Dreamfields bluffpasta: testet

Spaghetti

Spaghetti är nästan rena kolhydrater. Men Dreamfields säljer sin pasta, gjord på vete och med samma utseende och smak som vanlig pasta, i Low-Carb butiker överallt. De påstår att det är lågkolhydratkost.

Hur är det möjligt? Är det sant?

Stora löften

Dreamfields menar kortfattat att kolhydraterna nästan enbart går rakt genom kroppen.

Se själv:

bak-del

Sida

sida

Omräknat till svenska mått är det 64 gram stärkelse och socker per 100 gram pasta. Lågkolhydratkost? Totalt blir det 80 E% kolhydrater! Men Dreamfields hävdar att deras ”patentansökta formel” hindrar kolhydraterna från att tas upp. Att de ska gå rätt igenom kroppen (utom 5 gram per portion).

En bra idé?

Det låter alldeles för bra för att vara sant. Men även om det vore sant, fundera på om det är en vettig idé för framtiden. Ska livsmedelsindustrin tillverka mat som kroppen inte tar upp? Har vi verkligen ett behov att tugga på mat som inte gör oss mätta, mat som inte ger energi, mat som inte är riktig mat?

Är det ens miljömässigt rimligt att odla vete och sen kemiskt modifiera den så den tappar sin näring, tillverka pasta, transportera den, sälja den och laga till den och sätta sig ner och äta den, allt för att skapa extra bajs?

(För att inte nämna alla gaser det skulle ge)

Det är en intressant filosofisk fråga. Men låt oss lämna den och ta reda på om Dreamfields pasta fungerar.

Riktig lågkolhydratmat

Först riktig lågkolhydratmat för perspektiv. Här är en vanlig lågkolhydratmåltid hemma hos mig:

LC

Kött, bernaisesås och en hög smörstekta grönsaker. Till det tas eventuellt ett glas rött vin. Resultatet blir långvarig mättnad och välmående.

En sådan måltid ger några gram kolhydrater. Gissningsvis drygt fem, rätta mig ni som är experter på näringsberäkning.

Resultatet på mitt blodsocker? Knappt något alls, det brukar ligga kvar på fastenivå, mellan 4.8 till 5.2.

Till testet

56

Här är en portion enligt Dreamfields, 56 gram. Det är verkligen inte mycket mat för en tvåmetersman.

Jag tog två:

112

På bilden ovan ses 112 gram pasta. Det innehåller 72 gram stärkelse och socker enligt paketet. Men enligt Dreamfields ska bara 10 gram tas upp.

Efter kokning

Efter

Efter kokning (enligt instruktioner, exakt 9 minuter) blev det nästan så mycket som jag åt förr, när jag åt pasta.

Jag åt den utan något till, för experimentets skull, med ett glas vatten som dryck. Det smakade gott, ungefär som pasta brukar.

Resultatet

Det började hyfsat. Blodsockret steg visserligen snabbt till drygt sex, men sen såg det ut att stabilisera sig. Jag var imponerad. Om det hade vänt där, som när jag testat annan mat med kolhydrater i, hade det inte varit så dåligt.

Men det var bara början. Sen kom blodsockerberget. Efter hela två och en halv timme var blodsockret fortfarande uppe på 7,3!

Kvällen blev lång. Jag tog blodsocker var tjugonde minut ungefär och hoppades det skulle sjunka så att jag kunde äta en riktig middag. Fascinerande nog kände jag mig nämligen hungrig trots det höga blodsockret. Man kan spekulera i om det var annan näring som saknades i blodet och gav hungerskänslor. Protein? Fett?

Jag åt inget annat förrän experimentet kunde avslutas. Det tog en halv evighet. Efter sju och en halv timme (!) gav jag upp, trots att blodsockret ännu var tydligt högre än normalt. Jag åt riktig mat och gick och lade mig.

Här är fem blodsockerkurvor att jämföra.

  • De gröna är rejäla middagar av lågkolhydratkost
  • De blå är ”undantag” med mer kolhydrater
  • Den röda är bluffpastan

Resultat

Inte lågkolhydratkost

Pastan innehöll långsamma kolhydrater. Man kan gärna få kalla det GI-pasta. Men det är inte lågkolhydratkost. Det är motsatsen, nästan ren stärkelse, rena kolhydrater. Den tas upp långsamt, men den mesta stärkelsen (om inte all) verkar tas upp.

Det kan aldrig ha varit tio gram kolhydrater bakom blodsockerberget. Jag har ätit mer med övergående småtoppar (se ovan).

Deras marknadsföring är inte sann.

Dreamfields saboterar lågkolhydratätares viktnedgång för att få sälja mer av sin pasta. Sånt lurendrejeri (det finns gott om exempel) är orsaken till att många som tror sig äta ”Low Carb” i USA inte går ner i vikt. Det förgiftar förtroendet för lågkolhydratkost.

Många i USA ser ”Low Carb” som en ren bluff, och de har inte ens helt fel. Samma sak kan hända i Sverige om vi låter det ske. Om lågkolhydratkost blir specialpasta, specialglass, specialbröd och specialchoklad i folks ögon så kommer det inte att fungera. Bluffprodukter som Dreamfields pasta kan sabotera LCHF i Sverige, som det saboterar Low Carb i USA.

Alternativ

Riktigt bra lågkolhydratmat hittar du förstås hos din lokala marknad/bonde, eller i vanlig butik – inte i specialbeställda paket från USA. I vissa ”Low-Carb” butiker på nätet säljer man ironiskt nog bara kolhydrater – bröd, pasta och choklad. Sjukt.

Lchfbutiken.se som drivs av Ingela Jönsson är i jämförelse ett positivt exempel. Hon ville annonsera här, men jag tackade nej (jag kommer inte att ta emot pengar från livsmedels- eller läkemedelsindustrin av trovärdighetsskäl). Efter att vi pratat om mitt test ovan lade Ingela Jönsson pastan i en särskild grupp, ”Utanför ramarna”, kallade den GI-pasta, och lade dit en varningstext. Med risk för att leverantören säger upp bekantskapen med henne. Jönsson har också lagt in en ”Sockervarningssymbol” på sötningsmedel och liknande.

Vill du beställa exempelvis mandelmjöl för bakning eller kokosfett så är hon ett ovanligt seriöst alternativ:

Lchfbutiken.se

Slutsats

fiction

Ät pasta om du vill. Men har du sen svårt att hålla vikten eller blodsockret så vet du varför.

Vad kan vi göra för att hindra LCHF i Sverige från att saboteras av bluffprodukter?

Uppdatering

Diabetes Care publicerade februari 2011 en studie som än tydligare visar att Dreamfields pasta är rena bluffen.

Tidigare

Sockerchock!

Bra diabetesmat i praktiken

Mats Wiman, friskare och smalare

Äldre inlägg