Nyheter

Expressens löpsedel: Bränn fett med LCHF light

Expressen

Idag har Expressen en fin artikel om ”LCHF light”. Löpsedeln skriker ”bränn fett”, men själva artikeln handlar främst om positiva hälsoeffekter.

Det handlar om den svenska studien på lågkolhydratkost till diabetiker som gjorts av läkaren Hans Guldbrand och professor Fredrik Nyström.

Du kan läsa artiklarna på nätet om du loggar in på Expressen – vilket är gratis:

”LCHF light” innebär här måttlig lågkolhydratkost med ca 20 procent kolhydrater. Sådan kost ger måttligt god effekt för diabetiker, medan mer ”extrem” LCHF ger extremt bra resultat.

Mer

LCHF för nybörjare

Snabbkurs i diabetes

Tips för att gå ner i vikt

Lindha halverade sin vikt med LCHF!

Tidigare

Fet mat bäst för diabetiker i svensk studie!

”Mycket fett hjälper diabetiker” – om resultaten när det gäller inflammation

Ny svensk studie: Lågkolhydratkost och 16:8 bra vid diabetes!

 

27 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tuva
    Suveränt. Jag tror personligen inte att LCHF i sin striktare variant är skadlig på något vis men jag tror också att den inte är optimal för de allra flesta. Fantastiskt verktyg vid övervikt och sockersjuka, t.ex. men onödigt strikt för de allra flesta som trots allt kan äta både potäter och äpple utan att kroppen går i spinn.

    Någonstans ligger nyckeln i riktig mat. Inte macronutrienter hit eller dit. Mat. Riktig mat. Odlad på ett sätt som gör att våra barnbarn OCKSÅ kan nyttja jorden och vattnet. Riktig mat. Tillagad tillsammans, äten tillsammans så ofta vi kan åstadkomma det.
    Potatis. Inte pommes frites.
    Glad kyckling. Inte mcnuggets.
    Spenat. Inte spenatpiller.
    Smör. Inte margarin.
    Hembakat surdegsbröd för de som tål spannmål. Inte från mjöl till limoa på 30 minuter fabriks"bröd".
    Äpple. Inte äppeljuice.
    En stilla avnjuten glass en varm och härlig dag. Kanske t.o.m. hemgjord på riktiga äggulor och riktig grädde och riktig vaniljstång? Inte okynnesmutande av barn var och varannan dag med Hemglasstrut.

    Det tror jag vi kommer jävel-långt på.

    Svar: #5, #12, #15
    Läs vidare →
  2. Per Wikholm
    Jag gillar deras lista "LCHF-light - Det här får du äta" som avslutas med:
    "Goda kryddor"
    Tydligen tvingas man utesluta äckliga/illasmakanade kryddor ur kosten vilket känns onödigt restriktivt. 😉
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Snusmumrik
    Denna variant av LCHF kan vara en bra mjukstart så att kroppen börjar ställa om sig till fettdrift. Troligen är nog hälsofördelarna så pass stora att det är värt besväret. Skulle det behövas så kan de relativt enkelt minska kolhydraterna ännu mer.

    För min egen del har det gått bra med LCHF och då jag har gått ned några kilo till och är helt nöjd så kan det nog fungera med LCHF-light utan att få problem med varken blodsocker eller blodfetter.

  2. Bengt Nilsson
    Fantastiskt, alltid kanon med bra publicitet. Förstår dock inte hur de "bara" kunde gå ner 4kg. på 6 månader med 1600 respektive 1800 kcal LCHF light om dagen? Om inte personerna var under/normalviktiga från början borde rimligtvis viktnedgången blivit mycket större
  3. Ethel Loberg
    Har Hans Guldbrand legat under en sten de senaste tio åren måntru?
  4. Tuva
    Suveränt. Jag tror personligen inte att LCHF i sin striktare variant är skadlig på något vis men jag tror också att den inte är optimal för de allra flesta. Fantastiskt verktyg vid övervikt och sockersjuka, t.ex. men onödigt strikt för de allra flesta som trots allt kan äta både potäter och äpple utan att kroppen går i spinn.

    Någonstans ligger nyckeln i riktig mat. Inte macronutrienter hit eller dit. Mat. Riktig mat. Odlad på ett sätt som gör att våra barnbarn OCKSÅ kan nyttja jorden och vattnet. Riktig mat. Tillagad tillsammans, äten tillsammans så ofta vi kan åstadkomma det.
    Potatis. Inte pommes frites.
    Glad kyckling. Inte mcnuggets.
    Spenat. Inte spenatpiller.
    Smör. Inte margarin.
    Hembakat surdegsbröd för de som tål spannmål. Inte från mjöl till limoa på 30 minuter fabriks"bröd".
    Äpple. Inte äppeljuice.
    En stilla avnjuten glass en varm och härlig dag. Kanske t.o.m. hemgjord på riktiga äggulor och riktig grädde och riktig vaniljstång? Inte okynnesmutande av barn var och varannan dag med Hemglasstrut.

