Efter Nyhetsmorgon

Bild: Monique Forslund

Det där gick väl ganska bra. Trevligt med en väluppfostrad (i ordets bästa bemärkelse) debattmotståndare, vi hade det riktigt trevligt jag och professor Charlotte Erlanson-Albertsson. Vi var också rörande överens om att snabba kolhydrater, bullar och läsk, är det stora problemet bakom fetmaepidemin.

Sen tycker vi olika om fett förstås. Hennes inledning om strukturförändringar i hjärnan av fet mat fick mig lika förvirrad som många i TV-sofforna kan ha känt sig. Jag har mejlat henne och frågat vad det finns för vetenskap bakom dessa teorier. Gissningsvis är det råttor man fött upp på något suspekt som inte ens liknar deras naturliga föda. Vi får se.

När debatten finns på nätet lägger jag ut den.

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
Galen veganattack 194
SVT: Tittarstorm mot LCHF-kritik 13
Utmärkt Rapportinslag där Hellénius hyllar LCHF! 95
Dietist läser Matrevolutionen 186
Dietisternas Riksförbund gör självmål 132
LCHF får skulden för decennier av fetmaepidemi 100
Professor Ingvar: Fel i fettlarmet 101
Är gräddtårta LCHF? 45
Vad händer om du äter 5 800 kalorier LCHF-kost varje dag? 374
Stenåldern möter framtiden 95
Norges största tidning: Smör bättre än växtoljor 100
Glada ketoner 141
right

38 kommentarer

  1. Jag trodde hjärnan och alla våra celler bestod till stor del av just mättat fett.. =D
  2. Funderaren
  3. Erik
    Parkinsons? Finns det helt plötsligt långtidsstudier?? :)
  4. micke
    Ja, det skulle kunna vara denna rått-studien som hon har läst:
    http://iospress.metapress.com/content/e127886j3212kr76/

    Jag är ingen läkare, men jag tycker inte det känns helt klockrent att dra slutsatser om hur människan är byggd genom att titta på hur råttor reagerar på mättat fett.

  5. Jag blir förvirrad av debatterna, men blir mest irriterad på "motståndarna" för jag hittar inte varför det påverkar hjärnan, varför mättat fett är farligt (vad händer i kroppen?), varför behöver man spannmålsprodukter osv. Jag vill ha logiska argument och de finns inte.
  6. YRC
    Hur kan det gå ihop att man sett epilepsiliknande störningar på människor som ätit fet mat, när det sedan länge funnits fungerande epilepsibehandling, på en mycket strikt ketogen diet?
  7. Johanna
    Varför frågade du inte henne där och då vilka studier hon avsåg? :) Lite otrevlig härskarteknik att kalla damen väluppfostrad förresten.... Sånt behöver man bara ta till när man känner sig osäker och i underläge.
  8. Jag undrar hur hon menar att man ska hålla sig mätt om man äter tre gånger om dagen och tar bort stärkelserik mat? Lite tråkigt att hon missuppfattat och tror att lchf inte innehåller några grönsaker. Men annars en balanserad debatt.
  9. foie gras
    Det värsta med professorn är just hennes titel. Det ligger per automatik en sån tyngd i vad som kommer ur en professors mun i vårt land att en sådan kan sprida vilka vidskepelser som helst . En professor förutsätts alltid veta vad hon talar om. Programledarna tordes inte
    störa professorn med den självklara motfrågan på vad hon bygger sina hisnande påståenden att LCHF kunde ha skadliga följder på
    hjärnfunktionerna. Heja Doc!
    . ´
  10. Du hade ju kunnat nämnt att Sveriges "minnesmästare" tackar fet kost för mycket av sin framgång ;-)
  11. Johanna #7,
    Det var inget illa menat. Det var bara skönt att kunna ha en lugn debatt i frågan för en gångs skull. Jag tackar CE-A för den saken.

    Varför jag inte frågade om studierna i TV? Jag ville inte bränna de få minuter vi hade på att diskutera detaljer ur studier och hur de ska tolkas. Det får tas i efterhand när det finns tid.

  12. CB
    Gick ju bra. Varför skulle det inte göra det? :) Men som vanligt från motståndarsidan, även om det är en känd och väl ansedd professor (vilka alltid anses allenarådande bara för att de är gamla i gården och fått plats i media genom åren?) så är man fast i: Att LCHFare bara äter smör och kött i vansinniga mängder. Självklart blir man dum i huvudet av ensidig kost, hjärnan vill ju ha det den behöver och varken mer eller mindre. Men den behöver inte minimjölk vad jag vet.

    Motståndarna har selektiv hörsel och syn. Precis som dem som blev skogstokiga av Reinfeldts FÖRSLAG att dem som vill och kan ska få kunna jobba till 75..samma fenomen här. Man hör det man vill höra.

    Jag tror att det är bara för oss LCHFare att hålla ut och pålästa och sakligt tala för våra goda erfarenheter och inte bete oss illa i media, bli rabiata eller köra något halleluljabudskap, bara hålla oss till fakta och vetenskap. Fler och fler anammar ju livsstilen (dvs det är ej en tillfällig diet) låt det ta tid, låt etablissemanget smälta detta och ta in det. Se bara på GI-gurun Paulun som sakteliga styr om (bara föra att inte loosa fejset så gör han de till sin egen uppfinning, well låt han göra det då, stackarn) så kommer skräpråden och skräpmaten fasas ut. Var så säker.

    Hejja LCHFarna! Jag är hooked for life för denna kosthållning. Förutom 25 kg viktminskning fick jag lugn mage som var den största vinsten. Vem vill ha fart på magen och bajsa som en häst av alla fibrer som man ska äta? Nej jag vill ställa klockan efter min. Lugn och fin två ggr om dagen.
    När jag åt viktväktardiet var jag full i magen av all mat, gick ner i vikt men hade ändå detta "svarta hål" i magen som gjorde att jag trillade dit till slut på sockret. Sen gav jag upp och gick upp ännu mer. Det klassiska. Med LCHF kan jag hålla mig borta från sockret mycket bättre. Dock har jag kvar visst beroende och trillar dit ibland. Men betydligt mer sällan.
    "LCHF is the shit" som ungdomarna säger.:)

  13. LenaKa
    Lite frustrerande när "motståndarna" inte är insatt i vad de flesta av oss "lchf:are" verkligen äter.
    De har fått en felaktig bild och verkar inte alltid tagit reda på fakta.

    Som hos Malou von Sivers Efter Tio där hon presenterar lchf som "dieten som dryper av fett och blodiga biffar" Det låter ju liksom lite groteskt i mångas öron skulle jag kunna tro.

    Men idag var debatten sund och lugn.

    Tack Andreas (Doc)! :)

  14. BigFoot
    Ja, man blir som vanligt lite förvirrad. Vilka undersökningar lutar hon sig emot? Det bästa är om man alltid håller sig till vetenskapen. Du skulle kanske ha nämnt den här svenska mästaren i minne som äter LCHF. Det tydligaste du skulle kunna göra ikväll är att visa diagrammet som visar näringsinnehåll i t.ex äpple och apelsin vs lever och fisk. Det kan nog öppna ögonen på många.
    http://sockertjocken.files.wordpress.com/2012/01/frukt-vs-animaliskt.jpg
  15. Bra, men jag tycker att du ska påpeka att hjärnan visserligen funkar sämre på fettrik kost i det korta perspektivet. Men att när man vant sig funkar den oftast bättre, och som ex kan du ju ta "Sveriges bästa minne".
  16. Sarad
    En lugn och trevlig debatt och ni (Andreas o Erlandsson) verkar ju vara rörande överens i stora delar.
  17. LCHF-ätare
    När motståndaren gör bort sig så finns det en vinnare, nämligen Kostdoktorn Andreas Eenfeldt.
  18. Peter Jönsson
    Om du skall ta udden ur alla hetsiga argument om hur skadligt LCHF är på det ena eller andra sättet. Så kunde du prova med att framhäva LCHF som ett sunt förhållande till mat, utan fettskräck och med fokus på att undvika socker och stärkelse.
  19. Solveig
    I den råttstudie Micke #4 refererar till utfodrades råttorna med industriellt modifierad kokosolja (hydrogenated coconut oil) dvs kemiskt modifierat fett. Riskerna med kemiskt mättade fetter sk. transfetter är allmänt kända och därför förbjudna i vissa länder. Jag hoppas att professor Charlotte Erlanson-Albertsson ger referensen till den studie hon avser. Är det så att Micke har rätt och att det är denna studie som avses, så blir jag återigen besviken på vilken ointierad och låg kunskapsnivå våra experter har i Sverige. Det finns ingen, vad jag har sett, som förespråkar att kohydrater skall ersättas med kemiskt framställda transfetter. Hoppas att hon kan leva upp till sin professors titel och visa att hon har ett verkligt intresse för kostfrågor och därmed ge ett gediget genomtänkt bidrag till debatten om riskerna med hög andel naturligt mättade fetter i kosten.
  20. Hanna
    Johanna #7 om du sett övriga debatter så hade du förstått att han inte menade nåt illa. Vettigaste debattmotståndaren hittills!!
  21. Lena
    En bra "debatt" blev det. Jag gillar ditt sätt att vara lugn och saklig i debatterna. Det ända felet det blir i dem är att de är alldeles för korta, men det är ju inte ditt fel... Det skulle kanske behövas ett längre program mer avsett för en "föreläsning" om lchf, men så pass intresserad verkar de inte vara över saken än. Jag tror att det är bra att det blir debatt kring lchf, för att folk som tidigare inte hade hört talas om det får upp ögonen för det. Motståndare kommer det alltid att finnas för allt här i världen. Ta åt dig av att det googlas på "LCHF" mer än någonsin bla. //Lena
  22. marita
    #19 Tack för info. :-) det var intressant.
  23. Doc, jag tycker att du ska om möjlig betona att om man äter LCHF så äter man massor av grönskar som växer ovan jord, och när man har landat på en vikt som känns bra så kan man också äta frukt då och då och bra kolhydrater. För, LCHF motståndarna tar hela tiden upp att LCHF är bara proteiner och fett. Medans jag tycker att LCHF det är en bra mix av kött, grönsaker och fett, nötter och bär i bland och någon frukt när man känner för det. På det sättet tar man bort argumenten från LCHF motståndarna, för vad som finns kvar för dom att tycka är bra är socker, pasta, mjöl och ris ;-) Så använd gärna utrycker att LCHF står för Low Carb, High Fat och inte NO Carbs, High Fat!
  24. Jag blir irriterad när folk inte fattar vad det är vi LCHF-are äter. Innan de börjar diskutera nackdelarna och livsfaran med kosten så vore det bra om de hade kollat upp vad det är de diskuterar.

    Igår bjöd jag på 2-års kalas med enbart LCHF-mat. Bara en av desserterna (tårtan) var socker i.

    Det gick hem även hos skeptikerna. Alla blev väldigt mätta. :)

    http://minmamma.cravingz.se/?p=637

  25. Lekman
    Detta tycker jag är ett allvarligt påstående:
    ..."Charlotte började debatten med att säga: "Hjärnan måste vara i behåll. Man ser reaktioner i hjärnan vid högt fettintag som man ser i tex epilepsi. Man ska vara lite försiktig."...

    Vilken sanning finns det i detta?

  26. varför inte göra ett upprop och namninsamling där alla som har något possitivt att berätta fylleri med namn och hälsovinst som sedan kan skickas till olika redaktioner och media t.ex
    1. Janne A 50 -20kg, slutat med blodtrycksmedicin
  27. Lena Buhr
    Heja Doc - du fick äntligen sista ordet. Nice:)
  28. Vän
    Innan LCHF åt jag nästan inget kött alls, bortsett från köttfärs. Nu äter jag lagom, med en blandning av nöt, ibland vilt, fläsk och kyckling. Grönsaker äter jag definitivt mycket mer av nu, framförallt färska enligt årstid, men även kokta som broccoli, blomkål, fänkål, brysselkål, vitkål, grönkål, spenat, ärter, sparris.

    Nu äter jag Smör/Bregott istf Lätta, dvs jag äter ju inte bröd och därför blir det inte så mycket Bregott. Smör steker jag i, och då och då blir det en smörklick på ägget. När det gäller Fil/Yoghurt så väljer jag alltid bort lättprodukterna, just dom innehåller ju socker, vilket många lättprodukter gör. Det glömmer man gärna bort i sammanhanget fettsnålt.

    Numer blir det vanligtvis 1 ägg per dag, ibland fler. Just ägg åt jag tidigare nästan inte alls. Kanske 1 per månad. Kolesterolrädd! I morse såg jag kocken Paul Svensson presentera äggrätter i parti och minut, i tv-programmet Gomorron Sverige. Härligt - inte ett ord om att det skulle vara farligt med ägg!

  29. Egil
    .
    En påstand som ofte kommer fra LCHF-motstandere er:

    ”Hjernen må ha sukker for å fungere!”

    Dette er et godt argument, - men det virker som det er svært få som er oppmerksom på at vår lever styrer den produksjon (og tilførsel til hjernen) på en utmerket måte.

    Man behøver ikke stappe i seg raffinert sukker, eller andre karbohydrater for å tilføre mer glukose enn det vi får gjennom grønnsaker og protein.

    Vår kropp er et fantastisk instrument! Dette bør komme bedre frem i debatten.
    .

  30. Egil
    .
    Et annet argument for at vår lever skal være hovedleverandør av glukose til hjernen, er at et biprodukt av prosessen i vår lever også er næring for andre deler av hjernen som ikke krever glukose.

    Ved å tilføre raffinert sukker gjennom mat, medfører at 50% av dette er sukrose. Dette blir ikke metabolisert i hjernen, og vil derfor belaste vår lever, - sukrose blir faktisk omtalt av prof. Robert H. Lustig som en ren gift.
    .

  31. Johan
    Det lär vara denna studie som hon syftade på : Obesity is associated with hypothalamic injury in rodents and humans , http://www.jci.org/articles/view/59660 som någon redan poängterat.

    Jon Barron gör att bra jobb med att ta upp tillkortakommanden i studien på
    http://www.jonbarron.org/natural-health/myths-about-fats-overweight-i...

  32. Blir mer och mer övertygad om det sunda i LCHF efter varje debatt av det här slaget parallelt med att jag själv följer det sedan en tid tillbaka.Tycker att Andreas ödmjuka men sakliga sätt att bemöta "experter" vinner i längden. Min dotters "collum irritable" har försvunnit och jag har inget sötsug längre. Tid och kommande erfarenheter får visa resten.
  33. Zepp
    Skadar fettrik kost hjärnan?

    http://blogg.ralfsundberg.se/#post8.

  34. Lena
    Du var lysande, Andreas!
  35. Maria Jonsson
    Doc
    Hon sa ju i en artikel för ett tag sedan att de fått in de första cancerfallen orsakade av LCHF. Vore ju intressant om du kunde fråga henne om det också.
  36. Maria,
    Vore ju intressant att veta hur det är möjligt att avgöra att ett cancerfall som man "får in" orsakats av just LCHF? Låter i det närmaste omöjligt för mig utan mycket noggrann statistik och många fall.
  37. Malin
    Det har gjorts studier på möss som har getts en högfettsdiet där man har hittat förändringar i hjärnan. Problemet med studien är inte bara att det är svårt att dra slutsatsen att samma resultat gäller för människor utan att resultatet säger att faran ligger i att mössen åt FÖR MYCKET fett. Jag tror inte att det är omöjligt att det visar sig att detsamma gäller för människor men det stora problemet är då egentligen överätandet och inte vad det är man överäter. Människor, och de flesta andra djur, mår överlag bäst av att äta lagom till på gränsen till för lite.

    Du får gärna publicera Erlanson-Albertssons källor när hon återkommer med dem! :)

  38. Molle
    När studerade råttor får något som kallas fett-diet, så är det viktigt att titta efter hur mycket raffinerade kolhydrater den dieten samtidigt innehåller (t.ex. maltodextrin).
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar