DN: Svenskarna sviker nyckelhålsmaten

Det tog inte lång tid innan bluffen blev synad.

Livsmedelsverkets stort uppblåsta påstående om att bara 3 procent svenskar tror att fetare mat är bra (verklig siffra: 32 procent), och att de själva fortfarande åtnjuter stort förtroende hos allmänheten, punkteras med besked av DN idag.

Lightprodukter är ute

DN: Nyckelhålet lockar färre

Livsmedelsverkets märke för näringsriktig mat står inte längre högt i kurs…

Enligt nya siffror från undersökningsföretaget Nielsen sålde Arla cirka 9 procent mindre lättmjölk och hela 18 procent mindre minimjölk under förra året. Livsmedelsverkets rekommendation för fullt friska människor är lättmjölk från två års ålder. Försäljningen av lättmargarin har mer än halverats på fyra år.

DN: Nu köper vi mer fet mat

– Det här är både en effekt av LCHF och en rädsla för tillsatser. Människor vill ha naturlig mat, säger Christina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på livsmedelskoncernen Ica.

Enligt Lantmännens senaste kvartalsrapport uppger 20 procent av svenskarna att de anpassat sin kost enligt LCHF-dieten. Det har gett en tydlig effekt på konsumtionen av pasta och vitt mjöl.

– Förra året gick branschens försäljningsvolym av vitt mjöl och mjölblandningar ned 5 procent. Det är en kraftig nedgång på bara ett år för en basvara som mjöl…

Även TV4 tog upp reportaget i morgonnyheterna.

Skiftande budskap från Livsmedelsverket?

”Livsmedelsverket och dietister” varnar enligt dagens DN att ”20 års folkhälsoarbete kan vara förgäves”. Men DN:s reporter är inte imponerad. I tidningen (sid 22) skriver man att det vetenskapliga stödet för Livsmedelsverkets fettsnåla kostråd är svagt:

Flera stora välgjorda studier visar att andelen fett i kosten saknar betydelse för både övervikt och sjukdom.

Detsamma gäller det mättade fettet från mejerivaror. Människor som dricker mjölk, har grädde i såsen och smör på mackan är lika friska som andra.

De möjligen tvära kasten i uttalandena från Livsmedelsverket tas upp på Per Wikholms blogg idag:

För övrigt är det ju fascinerande att Livsmedelsverket för inte så många dagar sedan hävdade att intresset för LCHF var betydligt överdrivet och att bara 3 % följade dieten och att samtidigt förtroendet för Livsmedelsverket och dess kostråd var starkt. Nu gör Livsmedelsverket en juholtare och säger att förtroendet för deras kostråd är i fritt fall. Hur ser mediastrategin ut på verket ifråga?

Det är oklart vem DN:s citat om ”20 års folkhälsoarbete” egentligen kommer ifrån. Kanske är det bara en journalistisk tolkning.

Någon journalist borde fråga ansvariga på Livsmedelsverket rakt ut om de nu två veckor senare fortfarande vill påstå att ”få svenskar tror på fettdieter”. Svaret vore intressant.

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
Tomma hot mot LCHF-läkare 52
Professor Ingvar: Fel i fettlarmet 101
DN Debatt idag: Surt sade Rössner om LCHF 150
Dietisternas Riksförbund gör självmål 132
Stämmer professor Hellénius varningar om mer hjärtsjukdom av fett? 139
Är det farligt att äta kött före 65 års ålder? 126
Vad händer om du äter 5 800 kalorier LCHF-kost varje dag? 374
En kalori är inte en kalori 215
Mia Skäringer ger upp vikthetsen – tror hon 72
En kalori är inte en kalori – inte ens nästan 270
Professorns spenatpiller Aptiless – nu i butik! 94
Vad händer om du äter 5 800 kalorier kolhydratrik skräpmat varje dag? 225
right

54 kommentarer

  1. copecca
    ;) Det verkar som folk har synat bluffen och mer börjat tänka själv. Positivt ;)
  2. svante börjesson mattips
    Heja DN lika bra som alltid :)
    20 års arbete förgäves ? hade ni inte sagt ett skit hade det varit mycket bättre, men vem bryr sig vad ni säger eller har sagt ! inte jag ialla fall :) lägg ner skiten nu !

    Mvh Svantefoigras

  3. Linda K
    "gilla!"
  4. Jag skulle vilja ha en "Gilla"-funktion vid lämnade kommentarer, att trycka på när man håller med!! :-)
  5. ragnhild
    Talrik-/nyckelhålsmodeller holder inte längre. Medreknad ett katestofalt socker- och farliga tilsätningar till maten, så är våra kroppar anten kommit till, eller är på gränsen till plågsamma sjukdomer och för tidlig död.

    Våra husdjur blir sjuka av spannmål/kraftfor.
    Vi blir det samma - ingen av oss är tilpassat(d) anbefalad kost - Uvitenheten/okunskapen och neglisjerande råder - tragisk.

  6. ragnhild
    Jag glömde at editknappen inte finns längre dvs. den finns men...... so keep away from ... posta kommentaren för du är säker .... ;)
  7. I artikeln så kommenterar en representant för Lantmännen artikeln, de är oroade över resultatet.

    Tror jag det, hur många av deras produkter består INTE av socker och diverse tillsatsämnen?

  8. johan
    "20 års arbete förgäves"? Människor trodde längre än 20 år att jorden var platt. Om vi alla tänkte enligt det synsättet borde vi då helt sluta forska inom alla områden? Eftersom det finns alltid en risk att ny kunskap omkullkastar äldre teorier och kunskap.

    SLV står stilla med ett förlegat synsätt och vill hellre försvara sig själva och deras äldre kunskaper än att få människor att må bättre. De måste ta till sig denna "nya" kunskap som kan leda till bättre kostråd och en bättre folkhälsa i slutändan.

  9. Tina
    Lantmännen sa uttryckligen att dom oroade sig för minskad lönsamhet nu när folk åt mindre med spannmål och socker. Skönt att de är ärliga i alla fall.
  10. Ulf_S
    Lantmännen kanske borde satsa på gräsbeteskött istället...? ; )
  11. Dag
    Lantmännen har väl en öppen kanal till Jordbruksverket som SLV lyder under, vilket förklarar en del...
  12. gt
    Härligt :) Det går att alla en tid, några låter sig luras hela tiden, men se det går aldrig att lura alla hela tiden!
  13. Goran van Den Buske
    *Gilla-knapp* bland kommentarerna är kanske ingen dum idé. Men det kanske kan bli elr utvecklas till för mycket av gatans parlament, typ?
  14. Daniel Jones
    Det skrivs positiva saker var och varannan dag just nu. Paradigmskiftet är här.

    Förhoppningsvis är det de hälsofientliga kostråden som Maya-indianernas spådom om undergång 2012 avser.

  15. Armagnac
    "Man har i vissa kretsar försökt misstänkliggöra snuset och tillsammans med kaffet gjort det till en nationalolycka. I det svenska Norrland liksom i det norska Nordland har vederbörande medicinalstyrelser verkställt undersökningar för att få klarhet i orsaken till befolkningens dåliga magar. Rapporten föreligger nu: snustuggning och kaffedrickning har inte haft något skadligt inflytande. Däremot får den överdrivna mjölk- och mjöldieten skulden för bristande vitalitet. Så nu vet man det."

    (Övre Richter Frich - Boken om tobak, Stockholm 1934, sid 117-118)

  16. Goran van Den Buske
    Armagnac; äntligen är det alltså o k med oemotståndliga leenden med halv rullgardin? Det måste firas med en kopp eko-kaffe. ;)
  17. Anders H
    Lantmännen får väl ställa om sin produktion till sådant som är nyttigt för kroppen. Det kan ju inte vara så svårt. Korkat att bara notera att försäljningen av mjöl och annat kolhydratrik gröda går ner.

    Sälj sådant som gör nytta för kroppen istället.

  18. Majoren
    Vilken Juholtare Livsmedelsverket gjort! Ska dom åka på pudelturne också?
  19. eo
    Daniel Jones

    GILLA!!!!!

  20. Verkligen intressant läsning!
  21. Bosse
    Armagnac,
    he he jag ägnar mej åt snustuggning och kaffedrickning dagarna i ända, magen är i fin form, innan kostomlägget sket man som en elefant nu som en räv ungefär, en skitsak kan tyckas men i alla fall. Spannmålet var anledningen till min hotfullt bullrande mage.

    Lustigt att man aldrig ger spannmål skulden någonsin trots att det är 60% av födan i energi räknat för de rättrogna. Och att en hel hög hälsoproblem bara försvinner när man slutar äta dessa fågelfrön.

    kognitiv dissonans jo.

  22. Britt-Mari
    Gunnar Lindgren berättade i nyhetsbrevet 2011.12.01 om kadmium i mjöl från Kungsängen/Lantmännen. Mjölet med mest gifter!
  23. Skorpan
    Underbart!! Och bättre sent än aldrig! Men många förlorade år på övervikt, matstörningar, ett evigt 'bantande' och medföljande nedstämdhet och kraftigt försämrad livskvalitet :(
  24. Skorpan
    I stället för "20 års folkhälsoarbete kan vara förgäves" som dietisten sa skulle man kunna säga så här: 20 års matstörning och övervikt kan vara över nu :):):)
  25. Fredrik
    Nu konstateras att vissa tjänar pengar på "fettrenden".
    http://www.dn.se/ekonomi/sa-tjanar-de-pa-fettrenden

    Tur att spannmålstillverkarna och sockerförespråkarna sysslat med välgörenhet i hälsans tecken under alla dessa år. :/

  26. " Försäljningen av potatis ser snarare ut att öka och godisförsäljningen ligger kvar på samma nivå som tidigare."

    kan man alltså läsa som att dom som inte äter LCHFliknande har börjat äta MER godis. huvva!

  27. JAUS
    #25 Glöm inte mejerierna. De tjänar faktiskt mer på lågfettsprodukter eftersom de kan få betalt två gånger, först säljer de den fettfria produkten sedan säljer de fettet som de tog bort ur den. Om mjölk försäljningen skulle gå ner till en tiondel så skulle de inte kunna sälja fettfri mjölk, yogurt och ost utan endast få betalt för fettet.
  28. Citat: "Att äta så stora mängder mättat fett under lång tid leder till att blodfetterna ökar och hjärt-kärlsjukdomar går upp", säger Anette Jansson, enhetschef på Livsmedelsverket.

    Är det någon som vet vad hon stödjer sig på?

  29. Sven Erik Nordin
    Att "20 års arbete har varit förgäves" - som Livsmedelsverket uttrycker det, kan man verkligen understryka! Men att kalla det "folkhälsoarbete" är verkligen ett dåligt skämt. Sedan nyckelhålsmärkningen introducerades har övervikt och diabetes formligen exploderat. Dags att den vilseledande märkningen avskaffas - eller ersätts av dödskallemärkning på motsvarande produkter. Skönt att SLV:s skadliga verksamhet uppmärksammas även i tidningar som DN. Och skönt att svenska folket i allt mindre grad låter sig vilseledas av de skrämmande dåligt uppdaterade "experterna" på SLV.
  30. Elisabeth
    Ja vad ska man säga? Galenskap anses ju vara att göra samma sak gång på gång och förvänta sig ett annat resultat :) Det enda man behöver veta är ju att folk blivit fetare och fetare med den kost som dietister mfl anser att vi ska äta!! Själv har jag haft diabetes i 36 år och önskar jag fått lära mig om LCHF för många år sedan, då kanske jag sluppit många av mina problem ;(
    Som någon annan skrev så kanske människor börjar tänka lite mer själva och inte lyssna på dessa sk experter och provar sig fram till vad de mår bäst på :)
  31. marita
    Ja du Petter , det är många som förösker hitta bevis för det påståendet utan att lyckas. Det är vågat av henne att göra ett sådant påstående då det inte finns bevis för det, så vitt jag vet :
  32. Goda nyheter tycker jag. Själv har jag aldrig köpt något för att det är nyckelhålsmärkt, har jag köpt något nyckelhålsmärkt har det varit en slump. Jag är glad att folk går mot att äta mer riktig mat och mindre halvfabrikat.
  33. Petter #28
    Det vet du väl, hon stödjer sig på flera hundratusentals studier...förlåt, hundratusentals kronor i årslön menar jag ju. ;-)
  34. Tomas
    Rapsoljan jag brukar köpa är nyckelhålsmärkt. Innehåller den lite fett? Knappast
  35. Tomas #34
    Detta är nyckelhålets sista suck. För något år sedan beslutade man att även raps- och olivolja dom innehåller 100 % fett ska kunna nyckelhålsmärkas eftersom de innehåller lite mättat fett. Fram tills dess var nyckelhålsmärkningen enbart en lågfettsmärkning, t ex var det fram till 2006 OK att ha hur mycket tillsatt socker som helst i en frukyoughurt så länge som den bara innehöll mindre än 0,5 viktprocent fett.
  36. Det är väl en milstolpe vi ser i DN idag. Industri, handel, SLV och press börjar ge upp förnekelse och tystnad av lchfs genomslag.
  37. 40-talist
    Det är riktigt bra att nyckelhålet är låst!

    De senaste 10 åren har alla mina äldre släktingar och mina vänners äldre släktingar blivit sjuka i hjärtinfarkt, stroke, diabetes mm. Mina egna 40-talistvänner dör en efter en i cancer, magcancer, lungcancer, prostatacancer, bröstcancer, hjärntumör, o likn.

    Nyckelhålsprodukter fick bre´ ut sig alltför mycket i livsmedelshandeln. Nyckeln är nu kastad!

  38. Micke
    Jag börjar bli lite nyfiken på vad livsmedelsverket gör, hur många skattefinasierade människor sitter där. Nu har de dessutom jobbat så många år i onödan... Likaså läkemedelsverket och kanske många andra statliga institutioner. Kanske bäst att inte rota för mycket...
  39. Maggan A
    Den enda nyckelhålsmärkta produkt jag minns från min aningslösa ungdom var leverpastej. Skulle aldrig falla mig in numera - den innehåller alldeles för mycket socker :-/
  40. Om detta är sant och inte bara AB som vridit på uttalandet så måste det väl innebära att det just nu pågår seriös forskning om LCHF och att resultat börjat sippra ut. Undrar om Anette på SLV då kan åtminstonde berätta vem som fått godkänt att forska på kosten.

    "Att använda sig an LCHF-metoden för att gå ner i vikt kan fungera, men risken är att den på sikt leder till ökade Blodfetter och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, enligt Anette Jansson.
    - Vi har fått sådana signaler från forskare, även om det inte visat sig i hjärt-kärlsjukdom ännu, säger hon."

    För att ge lite substans till uttalandet, kunde hon väl referera till någon forskare, och vad denne forskar på. Signaler?!?!

  41. Gilla detta :) Mycket intressant läsning...
  42. Intressant artikel! Konstigt att 3 % av befolkningen kan påverka så mycket... ;)
  43. Mims
    Det er fuldstændigt utroligt hvad der sker hos jer, tænk at lchf kan fylde så meget i den offentlige debat hos i Sverige og vi hører INTET i Danmark, ikke det mindste skvulp!! Her er nøglehullet stadig det eneste rigtige og vi er et fåtal, der supporterer mejerierne via fedtskatten:)
  44. Jerker
    #40:

    "även om det inte visat sig i hjärt-kärlsjukdom ännu, säger hon." Jag tycker den satsen är den mest intressanta. De lär få vänta på det! Detta är ju bara ett antagande, och första halvan av meningen: "Vi har fått sådana signaler från forskare" är så vagt formulerad att jag är övertygad om att det inte håller för en närmare granskning.

  45. Sarad
    Igår kom jag hem från en jobbresa. Det första jag såg på planet mot Arlanda var den här DN-artikeln. Då kände jag mig verkligen hemma igen :)
  46. Herbert Leandersson
    Livsmedelsverket verka sitta trångt. Att säga att problemet är att folk inte följer deras råd och därför är sjuka är en oförskämdhet. Om endast 3 % äter LCHF, vad äter de övriga 97 %en när de inte äter enligt Lmv?
    När nu Livsmedelsverket visat sig icke trovärdiga, varför får de fortsätta?
  47. Nyckelhålet säger ju ingenting om maten är bra och naturlig, det är en missledande märkning. Att statliga verk fortsätter med gamla råd eller tvekar att komma med nya tror jag mer handlar om politik och ekonomi, EU regler och rädsla att stöta sig med unionens alla matproducenter...
  48. EmHå
    Nyckelhålet är en alldeles utmärkt märkning som gärna får vara kvar; då ser jag ju direkt vilka produkter jag ska undvika! :o)

    Dessvärre är min arbetsplats lunchrestaurang s.k nyckelhålscertifierad, vilket gör att man kan se sej i stjärnorna efter något som går att äta den dag man av någon anledning inte har en matlåda med sig...
    Det är margariner och oljor i maten, becel till brödet och skysåser i långa banor, magra dressingar till salladen som mest består av... ja, inte vet jag, men inget som lockar förtäring i alla fall...
    Köttfärssåsen består av mer morötter än färs, utblandad med blaskigt tomatvatten och redd med mjöl till något som håller ihop hjälpligt. Dessutom blandas den fattiga såsen ner i ett berg med pasta så man får inte välja själv hur mycket eller litet pasta som önskas, så för 10 gram protein och 1 gram fett misstänker jag att man får i sig omkring 250 gram kolhydrater... Jag är hungrigare en halvtimma efter "maten" än vad jag var innan...

  49. Sarad
    EmHå, precis så tolkar jag också nyckelhålsmärkningen :)

    Jag gissar att ni har en Amica-resturang på jobbet. Det har vi och det är precis samma där.

  50. svaqnte börjesson Mattips
    Skit i Amica-lunchreturanger, de som jobbar där har absolut ingen koll på mat-skulle dom haft det skulle dom jobba på en riktig resturang med schyssta råvaror :) inga riktiga kockar jobbar på sådana ställen !!!!

    Svante

  51. Jan-Erik
    Det är väl inte konstigt att Livsmedelsverket håller på sin tro med alla de pengar som bl.a. kommer från margarinindustrin till SLV. Undrar egentligen hur korrupt det är inom SLV. Kommer Ni ihåg professorn som var fullständigt neutral och som sa att det inte var farligt med cigaretter. Han var som sagt neutral ända tills att de uppdagades att han var betald av Philip Morris. Samma tendens finns i Sverige hos en del forskare som med näbbar och klor rackar ner på sina motståndare så det står härliga till. Ni minns kanske hur ofarligt svininfluensavaccinet var, nu har vi facit. Hur mycket pengar gick till de forskare som talade om att det var ofarligt, det får vi aldrig veta.
  52. "Samma tendens finns i Sverige hos en del forskare som med näbbar och klor rackar ner på sina motståndare så det står härliga till. Ni minns kanske hur ofarligt svininfluensavaccinet var, nu har vi facit. Hur mycket pengar gick till de forskare som talade om att det var ofarligt, det får vi aldrig veta."

    Jan-Erik - väl talat.

  53. Helen
    I tidningen Må bra senate nummer är det komiskt att se hur man börjar vackla om maten i recepten. Man räknar fortfarande kalorier i receptwn men tex i en omelett ingår det 1/2 msk SMÖR. Men så är det osten: 17% fett i den ska det vara. Något börjar hända men det livsmdelsverket varnade för, att man skulle äta lika mycket fett och ändå äta socker, har man just gett råd m i deras recept. Kan snälla Kostdoktorn prata med dem så de inte vilseleder folk. Tack o lov att de inte kallar sin mat lchf. Damer som gör dessa recept har inga problem med vikten och har aldrig behövt oroa sig för vikten eller överätande. Därför borde du berätta för de mindre vetande om detta. Helen
  54. Ulla Kraftling
    I vår kommun kommer man till hösten att återinföra lättmjölk och lätta/becel i skolbespisningarna.
    Om inte riskerar man böter pga livsmedelsverket sägs det.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar