Nyheter

Expressen larmar om ”fettdieten”

Expressen

I dagens Expressen larmar man om LCHF-kost:

Larm: Fettdieten kan vara farlig / Anna Bäsén: Mer forskning behövs om fettkosten

Vad jag kan se rör det sig om en fem dagar lång studie som visar minskad koncentrationsförmåga etc. (förväntade omställningsbesvär?), en observationsstudie som inte kan visa något säkert, samt dietistförbundets gamla insamling av spridda anekdoter.

Jag ser inga större nyheter bakom ”larmet”, men mejlade Ljungkrona-Falk och frågade exakt vilka studier hon hänvisar till. Någon som vet?

 

1 2 3

115 Kommentarer

  1. Miller
    Theresa 92
    Ja det finns mycket information på webben, men också många som granskar, man ser snabbt vilka bloggar o siter som är trovärdiga.
    Tidigare idag tog jag 5 minuter för att läsa på om Atkins död, för att vara säker på att Rössner inte hade något rätt där heller.
    Bästa källan jag minns just nu var CNN's rapport om dödsfallet, samt Atkins änkas officiella 'statement' samt referenser till läkarutlåtandet och snopes.com brukar vara bra. I ett nötskal ligger det till såhär; Atkins hade visserligen problem med hälsan - detta hade han berättat om tidigare i media (bla Larry King) - men döden kom 17 efter att hamnat i koma från ett fall april 8e.
    Och yes, det kan vara ganska isigt i New York i April. Borde finnas historiska väderdata.

    Hursomhelst, en fetma "expert" som insisterar på att sälja vandringsmyten om Atkins frånfälle - och antingen avsiktligt ljuger (antagligen) eller helt enkelt är för överlägset arrogant för att dubbelkolla har inte mycket människovärde.

  2. Hälsa är livet
    Alla dessa studier... Det är bara att tänka efter lite för alla de som inte har greppat fördelarna med lågkolhydratkost. Att ställa sig frågor som: Vad åt våra grott-bosatta föfäder? Varför har folk världen över blivit fetare och sjukare de senaste decennierna? Vad skiljer dagens folk från stenålderns samlare och jägare? Samt att lyssna på oss alla som blivit friskare och mer välmående av LCHF. Om tveksamma betänker dessa faktorer skulle de nog inte vara lika negativa. Själv har jag blivit kvitt kronisk IBS och magkatarr. Tack för mig.
  3. Johanna Lindman
    HAHAHA, 5 dagars studie, vilket SKÄMT!!!!
  4. Jag står fast vid min kommentar på FB. Det hade varit intressant att se vem som betalar hennes lön. Axa eller kungsörnen. Sen är det som alltid i lilla landet lagom. Man får lov att existera så länge man tycker, tänker, ser ut, och beter sig som den stora massan. Det är det som är så jädrans trist med Sverige i allmänhet. Dessa så kallade allvetande dietister måste en gång för alla lära sig att LCHF inte är en diet. Men som min kompis Fredde säger. "Sent ska syndarn vakna!"
  5. LC-vegetarianen
    Sen tycker jag generellt att det kan vara värt en funderare på VILKET typ av fett livsmedel man väljer att använda. Rött kött, ägg eller kyckling från de sämre delarna av den köttindustri vi idag har (ni kanske har följt GP:s serie för nån vecka sedan?) kanske kan vara farligt av andra orsaker än att det innehåller fett, till exempel att djuren inte får näringsriktig kost, att de stressas och lever osunt, matas med massa mediciner för att överleva fram till slakt och så vidare. Problemet med alla sådana här studier av kost måste ju rimligtvis vara att de bakomliggande variablerna såsom vilken typ av kött, vilken typ av ägg, vilket typ av grönsak och så vidare som man äter påverkar resultatet på ett sätt man inte kan kontrollera!

    Själv äter jag halvvegetariskt (utesluter kött, kyckling och äter ibland fisk och ägg) och har just börjat prova på att ta bort kolhydraterna och sluta undvika fett. Det är ju helt underbart!! Jag singlar sakta ner mot min idealvikt, har jämn energi och är mätt länge. På min tallrik finns mycket avocado och kallpressat kokosfett, fina oljor och ostar! Alltid ekologiskt om det går. Utöver detta försöker jag äta levande föda i mesta möjliga mån. Har svårt att tänka mig att detta kommer att leda till hälsoproblem. Det får tiden utvisa, så bra som jag mår kommer jag att fortsätta med denna kost tills min kropp säger annorlunda!!

  6. Zepp
    Alla med någon insikt vet att den sk "vetenskapen" spretar åt olika håll, först gäller det att sålla bort strunt från sådant med substans.

    Sen så gäller att kolla av med verkligheten oxå.. skrivbordsprodukter är inget annat än teorem.

    Här har vi lite inblick i verkligheten!

    "En klar majoritet av alla hjärtinfarktpatienter har en patologisk sockeromsättning. Till den knappa fjärdedel som redan har en känd diabetes när de kommer till hjärtintensiven ska läggas en lika stor grupp tidigare odiagnosticerade diabetiker och ytterligare 40 procent med försämrad glukostolerans."

    http://www.diabetolognytt.se/detta_nummer_2_3_2006/artikel14.html

    "Med hjälp av metoden undersökte hon bilder av hjärtat från smala och feta personer med normalt blodsocker, feta personer som börjat visa förhöjda sockernivåer och feta personer med konstaterad typ 2-diabetes. Förutom upptäckten att fettinlagringar i hjärtat föregår diabetes såg forskarna att personer med onormal sockermetabolism hade signifikant mer fettansamlingar i sina hjärtan än personer med normalt blodsocker oavsett kroppsvikt."

    http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=10948

    När kartan och verkligheten skiljer sig åt måste alla fråga sig vad som är sant!

    Nu innbillar jag mig inte för en stund att dietister på något sätt är anorlunda än vanliga mäniskor, men det är knappast någon slump att det främst är dessa eller rättare sagt vissa framträdande som är de som rider i främsta ledet mot LCHF!

    Det är väl inte konstigare än att vissa misslyckade bantningsprofessorer vägrar inse att de är felutbildade, förde bakom ljuset och att de lärt ut fel kostråd?

    Och jag har väldigt svårt att tro att de som i dag utbildas inte tar intryck av den rådande debatten, och därmed får en helt annan inställning till kolhydrater och diabetes!

  7. annepanne
    ja vad ska man säga....när man ser löpan på Expressen...jag bara suckade!

    Men som någon annan skrev....jag måste ju gå på hur JAG mår och hur JAG känner mig...och eftersom jag känner sån enorm skillnad i min hälsa på "sketna" 5 veckor, och dessutom inte späker mig, pinar mig, utsätts för ständiga frestelser så lär jag ju fortsätta så länge jag lever o förmår.

    Jag känner mest ilska över att ha blivit så förbenat inlurad att fett är farligt och kolhydrater bra....tänk om jag hade haft vetskapen idag mot ca 20 år sen när vikten började braka iväg....så mycket piggare o friskare och smärtfriare jag hade kunnat levt. SEN om jag hade lagt näsan i vädret pga en hjärtinfarkt...så hade jag i alla fall dött nöjd och glad....utan ständig värk och med både lättare sinne och vikt!!!

    Rössner i går och detta idag....är jag sjukligt misstänksam som anar en komplott? Högsta växeln mot att bekämpa LCHF?

    Och....för mig med ca 35 kilos övervikt...så är INTE LCHF ännu en "bantningsdiet"....tvärtom...det är ett sätt att överleva UTAN diabetesmedicin, insulin eller all jäkla dikloflanak jag fått käka för att slippa alla inflammationer i handleder, armbågar, axlar och knän....

    att jag sen minskar i vikt...är ju lixom bonusen. ( o det lär ju bli den enda BONUS jag som kommunalarbetare lär få i MITT liv...så den skattar jag ändå väldigt högt!)

  8. theresa
    Miller #101. Visst är der så. Men såna som du och jag har ett analytiskt tänkesätt. Och många fler här. Men många andra tänker inte så och sökandet efter riktig information blir ett ekorrhjul. Jag menar inte att nedvärdera mina medmänniskor, men jag kommer från en bakgrund där man inte alls förstår källkritik, skepticism, den vetenskapliga arbetsmodellen, etc. Och många av dessa människor skulle behöva LCHF och våga lita på det. Jag kan skaka på huvudet åt läkaren som säger till mig att jag ska äta mindre fett för det täpper till mina ådror. Många outbildade har en halvguda-föreställning om läkare medans jag själv vet att jag läst och gallrat 101 ggr mer om nutrition än de. Vi är alla olika och inte alla människor är akademiker eller kan bli det. (och det har INGET med deras människovärde att göra)
  9. Karina
    Jag äter strikt (max 30 gram kolhydrater dagen) LCHF sedan 1 December. Har tidigare ätit den kosten i omgångar p grund av att jag slipper sockersug, blodsockerhöjningar, pms besvär mm. Har i ungdomen haft en grav hetsätningsstörning. Tränar nu till Marathon, springer 4 mil i veckan. På sockerkost var min uthållighet betydligt sämre. Nu kan jag springa 2-3 mil utan att behöva fylla på med mat dryck, räcker att jag gör det efteråt. Mår mycket bättre av denna kost. Har gått ner lite i vikt men det var inte det primära då jag inte haft så mkt extra att bära på ca 6-7 kg. Vinsten är att slippa hungerattacker, att äta sig ordenligt mätt och må bra utan att småäta. Jag äter ca 3000-4000 kcal om dagen och blir av med överflödigt fett till förmån för muskler. På den tidigare kosten var jag fixerad åt kanske 2500 kcal om dagen och var ständigt sugen. MEN jag har en dotter och hon äter ibland samma mat som jag men med kolhydrater. Godis ibland och allt annat som finns utan att förbjuda något. Faran i LCHF som alla andra dieter är att barn och unga med föräldrar som ser deras diet som det enda sanna är att de överför det på barnen. Alla är vi olika och LCHF är inte lösningen för alla.Därför är det viktigt att inse vilket ansvar media har och vi som skriver samt de som anammar kosten att ha förståelse för att alla inte vill eller mår bra av att äta så här. Det får inte bli fanatiskt. Själv älskar jag den här kosten och är övertygad om att den kan vara ett utmärkt sätt att äta om man lider av hetsätningsstörning.
  10. Kalle
    #99 Komiska var ju också att inget var något extremt. Utan det var hon som betedde sig illa och anklagade folk för både det ena och andra. Man slutar aldrig att förundras om vad det finns för människor där ute.
  11. Scubamike
    # 104
    Axa och Kungsörnen ägs av Lantmännen. 🙂
  12. Majsan
    Jag håller helt med LC-vegetariainen. Att äta kött från djur som bara har gått inomhus, uppfödda på spannmål (det som alla LCHF-are vill undvika), stressade genom att de inte får bete sig naturligt, på trånga ytor så att de inte kan röra sig dessutom ofta medicinerade. Dvs de flesta grisar och kycklingar i Svergie. Det säger väl sig själv att detta kött inte kan vara hälsosamt ätt äta. Att sådant kött med säkerhet slammar igen kärl och belastar kroppen istället.
    Jag tycker att köttets ursprung ska lyftas fram mer när det gäller LCHF-kosten. Man ska inte äta kött till vilket pris som helst. Det går mycket bra att äta vegetarisk LCHF också. Skaffa egna höns som får beta ute så får du högvärdiga proteinkällor.
    Trots allt så år det kolhydraterna som är problemet - och de behöver inte ersättas med kött. Ekologisk grädde, smör mm finns ju lätt att få tag idag.
  13. Maria
    Människan mår bäst av att äta Grönt, det ger vitaminer, mineraler och massa härliga fiber. Äter man veganskt så slammar inga kärl igen inte ! Jag vet en 64 årig amerikansk man som varit vegan i 42 års tid och han äter mest vegansk rawfood, han har aldrig besökt en läkare och han känner sig som 20 det ni !
  14. Oj! Nån så gammal människa som en 64-åring, det har jag aldrig träffat tror jag! Det måste ju vara jättenyttigt det där då. Var kan man bli medlem? 😛
  15. #55 "Ann": Tack för länken - bakom den kom det fram en hel del intressant!
1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg