DN Debatt idag: Kostbehandling kan spara miljoner

Idag har den nystartade Kostfonden en artikel på DN Debatt om hur vi behöver finansiering av bättre kostforskning för att kunna förbättra folkhälsan:

”Kostbehandlingar kan spara miljoner i diabetesvården”

Man skriver att lågkolhydratkost (underförstått) genast kan spara 15% av kostnaden för insulin till Sveriges diabetiker och bara det skulle spara 100 miljoner kronor i Sverige varje år. Det är snarast en underdrift. De som testar strikt LCHF brukar kunna minska insulindoser med runt 50%, ofta mer.

Artikeln är undertecknad av Kostfondens imponerande vetenskapliga råd samt även ordföranden för Diabetesorganisationen i Sverige och ordförande i Mag- och tarmförbundet (en mindre studie om IBS är högt prioriterad av Kostfonden så fort det finns de relativt begränsade medel som krävs).

Vill du stödja Kostfondens arbete för att organisera bättre forskning om (lågkolhydrat)kost och hälsa i Sverige? Du kan anmäla dig för gratis nyhetsbrev samt om du önskar bli månadsgivare här. Kostfonden har 90-konto.

Mer

Hur du blir friskare från diabetes – ny kursvideo

”På det hela taget har jag fått ett helt nytt liv”

Svenska Diabetesförbundet öppnar upp för LCHF!

”Hon fick panik och sade att jag skulle dö…”

Den bästa nya filmen om lågkolhydratkost – gratis och på svenska, bara på Kostdoktorn!

”Det får du INTE säga…”

 

41 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majoren
    Man missar elefanten i rummet när man pratar om hur mycket som sparas på minskad insulinanvändning. Det är i kölvattnet av diabetes som vi hittar de överlägset tre största kostnaderna och resursslukarna; hjärtkärlsjukdomar, cancer och demensvård.
    Svar: #23, #24, #27
    Läs vidare →
  2. Lars-Erik Litsfeldt
    Ju mer man tänker på det desto självklarare att SLV borde vara med och stötta detta initiativ. Det är lite misstänkt annars. Har SLV som mål att stå på konsumentens sida? Vore intressant att få ta del av deras nekande svar och se argumenten om de tillfrågas.
    Svar: #14, #16
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Sandras LCHF-blogg
    Kanonbra!

    Livsmedelsverket borde sluta med fjantiga kampanjer och i stället ge en stor del av sin budget till Kostfonden. Det är faktiskt våra skattepengar det handlar om.

  2. LenaK
    Wow! Det rör på sig. Bäva månde etablissemanget!!
  3. Lars-Erik Litsfeldt
    Ju mer man tänker på det desto självklarare att SLV borde vara med och stötta detta initiativ. Det är lite misstänkt annars. Har SLV som mål att stå på konsumentens sida? Vore intressant att få ta del av deras nekande svar och se argumenten om de tillfrågas.
    Svar: #14, #16
  4. I Like Neil Young
    Jag tänkte komma med en lång drapa om funktionen av demokrati , politik...o.s.v men jag låter bli.
    Jag nöjer mig med att konstatera att det alltid är jobbigt för ett etablissemang att se mattan dras bort under fötterna på dem...speciellt när det är en gräsrotsrörelse som drar.
    Trögrörlighet kostar...
  5. I Like Neil Young
    Men å andra sidan - om vi antar att Livsmedelsverket har en delvis annan agenda än ren folkhälsa (läs korrupt statlig myndighet).Då är det hela helt följdriktigt, ingen vill se bättre generell hälsa för diabetiker - det innebär ju direkt sänkta inkomster för läkemedelsbolagen.
    Det kan låta brutalt men jag tror det är dags att sluta blunda.Vilken annan orsak kan det finnas?
    Dumhet? Jag antar att många på livsmedelsverket är högskoleutbildade...är det en garant mot dumhet?
  6. Jaa menee
    Lite OT. Men inte mycket: Läkaren, ”LCHF skyddar mot prostatacancer”
    http://fethalsa.wordpress.com/
  7. BJA
    Det stör mig att vi hela tiden drar upp livsmedelsverket. även om råden som SLV ger gällande kost är en skandal så håller dom på med nån slags missriktad hälsovård. Dom har inget med sjukvård att göra (bortsett från att dom hjälper till att skapa patienter).
    Dessutom glömmer vi att livsmedelsverket har viktiga uppgifter när det gäller grönsvärden, toxiner, rent vatten osv.
    Svar: #10
  8. Henrik
    Ann Fernholm med flera kanske blir de som vrider klockan rätt igen.
  9. Walter Levy
    Fantastiskt välskriven artikel. Kostfonden har fått en flygande start - kul! Hoppas det finns några politiker som tar upp bollen.
  10. Anne
    Håller med dig lite! Tycker att SLV borde granska maten som finns i våra butiker. Kolla vad de innehåller, skapa regler för vad som får kallas för vad. Skapa regler för vad mat får innehålla osv. De ska inte hålla på med kostråd. Åtminstone inte så länge de är sponsrade.
  11. Per Wikholm
    Livsmedelsverket och alla dess citerade religiösa nutritionister är helt fel ute. De tror att sanningen om kost står att finnas i en stavmixad coctail av ungefär lika delar observationsstudier baserade på enkäter och musstudier baserade på gravt inavlade möss som inte ens är representativa för möss (som vi evolutionärt skilde oss ifrån miljontals år innan den siste dinosaurien vandrade på jorden för 65 miljoner år sedan).

    Här är min analys av et hela:
    http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10500/Ann-Fernholm-...

  12. SGK
    Skrev så här hos Per W:
    "Vår diet är en tickande bomb" kan man läsa om i Aftonbladet ( http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19852976.ab ), en rubrik som låter lovande, men som vanligt är det varning för rött kött, fett och socker (jo, det sistnämnda stämmer ju), och rådet är att lägga mer grönt på tallriken (vilket är helt okej, men mina tallrikar är för små för att rymma mer grönt) och även att äta mer frukt.

    Det verkar som att det för många forskare är helt omöjligt att förstå att de grupperar livsmedel helt fel. Fett (och sannolikt naturbetat rött kött) ska grupperas in i det nyttiga, och frukt kan ses mer som godis, något många av oss möjligen kan äta nån ibland, men många bör undvika helt.

    Svar: #17
  13. Tuva
    Ännu ett lysande inslag från Catalyst i Australien.
    http://www.abc.net.au/catalyst/lowcarb/default.htm

    "Low carb diet: Fat or fiction"
    Kolla in den!

  14. Kerstin Åstrand
    Hej, jag har tryckt fel, jag gillar dig o dina böcker o recept. Mvh
  15. mia
    Bilden föreställer en blodsockermätare tror jag
    Skulle det vara möjligt att alla fick såna gratis i förebyggande syfte?
    Nu får man väl en sån bara om man redan har diabetes?
    Svar: #18, #19, #30
  16. Frida D
    Har SLV som mål att stå på konsumentens sida?

    Nej. De står på producenternas sida. Om det är ett mål vet jag inte. Självmål kanske.

    http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Livsmed...

    Svar: #33
  17. Walter Levy
    Sluta racka ned på frukt. Kostfonden skall ägna sig åt viktig forskning där vi behöver veta mer, t.ex. om mekanismerna bakom LCHF-kostens hälsofördelar. Det har redan gjorts tillräckligt med forskning på frukt för att säga att det är bra mat. Frukt är otroligt mycket bättre än godis. Ät frukt om Du vill, strunta i det om Du känner för det. Men sluta kämpa mot väderkvarnar.

    Fruktos i stora mängder kan nog vara negativt, men det är prov på dåligt omdöme att likställa frukt med raffinerad fruktos. Frukt är mer än enbart fruktos. Frukt innehåller mikronutrienter och fibrer.

    Svar: #21
  18. L
    Blodsockermätare kan du säkert få gratis om kontaktar ett läkemedelsföretag Det är mätstickorna som kostar pengar. Dom finns på apoteket men icke diabetiker får betala själva, Dom kostar några kronor styck.
  19. WN
    Bilden föreställer en blodsockermätare tror jag Skulle det vara möjligt att alla fick såna gratis i förebyggande syfte? Nu får man väl en sån bara om man redan har diabetes?

    Man kan beställa blodsockermätare gratis från Abbott, http://www.abbott-diabetes.se/?id_site=1&id_item=178
    Beställde en för ett tag sedan och kollar ibland. Är själv ganska nöjd med ett BS på 4,5, taget 1,5 timme efter brunch. Äter liberal LCHF och är inte diabetiker.

  20. mia
    Tack snälla WN
  21. SGK
    För mig blir det mycket konstig att klumpa ihop frukt och grönsaker. Det är väldigt stor skillnad på att äta 500 g frukt och att äta 500 g ovanjordsgrönsaker. Grönsakerna ger mycket mer mikronutrienter, och mycket mindre sockerarter/kolhydrater. Jag väljer mycket hellre ett näringstätare livsmedel, och slipper därmed också de besvär jag dragits med fram tills jag drog ned drastiskt på kolhydrater. För mig är livskvalitet mycket viktigare än att äta frukt.
    Svar: #25
  22. Majoren
    Man missar elefanten i rummet när man pratar om hur mycket som sparas på minskad insulinanvändning. Det är i kölvattnet av diabetes som vi hittar de överlägset tre största kostnaderna och resursslukarna; hjärtkärlsjukdomar, cancer och demensvård.
    Svar: #23, #24, #27
  23. I Like Neil Young
    Givetvis är det så. Och räknar vi in detta då har vi ju än mer inkomster till läkemedelsjättar bl.a.
  24. Minna
    Du har givetvis rätt! Men det är nog lättare att få politiker m fl att satsa pengar på forskning om kostnaden genererar en direkt besparing. Kanske en medveten smart strategi?
    Svar: #32
  25. Walter Levy
    Jag tar inte ifrån Dig Din upplevelse att Du mår bättre idag - det är väl fantastiskt. Men har Du provat att återinföra frukt i kosten? Jag är ganska säker på att Du skulle fortsätta må lika bra. D.v.s. det finns inget som talar för att frukten gav Dig problemen. Det fanns säkert betydligt värre bovar i Din tidigare kosthållning, eller hur? (Om Du är som de flesta av oss har Du säkert tidigare ätit en hel del näringsfattig mat som pasta, bröd, kakor, läsk, saft o.s.v.) Fokus på näringstäta högkvalitativa livsmedel kommer man mycket långt på, med eller utan frukt.

    Grönsaker är fantastisk mat, frukt är bra mat.

    Svar: #29
  26. Buster.
    Livsmedelsverket ska öka D vitamin-berikningen 2015 och det är väldigt bra.
    http://www.youtube.com/watch?v=XWG6rlv7F5w&list=UUDpWAZb507uwJm1...
    Svar: #34
  27. Walter Levy
    Självklart finns det hur mycket pengar som helst för samhället att spara genom bättre kosthållning. Men jag tycker det är elegant att bara referera till en handfast och direkt besparing. Annars låter det ju som att vi redan har alla svaren. Och då behövs ju ingen forskning, och inga forskningspengar...
  28. SGK
    Varför ska jag ändra ett fungerande koncept? Jag har räknat på mitt intag av vitaminer och mineraler en vanlig dag och kommer upp i RDI av allt utom D-vitamin, och det finns inte i frukt (men i pillerform). Varför är det viktigt för dig att alla äter frukt? Jag förstår inte. För övrigt är jag inte intresserad av att lägga in mellanmål när jag är så mätt och nöjd på de högst tre mål jag äter per dag. Och när jag ätit min frukost eller middag så är jag inte sugen på något mer.

    Det är väldigt tydligt att kolhydrater bidrar till mina besvär, oavsett källa. Sen kan jag avslöja att jag inte är som de flesta, jag har alltid ätit vad som ansetts nyttigt, har undvikit godis, läsk, kakor, chips osv. eftersom det är onyttigt. Dock åt jag bröd (Sport+) och pasta (fullkorn såklart) och minst en frukt varje dag. Men när jag av en slump började med LCHF försvann de besvär jag lidit av i hela mitt liv.

    Svar: #31
  29. SGK
    Min kommentar nr 28 var alltså ett svar på Walters kommentar nr 25.
  30. Fjutt
    mia, jag är diagnosticerad typ 2 och har inte fått någon blodsockermätare.
    Bor inom Västra Götalandsregionen och det är väl så att det är olika i olika landsting.
    Har också hört att på en del håll delas de ut.
  31. Walter Levy
    SGK, ber om ursäkt om Du känner Dig angripen. Du behöver verkligen inte äta frukt, vilket jag försökte skriva flera gånger. Det viktigaste är att Du mår bra och har fina hälsovärden. Jag reagerar bara på att Du verkar tro att frukten bidrog till Dina (f.d.) hälsoproblem trots att det inte finns några belägg för det.
    Detta verkar vara väldigt vanligt inom LCHF-kretsar och bidrar till att vi ibland får "sektstämpel". D.v.s. man ändrar kosten till LCHF, får en massa hälsovinster och så tror man att ALLA ändringar som gjorts har bidragit till hälsovinsterna. Problemet är att ingen vet vad som är mekanismen bakom LCHF-kostens fördelar. Det finns många hypoteser kring insulin, fruktos, kvalitetsmat med mera som kan vara rätt eller fel. Det är just denna viktiga fråga som Kostfonden behöver reda ut, som jag uppfattar det.
  32. Majoren
    #24 Minna och #27 Walter Levy; Håller med er om att en handfast och direkt besparing är ett bra politiskt lockbete!
  33. Lars-Erik Litsfeldt
    De får det stökigt. Så här står det också: "Livsmedelsverket arbetar i konsumenternas intresse aktivt för säkra livsmedel, redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen och bra matvanor."
    http://www.slv.se/sv/grupp3/Om-oss/Livsmedelsverkets-arbetsuppgifter/

    Fast i praktiken har man inte på länge haft konsumenternas bästa som mål.

  34. hemul
    Tycker inte jag. Jag tycker de ska låta bli att pilla med maten, speciellt ekoprodukter. Ska de pytta i D pyttar de säkert i syntetiskt A också som är omdiskuterat och kan vara skadligt. Jag väljer själv vilka tillskott jag vill ta, tack. Upplys - tvångsmata inte.

    MODERATOR! Jag tror jag anmälde Busters kommentar av misstag istället för att klicka på citera. Vore ju bra om det kunde göras ogjort i så fall. Förlåt, Buster. Det var verkligen inte meningen.

    Svar: #35
  35. Buster.
    Tack hemul för upplysning av kommentar missen...

    Här kan du se farmakologen Håkan Melhus på Aktuellt som
    säjer D förgiftningsfall skedde med mjölk på 40 och 50 talet.
    Mjölken måste då varit berikad med enorma mängder D vitamin.

    Att D vitaminförgifta sig via mjölk ser jag som totalt omöjligt.
    http://www.youtube.com/watch?v=ZhPPn_CVnmY&list=UUDpWAZb507uwJm1...

    Svar: #37
  36. LenaK
    På hjärtkliniken i Örebro ska man, enligt Tvärsnytt, efter nyår lägga om kosten till patienterna. I min enfald trodde jag förstås att man tänkte erbjuda lågkolhydratkost. Men nej, det var vegetarisk kost man har för avsikt att få patienterna att äta istället. Bort med köttet!
    Klinikchefen tyckte att det var deras skyldighet att försöka få patienterna att lägga om till vegetarisk kost.
  37. hemul
    Det var då inget att tacka för. Det var klumpigt av mig. Jag fick panik och skrek på moderator för jag trodde det var här man blev automatiskt avstängd efter ett visst antal anmälningar, men det var det nog inte vid närmare eftertanke.

    Det är inte D-vitaminet jag är rädd för utan A-vitaminet som alltid följer med. Men jag är av princip emot den här typen av åtgärder. Dessutom är hela idén korkad. Långt ifrån alla dricker mjölk i någon större omfattning. Ska laktosintoleranta och mjölkhatare alltså behöva drabbas av D-vitaminbrist i högre grad än resten av befolkningen? Bättre att upplysa om att man kanske bör ta tillskott. Som de gör blir ju en del utan och är det rätt som en del tror att A-vitaminet orsakar benskörhet så blir SLV skyldiga till några fler brutna lårbenshalsar också.

    Svar: #39
  38. Anders S
    Bara idag:

    Healing Parasite Infections

    Paul Chek, HHPFounder, The CHEK Institute

    http://digestionsessions.com/paul-chek-hhp/

    How to Kick Candida for Good

    Christa Orecchio, CHNFounder, The Whole Journey

    http://digestionsessions.com/christa-orecchio/

    Collateral Damage: How GMO Foods Wreck Your Gut and Cause Food Allergies

    Jeffrey SmithAuthor, Seeds of Deception

    http://digestionsessions.com/jeffrey-smith/

    Schema:

    http://digestionsessions.com/schedule/

  39. Fredrik Söderlund / moderator
    # hemul
    Efter ett flertal anmälningar från olika läsare så hamnar inlägget automatiskt i moderatorernas granskningsmapp. Det sker inte heller någon automatisk avstängning efter flera anmälningar utan det måste göras manuellt, vanligen efter varningar och mailkonversation från oss moderatorer. Lyckligtvis är detta ovanligt, besökarna sköter sig mycket bra på Kostdoktorn m.h.t det stora antalet besökare.
  40. Buster.
    I Sverige lever vi länge men blir allt sjukare. Vi är storförbrukare av mediciner mot högt blodtryck och liknande. Diabetes hålls i schack med tabletter och insulin. Cancerfallen ökar.
    Tittar man på hur det ser ut i Japan så ser man att livslängden är hög och människor är friskare.
    http://dalaglitter.com/2012/12/20/japaner-lever-langst-och-ar-friskast/
  41. Anders S
    Re: #40

    Japaner äter natto. Över 700 000 ton natto produceras årligen i Japan. Natto är rikt på vitamin K2 (menakinon 7).

    http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/20...

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av