    Det tror jag vi kommer jävel-långt på.

    Svar: #5, #12, #15
  5. Mattias
    Bra kommentar, framför allt med tanke på att de flesta ligger runt 50 % kolhydrater skulle 20 % vara en realistisk förbättring för många som kanske inte kan gå ner till 5 %.
  6. Monica
    Undrar om Anna Bäsèn har svängt i LCHF frågan. Hon som riktigt spydde galla över LCHF för ett par år sedan. Skrev ofta artiklar om hur sjuka LCHF ätare skulle bli, hur det höjde kolesterolet och hur urbota dumt det var. Här verkar hon ju ändå vara med på noterna. Vänder kappan efter vinden eller.....?
    Svar: #7, #8
  7. Thomas H
    Japp - droppen urholkar stenen även om det tagit lite tid! Visar väl också hur massiv propagandan/informationen varit för den gamla paradigmen! 🙂
  8. LasseL
    Du kan vara helt säker. Snart kommer det en artikel med ett helt annat fokus. Nu har vi fått vårt. De andra måste snart få sitt. Och Expressen måste få sina pengar.
  9. Helge
    Det är bra att Anna Bäsèn blivit mer positiv till LCHF;det har dock inte alltid varit så hon har tidigare varit positiv till VoF(som är en del av "skeptiker"rörelsen som propagerat emot LCHF( Se: https://www.flashback.org/sp44780635 ) Men "Skeptiker"rörelsen styrs av troll-
    karlen James Randi, och de har nära band till den "skeptisk resursen" ACSH, som är en lobbyorganisation som mot betalning sprider företagens ståndpunkter under förment oberoende
    etikett. Lobbyisterna inom rörelsen har ledande ställningar. Se också:
    https://www.flashback.org/sp48145907
    Det är mycket bra att Anna Bäsèn skrivit en saklig artikel om LCHF. Alla måste ha rätt att
    ändra sig.
    Även om de osakliga påhoppen på Jonas Colting visar att en del inte ändrat sig.

    PS Ann Fernholm skriver om artikeln: http://ettsotareblod.se/

  10. Per Wikholm
    Jag gillar deras lista "LCHF-light - Det här får du äta" som avslutas med:
    "Goda kryddor"
    Tydligen tvingas man utesluta äckliga/illasmakanade kryddor ur kosten vilket känns onödigt restriktivt. 😉
  11. Pernilla
    Är inte LCHF allt annat än "light"?
  12. Jalle
    Så bra kommentar att "gilla"-knappen inte räcker! Jag håller med dig till 100%!
  13. Sonja
    Ukrainas ledare maste agera snabbt och bränner fett, LOL...förlat, kunde inte lata bli
  14. Linnea
    Det är precis så jag äter som vegan och jag mår toppen på det!
  15. Maria Jonsson
    Vi måste nog kämpa mer för att få ren mat. Som det nu är eldar väldigt många skräp på landet som sprider giftiga ämnen över jorden där maten odlas. Målat trä, plast ja till och med elektriska prylar, däck och olja har jag sett att folk eldar. Målat trä och plastmattor (golv) sprider massor av farliga ämnen när dom eldas. Folk som eldar avfall hemma sprider mer mycket mer gifter än industrier.

    Gifterna hamnar sedan i vår mat och i oss själva. Här behövs mycket mer information till allmänheten.

    Svar: #22
  16. Axel
    Jag är också övertygad om att 20% kh vore något bra för många. 5-10% är onödigt strikt för det allra flesta.
  17. Helge
    Förmodligen måste inte alla vara "superstrikta", men om man inte uppnår sina mål på en liberal LCHF, så får man väl ta diskussionen med sig själv, om man vill satsa på att bli mera
    strikt eller om man vill nöja sig med blygsammare mål för egen del.
    Det är stora individuella skillnader hur skadade olika människor hunnit bli av en kost mättad med socker och tillsatser, och man bör ta hänsyn till det när man funderar över vilken typ av LCHF man väljer.
    Man bör nog vara försiktig med att påstå att ens egen variant är den rätta, och att andra äter fel. Man bör nog diskutera kosten med utgångspunkt från vad som påverkar våra kroppar och hur.
    För vi kommer aldrig kunna undvika att olika människor att tycker olika saker är olika viktigt.
    En del kanske vill äta lite socker, andra vill äta lite glass, andra vill dricka lite likör osv.
    Låt oss undvika en diskussion om vad man SKA och INTE ska äta, utan låt oss hålla diskussionen på nivån VILKA EFFEKTER olika varor har, om man äter det ena eller det andra. Då allt påverkas beroende på ålder, arv, tidigare vanor, och olika varors egenskaper.
    Hörde t ex att hjärtinfarkterna minskat i Danmark, och att man tror att det beror på
    deras förbud mot transfetter. I sverige har livsmededlsverket lyckats stoppa ett förbud
    mot transfetter. SLV har satt industrins "behov" före folkhälsan. Den diskussionen bör fortsätta, vilka varor och ingridienser är farliga, och skilja på det och diskussionen om var och en bör/måste äta.
    Men inte heller fördöma de som äter något som är dåligt, utan föra diskussionen om olika varors hälsoeffekter först och främst i stället för att fördöma andra människor, som äter något som inte ingår i ens egen variant av LCHF.
    Rom byggdes inte på en dag och det kanske inte blivit så bra om Rom byggts så snabbt?
    Så eftertanke och tolerans i diskussionen om hur var och en utformar sin LCHF, och kunskap och fakta i centrum i diskussionen, om vilka varor som har vilka hälso-effekter.
  18. Majoren
    "LCHF light" 🙂 Snart kanske någon introducerar nyckelhålsmärkt LCHF?
  19. Snusmumrik
    En annan inte helt oviktig fördel med LCHF-light kan vara att risken för problem med gallstenar minskar ordentligt. Därför kanske den typen av kostråd kunde vara lämplig inom sjukvården under en första fas tills grus och sand i gallgångarna lösts upp.
  20. odezza
    Anna Bäsén har även skrivit i sin blogg om studien.

    http://bloggar.expressen.se/medicinbloggen/

  21. Helge
    Men, Anna Bäsén har inte skrivit EN ENDA RAD om studien på sitt twitter-konto. Men där diskuterar hon mycket med sina VoF-kompisar. Hon kanske inte vill genera dem. Eller...
  22. Tuva
    Håller helt med dig.
    Tyvärr är jag också befattad med en viss misströstan inför den mänskliga rasen. 🙁
    Vi kör i raketfart mot avgrunden och moonar alla som står bredvid och säger, som vi, "Vi måste sakta ner, stoppa, till och med BACKA! Vi kan inte upprätthålla den här levnadsstandarden ens åt en begränsad människor längre!"

    Välja ekologiskt i mån av utbud och ekonomi. Köpa hållbart producerade kläder och (jag veeeet!) använda dem i flera ÅR istället för vårmodet och sen slänga dem. Det finns inga billiga kläder eller billig mat. Det finns bara kläder som kostar oss lite eftersom andra redan har betalt priset med att jobba för slav-löner, i farliga fabriker, billig "mat"" för att andra har arbetat på fälten med att producera giftbesprutad soja och få missbildade barn o.s.v. :-/

    Men misströstar gör jag inte. Jag gör vad jag kan och de omkring mig gör det de kan (ofta andra saker) och så kan vi fortsätta. Om alla tänker till en extra gång innan de handlar eller slänger kan vi förändra massor. Ju. 🙂 Tänk bara vilken enorm påverkan vi kan ha med att sluta äta "mat" som transporterats över hela klotet och börjar ägna oss åt att äta MAT!

  23. Erling
    Här en bokrecension i SFOG-bladet:
    https://www.sfog.se/medlemsblad/SFOG%20nr3%202014_LowReseafcdd2e-5d7e...
    Bläddra fram till sid 52!
    Fet mat gör inte bara diabetiker friskare. Hela raddan av folksjukdomar kan förbättras!
    Svar: #24, #26
  24. Majoren
    Vilken härlig rescension (sid 51) av en intressant boktitel!
    Hoppas att Andreas ger både bok och rescensionen uppmärksamhet!
  25. Jon Jonsson
    En liten positiv nyhet:
    Diabetesförbundet länkar till undersökningen.
    Se "Diabetes i pressen" 16 maj
    http://www.diabetes.se/
    Första gången någonsin som jag sett att man släppt igenom en lchf-positiv information.
    Paradigmskifte på gång? 🙂
  26. Jon Jonsson
    Fantastiskt positivt att se att så initierad information sprids till personal i den etablerade sjukvården.
  27. Helge
    Nu är det "bara" läkemedelsindustrin och Livsmedelsindustrin, och deras lobbyister kvar! Statin-tillverkarna ger sig nog inte i första taget.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg