Nyheter

Ett år på LCHF med typ 1-diabetes

typ1

Hur fungerar LCHF vid typ 1-diabetes? Här är en 1-årsrapport:

Idag firar jag 1 år med LCHF eller så kan man säga att jag firar 1 år med god hälsa! Att LCHF är bra för typ 1 diabetiker kan jag skriva under på.

Förutom stabilare blodsocker och en mer lättskött diabetes är jag av med min värk i benen, huvudvärk, problem mage, de ständiga halsinfektionerna. Tidigare hade jag problem med återkommande svampinfektioner, under detta år har jag inte haft en enda!

Jag tar bara 1 spruta om dagen istället för 5-9. Jag äter gott, saknar inget. Jag är piggare, gladare än någonsin! Har under året även lärt känna och kommit i kontakt med massa fina människor via instagram och bloggen!

Jag skulle kunna radda upp ännu mer positiva saker men nu ska jag gå och fixa lite käk, det blir en fet varmrökt regnbågslax dagen till ära!

Svar på fråga på FB:

Jag tar 25 e lantus på morgon. Vid enstaka fall tar jag snabbinsulin men det är väldigt sällan. Senaste hba1c låg på 48, senaste innan lchf hade jag 78.

Läs hela historien på bloggen DiabetesTyp1LCHF

Snabbkurs i diabetes

Alla inlägg om typ 1-diabetes

 

21 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Morgan
    Fem år med LCHF nu. Mina hba1c är som hos en frisk person trots att jag har diabetes typ1! Inflammationerna i lederna är borta, inte ett migrän anfall sedan starten och har inte varit förkyld en enda dag på fem år.Kommer aldrig att sluta med LCHF!
    Läs vidare →
  2. Ann Kristin
    Jätteroligt att höra, och grattis till att du vågade. Så många är fortfarande rädda! Jag håller med Bitte helhjärtat - all denna idioti som hindrar så många som lider, utan att få hjälp.

    Jag har gått med i två facebookgrupper, den ena Olydiga diabetiker och den andra Leva med värk. I den första sprudlar det av hopp och framtidstro, den ena framgpngen efter den andra, hälso- och viktmässigt. I den andra är det bedövande sorgligt, med alla som har värk av olika slag, och alla problem som följer med detta, sömnsvårigheter, depression och mängder av verkningslösa mediciner. Jag försöker lansera kost som medicin, men ingen lyssnar. Jag fortsätter ändå i gruppen, med mina försiktiga budskap, tills de kastar ut mig.

    Jag vill också passa på att berätta att på Svärdsjö vårdcentral har vi nu fått doktor Nadja, en lchfpositiv läkare från Holland, dessutom proffsig, varm, och bara fantastisk. Nu ska jag till smärtklinik och bli utredd ordentligt. Grattis till oss! Hon planerar att stanna!

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Bitte
    Åh, jag blir så glad av att läsa sånt här!

    Men samtidigt både arg och ledsen - vad krävs egentligen för att de som håller fast vid förlegad kunskap ska släppa den och därmed öppna dörren till ett friskare liv för alla andra diabetiker?

    Som tur är, är hoppet det sista som överger människan.

  2. Ann Kristin
    Jätteroligt att höra, och grattis till att du vågade. Så många är fortfarande rädda! Jag håller med Bitte helhjärtat - all denna idioti som hindrar så många som lider, utan att få hjälp.

    Jag har gått med i två facebookgrupper, den ena Olydiga diabetiker och den andra Leva med värk. I den första sprudlar det av hopp och framtidstro, den ena framgpngen efter den andra, hälso- och viktmässigt. I den andra är det bedövande sorgligt, med alla som har värk av olika slag, och alla problem som följer med detta, sömnsvårigheter, depression och mängder av verkningslösa mediciner. Jag försöker lansera kost som medicin, men ingen lyssnar. Jag fortsätter ändå i gruppen, med mina försiktiga budskap, tills de kastar ut mig.

    Jag vill också passa på att berätta att på Svärdsjö vårdcentral har vi nu fått doktor Nadja, en lchfpositiv läkare från Holland, dessutom proffsig, varm, och bara fantastisk. Nu ska jag till smärtklinik och bli utredd ordentligt. Grattis till oss! Hon planerar att stanna!

  3. Ann Kristin
    Jag ser att min favoritpolitiker i Borlänge, Monica Lundin, provar lchf. Hon kom i kontakt med lchf genom Katrin Z, så alla vägar är bra, antar jag. Här kan ni läsa om Monica, som satsar på rikksdagsplats i nästa val. Hon är folkpartist. Nu ska jag jobba vidare på henne i kost- och hälsofrågan!

    http://www.monicalundin.com/blog/category/weightloss

  4. Morgan
    Fem år med LCHF nu. Mina hba1c är som hos en frisk person trots att jag har diabetes typ1! Inflammationerna i lederna är borta, inte ett migrän anfall sedan starten och har inte varit förkyld en enda dag på fem år.Kommer aldrig att sluta med LCHF!
  5. Anton04
    Intressant. En spruta per dygn ? Är det lantus du tar ? Vilka doser hade du innan och hur mycket tar du nu ? Behöver du aldrig reglera med måltidsinsulin ? Hur ofta mäter du ditt socker ?

    Jag är i din ålder men har haft diabetes nästan dubbelt så länge, jag testade LCHF (som vegetarian) i drygt ett år. Men jag behövde ta minst lika mycket insulin som tidigare.

    Dessutom är jag väldigt till djurindustrin och hur djurprodukter påverkar vår hälsa.

    Idag äter jag vegankost med en hel del långsamma kolhydrater och har bra HBA1C.

    Svar: #9, #15
  6. D
    Underbart! 😀
  7. Anton04
    Kan det vara så att dina hälsovinster har ett samband med att din mat sedan ett år tillbaka inte innehåller gluten ?
    Svar: #8
  8. Alex
    Jag tror det spelar en stor roll till varför många får bättre hälsa på LCHF. Verkar däremot dumt att återintroducera gluten och behålla allt annat lika bara för att veta säkert.
  9. Erik J
    Låter helt otroligt att du skulle behövt ta minst lika mycket insulin vid lchf. Förutsatt att du åt mer kh innan då förstås. Fick själv gå till ca en fjärdedel av måltidsinsulinet mot tidigare. Däremot är det långtidsverkande (lantus) kvar på ungefär samma dos.
    Tycker iofs att det låter lite otrolig att man kan skippa måltidsinsulinet helt, men det kanske funkar för vissa.
  10. Anton04
    Erik J, jag åt definitivt mer kolhydrater innan.

    Jag förstår inte direkt vitsen med att sänka insulindosen heller, insulin är ju inte en symptomlindrade medicin utan ersätter något vi annars hade producerat naturligt.

    Jag äter idag helt gluten- och mjölkfritt samt veganskt och baserar min föda på frukt, grönsaker, råris och andra långsamma kolhydrater, bönor/linser samt vegetabiliska fetter.

    EDIT det saknas ett "tveksam" i mitt föregående inlägg.

    Svar: #12, #16
  11. Tomtefar
    Kanske en du fråga, men om inte kan den vara ganska väsentlig i detta sammanhang,

    Vid typ 1, slås då alltid 100% av de insulinproducerande cellerna ut, eller kan man ha säg 10% fungerande beta-celler kvar? Dessa skulle i så fall belastas ganska hårt och kanske "gå in i väggen" med tiden, medan om man sänker sitt kolhydratintag tidigt så kan man lättare sköta om tillståndet (LCHF) med en kombination av dels tillfört insulin och dels det kroppen utsöndrar själv.

    Hypotetiskt skulle det kunna vara så att en del blir av med 100% direkt, medan andra bromsar upp antikropparna innan allt är förstört, men med tiden så bryts resten ned så att svaret blir att det alltid är noll egen insulinproduktion. Bygger man vidare på detta och betänker hur många autoimmuna sjukdomar (och) allergier som försvinner för många som påbörjar LCHF, så kanske det finns en aspekt av "räddas vad som räddas kan" ifall man snabbt diagnostiserar typ 1 och gör en radikal kostomläggning - nollar kolhydrater och minskar omega6 till fördel för höjning av omega3 (samt eventuellt en tid äter immunförsvarsdämpande mediciner).

  12. Erik J
    Vitsen är att ju mindre insulin du behöver ta ju mindre blir felmarginalen. Är iaf min erfarenhet av det.
    Har inget emot andra kosthållningar heller. Tror det viktigaste är att äta så rena och oprocessade produkter som möjligt. Men för mig funkar en liberal lchf kanon som typ etta.
  13. Susanna
    Jag har diabetes typ 1 och jag tar ca 1/4 av min tidigare insulindos. Har pump. Då inkluderr jag att jag oftast behöver ta 1/2 till 1 enhet vid måltider. Förstår inte heller hur man inte kan behöva minska insulindoserna. Låter omöjligt.

    Efter vad jag har läst så är det inte hälsosamt med för mycket insulin i kroppen. Orsakar cancet, tex. Så för min del är jag nöjd med att ta låga doser.

    Jag hade 40 i HbA1c vid min senaste läkarkontroll.

  14. Elin
    Jag har också T1 och kört LCHF sedan februari -13, dock inte jättestrikt men som grundprincip. Har fått normaliserat Hba1c och det är mycket lättare att undvika toppar och låga värden. Har sänkt insulindosen en del men inte jättemycket (har pump). Kom just på att jag inte längre får mina akuta huvudvärksanfall som jag fick tidigare.... Kanske ett samband?
    Elin
    Svar: #19
  15. Ann Kristin
    I vegankost unviker man ju animaliskt protein, så det måste ju bli väldigt mycket kolhydrater? Det är ju liksom vitsen...fett kan du ju ta in i kosten, med mycket kokosfett och kokosmjölk, men annars är det väl avocado och nötter, samt oljor?
  16. Anna
    Anton04: insulinet finns för att hantera blodsockernivåerna. MEN vi är inte konstruerade för att alltid ha höga nivåer av detta i blodet. Behöver vi det så äter vi på ett sätt som inte är bra för kroppen. Insulinet är tänkt som en "brandsläckare" att ta till i nödfall, inte att det konstant ska ligga högt.

    Ett tips är att läsa "Ett sötare blod" av Ann Fernlund (både boken och bloggen med samma namn.) Där finns det massor med info kring hälsoriskerna med höga insulinnivåer.

  17. Anton04
    Anna, jag har lånat ut mitt ex av ett sötare blod, skulle du vilja förklara kort varför man måste ta så lite insulin som möjligt som typ 1-diabetiker ?
  18. Anton04
    Anna, har du någon källa på att insulin bara är tänkt som något att ta till i nödfall då man ätit fel mat ?
    Svar: #20
  19. Roger

    Kom just på att jag inte längre får mina akuta huvudvärksanfall som jag fick tidigare.... Kanske ett samband? Elin

    Det finns absolut ett samband!
    Min 16-åriga dotter har alltid haft problem med huvudvärk och som bara blivit värre med åren.

    När hon testade Lchf första gången (2 år sen) så upptäckte hon att värken försvann!
    Hon slutade tyvärr för det blev för jobbigt med skolan (matsituationen).

    För ca. en månad började hon igen bl.a pga huvudvärken...
    och nu är den helt borta!

  20. Ann Kristin
    Du måste nog läsa om Fernholms bok, Anton ;)! Fett höjer öht inte blodsockret alls, medan kolhydrater alltid gör det, och för mycket protein också gör det. Höjer man blodsockret pumpas mer insulin ut, eller så får man ta mer insulin i form av piller eller sprutor, om man är diabetiker.

    Insulin i kroppen ska hållas lågt, eftersom det skadar kroppen. Blodsocker ska också hållas lågt, och därför ska man se till att höja blodsockret så lite som möjligt (helst ligga under 6) och undvika höga blodsockertoppar (inte över 8). Diabetiker får, som du kanske vet, skador i de fina blodkärlen, riskerar blindhet, att behöva amputera fötter och ben, riskerar hjärt- kärlproblem osv.

    Du verkar inte alls ha fått vettig information av din diabetesläkare, men det är vanligt. Läs här:http://ettsotareblod.se/usla-resultat-for-diabetesvarden/

  21. Marie
    Jag är typ 1 diabetiker och har fundrat på LCHF eftersom jag förstår att det är positivt att minska insulin behovet MEN jag oroar mig för att LCHF kommer att leda till en ökad mängd blodfetter vilket kan ge hjärt- och kärlsjukdomar- finns det några typ ettor som har erfarenheter kring detta?

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg