Nyheter

Ett sötare blod: D-vitaminexperimentet

vitDfeb

Ann Fernholm mäter D-vitaminnivåer och kommer fram till resultat som förvånar:

En kort resumé för er som inte har hängt med från början: I höstas bestämde jag mig för att göra ett experiment tillsammans med företaget Werlabs, som erbjuder olika slags spännande hälsokontroller, bland annat kan man analysera sitt D-vitamin via dem. Min frågeställning: behöver jag, som gärna lapar sol under sommaren och äter mina feta fiskar varma (och kalla) tre-fem gånger i veckan, ta D-vitamintillskott under vinterhalvåret?

Ett sötare blod: D-vitaminexperimentet – nivåerna har stigit mitt i vintern

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, fil. dr i molekylär bioteknik och grundare av Kostfonden. Hon driver också bloggen Ett sötare blod.

Mer om Ann Fernholm

Ett sötare blod

Kostfonden

Här hittar du Anns böcker

Tidigare om D-vitamin

D-vitamin kan reducera risken för förkylning och influensa

”Brist på D-vitamin måste tas på allvar”

”Mota höstdepp med extra D-vitamin”

Video om hälsa

 

10 Kommentarer

  1. Barbro
    Nånstans läste jag att D-vitamin behövs om man äter socker (tror det var i boken Sugar Blues av William Dufty). Följaktligen skulle nivåerna av D-vitamin inte gå ned om man undviker socker helt. Är detta bekant. Kan inte hitta stället i boken, så jag är inte säker på att det var i den, men det finns kanske någon annan här som känner igen...
  2. odezza
    Jag äter D-vitamin, och tänker fortsätta med, trots resultaten som Ann Fernholm visar. Anledningen är min psykiska hälsa. Jag är sedan länge diagnosticerad med kronisk, ej behandlingsbar depression. Jag märker att jag börjar må sämre om jag inte får mitt D-vitamin.

    Jag har inte ätit någon som helst antidepressiv medicin sedan år 2000, pga biverkningar. LCHF har jag ätit sedan 2006, då hade kostombytet positiv inverkan på depressionen. Ännu bättre blev det då jag började med D-vitamin, kanske för ca 6 år sedan (minns inte riktigt när).

    Förkylningar har jag dock haft sedan dess, men nu har jag varit fri från dem sedan jag förra våren även började ta stora doser C-vitamin (i form av askorbinsyra).

  3. R....
    Hennes kommentarer och slutsatser kan vara direkt livsfarliga om fel person läser och tror på detta.
  4. Anders A
    En intressant fråga är ju vad ett optimalt värde är? Enligt Ann så tycks hon sätta undre gränsen vid 50 nmol/L medan Kostdoktorns sida säger mellan 125-200 nmol/L. Viss skillnad...

    http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin#tillskott

  5. Karin
    Hej Odezza,
    Gå vidare i ditt "sökande" för att må bättre. Sluta inte med D-vitamin om du känner att du mår bättre av detta och ej heller LCHF-kost som du nämnde.
    Jag rekommenderar dig att läsa på om betydelsen av en magtarmflora i balans. En magtarmflora i balans är avgörande för hur vi mår psykiskt såväl som fysiskt.
    Det finns en bok som är mycket lättläst och bra skriven som heter, "Charmen med tarmen", av en tysk kvinnlig författare som jag glömt namnet på.
    Läs den, fortsätt och sök kunskap. Kunskapen kommer att hjälpa dig att ta kloka beslut gällande din hälsa.
    Lycka till!
  6. Karin
    Författaren till Charmen med tarmen heter Giulia Enders. Hon doktorerar på ämnet och är mycket påläst! Jag fick tipset om boken när Giulia blev intervjuad av Skavlan förra året.
  7. odezza
    Tack Karin för dina tips. Charmen med tarmen känner jag till, jag har bara inte läst den än.
    Jag tycker den verkar mycket intressant, överhuvudtaget allt som kommer fram om tarmflorans inverkan på hälsan är intressant. Men själv har jag alltid haft "plåtmage", dvs kunnat äta vad som helst, mat som skräp, utan att magen har reagerat.

    Jag tror att det var att jag skippade allt spannmål, när jag la om kosten, som gjorde att jag började må bättre psykiskt. Och där spelar ju även tarmen en viss roll. D-vitaminet gjorde sedan att jag mådde ännu bättre.

    PS. Jag såg intervjun med Giulia Enders hos Skavlan! Mycket charmig ung forskare! 🙂

  8. R....
    Och B12 har du i tillräckliga mängder?
    Svar: #9
  9. odezza
    Är det mig du frågar?
    Ja, jag är ju inte vegan precis. Jag äter ju LCHF. Enligt livsmedelsverket finn B12 i främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost.

    Jag äter minst 3 ägg om dagen, ofta 6 ägg. Det blir ofta fisk, då min särbo inte äter kött. Jag äter ibland kött de dagar jag inte äter ihop med min särbo, äter jag inte kött så blir det ägg.... Mjölk dricker jag inte, men vispgrädde i kaffe och te, och det blir även en hel del ost.

    Och jag mår ju bra nu, så jag tvivlar på att jag skulle ha brist på B12. Jag lider inte av domningar och obalans, trötthet eller yrsel.

  10. Tony
    Jag behandlar min MS med vitamin D3 og K2. Det fungerar perfekt. De sista smärtorna försvinner med cannabis olja. Jag bor i Danmark, köpenhamn, og där är det lagligt...

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg