. Rosa
    Så vaddå, menar han att man får bröstcancer av fet fisk och avokado? Eller menar han att man inte får det? Vilket samband? Är sambandet att de som äter mycket fleromättade fetter får mindre eller mer cancer?
    Svar: #14
  12. Rosa
    En skillnad är ju att man alltid kan äta gott och äta sig mätt med lchf. Vill man köra vegankost och ständigt gå hungrig så kanske det också funkar mot cancer. Inte vet jag. Verkar onödigt att gå hungrig.
  13. Emelie
    Fast ska man äta vegankost så måste man ju äta kolhydrater till en viss del? Plus en massa soja produkter... fytoöstrogener och fytiner.. inget bra. jag tror på lchf! Sen när det gäller kött.. så är det skillnad på kött och kött.. köper man foderuppfött som matats med massa hormoner och delvis mkt omega 6 så ja då stämmer det kanske men inte om man köper gräsbetat!!!! Så köp gräsbetat gott folk 🙂
  14. avksom
    Metro "råkar" lägga två citat utan koppling i läglig ordning så det ser ut som att Håkan Olsson uttalar sig om LCHF när han säger sig ha sett ett samband mellan fleromättade fetter och cancer.. fleromättade fetter har ju som bekant inget att göra med LCHF, snarare tvärtom.
  15. Bo
    Peter,
    Kan inte se att de länkar till studien i GP, bergis en observationsstudie som vanligt. Med dessa kan man visa att månen är gjord av ost eller att man kan banta med hallonbåtar...

    De studier som proffsen (läkare och andra) blir imponerade av är kliniska studier.

  16. Åldersfördelningen går att få fram via statistikdatabasen. Incidensen (alltså antalet nya diagnoser i förhållande till folkmängden) ökar tydligt med stigande ålder upp till 65–69-årsåldern och planar sedan ut. Om vi delar in kvinnor efter det årtionde de är födda är den mest sannolika bröstcancerpatienten en 40-talistkvinna, då antalet personer är lägre i högre åldersgrupper. En delförklaring till åldermönstret för incidensen kan vara att mammografiscreeningen upphör vid senast 74 års ålder. Tittar vi på statistik för 70-talet, när vi inte heller hade mammografiscreening i medelåldern, ser vi en tydligare ökning efter 65-årsåldern, och många av dessa fall skulle säkert idag ha upptäckts i en lägre åldersgrupp. Om en kvinna å andra sidan börjar utveckla bröstcancer först efter 70, kanske hon hinner dö av andra orsaker innan det upptäcks.

    Den ökning av incidensen som setts de senaste åren verkar också tydligast bland kvinnor mellan 65 och 75 år, och en förklaring är kanske ökad mammografitäckning i dessa åldersgrupper.

  17. En intressant sak apropå detta är för övrigt hur AB illustrerar artikeln med en bild av en ung kvinna som sitter vid ett bord med vinflaska och tycks vänta på grillat kött. Det stämmer väl överens med vad som konstaterades i en artikel från 1998, att ökad bröstcancerincidens i amerikanska medier ofta framställts som en mystisk epidemi "primarily among young, professional women in their prime years". Detta samtidigt som den typiska bröstcancerpatienten som sagt är en kvinna i 60–70-årsåldern (med liknande förhållanden i både Sverige och USA).
  18. dårskapen härskar
    Vanligt virus kan kopplas till cancer
    Tecken på att ett vanligt förekommande virus aktiveras vid åtminstone två olika typer av cancertumörer rapporteras nu av en svensk forskargrupp. Det gäller en svår form av hjärntumörer och bröstcancer.

    – Hos samtliga – 100 procent –hittade vi aktiverade CMV-virus i brösttumören, säger Cecilia Söderberg-Nauclér. Och inte minst intressant är att det fanns aktivt virus också hos 94 procent av dottersvulster – metastater – till ursprungstumören, men inte i frisk vävnad kring tumörerna. Det har ingen visat hittills.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vanligt-virus-kan-kopplas-till-canc...

    Kan någon länka till studier där man hittar fett eller socker i bröstcacercellerna.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg