En glad liten köttätare

Klara

Här är en ny rapport om min dotter Klara, 20 månader gammal. Många har undrat hur det går för henne (svar: utmärkt) och om hon fortfarande äter begränsat med kolhydrater (svar: ja).

Klara äter fortfarande ungefär samma mat som vid 1-årsrapporten och ungefär samma som sina föräldrar. Skillnaden är det hon äter på förskolan och där blir det mer undantag än hemma. Inga lättprodukter dock och ytterst lite socker, det är en bra förskola.

Livet har ännu varit fritt från läsk, saft, godis, kakor och bullar (liksom från välling). Största undantaget var ett bett på en bulle. Sötsaker är inget hon verkar sakna och det finns ändå inget sådant i hemmet. Inga barnmatsburkar heller.

Nyligen var Klara med på en sammankomst med andra barn och föräldrar. De flesta andra barn fick exempelvis kakor och saft. Klara fick revbensspjäll, gula paprikastavar och körsbärstomater (samt vatten att dricka).

Blev hon ledsen och bad om kakor istället? Nej, hon åt nöjt av sin mat. Men barnet bredvid ville äta av Klaras mat istället för av sina kex. Som tur är räckte det åt båda.

Det är förstås aldrig problemfritt med barn, men vi är väldigt lyckligt lottade. Den vanligaste kommentaren från andra vuxna är fortfarande densamma: Är hon alltid så där glad?

Det är lättare att vara glad när man är mätt och välnärd.

 

73 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tuva
    Minns ännu kampen när mina var små. De är båda väldigt känsliga för socker, för grabben var det raketbränsle i en redan myrkrypig kropp medan tjejen blir som förbytt i humöret av för mycket socker; hon går från en otroligt solig disposition till ett skrika, gråta och bråka. Som en bortbyting.
    Hos grabben har känsligheten minskat med åren med tjejen är fortfarande känslig. (Precis som jag, jag blir väldigt tung och dyster av socker.) Vi var därför mycket restriktiva med allt sött redan från början. Jag vet inte hur ofta jag fick styra och stoppa av "vänliga" människor som faktiskt blev irriterade och arga när jag bara försökte skydda mina barn. T.ex. genom att insistera på att de FÖRST åt mat på kalas INNAN de högg in på sötsakerna. Fy vilken tråkig och auktoritär mamma jag var! FYYY! Nästan barnmisshandel, ju!

    Kommer ännu ihåg deras första stora barnkalas där vi köpte "det man ska" (godis och läsk) och bakade tårtor för min man ville inte höra talas om nåt annat. Så fixade jag en STOR grönsakstallrik med fet dip och juice därtill trots att han skakade på huvudet och tyckte jag var löjlig för inte vill ungar ha sånt på kalas?

    Gissa vad som tog slut först? Ungarna var galna i juicen och grönsakstallriken. Tårtor, läsk och snask hade vi kvar i flera dagar efteråt. 😉

    Barn föds inte som små godis-kex-glass-galningar. Det lär de sig. 🙁

    Läs vidare →
  2. I egenskap av hundägare istället för förälder är kommentaren från barndietisten slående lik den man får från veterinärer angående utfodring både av valpar och vuxna hundar:
    "Visst kan man ge hunden smakbitar från vanlig mat men den bör äta ett bra torrfoder för då vet man att den får i sig alla näringsämnen den behöver."

    Om man som jag då råfodrar hunden (huvudsakligen rått kött, ben eller benmjöl och grönsaker) brukar den första kommentaren följas upp med:
    "Men om du bara ger hemmagjord mat, hur kan du då veta att hunden får i sig all näring den ska ha?"

    Mitt svar brukar då vara i form av en fråga:
    "Har du barn? Hur vågar du lita på att de får i sig den näring de ska ha?"

    Men om det är rådet som barndietisten ger så får jag nog ändra mitt svar till veterinären, för då är det ju lika illa på barnfronten!

    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Theresia
    Istället för välling kan man ge äggmjölk. Finns olika recept men jag gör min mjölkfri till mjölkallergisk son på två ägg, lite vatten och lite kokosmjölk, ibland lite kokosolja också. Han är 10 månader nu och har druckit en sån flaska varje dag i 4 månader.
  2. Jenny SadG
    Grattis! Jag har oxå en 20-månaders hemma och han får spel om han inte får sin äggröra med bacon på morgonen. Bröd ratar han och slickar bara av smöret. Till mellis äter han helst salamirullar 😉 mammas kille upp i dagen! Fast han dyrkar bananer och kokt potatis så ett visst sötsug finns det nog ändå. Förresten så när han började hos dagmamma för två månader sedan fick han för första gången pröva på fruktstund ( hemma har vi inget förmiddagsmellis) och utöver frukten får de knäckebröd, riskakor och brandtskorpor att välja på. Han ville ju självklart göra som de andra så han tog ett knäckebröd och höll krampaktig fast i det medan han åt frukten med andra handen 😉 Han förstod inte att man faktiskt kan äta det! Så är det fortfarande idag, han tar en skiva av något men äter bara frukten. Hellre frukt än gluten, eller?
  3. Jenny SadG
    Åh förresten så dricker han vatten till frukost och ibland fruktthe eller äggmjölk. I vintras var det varm choklad som gällde ( gjord på smör, vatten, kakao och sukrin och pimpad med lite grädde). Det samma gäller även för 5 och 7-åringen. Blir väl snart anmäld till Soc, varken bröd eller mjölk till de stackars barnen!
  4. jj
    Svar: #57
  5. KK
    Jag som trodde att kopplingen mellan hyperaktivitet och socker var en myt?
    Det har väl gjort massor med forskningen kring detta som visar att det inte är relaterat till varandra?

    Det hjälper däremot till att göra vissa barn fetare..

    Svar: #63
  6. Sofia
    Jag undrar som flera andra hur det är med råden från BVC att introducera gluten under tiden barnet ammas. Stämmer dessa eller kan det vara så att mitt barn istället blir "starkare" och kommer att tåla gluten bättre om jag väntar med att introducera gluten?
    Har hört talas om folk som äter LCHF som säger att de inte klarar av gluten numer och därför måste äta lite gluten för att inte magen ska protestera alltför mycket om de någon gång får i sig gluten.
    Jag vill helst inte ge gluten i onödan till mitt barn men jag vill heller inte att han ska bli glutenintolerant då jag vet hur jobbigt det kan vara.
    Hoppas det är någon som kan svara på dessa funderingar!
  7. Sofia
    Så om överdrivet höga halter av gluten gör att man blir glutenintolerant borde det istället vara så att man tål gluten bättre om man inte utsätts för det så ofta??
    Detta skulle kunna vara svar på min egen fråga ovan 🙂
  8. Vinnaren
    Vad bra att det funkar bra för er och er dotter!
    Vår tvååring får också ofta kommentaren "är han alltid så där glad?". Han äter inte LCHF för fem öre, har aldrig gjort. Han äter visserligen väldigt begränsat med sötsaker. Men äter gott om frukt, välling, gröt, och då och då även barnmatsburkar. Han älskar pasta. Men han lyckas var "så där glad" i alla fall. Bra, inte sant?
  9. norpan
    Det stämmer att under 1800-talet så härjade både kolera och tuberkulos i Sverige, och smittade bland annat via opastöriserad mjölk. Barn är extra känsliga för de bakterierna. Det kan ha varit det som din mormor hade fått sin historia om att mjölken dödade barnen ifrån.
  10. IVC
    Någon som har tips på hur man går från kak- och pastaätande barn till LCHF/Paleo?

    Jag drack själv välling till jag var typ 6 år, haha! Tyckte det var supergott. Har alltid varit en gottegris tills idag då jag knappt känner något sötsug längre efter att ha introducerat Paleo i mitt liv. Skönt att slippa behöva gå till 7/11 på lunchen och köpa godis!

    Svar: #61
  11. peter
    Tips? Sluta ge barnet kakor kanske? Barn gör väl som du gör, äter du bra mat och njuter av det så skapas intresse hos barnen som också vill göra som mamma/pappa.
  12. Ann Kristin
    Jag gav mina barn majsvälling ett tag, men de slutade ganska snart (jag ammade varje barn i tio månader, så välling var det väl ca ett halvår, på kvällen). Sedan skaffade vi get (min äldsta verkade inte tåla komjölk, därav majsvälling och getmjölk) som är god färsk, men som smakar get andra dagen.

    Detta är 25-30 år sedan. Idag vet jag mer.

  13. Ann Kristin
    Massor av forskning vet jag inte, men när blodsockret stiger och sjunker häftigt blir man stirrig, sedan skakig, och man mår inte bra. Jag känner både mig själv och barnen, så någon övrig forskning behövdes inte.
  14. Uttelille
    Sonen på snart 11 månader äter omelett till frukost, kött och grönsaker med smör/fet sås till middag och kvällsmat(och någon potatis ibland). Han ammas fortfarande och har aldrig fått välling. Det känns bra att inte trycka i honom massa bröd, välling och pasta! Han mår toppen och jag är väldigt tacksam över att vi kan erbjuda honom (enligt mig) den bästa starten i livet, iallafall matmässigt!
    Men lite oroad av hur det ska gå i förskolan... Får man skicka med annan frukost?

    Men alltså, det här med att man ska introducera gluten medan man fortfarande ammar, för att de ska tåla det bättre... Borde inte det betyda att gluten kanske inte är så bra överhuvudtaget? Hoppas fler blir medvetna om spannmålets dåliga inverkan på människor...och djur!

  15. Diddi
    Vad roligt att höra! Vi ska också försöka begränsa sockret för vår dotter. Ang. välling kan jag dock rekommendera en ny färsk och ekologisk välling utan gluten gjord på gammaldags ohomogeniserad mjölk och havre. Den hetter otto (se http://www.otto.se) och levereras till dörren. Jag förstår att du säkert vill undvika även havre, men för föräldrar som vill ge välling är detta ett betydligt nyttigare alternativ än det som säljs i pulverform. Vår dotter älskar den!
  16. Marlene S
    Är precis som Uttelille #64 oroad över hur det kommer att gå i förskolan sen för min lille plutt på 11 månader....har ansökt om samma dagisplats som 5-åriga storasystern (för då har han henne som sällskap första halvåret, innan hon blir 6).
    Dock har jag försökt att få in ett bättre tänk angående "maten". Det är ett sjujädra firandes av alla barn som fyller år. Jag tycker om att barnen firas men måste det verkligen vara med glass och kakor etc? Köpte en födelsedagshatt och framförde mina tankar om att barnet kunde firas så istället för med en massa sockrigt fika. Gick det fram? Tyvärr inte....Jag tror att förskolefröknarna jobbat för länge och liksom fastnat i samma tankegångar. Eller så vet de helt enkelt inte bättre. (Jag tittade på Biggest loser = ja, det är jävligt jobbigt att gå ner i vikt om du räknar kalorier, är hungrig och samtidgt måste träna skiten ur dig..."det är det enda sättet".).
    Samma här: inget nellis på f.m. för det behövs inte. Hmmm...
  17. kejsarinna
    Gulle-tjej! Vad härligt att maten fungerar så bra!

    Själv försöker jag ha som målbild att lilla K ska äta så lte kolisar som möjligt. Men tyvärr fungerade inte amningen så nu i "mellantiden" när hon inte riktigt klarar mat med bitar i så blir det hemmagjord gröt, köpe-välling (majs) och ersättning. Och en del fruktpuréer. Har gjort lite mat (torsk med äggsås t.ex.) och mixat men hon ratar det. Tror det är konsistensen, svårt att få slätt. Men så är hon bara 5 månader än så jag tror det blir bättre ju större hon blir. Eftersom jag tycker så illa om processad mat själv, så är det jobbigt att ge ersättning. Jag får acceptera att det är så det är, men jag hoppas kunna ge mer och mer mat snart. Hellre att vi skyndar på den processen, än fortsätter med pulverblandningen. Sen ska jag hitta ett vällingrecept hon gillar och göra egen. Eller försöka fasa ut den helt, ju mer bra mat hon äter dessto mättare borde hon bli och då klara av natten bättre. TYcker det är lite svårt, speciellt när man inte ammar, att hitta en bra balans. MEn vi testar oss fram!

    Svar: #68
  18. snutte
    Mat-tina har en video där hon gör en väldigt krämig
    äggröra med hjälp av smält smör som sakta rörs ihop.

    Obs! Du bör se videon.

    Snutte

    Svar: #69
  19. snutte
  20. Anneli
    Hon är iaf söt socker !
  21. kajsa
    Hur stor är risken för övervikt när vid äter lågkolhydratskost här hemma, men sen får i sig bröd etc på förskolan?
  22. mamlena
    Blir glad bara av att se henne. Och jätteglad att mina barnbarn inte heller är intresserad av "godis".
  23. Susanna Lindström
    Roligt att höra.
    Jag har själv trots bättre vetande matat min 1,5 åriga dotter med socker även om jag försöker hålla lite på det.
    Eftersom jag själv inte äter kolhydrater på strikt LCHF men ändå har köpt hem bröd och godsaker till de veckorna jag har henne så har jag nu fått tänka om.
    Min dotter är ändå inte särskilt förtjust i bröd utan äter bara av smöret och pålägget och smular sedan sönder brödet som blivit kvar. Hon äter hellre bacon och broccoli än bullar och kakor så varför ens köpa hem sådant jag både vet inte är bra för henne och som försätter mig i frestelse som sockerberoende?
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av