Dolt socker i Systembolagets rödvin

Hur mycket socker finns det i det rödvin du dricker?

Eftersom vanligt rödvin nästan alltid sägs vara torrt så brukar det inte innehålla några större mängder socker. Men enligt SvD:s granskning idag kan det ibland gömma sig mer socker än man tror i Systembolagets rödviner:

SvD: Systemfel ger dold sockerfälla

De sockermängder som inte sällan förekommer i smygsöta rödviner enligt artikeln, runt 10 gram per liter, innebär ett till två gram socker per glas. Det är kanhända ingen katastrof, men jag håller med journalisten på SvD. Jag vill veta hur mycket socker rödvinerna innehåller. Då kan jag hålla mig till de som verkligen är torra.

Vad tycker du?

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
right

32 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Agneta
    Jag arbetar själv på Systembolaget och tycker att det är en bra idé att sätta ut sockerinnehållet på hyllkantsetiketten. Får ganska ofta frågan om hur söta de röda vinerna är. Visst går det att se på hemsidan men det hade underlättat betydligt för både våra kunder och för oss som arbetar där, om det stod på etiketterna. Ska förmedla detta uppåt.
    Svar: #17, #24
    Läs vidare →
  2. Anonym
    Jag önskar att det fanns näringsdeklarationer även på vinflaskor.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Man måste ju kunna känna sig säker på att man kan lita på innehållsförteckningen på hemsidan, det står ju inget på flaskorna :/
  2. Anonym
    Jag önskar att det fanns näringsdeklarationer även på vinflaskor.
  3. Gunnar Lkpg
    Ja, det här är inte bra! Hag håller med Anonym, näringsdeklaration på allt.
  4. Det var väl inte fel på de angivna sockermängder, utan det anmärks på att de kallar viner som skulle betraktas som halvtorra i andra länder för torra. Det står ju exakt hur mycket socker vinerna innehåller på systembolaget.se .
  5. Hjopek
    Det där känner jag igen, men som tur är känner jag direkt om vinet är sött, det gjorde jag t ex med vinet "SOMEZIN zinfandel", gick in på bolagets hemsida där står sockerhalterna, detta vin hade 9 g per liter, de jag tycker om brukar ha runt 3 g...Hustrun är inte så sockerkänslig som jag så det går åt ändå. Som f d insulinsprutare har jag kvar blodsockermätare så det går att mäta vinet...SOMEZIN visar ett värde på 4,3 och ett vin som "Rawson's Retreat Shiraz " har 4 g/L samt visar värdet 2,2 på blodsockermätaren...kul sätt att använda teststickorna på ;D
  6. Ann H
  7. Martina
    Jag har mailat Systembolagets kundtjänst några gånger för jag tycker att det åtminstone borde framgå om inte på flaskan så på skylten vid flaskan hur mycket socker det innehåller. Kan inte påstå att jag fått nån respons. Man hänvisar till hemsidan...Katalogerna ska ju inte tryckas längre, annars kunde man ju rycka en sån i butiken och kolla. Jag har alltid "Systembolagsappen" uppe när jag handlar så jag inte bär hem några eftersockrade fuskviner!
  8. heltok
    Åh nej 10-11gram/liter... Jag tror jag får diabetes!

    Vi som gick ut mellanstadiet minns att 100gram=0.1liter så brämhult apelsinjuice som innehåller 12gram/100gram innehåller alltså 120gram/L.

  9. Heltok, så er det vel ingen på LCHF som drikker appelsinjuice.. Vi unngår søt drikke fordi det ikke er bra for oss. Da blir det jo mer sockerdrikka til til deg som tror du vet bedre.
  10. Gunnar Lkpg
    Jag hittar inte informationen om sockerinnehåll på Systemets hemsidor?
    Men det finns annat bra, hur man skall äta och dricka hälsosamt. Undvika kolhydrater och drick måttligt med vin och sprit.

    http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Livsstil/Lagom-ar-bast-...

  11. SEB
    Är så pass gammal så jag kommer ihåg den Österrikiska Glykol-skandalen
    Tycker vi ska ställa till med uppror. Någon sorts civil olydnad. Inte nog med
    att de har monopol. Ska system-diktaturen diktera sockerhalterna också?
    Vi bör sätta igång och bråka. Dom är till för oss, vi är inte till för dom…
  12. Agneta
    Jag arbetar själv på Systembolaget och tycker att det är en bra idé att sätta ut sockerinnehållet på hyllkantsetiketten. Får ganska ofta frågan om hur söta de röda vinerna är. Visst går det att se på hemsidan men det hade underlättat betydligt för både våra kunder och för oss som arbetar där, om det stod på etiketterna. Ska förmedla detta uppåt.
    Svar: #17, #24
  13. KickAnn
    Man lär sig alltid mycket genom att läsa de initierade kommentarer här på Kostdoktorn :-)

    hemul: Tack för info att sockerhalten på vinet kan hittas på Systembolagets hemsida. Det är ju perfekt. Tittade på min favorit "Gosa" som är ett rött KRAV-vin. 9 g socker! Måste uppenbarligen hitta ett nytt favoritvin. Någon som har ett bra förslag på ett sockerfattigt,gott rött KRAV-vin?

    Martina: Tack för info om Systembolagsappen. Den ska jag genast ladda ner

    Att sockerhalten finns på hemsidan men inte i butiken är ju så dumt att man bara häpnar! På alla andra livsmedel finns denna info på näringsdeklarationen. Men här får man reda på att vinet är "torrt" men blir lurad då denna beteckning tydligen kan betyda i princip vilken sockerhalt som helst.

    I dessa tiden när luppen är satt på sockrets farlighet borde det vara en självklarhet att Systembolaget gör denna information lättillgänglig direkt i butiken!

  14. Steffen
    Jag köper alltid mitt vin i Danmark och där redovisar de inte sockerhalten (vad jag har sett). Men kollade ett par, som också säljs i Sverige. Vet förstås inte, om man kan lita på det - kanske är det inte riktigt samma viner i alla fall? En av de jag gillar, Roodeberg från Sydafrika var i alla fall bra - max 3 g/l. Lite värre med en annan favorit, Lindemans Bin 50: 8 g/l. Idén med blodsockerstickorna var kanske inte så dum.
  15. Goran van Den Buske
    Jag vet inte, men jag tycker mig upptäcka allt fler producenter struntar/undviker uppge kolhydrat/sockermängd i närings/innehållsdeklarationer. Även när det gäller livsmedel - behöver jag ny läsglasögon eller är det bara inbillning?
  16. Magnus
    Etanol har vi ju lärt oss är ganska lika, men värre, än rent socker ur alla andra synvinklar än just det att etanolen inte ger insulinpåslag. Tycker ordspråket "sila mygg och svälja elefanter" passar bra in när det gäller restsockerinnehållet i rödvin kontra mängden etanol, som ofta uppgår till 13,5-14,5%.

    Som generell riktlinje gäller att ju högre alkoholhalt, desto mindre restsocker, eftersom är druvsockret (glukos) omvandlas till alkohol vid vinframställningen. Lätta viner är mer sockerrika och har lägre alkoholhalt än fylliga.

    Glukos i måttlig mängd är förresten om man får tro herrar som Lustig m.fl. mindre skadligt än fruktos, åtminstone för en frisk icke-insulinresistent människa. Så för de allra flesta borde det vara mindre skadligt med lite restsocker än hög alkoholhalt, enligt mitt sätt att resonera. Självklart är det bra att veta sockerhalten också, men att stirra blint på det utan att tänka på etanolens hälsoeffekter är som sagt att sila mygg och svälja elefanter, tycker jag.

  17. Anna Delin
    Utmärkt om man kunde hitta sockerhaltsinfo på ett enkelt sätt i butiken!
    Det vore suveränt också om man kunde sortera vinerna efter sockerhalt (på hemsidan alltså, inte i butiken...).

    Med detta sagt vill jag dock göra en liten jämförelse med mjölk för att ge perspektiv på siffrorna. Mjölk innehåller 4% kolhydrater (laktos) alltså 4 gram per 100 gram, eller 40 gram per liter. Ett äkta torrt vin innehåller alltså max en tiondel så mycket socker* som mjölk. De inte så torra vinerna som deklareras som torra av Systembolaget kommer upp i kanske en femtedel eller i vissa fall hälften av sockerhalten i mjölk.

    En annan instressant aspekt är att viner är fulla av tillsatser som inte behöver deklareras. Den enda som måste deklareras är svaveldioxid. Detta borde vara en relevant fråga för EU-kommissionen istället för att klåfingra om ingredienser i snus eller registreringstvång för fröer. Jag tycker att vi konsumenter har rätt att veta vad man egentligen har haft i vinet, det är ju själva förutsättningen för att kunna utöva konsumentmakt och göra medvetna val.

    Mer om tillsatser i vin:

    http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/tillsatser-i-vin_5915427.svd

    http://www.wownews.se/?a=6500

    *Jag jämställer här lite förenklat mjölksockret laktos ( = galaktos + glukos ) med sockret i vin, som antagligen är mest glukos + eventuellt fruktos.

  18. Med tanke på problemet med sockerhalten i vinet - som vanligen inte dricks mer än ett par liter i veckan(?) - så bör man väl ställa sig tveksam till kravet på (visserligen "röd") mjölk till skolbarnen... innehåller ju som Anna Delin mycket riktigt påpekar flerfaldigt högre halter av sockerarter - och vem vet hur mycket mjölk en del ungdomar kan komma upp i per vecka?... Kan det till och med vara en inkörsport till tyngre missbruk - typ strösocker direkt ur påsen?...
    Svar: #26
  19. Pre-diabetiker
    Som pre-diabetiker så har jag faktiskt tänkt på sockerhalten i vin. Inte för att jag dricker särskilt mycket, men vin borde ju vara gjort på vin-druvor i huvudsak? Eller?

    Detta vin har jag köpt enstaka gånger: Rawson´s Retreat
    http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=6942

    Innehåller Svarta vinbär, björnbär, örter och vanilj! (Inte en vindruva!)
    Sockerhalten var ju relativt låg - 4%/liter.
    Rubriken "Råvaror" är inte begriplig för mig.

    Svar: #22, #30
  20. Anton
    Ärligt talat borde man ju inte bli förvånad, men det är tråkigt när det t o m dyker fram att det finns socker i torra viner!.

    Annars anses många viner kunna ge trötthet, inte så konstigt då många vindruvor innehåller sömnhormonet Melatonin vars uppgift är att reglera dygnsrytmen. Melatonin fungerar även antioxiderande eftersom det består av en stor molekyl så kolliderar troligen de fria syreradikalerna med den!

  21. olle
    Tack för värdefull info, uppenbart finns INTE alltid sockerhalten redovisad på systembolaget hemsida hittade flera rödvin utan att detta var angivet.
    Det blir som i mataffären, köper inga matvaror som saknar innehållsförteckning och näringsdeklaration.
    Svar: #23
  22. Magnus
    4%? Nej, fyra gram per liter är ungefär 0,4%. Råvarorna beskriver vilka druvsorter vinet är gjort av.

    Det där är ett mycket gott vin tycker jag också. :-)

  23. Hjopek
    Vad jag sett så brukar inte beställningssortimentviner ha sockerhalten angiven, kollade i o f s snabbt häromdan..
  24. Hjopek
    Något OT men..

    Förmedla gärna frågan om varför endast Sverige har systemet med olika länder sorterade efter pris...det är det dummaste j-la system som finns, har aldrig sett det i andra länder, alltså om man vill kolla på ett vin från t ex Frankrike i butiken så får man springa fram och tillbaka mellan olika prisklasser för att få en överblick (och det får man inte). Varför kan man inte sätta viner från Frankrike på ett ställe oberoende av prisklass? Det går ju utomlands. Tror Systembolaget fortfarande att folk köper viner efter prisklass. "Nu ska vi se, jag ska ha ett gott vin för 69 kr, kvittar var det kommer ifrån"...;D

  25. Nix
    Håller delvis med - men när man talar om torra/halvtorra viner så är det smaken, inte sockerhalten som avses. Syran neutraliserar sötman osv.

    Men visst, varför inte ange socker & kalori-halten. Betänk dock att en flaska vin innehåller kanske 500 kalorier som går rakt till levern/blodet och av dessa är ca 10gram socker (3 sockerbitar) 45 kalorier. Sila mygg och svälja kameler?

  26. Anna Delin
    För oss som kör LCHF super light (typ 100 g kolhydrater/dag tillåtet) så spelar sockerhalterna i vin knappast någon roll. Däremot för de som kör mycket strikt, t ex fakir, där minsta gram kolhydrater äv vikigt, borde det vara relevant med sockerhalten i vin. Dessutom finns ju de som får sitt sockersug igångtriggat av minsta sötsmak, och för dessa borde det också vara relevant.
    Svar: #27, #29
  27. Magnus
    Jag undrar vad som är värre: 1 gram glukos eller 2,8cl (22g) ren etanol? Både och finns i ett stort 20 cl glas rött vin med 14% alkoholhalt och 5g socker per liter. 2,8cl ren etanol motsvarar f.ö. en och en halv 4 cl 40-procentig snaps.

    Så... dricker man en hel flaska rödvin kommer man upp i hela 3,75g socker. Fortfarande ingen stor mängd ens för den som kör strikt lchf. Men etanolmängden är 10,5cl, motsvarande 6 1/2 st 40-procentiga snapsar på 4cl/st. Och det är knappast nån som rekommenderar att man dricker en så stor mängd heller på en gång...

  28. För söt
    Detsamma gäller mörk 70% choklad. Man luras att tro att bara för att chokladen heter 70% och mörk så är den ok. Det varierar kraftigt mellan sorterna hur mycket socker det finns i dem. Jag köper bara Anton Bergs 72% numera som "bara" innehåller 26% kolhydrater.
    Dessutom står det ibland bara finstilt att det gäller 47% kakao (lika mycket socker) och inte 70% som man kan tro eftersom förpackningarna är så lika.
    Det går ju att köpa 86% och 90% choklad också men dessa brukar vara ganska så bittra i smaken och ibland vill man ha en något mildare smak.
    Svar: #32
  29. Hjopek
    Det stämmer att vi som kör ganska strikt reagerar på sockerhalten i viner. Eftersom jag känner direkt om vinet har över 5-6 gram/liter socker och tycker inte om det, låter bli att dricka mer, så vore det bra om sockerhalten fanns i butiksetiketterna så man inte gör onödiga inköp...men får kolla om Systemets app kan vara något för mig.
  30. X-et
    Skämtar du??
  31. Wenche
    Hei! Sjekk denne listen over lavkarbo rødvin
    http://fatallyyours.blogg.no/1294162186_lavkarbordvin.html
  32. Lasse1
    Så gjorde jag också i början, körde 86-90%, sen kom jag på att det var just det beteendet (att äta för att man är sugen) som jag ville bort ifrån.
    Nu efter några månader med ok vikt så har jag märkt att det är mycket lättare att falla för frestelser (då man ändå är normal viktig). varje snedsprång leder dock till 1-2 veckors strikt LCHF.(Bortsett från vin pimplande, har inte kommit dit än).
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av