Dietistrådgivning om LCHF i Stockholm!

Jessica-Miregård

Detta är också en viktig del i den pågående matrevolutionen. Inte bara läkare och sjuksköterskor utan även allt fler dietister börjar uppdatera sina kunskaper och ge råd om LCHF. Dit hör definitivt dietisten Jessica Miregård.

Miregård jobbar på Sundbybergskliniken i Stockholm och där kan man söka utan remiss. Besök kostar bara 100 kronor och frikort gäller. Är du exempelvis typ 2-diabetiker som vill ha hjälp med vägledning kring lågkolhydratkost? Oroar du dig för att avfärdas av sjukvårdspersonal med bristande kunskaper i ämnet? Om du söker hos Jessica Miregård kan du vara säker på att du slipper sådant och istället får kompetent hjälp. Dessutom är hon mycket trevlig, jag har mött henne ett par gånger.

Sundbybergsklinikens hemsida

PS: Det ska bli intressant att se hur mer bakåtsträvande dietister reagerar när allt fler kollegor ”kommer ut” som positiva till lågkolhydratkost och öppet hjälper diabetiker till friskare liv. Vad tror du?

 

38 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Emelie
    Jippi! utbildar mig själv till dietist så detta är roligt att höra, har varit orolig att jag ej kommer få behålla legitimationen men detta är fantastiskt roligt att höra!

    Flera i min klass och under verkar positiva till lchf och paleo!

    Läs vidare →
  2. Majoren
    Ledningen i dietisternas riksförbund (DRF) har ju efterlyst en "nationell strategi mot LCHF".

    När ska de förstå att de redan förlorat?

    Vi kommer nu att få se ett strömhopp av unga kloka orädda dietister med förmåga att tänka själv som inte böjer ned sig för hot om avstängning eller anmälan av DRF:s fettskrämda ledning.

    Dietister behövs mer än någonsin, dietister som faktiskt kan hjälpa människor att bli friska vilket Jessica Miregård kommer att lyckas utmärkt med.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Kanon. Jag tror att fler måste hänga på helt enkelt. Jag försökte prata med de på sömnenheten om det då jag var på Skövde sjukhus. Jag har sömnapne och det är många som har det som behöver gå ner massor i vikt. Men det går inte. Man ser hur skeptiska de är...
    Svar: #17
  2. Jag utbildar mig för närvarande till kostrådgivare och har valt att gå en "traditionell" utbildning helt enkelt för att jag vill ha en bred bas att stå på och för att jag ska kunna förklara varför jag tycker att vissa råd som vi länge sett som allenarådande idag med den kunskap vi har inte är det.
    Jag är för en kraftig begränsning (eller optimalt en total uteslutning) av socker och vetemjöl och är inte ett dugg rädd för fett.
    Jag tror att många felaktigt tror att LCHF handlar om att dricka två dl grädde till frukost samtidigt som vi knaprar i oss stekt bacon. Det tror jag är mindre hälsosamt ;-). Men fett är inte farligt.
    Det vi definitivt ska göra i större utsträckning är att äta mer grönsaker :-).

    Tack för allt det fantastiska jobb du gör. En sann inspirationskälla :-).
    Med ljus och värme från Ulrika Gabriel

    Svar: #10, #19, #31
  3. M
    Jag tycker att det här är alldeles underbart helt enkelt, hoppas på fortsatt positiv utveckling 🙂
  4. Håkan
    Hej Kostdoktorn, kanske dags att lägga upp en sida på kostdoktorn.se med referenser till moderna dietister?
  5. Sivan
    Å vad glad jag blir! Jag kommer att sova så gott i natt 🙂
  6. Härligt...
  7. Majoren
    Ledningen i dietisternas riksförbund (DRF) har ju efterlyst en "nationell strategi mot LCHF".

    När ska de förstå att de redan förlorat?

    Vi kommer nu att få se ett strömhopp av unga kloka orädda dietister med förmåga att tänka själv som inte böjer ned sig för hot om avstängning eller anmälan av DRF:s fettskrämda ledning.

    Dietister behövs mer än någonsin, dietister som faktiskt kan hjälpa människor att bli friska vilket Jessica Miregård kommer att lyckas utmärkt med.

  8. Emelie
    Jippi! utbildar mig själv till dietist så detta är roligt att höra, har varit orolig att jag ej kommer få behålla legitimationen men detta är fantastiskt roligt att höra!

    Flera i min klass och under verkar positiva till lchf och paleo!

  9. Leif N
    Jag blir bara så glad inombords
    när jag ser att människor börjar ta till sig av sådant som kan hjälpa medmänniskor de omges av och inte räds att själva 'vända ryggen mot' förlegade "sanningar" som fram till dess, har omhuldats av dem vars egna 'sanningar' har burits fram av dem som har tjänat pengar på medmänniskors ohälsa.

    Ännu ett steg framåt
    mot öppenhet, sanning, ärlighet och tlltro till det som alltid har legat naturligt och öppet, för den som har velat se.

    (Riktig mat. Inte framställd (industrifamställd) sådan.
    Naturlig mat.
    Ingen konstgjord sådan (Lättamargarin och Becel)).

    Ännu ett steg från
    dolda sanningar. Där vetenskap har sålts. Sanningar har undanhållits. Där ingen har velat (vågat) att träda fram. För att de som styrt till dags dato, har formats av andra sanningar, där pengar har format agendan och slutresultaten. . . .

    Det finns hopp . . . inför framtiden . . . När ärligheten och sanningen får råda. 😉

  10. Magnus
    Fast nyttigare med grädde och bacon till frukost än lättmjölk och macka.
  11. Thomas H
    Märkligt att dietistförbundet inte märker åt vilket håll vinden blåser.......... 😉
  12. Linn
    Utrolig bra, tommelen....! 🙂 Kommet mye lenger i Sverige på dette feltet, I Norge henger fremdeles staten og helsevesenet etter... 🙁 Jeg skriver min bachelor i sykepleie om sammenhengen mellom diabetes type 2 og kosthold, og formålet er å øke kunnskapen blant helsepersonell om hvilket kosthold som er best egnet til å behandle/reversere diabetes type 2, veldig spennende....! Kan tro det ble dynamisk da prosjektbeskrivelsen skulle legges frem for en gruppe studenter... Ikke alle som deler vårt syn dessverre....!
    Svar: #18
  13. LenaK
    I TV4 kl 09.20 idag ska Stefan Rössner avliva myter om mat. Vad tror ni? Kommer han att avliva myten om det mättade fettets farlighet...... 😉
    Svar: #14
  14. tombola
    Den största myten är ju Rössners egen hallonbåtsbantning där han envist bortser från matens hormoniella inverkan,,,
  15. Farmor kaisi
    Underbar utveckling! Spännande!
  16. Emelie
    Jag sökte utbildningar igår och då blev det dietist och kostvetenskap!! Nu ska det bli ändring! 🙂 Ville inte söka dietist först eftersom det jag var rädd för är att inte få ge ut de kostråden jag tror på men det verkar som att de kommer gå galant då 😉 förresten.. vad är de för fel på grädde? och bacon? om det är sidfläsk helst. 2 dl grädde kan man nog få i sig om man är man. Jag kan få i mig 1 i alla fall minst 😉
  17. Bosse
    Fråga dem gärna hur det är möjlig att sluta snarka efter bara fyra dagar med LCHF?
  18. Maria
    Hei Linn!

    Jeg skriver også sykepleie bachlor nå, men valgte å ikke skrive om dette tema, da jeg ikke orket tanken på å måtte forsvare meg i presentasjon av prosjektbeskrivelsen, men topp at du gjør det!! (nå angrer jeg litt:))
    Jeg har møtt mange i praksis som har vært positive og nysgjerrige til paleo, særlig når de ser lunsjen min:) Lykke til!

    Går du i Oslo?
    Hilsen Maria(HIOA)

    Svar: #28
  19. Det skulle vara intressant om du berättar vad som är ohälsosamt med att äta bacon och dricka grädde till frukost? Jag tycker ditt inlägg är något motsägelsefullt.
    Svar: #36
  20. Christina.S
    Lena K! Tyvärr tror jag den gamle stöten till professor (fint ska det låta) defenitivt inte kommer att tillfredsställa dina önskemål. Kommer att se och höra men har inga förväntningar.
  21. Bengt
    Det är riktigt stort, Jessica, för att ha lyckats med detta har du fått kämpa kan jag tro, Lycka till.
  22. Gunnar
    En trevlig trend, och man hoppas fler dietister hoppar på lågkolhydrattåget, för snart är tallriksmodellsdietisterna lämnade vid stationen, ensamma och och utan framtid.
  23. LenaK
    Haha, Tilde är för rolig! När hon just förannonserade inslaget med Rössner hade hon nyligen sett honom inta frukost, vitt bröd med smör och ost. "Där avlivade han tre myter på en gång", sa Tilde. Kan det vara myterna om fibrer och mättat fett? Men vilken är den tredje?
  24. Ari
    Äntligen! Som Gert Fylking brukade säga. 🙂

    Det måste vara fel på mig som äter LCHF och har aldrig köpt bacon. Jag kanske skulle prova.

  25. Glädjande att läsa!
    Själv har jag nyss fått höra under en föreläsning i näringsfysiologi (iofs på ssk-programmet och inte dietist-programmet) att vi absolut inte får rekommendera lchf eftersom denna kost inte kan sägas vila på "vetenskaplig grund".
    Sjuksköterskan som föreläste var för övrigt diabetes-ssk. Det kom direkt en del frågor angående lchf och hon talade delvis emot SLV när hon svarade. Hon kanske själv var en lchf:are innerst inne 😉 Bl a så ville hon vara väldigt tydlig med att säga att lchf verkligen fungerar och hon tog sig tid att förklara om varför lchf ger stabilt blodsocker, viktnedgång, tydliga mättnadskänslor m.m. Det blev närmast tragikomiskt när hon avslutade lovsången till lchf med att säga; -denna kost får vi absolut inte rekommendera! Frågan om man ska välja Lätta eller Bregott kom också upp; hennes svar var -välj Bregott. Ska vi välja margarin eller smör då, frågade en annan. - Smör, absolut, svarade läraren. Hon såg dock lite ansträngd ut när hon svarade på fett-frågorna...

    Citat från SLV's hemsida: "Det är svårt att följa näringsrekommendationerna om smör används till smörgås och i matlagning."

    På PP-presentationen var det angett olika exempel på obalans i fettintag, kolhydratintag etc. För mycket fett ger för stort energiintag och ökar risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
    För högt kolhydratintag däremot kan ge för högt energiintag MEN det är "mycket liten risk" att kolhydratintaget blir för högt. Jag trodde knappt mina ögon och öron. Då hade samma person just förklarat att kolhydrater och socker är "samma" sak. Men risken för att individer i Sverige ska äta för mycket kolhydrater är mycket låg?!

    Den dagen flertalet av dietisterna börjar se lågkolhydratkost som ett alternativ så har verkligen hjulen satts i rullning.

    Svar: #27
  26. Rosa
    Vad jobbigt det måste vara att behöva ljuga som lärare för att man inte får säga nåt annat. Detsamma gäller lärare i grundskolan. Min son(12år) ringde mig smått förtvivlad häromdagen. De hade undervisning i kostcirkeln och hade fått tre rätter som de skulle säga vilken som var bäst. Alla var dåliga tyckte han, alldeles för mycket kolhydrater. Jag tror ju på lchf, svarade han min fina ängel. Vad ger man för råd som mamma då? Jag sa, ta den du tycker verkar bäst och så skriver du till att man tar bort kolhydraterna och lägger till lite fett. Det är ett sätt att skapa debatt och komma vidare i utvecklingen. ALLA måste dra sitt strå till stacken.
    Vi måste börja ha lite civilkurage till mans. Våga säga att så här tycker jag! Det försöker jag göra och även lära mina barn att stå för vad de tycker även om andra tycker olika. Det är ok, men man måste kunna diskutera.
    Svar: #29
  27. EvaLi
    Karin - intressant det du skriver. Tror det är många, många inom vården som är ganska vilsna och undrande. Vad din lärare sa tyder på det, jag tror inte hon är ensam.

    Jag tror det blir som med amalgamet - när tillräckligt många har förstått och politiker agerar - då sker en radikal ändring - motståndarna rättar in sig i ledet - KLART!

    I DET läget rättar nog matindustrin in sig i ledet också, vilket naturligtvis är till fromma för dem som inte vill eller orkar laga mat från grunden. "Utbildning" i hur man läser en innehållsdeklaration och näringsinnehåll är dock nödvändigt men visst går det att ordna. Bättre att tjata om det än att "skrämma fettet ur folk". Heja alla dietister här på tråden - ni kommer att göra skillnad - LYCKA TILL

  28. Linn
    Hei Maria.... 🙂

    Så gøy å se at du deler dette synet....! 🙂 Går du i Oslo...? Jeg går på Kjeller..
    Jeg brenner sånn for dette temaet så når bachelor skulle bestemmes var det
    Ikke noe annet alternativ...! 😉
    Merkelig og gøy å se kommentar fra en medstudent her på denne siden... 🙂
    Takk, masse lykke til til deg også Maria... 🙂

  29. Sivan
    Mitt barn råkade ut för samma sak för några månader sedan. Svårt när hemkunskapsläraren är totalt fettskrämd och stel! Det blev någon slags kompromiss med LCHF-inslag, annars hade nog betyget rykt :-/
  30. hemkunskapsläraren
    Det är tur att jag kommer ut som
    färdig lärare snart då ;-). Det finns lchfare i alla yrken:-)
  31. Ethel Loberg
    "Det vi definitivt ska göra i större utsträckning är att äta mer grönsaker"

    Det är vad vi just gör, efter att ha gått över till LCHF plus att vi ökar det mättade fettet rejält.

  32. Barbro Graeffe
    Det krävs mod för en dietist att ta detta steg! Grattis!
  33. Hej!

    Inte behöver sjuksköterskor säga att de inte får rekommendera LCHF.
    Det får de visst!
    SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) har ju sagt att Annika Dahlkvists råd vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
    De har också sagt att Livsmedelsverkets kostråd vilar på "mycket bräckligt vetenskapligt underlag" (= de har inget stöd i forskning som är fri från inblandning från mat- och läkemedelsindustri.)

    Så alla inom sjuk- och hälsovård kan rekommendera LCHF för alla, speciellt de med viktproblem och metabola sjukdomar.
    De med diabetes är ju som vi andra - bara lite känsligare för socker.

    Svar: #34
  34. Thomas H
    Jo men det hemska är väl Eva att många fortfarande tror att dom inte får....
    Dvs. SBU senaste kontroll av diabeteskostråden med sina rekommendationer nådde inte ända fram (otydliga?)! Sorgligt, när så mycken ohälsa kunde blivit mindre tidigare!
  35. Anki
    Hej! Jag undrar om du kan rekommendera någon bra dietist i Malmö som har samma inställning till LCHF och som förstår det här med sockerberoende?
  36. Lennart N.
    Skulle också vilja ha svar på denna fråga? Vad är det i grädde och bacon som är ohälsosamt?

    Egentligen tror jag att svaret är enkelt. Även i mitt fall känner jag någon som knackar mig på axeln och säger när jag tillreder en dylik frukost: "Hörrudu! Vad sysslar du med egentligen!?"

    Det är alltså decennier av "felprogrammering" som inte är helt enkel att bli av med oavsett vilket virusprogram i form av LCHF-litteratur, bloggar m.m. man kör. Kan också tänka mig att det ingår att fostras fettsnålt i dietisters och kostrådgivares grundutbildning men jag vet ju inte säkert? 😉

    Svar: #37
  37. Sektslaktarn
    Massa animaliskt mättat fett som ökar risken för cancer och hjärtinfarkt. Svar nog?
  38. 1 kommentar borttagen
  39. Kerstin Ek
    Jessica Miregård kommer att sluta på sundbybergskliniken någon som vet var hon skall göra å kan man gå till henne någon annanstans ?
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av